ŠTÍTEK: Severní ledový oceán

Satelitní snímek Antarktidy
Internetem koluje video, které šokuje lidi napříč světem. Záběry na něm totiž ukazují, co by se stalo, kdyby na Zemi roztál veškerý led. Na vlastní oči si tak člověk může v několika vteřinách uvědomit rozsah klimatické krize a možnou hrozivou budoucnost naší planety. Klimatické změny čím dál víc znepokojují i epidemiology a také výtvarníky, kteří se rozhodli na obrovský problém upozornit netradičním počinem.

Jak by vypadala Země bez ledu? Šokující video způsobilo na internetu rozruch

Věda
Opuštění Tegetthoffu, uvězněného v ledu
Vtipkování o možné české anexi Kaliningradu alias Královce připomnělo také skutečnost, že tento přístav není jediným územím severovýchodně od našich hranic, na něž by si Češi „mohli činit nárok“. Další takovou enklávou je Země Františka Josefa, souostroví v Severním ledovém oceánu, za jejíhož objevitele je považována rakousko-uherská výprava Carla Weyprechta s výraznou českou účastí.
20 fotografií

Polární výprava se změnila v noční můru. Objev nové země Čechy málem stál život

Česko
Bolid, ilustrační obrázek
V pátek 11. března 2022 kolem půl desáté večer koordinovaného světového času (UTC), vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid. To samozřejmě není nic neobvyklého, protože vesmírné kameny vstupují do zemské atmosféry neustále. To, co však dělá tento asteroid tak výjimečným, je fakt, že ho astronom zahlédl ještě předtím, než se setkal s hranicí atmosféry.

Zemi zasáhl asteroid. Vědci si ho všimli jen dvě hodiny před dopadem

Věda a technika
Ze země se začal zvedat obrovský mračný sloup prachu, vytvářející nohu pověstného jaderného hřibu
Ruská státní korporace zaměřená na jadernou energetiku Rosatom zveřejnila u příležitosti oslav 75 let jaderného průmyslu unikátní odtajněný čtyřicetiminutový dokument z největšího jaderného testu v dějinách. K pokusnému výbuchu vodíkové bomby o objemu 50 megatun (50 milionů tun) došlo na konci října 1961 na souostroví Nová Země v Severním ledovém oceánu v Archangelské oblasti na severu Ruska.
18 fotografií

Odtajněno. Rusko zveřejnilo záznam největšího jaderného testu v dějinách

Věda a technika
Vlevo je originální svetr letce a čestného občana Brna Otmara Kučery, který v něm absolvoval první sestřel nepřátelského letounu. Kučera se později stal stíhacím esem. Svetr je vystavený v brněnské kavárně Air Café.
Záchranný člun z bombardéru, svetr stíhacího esa z Brna nebo palubní kompas z nejslavnější anglické stíhačky. Tyto originální předměty z výzbroje a výstroje československých pilotů britského královského letectva, kteří se za druhé světové války účastnili leteckých bitev o Velkou Británii, vystavuje v kavárně Air Café v brněnském Moravském zemském muzeu Albert Kronek, který se o letce zajímá od roku 1988. Provozuje ji s mladším bratrem Adamem už dvacet let. 
9 fotografií

Svetr z prvního sestřelu nebo kus křídla. Káva v Brně? S příchutí světové války

Brněnsko
Psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu v Grónsku
Tým vědců působících v Grónsku zveřejnil alarmující snímek, na němž je vidět psí spřežení brodící se vodou na tajícím mořském ledu. Vědci s pomocí psího spřežení odváželi v polovině června přes zamrzlý Inglefieldův fjord na severozápadě Grónska zařízení z místní meteorologické stanice, rychle tající mořský led ale změnil jejich cestu v nebezpečné dobrodružství, napsal dnes deník The Guardian.
9 fotografií

Znepokojivá fotografie z Grónska. Psí spřežení se brodí vodou z tajících ledovců

Věda a technika
Oteplování ohrožuje kupříkladu lední medvědy, kterým taje zem doslova pod nohama.
/VIDEO/ Ruské souostroví Nová Země v Severním ledovém oceánu muselo vyhlásit stav nouze poté, co se do obydlených oblastí v uplynulých měsících stáhlo 52 ledních medvědů. Ty vyhnal z jejich původních domovů nedostatek potravy a tání ledu způsobené globálním oteplováním. Podle úřadů se již objevily případy napadení místních obyvatel medvědy. Informovala o tom tisková agentura TASS.
11 fotografií

Medvědí invaze. Ruské souostroví Nová země vyhlásila stav nouze

Svět
/VIDEO/ Objevil se další důkaz oteplování planety. Finský ledoborec bez problémů proplul Severním ledovým oceánem. Přepravní sezona tam tak letos začala dřív, než kdykoli předtím. Ledu v Arktidě alarmujícím způsobem ubývá hlavně v létě, fenomén ale podle vědců trvá nově i v zimě. Průměrně z oblasti každý rok zmizí kry o rozloze větší, než je Česko. Zprávu přinesl web ČT24.
11 fotografií

Na Arktidě ubývá led ve velkém. Každý rok zmizí kry větší než Česko

Svět
Obdivovat krásy arktické tundry vyrazil brněnský cestovatel Matěj Štrunc společně s kamarádem Ondřejem Šperkou. Na dlouhou túru po ostrovech Špicberky v Severním ledovém oceánu vyjeli z Brna letos v červnu.
Brno, Špicberky /VIDEO/ - Obdivovat krásy arktické tundry vyrazil brněnský cestovatel Matěj Štrunc společně s kamarádem Ondřejem Šperkou. Na dlouhou túru po ostrovech Špicberky v Severním ledovém oceánu vyjeli z Brna letos v červnu. „Chtěli jsme dojít pěšky z hlavního města Longyearbyen do skoro opuštěného města Pyramiden, kde v minulosti Rusové těžili uhlí,“ vypráví Štrunc.
20 fotografií

Ven z města? Na Špicberkách jenom se zbraní, říká cestovatel

Brněnsko
Cestovatel Pavel Novotný vyrazil na svůj druhý Liberta trip, tentokrát jede z Čejkovic na norský Nordkapp.
Čejkovice - Jednadvacetiletý mladík Pavel Novotný z Čejkovic na Hodonínsku už téměř měsíc šlape na severní cíp Norska, na Nordkapp, jehož útesy omývají vody Severního ledového oceánu. Jede na kole značky Liberta z osmdesátých let minulého století, které našel doma na půdě. Celkem chce na své nejdelší životní pouti pokořit více než osm tisíc kilometrů.

Jede na sever Norska. Na silnici potkává soby

Hodonínsko
DOX
Praha - Největší světovou databanku semen zkoumají norští umělci Jorn Knutsen a Einar Sneve Martinussen. Jejich pohled na to, jak jsou uchovávány statisíce semen rostlin z celého světa, mohou on-line vidět taktéž zájemci odkudkoli na světě. Projekt je součástí výstavy Big Bang Data, která se koná v pražském centru DOX a která se věnuje fenoménu informační exploze.

Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu

Volný čas
Cestovatel Pavel Novotný vyrazil na svůj druhý Liberta trip, tentokrát jede z Čejkovic na norský Nordkapp.
Čejkovice /VIDEO/ – Nejen horké paprsky jihomoravského slunce, ale také rodina, kamarádi Brontosauři, známí včetně stejnojmenného starosty v sobotu před polednem vyprovázeli z Čejkovic místního cestovatele Pavla Novotného. Ten na svém zmodernizovaném kole z osmdesátých let značky Liberta vyrazil na svou zatím nejdelší pouť. Její cíl je vzdálený Nordkapp, jehož útesy omývají i vody Severního ledového oceánu.
14 fotografií

Devět tisíc kilometrů na Libertě. Čejkovický cestovatel vyrazil na sever Norska

Hodonínsko
Cestovatel na libertě Pavel Novotný z Čejkovic.
Čejkovice – Loni zdolal na čtyřicet let starém kole značky Liberta náročnou cestu z Čejkovic pod nejvyšší vrchol západní Evropy Mont Blanc. Pro letošní rok si chce Pavel Novotný ukrojit ještě silnější krajíc. Došlapat až k břehu Severního ledového oceánu do norského Nordkappu.

Novotný na libertě mění směr. Míří na sever Norska

Hodonínsko
Ilustrační foto.
Znojemsko – Toto úterý je v kalendáři milovníků přírody červeně podtrženo coby Evropský den chráněných území. Slaví se už 17 let. Přestože si už o víkendu Znojemští událost několika akcemi připomněli, ani v úterý nebude o program nouze. Slavnostní událost si tu připomínají lidé pod taktovkou správců Národního parku Podyjí.

Den chráněných území: úterý nabídne ekofilmy i výstavu fotografií

Znojemsko
Ilustrační foto
Helsinky — Arktida taje nebývalým tempem – a to je dobrá zpráva pro Finsko, hlavního světového dodavatele ledoborců. „Mysleli byste si, že ledoborce už nepotřebujeme, protože led taje. Ale ve skutečnosti je to právě naopak," řekl serveru Politico Stefan Lindström, poradce severoamerického odboru finského ministerstva zahraničí.

Finsko objevuje výhody globálního oteplování

Svět
Ilustrační foto
Berlín – Teplotní rekordy, které o vánočních svátcích padaly v Evropě, se nevyhnuly ani severní polární oblasti. V Arktidě běžně v tomto ročním období panují mrazy kolem minus 30 až 40 stupňů Celsia, nyní je zde ale okolo nuly. Oznámila to německá meteorologická služba (DWD) s tím, že nezvyklá situace nesouvisí s globálním oteplováním. Po dnešku se prý opět začne ochlazovat.

V Arktidě panují místo hlubokých mrazů mírné teploty kolem nuly

Svět