ŠTÍTEK: Sierra Nevada

Ester Ledecká na snowboardu
Tyto dámy za to umějí pořádně vzít. Ve Světovém poháru vystoupily dvě slavné Češky na stupně vítězů. V sobotu nejprve zazářila triumfem v německém Winterbergu Ester Ledecká, když ve finále paralelního slalomu porazila Rakušanku Sabine Schöffmannovou a dosáhla tak na čtyřiadvacátý triumf ve Světovém poháru. Parádně se předvedla také snowboardcrossařka Eva Adamczyková.
22 fotografií

Skvělý den českého snowboardingu. Ledecká vyhrála, Adamczyková byla druhá

Zimní sporty
Eva Adamczyková
Ačkoliv do sezony naskočila zásluhou účasti v televizní taneční soutěži StarDance až v jejím průběhu, je snowboardcrossařka stále ve hře o zisk křišťálového globu za vítězství ve Světovém poháru. Další úspěch totiž přidala v Sierra Nevadě, kde skončila druhá za vítěznou Britkou Charlotte Bankesovou. Dařilo se také Janu Kubičíkovi a Kryštofu Houserovi, kteří si vyjeli účast v malém finále.
9 fotografií

Další stupně vítězek pro Adamczykovou. V Sierra Nevadě byla druhá

Zimní sporty
Pacifická magistrála (Pacific Crest Trail - PCT), na fotce Tereza Kovaříková (vpravo) a Lucie Dufková (vlevo)
/VIDEO, FOTO/ Pacifická magistrála (Pacific Crest Trail - PCT) v Americe je dlouhá přes čtyři tisíce kilometrů. Většina lidí cestu zvládne za 4 až 6 měsíců. Na trasu se letos v dubnu vydaly i Tereza Kovaříková a Lucie Dufková z Prahy. Přechodem strávily 163 dní, což odpovídá více jak 5 měsícům. I přes počáteční zranění dorazily do cíle v Kanadě začátkem října, a to naplněné vděčností a životními zážitky. O příběh se s Deníkem podělila Tereza.
12 fotografií

Je to dokonalá verze světa, říká žena, která přešla tisíce kilometrů dlouhý trek

Praha
Sierra Nevad a pak do Granady.
Pyrenejský poloostrov na jihozápadě Evropy je, i když největší jeho část zaujímá rozsáhlá náhorní plošina zvaná meseta, pohořími přímo přeplněný. Jedno z nich, Sierra Nevada, které se vypíná v jižní části subkontinentu, v překladu Sněžné či Zasněžené pohoří, je pohořím zcela zvláštním. Velkou část roku svítí do dáli svou bílou sněžnou čepicí, což je pro obyvatele jiných částí Španělska něčím zcela neobvyklým. A pro Maury (Araby, muslimy), kteří se sem, v 10. a 11. století dostali, to bylo o to víc.
9 fotografií

Ochlazení ze Španělska: Sierra Nevad, Granada a symbolický hrob Kryštofa Kolumba

Čtenář reportér
Eva Adamczyková
Snowboadcrossařka Eva Adamczyková skončila pátá v závodě Světového poháru v Sierra Nevadě. Úřadující mistryně světa po pádu v semifinále vyhrála malé finále a pohoršila si o jednu příčku ve srovnání se sobotním závodem. Znovu vyhrála světová šampionka z roku 2021 Charlotte Bankesová v Británie, jež ovládla i druhý závod v tomto španělském středisku. Do hlavního závodu postoupil z kvalifikace také Radek Houser, jenž vypadl v osmifinále.

Šampionka Adamczyková spadla v semifinále. Pak ovládla malé finále

Zimní sporty
Čtveřice zlatokopů, tři muži a jedna žena, rýžují zlato během kalifornské zlaté horečky
Teď všichni Kaliforňané se za nás pomodlí, kdo táhneš s mulou přes pláně, rozluč se s pohodlím, musíš si taky nakoupit solený vepřový, a kdo má štěstí, po cestě i něco uloví. Slavná písnička Greenhorns, kterou zná od táborového ohně nejeden český tramp, připomíná zlatou horečku v Kalifornii, jež začala přesně před 175 lety, ráno 24. ledna 1848.
18 fotografií

Nejslavnější zlatá horečka začala před 175 lety. Napsala neuvěřitelné příběhy

Svět
Opuštěný dům v americkém pohoří Sierra Nevada.
Stačilo se lépe nachystat - a tři lidé mohli ještě žít. Od srpna letošního roku řešili policisté záhadnou smrt tříčlenné mladé rodiny na túře v kalifornském pohoří Sierra Nevada. Verzí, proč tři zdraví lidé skončili mrtví na horském svahu, bylo několik. Teď je vyšetřování uzavřeno a podle zástupců úřadů je případ výstrahou pro všechny, kdo se chystají vydat do náročného horského terénu.
5 fotografií

Děsivá smrt. Umřeli žízní a vyčerpáním, mladí rodiče podcenili přípravu na túru

Svět
Z přednášky Jakuba Čecha o putování napříč Amerikou.
/FOTOGALERIE/ Jak zahnat medvěda nebo jak přebrodit divokou řeku. Co si (ne)vzít do batohu, když s ním poputujete dlouhé měsíce přes hory a doly. Co všechno sní hladový dálkový chodec (hiker) a jak vypadá svítání z vrcholků pohoří Sierra Nevada se v pondělí podvečer dozvěděli příznivci cestování v Městské knihovně Benešov. Jakub Čech mluvil o svém putování napříč Amerikou.
4 fotografie

Bolí mě nohy, jen to vidím! Na cestách s Rytmusem

Čtenář reportér
Lesní požáry v Kalifornii
Ničivé požáry v Kalifornii letos sežehly více než dva miliony akrů půdy (809 371 hektarů), což je pro tento americký stát rekord, píše agentura AP. Kalifornští hasiči dál bojují s desítkami požárů. Vzhledem k nynějším vedrům se výrazně zvýšilo množství odebírané elektrické energie, kterou lidé využívají na pohon klimatizací. Tamní přenosová soustava začíná být přetížená, rozvody také na některých místech ohrožuje oheň. Podle představitele společnosti, která síť ve státu spravuje, hrozí milionům lidí výpadky proudu, pokud se nepodaří poptávku po energii snížit.

Smutný rekord. Kalifornské požáry sežehly přes dva miliony akrů půdy

Svět
Eva Samková
Naprosto suverénně si v sobotním závodě Světového poháru snowboardkrosařek ve španělské Sierra Nevadě počínala rodačka z Vrchlabí Eva Samková. Úřadující mistryně světa prošla kvalifikačními jízdami hladce do finále a také v něm si od startu vedla skvěle. Ještě před poslední zatáčkou s náskokem vedla. Pak ale neustála nástrahy poslední těžší části trati, po závěrečném skoku najela do rýhy a před svými třemi pronásledovatelkami upadla. Soupeřky tak rázem z boje o stříbrnou pozici udělaly bitvu o vítězství a z něho se zaradovala Francouzka Chloe Trespeuchová.

Smolař týdne v kraji: Poslední skok připravil Samkovou o triumf

Ostatní sporty
Grand restaurant festival 2018. Na snímku Martin Boubel
Proč by měl jíst chytře jen špičkový basketbalista, zamyslela se loni nad jídelníčkem svého manžela  Tomáše Satoranského jeho manželka Anna. Na základě podrobných vyšetření mu totiž kluboví mágové doporučili různé kombinace ovoce, zeleniny a dalších ingrediencí. Především jde o saláty ze surovin, které v sobě skrývají přidanou hodnotu. Třeba takový rakytník má v sobě 25krát víc vitaminu C než pomeranč.
6 fotografií

Jezte a mládněte, nabádá zimní gastronomický festival

Za jídlem
Dominanty Yosemitského národního parku. Ilustrační foto
V Yosemitském národním parku došlo k sesuvu velkého množství kamení, které zranilo jednoho člověka. V tomto týdnu se tak stalo již podruhé a správa národního parku v údolí kolem mohutného masivu El Capitan odklání dopravu. Již ve středu si pád hornin vyžádal život britského turisty. Informovala o tom agentura Reuters.

V Yosemitském národním parku padají kusy kamení. Zranily několik lidí

Svět
Olympijská šampionka Eva Samková.
Po zkaženém semifinále na mistrovství světa mrštila snowboardcrossařka Eva Samková rozzlobeně prknem do sněhu. Naštvání ale z olympijské vítězky rychle vyprchalo, a i když jí nevyšlo ani malé finále, nepůsobila zklamaně. Po dvanáctém místu v Sierra Nevadě, odkud si toužila přivézt medaili, hleděla do budoucna a mluvila o sbírání zkušeností a zlepšení kondice.

Samková se z neúspěchu na MS oklepala a cílí na OH. Zapracuje na kondici

Zimní sporty
Ester Ledecká
Ester Ledecká vyhrála v tureckém Kayseri stejně jako loni závod Světového poháru snowboardistek v paralelním obřím slalomu, který byl generálkou na mistrovství světa. Ve finále odloženého závodu, přerušeného v sobotu kvůli husté mlze, porazila o pouhé tři setiny sekundy Japonku Tomoku Takeučiovou.

Ledecká se na snowboardové MS naladila vítězstvím v Kayseri

Zimní sporty
Ester Ledecká
Ester Ledecká vyhrála potřetí v kariéře paralelní obří slalom ve slovinské Rogle a připsala si druhé vítězství v sezoně snowboardového Světového poháru. Jednadvacetiletá závodnice tak díky celkovému osmému triumfu v elitním seriálu zvýšila vedení v průběžném pořadí SP alpských disciplín, které loni ovládla.

Ledecká vyhrála potřetí obří slalom snowboardového SP

Zimní sporty
Kalifornie dostala pořádně zabrat
Forestville - Americké státy Kalifornie a Nevada sužují několik dní silné bouře, které kromě vydatného deště přinášejí i záplavy, při nichž se tvoří vysoké vrstvy bahna. V Kalifornii přišli podle stanice CNN o život čtyři lidé a při silném vichru spadla v národním parku Calaveras i jedna slavná sekvoje.
3 fotografie

V Kalifornii spadla za silné bouře tisíciletá sekvoje

Svět