ŠTÍTEK: Sinajský poloostrov

Přelet letounu CASA C-295M.
Zástupci ministerstva obrany dnes podepsali smlouvu na dodávku dvou nových taktických transportních letounů CASA C-295MW. Zároveň uzavřeli smlouvu na modernizaci čtyř nyní používaných strojů. Za nová letadla ministerstvo obrany zaplatí asi 1,94 miliardy korun bez DPH, za úpravu vybavení současných letadel zhruba 360 milionů korun bez DPH. Cena letounů měla být podle původních předpokladů asi o 300 milionů korun vyšší, obraně se ji podařilo podle náměstka ministra pro vyzbrojování a akvizice Filipa Říhy snížit díky rychlejšímu vyjednávání.

Obrana koupí dva nové letouny CASA. Cena je nakonec nižší

Česko
Šestnáctiletý Jan Janásek v egyptském Sharm El Sheikh absolvoval svoje první juniorské mistrovství světa v ploutvovém plavání.
Má za sebou velký zážitek, premiérovou vrcholnou akci. Šestnáctiletý Jan Janásek v egyptském Sharm El Sheikh absolvoval svoje první juniorské mistrovství světa v ploutvovém plavání. Člen týmu Nemo Zlín na nejjižnějším cípu Sinajského poloostrova skončil na trati 400 BF dvanáctý, s českou štafetou ve finále na 4 x 100 PP obsadil sedmou příčku.
2 fotografie

Plavec s ploutvemi Janásek si v Egyptě vyměňoval dresy

Ostatní sporty
Turistický autobus zasažený při explozi u nového egyptského muzea blízko pyramid v Gíze
Při explozi v blízkosti autobusu, který mířil k pyramidám v Gíze na předměstí egyptské Káhiry, bylo zraněno nejméně šestnáct turistů. S odvoláním na bezpečnostní zdroje to napsala BBC. Agentury AFP a AP ale informují až o sedmnácti zraněných. Zřejmě jde převážně o turisty z Jihoafrické republiky. ČTK mluvčí českého ministerstva zahraničí potvrdil, že mezi zraněnými nejsou čeští občané. 
6 fotografií

Autobus u pyramid v Gíze zasáhla exploze. Zraněno je nejméně šestnáct turistů

Svět
Pevnost objevená v oblasti egyptského naleziště Tell El-Kadwa
Archeologové objevili na Sinajském poloostrově vojenské pevnosti, které sloužily k ochraně hranic před invazí zvenčí. Dvojice věží, které se doposud podařilo odkrýt, pochází z období vlády faraonů 26. dynastie, tedy z doby před více než 2500 lety. Objev, o kterém informovala egyptská nejvyšší rada pro historické památky, potvrzuje strategický význam oblasti.
5 fotografií

Kamenný strážce hranic. V Egyptě odkryli unikátní 2500 let starou pevnost

Věda a technika
Ilustrační foto
Káhira - Nejméně 25 mrtvých, většinou žen, si dnes vyžádal bombový útok, který byl spáchán uvnitř koptského kostela v Káhiře. Dalších 49 osob výbuch zranil. Informují o tom egyptská média. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, islámští radikálové ho ale už nadšeně oslavují na internetu.

Bombový útok na koptský kostel v Káhiře zabil nejméně 25 lidí

Svět
Ilustrační foto
Káhira - Při explozi výbušniny umístěné u hlavní silnice v egyptské metropoli dnes zahynul nejméně jeden civilista a další utrpěl zranění. Na facebooku o tom informovalo egyptské ministerstvo vnitra. Výbuch nastal ve chvíli, kdy oblastí zrovna projížděli příslušníci bezpečnostních složek. Zatím se k němu nikdo nepřihlásil, poznamenala agentura Reuters.

Při explozi v Káhiře zahynul jeden civilista, další byl zraněn

Svět
Ilustrační foto
Káhira - V Káhiře byl dnes zastřelen vysoce postavený představitel armády. Podle agentury Reuters se obětí stal brigádní generál, který dříve sloužil na neklidném Sinajském poloostrově. K atentátu se dosud nikdo nepřihlásil a nejsou známy ani podrobnosti.

V Káhiře zastřelili vysokého armádního představitele

Svět
Osm policistů, včetně jednoho důstojníka, zabili neznámí ozbrojenci oblečení v civilních šatech jižně od Káhiry při útoku na policejní vůz.
Káhira – Osm policistů, včetně jednoho důstojníka, zabili ozbrojenci na jižním předměstí Káhiry. K útoku se přihlásila egyptská odnož teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle agentury AP jde o nejhorší útok na policii v hlavním městě od listopadu, kdy rovněž radikálové z IS zabili čtyři policisty při útoku na kontrolní stanoviště.

Islamisté v Egyptě postříleli osm policistů na předměstí Káhiry

Svět
Egyptská armáda na Sinaji
Káhira – Neznámí ozbrojenci dnes zastřelili dva příslušníky egyptských bezpečnostních složek, kteří předtím utrpěli zranění při bombovém útoku na Sinajském poloostrově. Při útoku byl zabit i zdravotník ze sanitky, ve které zraněné muže převáželi, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní představitele.

Ozbrojenci na Sinajském poloostrově zastřelili tři lidi

Svět
Egyptské úřady vyšetřují páteční útok na hotel Bella Vista v rudomořském středisku Hurgada, při němž dva ozbrojenci pobodali tři zahraniční turisty.
Hurgada (Egypt) - Egyptská prokuratura vyslýchá druhého z útočníků, kteří v pátek napadli turisty v letovisku Hurgada. Vypověděl, že spolu s komplicem chtěli zaútočit na ruské turisty a že mělo jít o potrestání Ruska za jeho vojenské operace v Sýrii.

Útok v Hurgadě měl potrestat Rusko za operace v Sýrii

Svět
Ilustrační foto
Káhira - Skupina mužů dnes zaútočila u hotelu v egyptské Gíze ve chvíli, kdy před ním stál autobus přistavený pro turisty. Jeden z útočníků použil podle egyptských sdělovacích prostředků vzduchovku, ale nikomu se nic nestalo. Přední část hotelu a také autobus jsou lehce poškozeny. Zatímco policie tvrdí, že útočníci mířili na turisty, ministerstvo vnitra se domnívá, že terčem byli policisté.

Skupina útočníků se světlicemi napadla hotel u pyramid v Gíze

Svět
Trosky ruského Airbusu.
Káhira - Egypťané zatím neobjevili žádné důkazy, že by za pádem ruského letounu na Sinajském poloostrově stál teroristický či kriminální čin. Oznámilo to dnes egyptské ministerstvo pro civilní letectví s tím, že experti dokončili předběžnou zprávu o katastrofě, při které 31. října zahynulo všech 224 osob na palubě letadla. Rusko v polovině listopadu oznámilo, že příčinou pádu letadla byla bomba. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Egypt zatím nenašel důkazy, že za pád ruského letadla může teror

Svět
Ilustrační foto
Káhira – Islamisté při dnešním pumovém útoku na hotel v egyptském městě Aríš na severu Sinajského poloostrova zabili sedm lidí, dalších 17 osob bylo zraněno. Oznámily to egyptské úřady. K atentátu se přihlásila egyptská pobočka teroristické skupiny Islámský stát (IS). Mezi mrtvými jsou i dva ze soudců, kteří bydlí v hotelu a účastní se sčítání hlasů po druhé etapě parlamentních vo­leb.

Před hotelem na Sinaji vybuchly dvě bomby, 7 mrtvých a 17 zraněných

Svět
Ilustrační foto.
Káhira – Egyptští pohraničníci dnes ráno zastřelili na hranici s Izraelem pět Súdánců, kteří se s pomocí převáděčů snažili dostat do Izraele. Dalších pět Súdánců, kteří incident přežili, bylo předvedeno k výslechu. Afričané se často snaží nelegálně překročit hranici na Sinajském poloostrově a Izrael kvůli tomu na hraniční linii buduje plot.

Egypťané zastřelili na Sinaji pět súdánských uprchlíků

Svět
NEJVĚTŠÍ LETECKÉ KATASTROFY ZA POSLEDNÍCH DESET LET. Trosky ruského airbusu v sinajské poušti po teroristickém bombovém útoku, který 31. října 2015 zabil všech 224 lidí na palubě.
Moskva/Káhira – Británie předala Moskvě záznamy týkající se nehody ruského dopravního letadla nad Sinajským poloostrovem, kterou před více než týdnem nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Novinářům to dnes řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Povahu dat neupřesnil.

Moskva dostala z Británie data o nehodě letadla na Sinaji

Svět
Trosky ruského letounu v sinajské poušti.
Káhira - Vyšetřovatelé pádu ruského letadla v Egyptě jsou si prý "na 90 procent" jisti, že zvuk, který je slyšet v poslední vteřině záznamu z černých skříněk, je exploze způsobená bombou. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na jednoho ze členů vyšetřovacího týmu. V troskách stroje, který se před týdnem zřítil na Sinajském poloostrově, zahynulo 224 lidí.

Černé skříňky ruského airbusu zaznamenaly divný zvuk, zřejmě explozi

Svět
Ilustrační foto
Kodaň/Oslo - Dánsko, Norsko a Finsko vyzvaly své občany, aby se vyhnuli cestám do egyptského letoviska Šarm aš-Šajch, pokud nejsou nezbytně nutné. Informovala o tom agentura AP. Podobná varování zazněla v uplynulých dnech i z jiných evropských zemí. Británie a Irsko ve středu zastavily lety svých letadel do Šarm aš-Šajchu i z něj a v pátek stejný krok učinilo Rusko. Vlády se tak rozhodly v souvislosti s vyšetřováním týden starého pádu ruského dopravního letadla nad Sinajským poloostrovem, který mohl být důsledkem teroristického útoku.

Dánsko, Norsko a Finsko doporučují vyhnout se letům do Šarm aš-Šajchu

Svět
Trosky ruského airbusu v sinajské poušti.
Washington - V rozhovorech mezi vůdci Islámského státu (IS) v syrském Rakka a osobami na Sinajském poloostrově, které zachytily tajné služby, se radikálové chlubí sestřelením ruského letadla v Egyptě. Informovala o tom americká televizní stanice NBC s odvoláním na nejmenované americké představitele.

Vůdci islamistů se v odposleších chlubili sestřelením ruského letadla

Svět
Britský premiér David Cameron.
Londýn - Britská rozvědka zachytila komunikaci, která naznačila zorganizování velkého teroristického útoku v oblasti Sinajského poloostrova. Napsal to dnes na svém webu britský list The Daily Telegraph. Diskusi teroristů zaznamenali britští agenti až po katastrofě ruského letadla, v níž minulou sobotu zahynulo 224 lidí, napsal list.

Británie zachytila komunikaci teroristů o sinajském útoku

Svět
Milan Chovanec
Bělá pod Bezdězem - Česko nemá žádnou zpravodajskou informaci, která by ho opravňovala ke zrušení letů do Egypta. Novinářům to dnes řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v souvislosti s havárií ruského letadla na Sinajském poloostrově. K odpovědnosti za pád letadla se krátce po neštěstí přihlásili radikálové z Islámského státu působící na Sinaji; ve středu své tvrzení zopakovali s tím, že to nemusejí ničím dokazovat.

ČR podle Chovance nemá důvod rušit lety do Egypta

Česko
 Airbus společnosti Kogalymavia se v sobotu zřítil na Sinajském poloostrově v Egyptě. Zahynulo všech 224 lidí na palubě.
Moskva/Washington - Sobotní pád ruského dopravního letadla v Egyptě způsobila podle amerických zpravodajských zdrojů nejspíš bomba, kterou do stroje umístili radikálové z organizace Islámský stát (IS) nebo z některé skupiny blízké IS. Uvedla to dnes televize CNN, která se odvolává na nejmenované americké činitele.

Podle zpravodajců USA stojí za pádem ruského letadla teroristé

Svět
Trosky ruského letounu v sinajské poušti.
Washington/Moskva – Američtí experti nabídli ruským a egyptským úřadům pomoc při vyšetřování příčin havárie ruského dopravního letadla na Sinajském poloostrově. Oznámil to dnes Bílý dům. Při sobotním neštěstí, jehož příčiny zatím nejsou známy, zahynulo všech 224 lidí na palubě.

USA nabídly Rusku pomoc při vyšetřování pádu letadla v Egyptě

Svět
Lidé pokládají květiny u vchodu do petrohradského letiště. Ilustrační foto.
Moskva – Sobotní katastrofa ruského civilního letadla v Egyptě fakticky v Rusku zastavila prodeje leteckých zájezdů do zahraničí. Rusko ochromil strach z létání a operátoři čekají nejen pokles poptávky, ale i hromadné rušení již zakoupených zájezdů. Uvedla to dnes agentura Interfax s odvoláním na mluvčí sdružení cestovních kanceláří Irinu Tjurinovou.

Rusové se po tragédii v Egyptě bojí létat, prodej zájezdů klesá

Svět
Trosky ruského Airbusu.
Moskva/Káhira – Ruská letecká společnost Kogalymavia, jejíž letoun se v sobotu zřítil na Sinajském poloostrově, tvrdí, že stroj byl ve vynikajícím technickém stavu a ve vzduchu se prý rozpadl vlivem „působení zvenčí". Tuto verzi však podle agentury Reuters nepotvrzují údaje z „černých skříněk" letadla. Při katastrofě zahynulo všech 224 lidí, kteří byli na palubě. Ruská pracovní inspekce Rostrud dnes oznámila, že aerolinky dluží svým zaměstnancům mzdy za dva měsíce.

Letoun byl ve vynikajícím stavu, zřejmě šlo o zásah zvenčí, hájí se aerolinky

Svět
Ilustrační foto
Káhira/Moskva - Egyptská obsluha letiště v letovisku Hurghada u Rudého moře nenechala dnes ráno vzlétnout ruské letadlo s turisty, které mělo zamířeno do uralského Permu navzdory technickým závadám. Egypťané prý letadlo zablokovali letištní technikou, aby kapitánovi stroje zabránili vzlétnout. Tvrdí to ruské weby s odvoláním na cestující. Permské letiště mezitím změnilo čas příletu stroje z Hurghady z časného dopoledne na podvečer.

Egypťané nenechali vzlétnout další ruské letadlo s turisty

Svět
V Petrohradu přistál letoun s prvními 144 těly obětí nehody ruského civilního letadla, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově.
Moskva – V Petrohradě dnes brzy ráno přistál letoun s prvními 144 těly obětí nehody ruského civilního letadla, které se v sobotu zřítilo na egyptském Sinajském poloostrově. Informovala o tom agentura AFP. Nejhorší katastrofu v dějinách ruského civilního letectví nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě. Petrohrad a přilehlá Leningradská oblast prodloužily na dnešek a na úterý smutek, který prezident Vladimir Putin vyhlásil pro celou zemi na neděli.

V Rusku přistál letoun s těly obětí leteckého neštěstí na Sinaji

Svět
 Airbus společnosti Kogalymavia se v sobotu zřítil na Sinajském poloostrově v Egyptě. Zahynulo všech 224 lidí na palubě.
Moskva, Káhira /INFOGRAFIKA/ – Černé období letectví pokračuje. Tragédie tentokrát zasáhla Rusko. Airbus společnosti Kogalymavia se v sobotu zřítil na Sinajském poloostrově v Egyptě. Zahynulo všech 224 lidí na palubě. Podle všeho je na vině technická závada, ale objevují se hrozivé spekulace, že za tím může být Islámský stát.
7 fotografií

Tragédie ruského letadla. Je za tím Islámský stát?

Svět
Rusko dnes truchlí nad oběťmi havárie letounu Airbus A321 společnosti Kogalymavia, který se v sobotu zřítil v Egyptě na Sinajském poloostrově.
Moskva/Káhira – Rusko dnes truchlí nad oběťmi havárie letounu Airbus A321 společnosti Kogalymavia, který se v sobotu zřítil v Egyptě na Sinajském poloostrově. Mezi kondolujícími státníky je i český prezident Miloš Zeman. Do Petrohradu, kam se stroj vracel s převážně ruskými turisty z letoviska Šarm aš-Šajch, se sjíždějí rodiny zemřelých.

Rusko truchlí nad oběťmi havárie, palivo i posádka byly v pořádku

Svět
Do prověření černých skříněk není možné určit příčinu dnešního zřícení ruského civilního letadla na egyptském Sinajském poloostrově. Žádné podezřelé aktivity, které by k pádu vedly, se ale nepředpokládají.
Káhira - Do prověření černých skříněk není možné určit příčinu dnešního zřícení ruského civilního letadla na egyptském Sinajském poloostrově. Žádné podezřelé aktivity, které by k pádu vedly, se ale nepředpokládají. Podle agentury Reuters to dnes prohlásil egyptský premiér Šaríf Ismáíl. Zároveň řekl, že naděje na objevení přeživších je takřka nemožná. Na palubě bylo 224 lidí, kteří letěli z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch do Petrohradu.

Egypt: Jasno o pádu letadla bude až po kontrole záznamníků

Svět
Ruské civilní letadlo s 224 lidmi na palubě se dnes zřítilo v centrální části Sinajského poloostrova, neštěstí nikdo nepřežil.
Káhira – Ruské civilní letadlo s 224 lidmi na palubě se dnes zřítilo v centrální části Sinajského poloostrova, neštěstí nikdo nepřežil. Letadlo spadlo krátce poté, co vzlétlo z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch na jihu poloostrova a zamířilo do Ruska. Podle egyptských a ruských úřadů šlo o charterový let s 217 cestujícími, včetně 17 dětí, a sedmi členy posádky.

Zřícení ruského letadla na Sinaji nikdo nepřežil

Svět
Dominik Duka
Praha - České vojáky, kteří působí v mezinárodní misi na islámskými teroristy sužovaném Sinajském poloostrově v Egyptě, ve středu navštívili náčelník generálního štábu Josef Bečvář a kardinál Dominik Duka. Šlo o první návštěvu šéfa generálního štábu u této české jednotky, sdělil dnes mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Bečvář a Duka navštívili české vojáky na Sinajském poloostrově

Česko
Ilustrační foto.
Káhira - Ozbrojenci z hnutí Sinajská provincie napojení na Islámský stát tvrdí, že setnuli hlavu chorvatskému rukojmímu, který byl unesen v Egyptě. Informovaly o to zahraniční agentury. Na internetu islamisté zveřejnili i údajné snímky jeho mrtvého těla. Třicetiletý otec dvou dětí, který se na nedávném videozáznamu identifikoval jako Tomislav Salopek, v Egyptě pracoval. Radikálové ho unesli 22. července. Informaci o zabití chorvatského rukojmího egyptské a chorvatské úřady prověřují.

Islamisté z hnutí Sinajská provincie tvrdí, že zabili uneseného Chorvata

Svět