ŠTÍTEK: Skalnaté hory

Beskydské bytosti.
/FOTOGALERIE/ Liška Zizi, Leopold, Rváč, Míra Kliďas, Chapadlína i Radegastův úd. Že vám to nic neříká? Pak jste se asi v Beskydech málo rozhlíželi, případně drželi na uzdě představivost! Nadšenci právě pro podobné případy začali vytvářet encyklopedii bytostí, které se tu dají v každém ročním období potkat takřka na každém kroku. A Deník je monitoroval spolu s nimi.
28 fotografií

Tajemní strážci. Nadšenci v Beskydech kompletují obrazy bytostí, podívejte se

Ostravsko
Beskydské bytosti
Radegastův úd, Šuškol lesní, Mechous, Grda, Šelfa, Míra Kliďas, Liška Zizi… Že vám to nic neříká? Pak jste se asi v Beskydech málo rozhlíželi, případně drželi na uzdě představivost. Nadšenci právě pro podobné případy začali vytvářet encyklopedii bytostí, které se tu dají v každém ročním období potkat takřka na každém kroku. Deník je monitoroval spolu s nimi. 
28 fotografií

OBRAZEM: Liška Zizi, Grda, Míra a další. Beskydy jsou plné tajemných bytostí

Regiony
Blanka Solařová Calibaba
Vystudovala žurnalistiku, ale vdala se do Kanady, kde ze zoufalství napsala humorný příběh Sousedka ze Skalistých hor. Její sloupky, které vycházejí každý týden v časopise Reflex, se odehrávají v Dubaji, kam se z Kanady přestěhovala po rozvodu. Tam je teď situovaná i její druhá novela nazvaná Šílená Češka v Dubaji. Blanka Solařová Calibaba v ní svérázně glosuje arabskou kulturu, opilecké výstřelky svého druhého manžela i vlastní pochybnosti a pády. A o tom všem mluvila i s časopisem Vlasta.
8 fotografií

Blanka Solařová Calibaba: Byla jsem Husákovo dítě a oddával mě Elvis

Ženy
Záběry zachycující vzácného bílého grizzlyho ve společnosti jeho hnědého sourozence
Medvěd grizzly je právem považován za jeden ze symbolů kanadské divočiny. I dítě přitom ví, že jeden z nejobávanějších severoamerických predátorů se pyšní huňatým hnědým kožichem. Tedy alespoň většinou. Občas totiž biology překvapí i neobvykle zbarvený jedinec, jako je ten, který našel domov v kanadském Národním parku Banff.
10 fotografií

Kanadský park ukrývá poklad. Několik šťastlivců natočilo bílého grizzlyho

Zvířecí deník a chovatelství
Přednáška, ilustrační foto
Centrum dokumentárního filmu zve na druhou přednášku zvukaře a dálkového chodce Jakuba Čecha, který tentokrát představí pěší cestu Continental Divide Trail, která vede z Mexika do Kanady přes Skalisté hory.

Inspirace skalistými horami

Volný čas
Led v Arktidě - Ilustrační foto
Mikroplasty se dostávají i na tak odlehlá místa jako je Arktida nebo Skalisté hory, zjistili vědci, kteří zkoumali vzorky sněhu a dešťové vody z těchto o oblastí světa. Zatímco výzkum německých odborníků, který našel mikroplasty v Arktidě, byl od začátku zaměřen právě na zkoumání tohoto druhu znečištění, vědci v USA objevili mikroplasty ve srážkové vodě pouhou náhodou. Informovala o tom agentura DPA a deník The Times.
15 fotografií

Znečištění mikroplasty se šíří. Vědci je našli i ve sněhu z Arktidy

Věda a technika
Národní park Banff v kanadské provincii Alberta
Žádný turista, který míří do kanadských Skalistých hor, určitě neopomene navštívit některý ze zdejších národních parků. Nepřekvapí proto, že nejslavnější z nich, Národní park Banff, každoročně navštíví statisíce lidí. Rostoucí popularita sebou nepřináší pouze trochu nepohodlí pro tísnící se turisty, ale rovněž představuje pro zdejší přírodu nebývalou zátěž.  
16 fotografií

Davy lidí a dopravní zácpy. Kanadské národní parky nezvládají příliv turistů

Svět
Z putování prachatického cestovatele Miloslava Martana.
Písek - Cestovatelsko přírodovědný cyklus Prácheňského muzea pokračuje ve čtvrtek přednáškou Miloslava Martana, který posluchače zavede do národních parků USA.

Z muzea do ráje lesů, hor a sopek

Písecko
Jiří Sekáč v dresu Anaheimu (uprostřed)
Anaheim - Špičaté věžičky kouzelného zámku v Disneylandu, slunce a příjemné teploty po celý rok, jen kousek od oceánu a zasněžené vrcholky Skalistých hor na obzoru. Takový je Anaheim, kalifornské sídlo hokejových Kačerů. Podobně jako další místa v Kalifornii, Arizoně či na Floridě není Anaheim tradiční hokejová lokalita, NHL už tu ale zapustila kořeny.

Hokej vedle Disneylandu. Nový a rychlejší Anaheim uvítal dva Čechy

Hokej
V americkém státě Colorado, který už několik dnů sužují záplavy, se pohřešuje přes 500 lidí.
Boulder (USA) – V americkém státě Colorado, který už několik dnů sužují záplavy, se pohřešuje přes 500 lidí. Informovali o tom dnes představitelé místních úřadů, když v zatopených oblastech objevili další prázdné domy. Úřady nicméně předpokládají, že většina nezvěstných odešla včas do bezpečí a pouze se jim nepodařilo kontaktovat blízké. Povodně si vyžádaly již pět mrtvých a meteorologové předpovídají na dnešek v regionu další déšť.

Záplavy v Coloradu: Prezident Obama vyhlásil stav nouze. Pohřešuje se 500 lidí

Svět