ŠTÍTEK: skleníkové plyny

Automobilové emise - Ilustrační foto
Evropský parlament dnes definitivně schválil sérii norem, s jejichž pomocí mají země Evropské unie omezit do roku 2030 emise skleníkových plynů výrazněji, než dosud plánovaly. Europoslanci se shodli na snížení spotřeby energie v EU o 11,7 procenta či na pravidlech pro budování dobíjecích stanic pro elektromobily. Přijali i normu vyžadující častější používání ekologických paliv v lodní dopravě.

Konec emisí. Europoslanci přijali omezení spotřeby energie, podpoří elektroauta

Česko a EU
Třinecké železárny, Werk, jak se žije lidem v okolí. Listopad 2022.
/SERIÁL DENÍKU/ Po ostravské huti Liberty jsou Třinecké železárny kvůli znečišťování ovzduší a životního prostředí obecně druhým podnikem v Moravskoslezském kraji v hledáčku ekologů. Byly doby, kdy Werk, jak místní železárnám říkají, skutečně hodně "smradil" a exhalace z vysokých pecí a komínů zasypávaly město žlutým prachem. To už je naštěstí minulost, ale Třinecké železárny přesto stále figurují v seznamech podniků, které produkují a do ovzduší vypouštějí prach, jedovaté emise, skleníkové plyny.
32 fotografií

Třinecké železárny pod drobnohledem: nakolik škodí emise z Werku lidskému zdraví

Frýdecko-Místecko
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm.
Podle švédské pobřežní stráže má únik na plynovodu Nord Stream 1 v Baltském moři, z nějž vychází plyn, průměr více než 950 metrů. Oba poškozené plynovody Nord Stream chrlí do atmosféry metan ohřívající planetu. Podle vědců oslovených tiskovou agenturou AFP má tento únik na změnu klimatu jen malý dopad, výrazně však upozorňuje na rizika emisí skleníkových plynů způsobených fosilními palivy.

Letecké záběry poškozeného potrubí Nord Streamu děsí. Experti odhadují škody

Svět
Jaderná elektrárna Dukovany.
V Evropské unii byl udělán první krok k tomu, aby byly jaderné zdroje energie uznány za ekologické a přispívající ke snižování emisí skleníkových plynů. „Analýzy neodhalily žádný vědecky podložený důkaz, že by jaderná energie způsobovala lidskému zdraví nebo životnímu prostředí více škody než další technologie výroby elektřiny, které jsou v taxonomii již zahrnuty mezi zdroji přispívajícími k redukci klimatických změn,“ uvádí se ve zprávě expertní Společné výzkumné středisko (JRC), která byla vypracována pro Evropskou komisi.
10 fotografií

Atom má šanci být uznán EU za „ekologický“. Dukovany mohou dostat miliardy

Česko a EU
Emise skleníkových plynů zůstávají problémem. Globální oteplování nezastaví ani útlum v době covidové pandemie.
Od podpisu pařížské klimatické dohody uteklo již pět let a jediné, co lze k slibované redukci emisí oxidu uhličitého dnes říci, je asi jen to, že to jde zatraceně ztuha. Zatím je zcela bez šancí, že bychom snad ještě v tomto století dokázali zabrzdit globální oteplování do dvou stupňů Celsia, nebo dokonce do 1,5 stupně, což je ta optimističtější verze. Nic na tom nezmění ani výjimečný rok 2020.
9 fotografií

Vědci mají jasno. Covid oteplování nezastaví a záchranné brzy jsou příliš slabé

Věda a technika
Biologové z českobudějovické pobočky Akademie věd ČR se dlouhodobě věnují zkoumání půdy. V poslední době problematice kvality půdy věnovali i dvě rozsáhlé publikace.
Ve čtvrtek 5. prosince si připomínáme Světový den půdy. Důvod k oslavám tohoto svátku mají i půdní biologové z Biologického centra Akademie věd ČR (BC AV ČR). Při této příležitosti ve středu 4. prosince vyšla nová odborná kniha „Skleníkové plyny z půdy a zemědělství“, před několika týdny byla vydána jiná rozsáhlá, osmisetstránková publikace „Živá půda“ a navíc si Ústav půdní biologie BC AV ČR připomíná 40 let od založení první půdní laboratoře v Českých Budějovicích.
3 fotografie

Ke Světovému dnu půdy napsali knihu o skleníkových plynech

Českobudějovicko
Životní prostředí - Ilustrační foto
Pelhřimov – Je změna klimatu jen výmysl? Je pravda, že z Evropy může být v roce 2050 poušť? Dodržuje opravdu Česká republika Pařížskou úmluvu o snižování skleníkových plynů? Odpovědi na tyto a spousty dalších otázek dostanou zájemci, kteří v pátek 18. října zavítají do Městské knihovny v Pelhřimově.  

V knihovně se v pátek zaměří na změnu klimatu

Pelhřimovsko
Antonín Schubert
Ekologickým tématem současnosti je klimatická krize neboli vliv skleníkového plynu oxidu uhličitého na globální změny klimatu. Tento plyn je sice dobrý služebník, bez kterého by nefungovala u rostlin fotosyntéza, ale zlý pán, je-li ho v ekosystému moc. Povolaní mudrci doporučili vysazovat nové lesy.

Glosa Antonína Schuberta: Prdící krávy jsou rána mimo

Komentáře
Elektroodpad. Ilustrační foto.
Kamenice nad Lipou – Poctivou recyklací spotřebičů obyvatelé Kamenice nad Lipou výrazně ulevili životnímu prostředí. „Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti Asekol můžeme nyní přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody jsme díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. Víme také, o jaké množství jsme snížili produkci skleníkových plynů CO2 nebo nebezpečného odpadu,“ pochvaloval si starosta Kamenice nad Lipou Jaromír Pařík.

Kameničtí odevzdali k recyklaci přes osm tisíc kilogramů starých spotřebičů

Pelhřimovsko
Německá politička Ursula von der Leyenová
Hned v prvních sto dnech svého působení v čele budoucí Evropské komise chce kandidátka na její šéfku Ursula von der Leyenová navrhnout pravidla, která zajistí, že Evropa bude v roce 2050 prvním klimaticky neutrálním světadílem. Německá ministryně obrany, kterou do čela nové komise na počátku měsíce vybral summit EU, to uvedla v dopise určeném liberální frakci europarlamentu. 

Výběr lídra Evropské komise: von der Leyenová oslovila frakce EP dopisy

Evropa pro Čechy
polentová pizza s lilkem
  Před Velikonocemi, které letos připadají na 2. duben, tradičně probíhá půst. Kdy jindy než teď budete mít příležitost vyzkoušet si veganskou stravu? V čem tkví její kouzlo nebo které recepty zařadit do jídelníčku, vám prozradí blogerka Linda Müllerová.  
7 fotografií

Veganská výzva aneb moderní půst

Za jídlem
Podzim, ilustrační foto.
Rok 2017 byl v Česku s průměrnou teplotou 8,6 stupně Celsia opět teplejší než obvykle, tři předešlé roky přinesly ale odchylku ještě výraznější a zařadily se mezi rekordní. Z měsíců se nejvíce od normálu počítaného podle let 1961 až 1990 odchýlil loni březen, a to o 3,5 stupně Celsia do plusu. Roční srážkový úhrn 675 milimetrů zařazuje loňský rok mezi roky srážkově normální.
4 fotografie

I loňský rok byl v Česku teplejší než obvykle, ne ale rekordně

Česko
Ilustrační foto.
Zítra se Česká republika stane oficiálně smluvní stranou Pařížské klimatické dohody, na jejímž přijetí se v prosinci 2015 podílela. Dohoda začala globálně platit před rokem, 4. listopadu 2016. Státy světa se v ní shodly, že kvůli probíhající změně klimatu ukončí využívání fosilních paliv a ničení pralesů. ČR k dohodě přistoupila v EU jako poslední.  
8 fotografií

V sobotu Česko přistoupí k Pařížské klimatické dohodě. Jako poslední země v EU

Ekonomika
Hurikán Harvey
Nejméně 30 mrtvých, 30 tisíc lidí bez domova, pojistné škody přesahující 100 miliard dolarů; tolik toho do středy napáchal Harvey. Tento živel, který z hurikánu zeslábnul na tropickou bouři a ustupuje Louisianou k severu a východu, vyvolal i ekologicko-politickou bouři. Konzervativci blízcí Trumpovi tvrdí, že Harvey nemá nic společného s globálním oteplováním. 
25 fotografií

Hurikán Harvey spustilo globální oteplování? Kdepak, tvrdí Trumpovi lidé

Svět
Ilustrační foto
Občané Valašských Klobouk aktivně využívají služeb sběrného dvora a kontejnerů na elektroodpad. Svědčí o tom nemalé množství starých elektrospotřebičů, které zde přinášejí. Za loňský rok bylo touto cestou k odborné recyklaci předáno celkem 400 televizí, 166 počítačových monitorů a dalších 6,9 tuny drobných spotřebičů.

Jdou příkladem v úsporách, odevzdali stovky televizí

Zlínsko
Ilustrační snímek
Jihlava – Jihlavští občané v loňském roce k recyklaci předali přes tři tisíce starých televizí, téměř patnáct set monitorů a pětapadesát tun drobného elektra. Díky tomu ušetřili ropu, elektřinu a vodu. Rovněž se jim podařilo snížit produkci skleníkových plynů a nebezpečných odpadů.

Za sto starých televizí mohou Jihlavané jet sedmkrát do Chorvatska

Jihlavsko
Sněmovna. Ilustrační foto.
Sněmovna podpořila v dnešním úvodním kole přijetí pařížské klimatické dohody, která je namířena proti globálnímu oteplování. Poslanci debatovali o dohodě na schůzích už popáté, až nyní zamířila k posouzení do zahraničního výboru a do výboru pro životní prostředí. Smlouvu, která signatáře zavazuje ke snižování emisí skleníkových plynů, by plénum mohlo schvalovat v září. Senát ratifikaci schválil už v dubnu.
4 fotografie

Sněmovna podpořila pařížskou klimatickou dohodu

Česko