ŠTÍTEK: školství

Ilustrační foto
Pokud se o stavu našeho školství – a především jeho středoškolského segmentu, když školy vysoké a školy základní s povinnou školní docházkou jsou samostatnou kapitolou - chceme vyjádřit velice diplomaticky, můžeme použít termín - neutěšený. Pokud si ale nechceme nic nalhávat a nazvat věci pravým jménem, můžeme celkem s klidným svědomím prohlásit, že je v rozvratu. 

Peníze samy o sobě školství nespasí

Čtenář reportér
Krumlovští stávkující studenti a učitelé vyrazili na protestní pochod proti vládním škrtům ve školství.
/FOTO, VIDEO/ Sejít se před gymnáziem, odtud po osmé ráno pokračovat přes „Masaryčku“ na poštu, odkud odešlou dopisy ministru školství Mikuláši Bekovi, a dál přes Lineckou a zdrávku až na Plešivec. To byl plán trasy, kterou si na pondělí vytyčili krumlovští studenti, jež se připojili k školské stávce 27. listopadu. Byli mezi nimi nejen studenti gymnázia, ale i SUPŠ sv. Anežky a dalších škol.  
33 fotografií

Studenti v Krumlově vyšli na protestní pochod: škrty jsou podle nich neúnosné

Českokrumlovsko
Krumlovští stávkující studenti a učitelé vyrazili na protestní pochod proti vládním škrtům ve školství.
V Česku proběhla celodenní výstražná stávka základních, středních a mateřských škol, podle odhadu odborů se do ní zapojilo 7213 škol. Některé zůstaly zavřené, jiné fungovaly v omezeném režimu. Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) se v neděli večer omluvil rodičům, že se oni a jejich děti stali rukojmími ve sporu mezi vládou, odbory a stávkujícími. Žádná z možných změn ve školství podle něj nepovede ke zhoršení kvality vzdělávání, cílem je zajistit dlouhodobě udržitelné personální obsazení.
126 fotografií

Den protestů 2023: Obří stávky se účastnila většina škol, také firmy i úřady

Ekonomika
Setkání místostarostky Prahy 6 Mariany Čapkové (na snímku vpravo; v černém) s novináři k tématu školství.
/VIDEO, FOTO/ Z dvojího pohledu sleduje přípravy na stávku, která se v pondělí 27. listopadu uskuteční v části škol, místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha 6 Sobě), která má na starost školství a investice ve školství. Jako matku dvou dětí ji zajímají především dvě konkrétní školy, jež se obě do stávky zapojí. Coby politička má přehled o dění ve všech školách na Šestce.
16 fotografií

Mariana Čapková stávku škol podporuje: jako matka i místostarostka

Praha
Ilustrační foto
/MAPA STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL/ Pondělní celorepubliková stávka, kterou vyhlásily na pondělí 27. listopadu školské odbory, se týká i Prostějovska. Na protest proti plánovaným vládním škrtům ve školství se připojí všechny prostějovské základní školy s výjimkou ZŠ Majakovského ve Vrahovicích a soukromé Základní školy Q. Dalších několik škol bude mít v pondělí zavřeno i v regionu.

Do stávky nejdou v Prostějově pouze dvě základky. Podívejte se na další školy

Prostějovsko
Ilustrační foto.
Prodloužený víkend se dnem volna navíc bude mít větší část žáků na Kutnohorsku v pondělí 27. listopadu. Školské odbory vyhlásily celostátní výstražnou stávku. Netýká se peněz pro učitele, ale jedná se o boj o poměry ve školství. Mimo jiné jde o asistenty pedagogů poskytující podporu dětem, které to potřebují, či o finanční ohodnocení provozních zaměstnanců: zvláště kuchařek, školníků či uklízeček. Jde ale třeba i o počty hodin nebo postavení školních psychologů.

Učitelé jdou do stávky, na Kutnohorsku zůstane v pondělí prázdná většina škol

Kutnohorsko
Střední průmyslová školy strojní a elektrotechnická v Českých Budějovicích.
Rád bych se tímto vyjádřil k plánované stávce ve školství. Z aktuálních reakcí v médiích mě trápí to, že zásadní dopad plánovaného seškrtání hodin kvůli snížení rozpočtu je prezentován jako omezení asistentů pedagoga, tandemové výuky nebo spojován s gymnázii a omezením výuky seminářů. Obecně je odborné školství trochu upozaďováno, ale snažil jsem se konkrétně ukázat, jaký vliv bude mít omezení vyučovacích hodin na naši (ale i jakoukoliv jinou) odbornou školu.

Ke stávce ve školství z pohledu odborné školy

Čtenář reportér
Ilustrační foto.
/MAPA STÁVKUJÍCÍCH ŠKOL/ Pět základních, ale také celá řada středních škol se v Přerově připojí k pondělní stávce kvůli chystaným škrtům ve školství a krokům ministerstva, které budou mít negativní dopad na nepedagogické zaměstnance - administrativní pracovníky, kuchařky, uklízečky nebo školníky. V den protestu budou uzavřeny všechny provozovny Zařízení školního stravování v Kratochvílově ulici v Přerově, které dodává obědy do většiny škol a školek.

Stávkovat budou v Přerově základní, střední i mateřské školy. Podívejte se kde

Přerovsko
Jednání Mikuláše Beka se školskými odbory ztroskotala a pondělní stávka škol je v zásadě jasná. Ilustrační snímek
Ministr školství Mikuláš Bek vystoupil ve středu před starosty z různých koutů Česka. Celostátní konferenci Sdružení místních samospráv České republiky ve Zlíně dal přednost před jednáním vlády. Netajil se tím. Vzápětí přiznal, že jednání se školskými odbory ztroskotala a pondělní stávka škol je v zásadě jasná. „Ukazuje se, že školské odbory jsou v tomto dohodnuté s dalšími odborovými svazy, které se přidávají,“ konstatoval.
18 fotografií

Jednání s odbory selhala. Stávka škol je jistá, přiznal ministr Bek

Ekonomika
Stávka škol. Ilustrační foto
Děti mají radost. Alespoň ty, které nepůjdou v pondělí 27. listopadu do školy. V ten den totiž proběhne v mnoha vzdělávacích institucích stávka, která má upozornit na škrty ve školství a riziko snížení kvality výuky. Podle návrhu rozpočtu na rok 2024 totiž chybí peníze na téměř 17 tisíc pracovních míst nepedagogických pracovníků. Vrásky na čele to dělá ale rodičům, kteří se budou muset o své děti postarat.

MAPA ŠKOL: Stávkovat bude na Ústecku většina škol. Bojí se o kvalitu výuky

Ústecko
Ilustrační snímek.
Dlouhodobá aktivita města Chebu v oblasti vzdělávání, tzv. místní akční plán (MAP), se osvědčila. Město postupně od roku 2016 až dosud zrealizovalo tři na sebe navazující projekty MAP, během nichž se v území Chebska a nově i Ašska podařilo vytvořit funkční platformu pro spolupráci v oblasti strategického plánování ve školství, a to pro vzdělávání dětí a žáků do 15 let.

Čtvrtým zasedáním Řídicího výboru se završil projekt MAP III

Čtenář reportér
Prázdná třída. Ilustrační foto
Do lavic v řadě škol na Břeclavsku v pondělí žáci neusednou. Důvodem je výstražná stávka, kterou vyhlásily školské odbory na sedmadvacátý listopad. Zavře také množství mateřinek. Některé školy se připojí jen částečně. Třeba omezením výuky. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Pondělní stávka: V Břeclavi zůstanou zavřené všechny základní školy

Břeclavsko
Učitelská stávka. Ilustrační foto
„Nejde o naše platy, ale o vzdělání dětí,“ shodují se učitelé, kteří se rozhodli 27. listopadu stávkovat. I na Svitavsku tak zůstanou poslední listopadové pondělí zavřené základní a střední školy. Zaměstnanci škol poukazují na snižování počtu odučených hodin, platů nepedagogických pracovníků nebo redukci asistentů. „To, co chystají, je smrtící koktejl pro školství,“ podotkla ředitelka litomyšlské základní školy Miroslava Jirečková. Přinášíme mapu škol, které se připojí ke stávce. 

Víme, které školy na Svitavsku budou stávkovat. Podívejte se

Svitavsko
Ilustrační foto
/Mapa stávkujících škol/Českomoravská konfederace odborových svazů vyhlásila na 27. listopad Den protestů. Připojí se k ní výstražnou stávkou také školské odbory. Usilují o větší přísun peněz do školství pro příští rok a chtějí otevřít na toto téma ještě jednou debatu s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). Deník zjišťoval reakce ředitelů škol ve Zlínském kraji.

Stávka učitelů ve Zlínském kraji: kde všude do stávky půjdou, zatím není jasné

Kroměřížsko
Základní škola v Suchomastech
Zabránit škrtům ve školství a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků a asistentů pedagoga v příštím roce snížily. To jsou některé z požadavků školských odborů, které plánují na pondělí 27. listopadu po celé zemi výstražnou jednodenní stávku. Připojí se i základní školy na Berounsku? Ve většině z nich ještě rozhodnutí nepadlo.

Stávka učitelů? Většina škol na Berounsku ještě váhá, zda se připojí

Berounsko
Některé ze škol stávkovaly i na podzim 2019. Ilustrační snímek.
Zabránit škrtům ve školství a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků ani učitelů v příštím roce snížily. To jsou některé z požadavků školských odborů, kvůli kterým plánují na pondělí 27. listopadu po celé zemi výstražnou jednodenní stávku. Připojí se i základní školy na Mělnicku? Ve většině z nich ještě rozhodnutí nepadlo. 

Stávka učitelů? Školy na Mělnicku většinou váhají. V Cítově už mají jasno

Mělnicko
Na fotografiích to vypadá vtipně, v reálu jsou však podobné stavební přešlapy strašné.
Populární instagramový účet Delniq přináší fotky odfláknutých a jinak nezvládnutých stavebních prací. Architekt Lukáš Janout se snaží vtipně upozorňovat na problémy, které ze staveb stále nemizejí. Se stejným nasazením jako osvětě se věnuje své profesi a skvěle na něj sedí označení srdcař. Projekty, za nimiž stojí jeho studio, charakterizuje preciznost i poctivá práce.
10 fotografií

Je to vůbec možné? Architekt vtipně upozorňuje na odfláknuté stavební práce

Stavba
Ilustrační foto.
Zabránit škrtům ve školství a nepřipustit, aby se platy nepedagogických pracovníků a také kantorů v příštím roce snížily. To jsou jen některé z požadavků školských odborů, kvůli kterým plánují na pondělí sedmadvacátého listopadu výstražnou jednodenní stávku. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Stávka proti škrtům ve školství míří i do škol na Hodonínsku

Hodonínsko
Ilustrační foto.
Sedmadvacátého listopadu jdeme do celodenní stávky! Na mateřských, základních i středních školách, mají jasno školské odbory. Odboráři usilují o více peněz pro školství na příští rok. Už dříve kritizovali, že má podle návrhu vlády o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství. Například kuchařů, školníků, hospodářů a ekonomů škol nebo IT pracovníků. Vše je zatím ale otevřené, vláda bude dál jednat. Nabízíme vám přehlednou mapu, která napoví, které školy se v pondělí do stávky zapojí.

Stávka ve školách na Blanensku? Jasno bude nejpozději tři dny předem

Blanensko
Některé fakulty na českých univerzitách plánují stávku kvůli nedůstojným platům akademiků. Ilustrační foto.
Univerzita Palackého v Olomouci i Univerzita Karlova v Praze pociťují podle jejich rektorů Martina Procházky a Mileny Králíčkové v souvislosti s dlouhodobým podfinancováním školství odchod některých akademiků, často jde podle nich i o klíčové pracovníky. Odcházejí i mimo školství. Na obou univerzitách chystají tamní filozofické fakulty 17. října stávku, zda budou mít podporu i od vedení univerzit, zatím rektoři na dotaz ČTK nedokázali odpovědět. Seznámit se chtějí nejprve s požadavky odborových organizací, řekli v pátek na dotaz ČTK po zasedání České konference rektorů (ČKR).

Z univerzit kvůli nedůstojným platům odcházejí akademici. Fakulty plánují stávku

Česko
Platy učitelů v Česku se mají zvedat. Ale špatně, stěžují si pedagogové a školské odbory. Ilustrační foto.
Ministerstvo školství potvrdilo, že i přes plánované škrty ve školství počítá rozpočet resortu se slibovaným navýšením platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. Ministr Mikuláš Bek (STAN) ale oznámil, že se nebudou zvyšovat tarify v platových tabulkách. Podle učitelů to prakticky znamená, že vůbec nemusí dostat přidáno. Podívejte se přehledně na to nejdůležitější z celé problematiky.

Učitelům se zvýší platy. Je to podvod, někdo nedostane nic, kritizují

Ekonomika
Dne 15. září oslavili žáci naší školy Den církevního školství. Společně jsme slavili mši svatou, kterou sloužil P. Bohumil Kundl, po mši si žáci připomenuli život sv. Ludmily, patronky církevního školství. Dále následovalo divadelní představení jednoho herce – Víti Marčíka ml. Ten nás zavedl do světa Malého prince, kde jsme společně s hlavním hrdinou prožívali jeho dobrodružství na různých planetách. 
8 fotografií

Den církevního školství: žáci se setkali i s Malým princem

Čtenář reportér