ŠTÍTEK: Slovácko

Jiří Suchý převezme na filmové škole čestnou výroční cenu asociace filmových klubů.
Rok co rok se pečou na horkém slunci, přesto se paličatě vrhají do filmového kotle. V pátek startuje Letní filmová škola Uherské Hradiště a slaví jubilejní padesátku. Diváky láká z různých důvodů. Je snazší se tam dostat do kina a utratí méně než na karlovarském festivalu. Letos má být navíc vylepšený systém vpouštění do sálů, více repríz i kinosálů. Vedle tradičního intelektuálního programu nabízí i nekorektní a ulítlé akce, cimbálovku, debaty, literární stan, virtuální realitu a tvůrčí dílny pro děti. Deník přináší tipy toho, co na akci, která začíná už tento pátek, rozhodně nevynechat.
8 fotografií

Horko není problém. Bezstarostná filmová jízda na Slovácku začíná

Film a televize
Výstava K smíchu v hodonínském Kině Svět, která přibližuje kreslený humoru Jiřího Hiršla. Výtvarník oslaví začátkem srpna 70 let.
/VIDEO/ Kreslený humor Jiřího Hiršla baví v těchto dnech návštěvníky Kina Svět v Hodoníně. Jeho humorná a satirická tvorba láká k nahlédnutí v tamní kavárně i o patro výš u menšího promítacího sálu. Výstava kresleného humoru K smíchu je také připomenutím jeho dvou kulatých výročí. Výtvarník totiž v létě oslaví sedmdesátku. Letos je tomu navíc už čtyřicet let, co žije, kleslí a maluje v Hodoníně. Na jih Moravy se přestěhoval z rodné Ostravy.
30 fotografií

Pivo, ženy i fotbal. Zasmějte se s kreslířem z Hodonína, bavil čtenáře Slovácka

Hodonínsko
Fotbalisté Slovácka vstoupí do nové sezony duelem s pražskou Slavií.
O víkendu startuje nový ročník české nejvyšší fotbalové soutěže. Slovácko hned na úvod vyzve doma pražskou Slavii. Jeden ze šlágrů 1. kola Chance ligy se hraje v Uherském Hradišti v neděli od sedmnácti hodin. Příznivci mohou navštívit i duely Poháru hejtmana Zlínského kraje či OFS Uherské Hradiště. Pokračuje i letní příprava.  

Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Ostatní sporty
Levandulová oáza v Hodoníně láká místní, lázeňské hosty i čmeláky. Nabízí pestrou škálu voňavých druhů.
Levandulová oáza v Hodoníně přitahuje návštěvníky svou jedinečnou atmosférou a pestrou škálou voňavých druhů. Zahrada, inspirovaná francouzským Provence, nabízí nejen vizuální a čichový zážitek, ale i další možnosti včetně nákupu levandulových produktů. O současné popularitě levandulí na Slovácku svědčí i víkendová pozvánka z Velehradu. Dny otevřených dveří na levandulové pole jsou na programu tuto sobotu i neděli. Vstupné je dobrovolné.
41 fotografií

Slovácký sen o Provence. Levandule voní na Velehradě i v Hodoníně

Z okolí
Druhá série multimediálního seriálu Příběhy zla se věnuje rekonstrukci případu čtyřnásobného vraha Kevina Petera Dahlgrena
Novinář Jiří Nováček v novém multimediálním seriálu připomíná nejzávažnější zločiny české historie. V první sérii jste mohli sledovat kauzu doživotně odsouzeného vraha Jiřího Dvořáka z Prahy. Druhou sérii věnujeme rekonstrukci případu čtyřnásobného vraha Kevina Petera Dahlgrena, který na konci května v roce 2013 v Brně vyvraždil celou svou moravskou rodinu. Vlastní sestřenici Veroniku (†46), jejího manžela Martina (†50) a jejich syny Davida (†17) a Filipa (†23) bez varování zákeřně ubil. Bez mrknutí oka, bezcitně a brutálně.

Sledujte druhou sérii Příběhů zla: Američan, který vraždil v Brně

O Deníku
Dorostenci a junioři ze Slovácka ovládli republikový šampionát v Račicích
Po týdnu se veslaři nejen z České republiky, ale i ze zahraničí opět sjeli na umělý vodní kanál v Račicích. Tentokrát zde v rámci republikového šampionátu poměřili síly závodníci kategorií dorostu, juniorů, U23 a seniorů. Slovácký veslařský klub byl úspěšný, jeho členové vybojovali pět titulů mistrů republiky a k tomu jednu stříbrnou medaili.
21 fotografií

Dorostenci a junioři ze Slovácka ovládli republikový šampionát v Račicích

Čtenář reportér
Ředitel ZŠ Úprkova Hradec Králové Petr Lehký se školáky na návštěvě Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti
/ROZHOVOR/ Před několika dny navštívil s početnou skupinou žáků ředitel ZŠ Úprkova v Hradci Králové Petr Lehký stálou expozici Joži Uprky v Uherském Hradišti. Nakolik jsou děti schopny vnímat historii a život našich předků, jaké povědomí mají o Jožovi Uprkovi, a které společné akce s Galerií Joži Uprky ZŠ Úprkova v Hradci Králové chystá, to všechno osvětlil čtenářům Deníku v rozhovoru.
4 fotografie

Joža Uprka v almanachu, na vinařské vinětě i pohledem ředitele v Hradci Králové

Slovácko
Oštěpař Vítězslav Veselý ukončí ve Zlíně bohatou kariéru.
Poslední červnový víkend bude patřit atletice. V sobotu a v neděli se ve Zlíně koná mistrovství republiky mužů a žen na dráze. Akci hostí Stadion mládeže. V Baťově městě se představí kompletní špička, která bude usilovat nejen o mistrovské medaile, ale hlavně o získání kvalifikačních limitů na letošní Letní olympijské hry. Jinak fotbalisty Slovácka a Zlína čeká přípravný duel, ve Slavkově a na Velehradě slaví výročí.  

Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Ostatní sporty
Volby do Evropského parlamentu, Ilustrační foto
Vítězství ANO 2011 s 27,62 procenty hlasů nad koalicí SPOLU s 23,47 procenty hlasů. Tak dopadl v okrese Uherské Hradiště „europarlamentní souboj“ těchto dvou konkurenčních seskupení. S odstupem a 10,56 procenty skončila koalice STAČILO, v čele s komunisty. Starostové a osobnosti pro Evropu obdrželi na Slovácku 7,39 procent hlasů. SPD a Trikolóře dali voliči 5,96 procent hlasů a z těch, které do Evropského parlamentu voliči protlačili, jsou posledními Piráti, kteří v našem regionu obdrželi od voličů 4,67 procent hlasů.

Europarlamentní souboj na Slovácku ovládlo ANO. SPOLU v Brodě i ve Starém Městě

Slovácko
Petr Meindlschmid se ve finále mistrovství Evropy atletů neztratil.
/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ - V římském finále dálkařů výborně bojoval osmnáctiletý Petr Meindlschmid. V první sérii si skočil 803 centimetrů a splnil svůj cíl, který vyhlásil po kvalifikaci, níž skočil na dva centimetry míň. Přál si závodit v užším finále a odskákal tak všech šest pokusů. Celkově nedávný fotbalista Slovácka a nováček na mistrovství Evropy dospělých obsadil ve vynikající soutěži sedmé místo.
7 fotografií

Meindlschmid se ve finále dálky neztratil. Tentoglou předvádí šílené věci, říká

Atletika