ŠTÍTEK: Sluneční erupce

Polární záře zachycená na Aljašce.
Mluví se o ní jako o jednom z vůbec nejkrásnějších úkazů, které lze spatřit na obloze. Kdo chce polární záři vidět na vlastní oči, bude k tomu mít v letošním roce velmi dobrou příležitost. Podmínky pro její vznik totiž jsou v roce 2024 ideální. A existuje dokonce šance, že se objeví nad hlavami lidí i v tuzemsku. 

Letos budou skvělé příležitosti vidět polární záři. A to i v Česku

Vesmír
Polární záře, jak ji zachytil 26. září 2011 Martin Gembec.
Reykjavík /VIDEO/ – Začátek roku 2013 v souvislosti se zesílenou erupční aktivitou Slunce přinese podle vědců četnější výskyt polární záře. Tyto světelné úkazy budou pozorovatelné obzvláště na Islandu, napsal portál icenews.is. Dobré podmínky nabídnou i další severské oblasti planety, jako jsou Skandinávie nebo sever Kanady a Ruska.

Začátek roku 2013 přinese četnější výskyt polární záře

Svět
Polární záře, jak ji zachytil 26. září 2011 Martin Gembec.
Washington – Zemi během soboty zasáhnou částice ze čtvrteční silné sluneční erupce. Magnetická bouře by podle odborníků neměla způsobit vážnější škody, obyvatelstvo kanadsko-amerického příhraničí, severu Ruska a severních částí Evropy se ale může těšit na polární záři, která bude pozorovatelná i jižněji, než je obvyklé.

Zemi zasáhne magnetická bouře, zřejmě se objeví jasná polární záře

Svět
Trosky ruské sondy Fobos-Grunt, která měla směřovat k jednomu z měsíců Marsu, ale v misi neuspěla, by na Zemi měly dopadnout v neděli nebo v pondělí.
Moskva - Ani americké radary, ani sluneční erupce či jiné vnější vlivy, ale nejpravděpodobněji chyba programátorů se stala příčinou zkázy ruské meziplanetární sondy Fobos-Grunt. Vyplývá to podle ruských médií ze závěrečné zprávy komise, která zkoumala příčiny neúspěchu mise.

Za ztroskotání ruské sondy mohou programátoři

Svět
Ilustrační foto.
Washington /ANIMACE/ - Nejsilnější sluneční erupci za posledních sedm let o víkendu zaznamenali experti v USA. Americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) v pondělí upozornil, že vlny zvýšeného elektromagnetického záření, které by mohly narušit činnost satelitů a pozemní komunikace, již bičují Zemi.

Záznam vědců: Nejsilnější erupce za posledních 7 let

Svět
Vesmírná observatoř NASA zjistila neobvyklou sluneční erupci, která by mohla narušit činnost satelitů a pozemní komunikace i elektrické sítě.
Washington/Praha /VIDEO/ – Vesmírná observatoř amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) zjistila neobvyklou sluneční erupci, která by ve středu mohla narušit činnost satelitů a pozemní komunikace i elektrické sítě.

Silná erupce na slunci může narušit činnost satelitů

Svět
NASA's twin Solar Terrestrial Relations Observatories (STEREO)
WASHINGTON - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil dnes první trojrozměrné fotografie Slunce, předané dvojicí družic mise Stereo. Snímky umožní lépe chápat sluneční erupce a usnadnit tak předpověď jejich vlivu na zemskou atmosféru.

NASA zveřejnila první stereosnímky Slunce od družic dvojčat

Svět