ŠTÍTEK: Soul

Velvyslanec Youngki Hong spolu s dalšími Korejci věší papírové lampiony přání u obelisku s vyrytými jmény korejských válečných sirotků.
/VIDEO ROZHOVOR/ Zámek Valeč sloužil v padesátých letech minulého století jako dětský domov, kde našli útočiště váleční sirotci z Koreje. Areál nyní navštívil velvyslanec Koreji v České republice Youngki Hong, který podpořil výstavu digitálních umělců z Koreje. Součástí vernisáže ve Valči bylo i uctění sirotků pomocí tradičních papírových lampionů přání, které Korejci pověsili u obelisku s vyrytými jmény dětí.
11 fotografií

Korejského velvyslance nadchla zámecká zahrada i historie Valče

Karlovarsko
Severokorejský diktátor Kim Čong-un na archivním snímku
Severokorejský diktátor Kim Čong-un nechal nad Jižní Koreu vypustit stovky balonů nesoucích odpadky a hnůj. Má jít o odplatu za to, že jihokorejští aktivisté do KLDR neustále podobným způsobem posílají letáky, odpadky a další věci. Jihokorejská armáda mobilizovala týmy pro likvidaci chemických a výbušných látek a doporučila lidem, aby zůstali doma.

Smradlavá zásilka: Kim Čong-un poslal do Jižní Koreje balóny s odpadky a hnojem

Svět
Unikátní Invent Arena v Třinci představí patenty i vynálezy.
Pracuje na ní intenzivně tým několika desítek lidí už několik měsíců. Řeč je o jediné soutěžní výstavě patentů a vynálezů svého druhu v České republice pojmenované Invent Arena. Událost se uskuteční 12.-13. června ve Werk Areně a má ambice rozšířit povědomí o vědeckých vynálezech i ukázat, že „pokrok“ ovlivňuje a posouvá dál všechny sféry našich každodenních životů…

Soutěžní výstava patentů a vynálezů. Třinec má v Invent Aréně dalšÍ unikát

Frýdecko-Místecko
Střežená hranice mezi KLDR a Jižní Koreou
Zdánlivě nemožné se stalo skutečností. Britská rozhlasová a televizní společnost BBC přinesla neuvěřitelné svědectví muže jménem Kim, který se dokázal cestou přes rozbouřené moře dostat ven z KLDR poté, co byla země kvůli nebezpečí covidové pandemie uzavřena. Navíc odhalil hrůzné podmínky, které v zemi panují.

Rodině se podařil útěk z KLDR: Děti v pytlích na obilí, s sebou meče i jed

Svět
Nešťastný let KAL 007 krátce před sestřelením v představě grafického designéra
Civilní let z New Yorku do svého cíle v jihokorejském Soulu před 40 lety nedorazil. Letadlo se kvůli navigační chybě ocitlo nad územím tehdejšího Sovětského svazu a jeho velitelé ho nechali sestřelit. Pět dní o tom mlčeli. „Zcela prostě se ukazuje, že Sověti se rozhodli sestřelit civilní letadlo, že ho sestřelili, zavraždili 269 osob na palubě a lhali o tom,“ prohlásila před Radou bezpečnosti OSN tehdejší velvyslankyně USA Jeane J. Kirkpatricková. Ještě týž den přiznal sestřelení tohoto letadla konečně i Sovětský svaz. Byla to jedna z nejožehavějších chvil studené války.
10 fotografií

Ano, sestřelili jsme dopravní letadlo, přiznali v roce 1983 po pěti dnech Rusové

Svět
Jaderná elektrárna Fukušima v Japonsku
Provozovatel poškozené japonské jaderné elektrárny Fukušima začal ve čtvrtek vypouštět radioaktivní vodu do Tichého oceánu, uvedly zahraniční agentury. Krok už dříve vyvolal kritiku a ve čtvrtek ho opět odsoudila Čína, která zároveň zakázala dovoz všech mořských plodů z Japonska. Premiér Jižní Koreje Han Duk-so podle agentury Reuters Japonsko vyzval, aby o vypouštění vody transparentně informovalo, a před japonskou ambasádou v Soulu proti aktivitám ve Fukušimě demonstrovalo několik desítek lidí. Jihokorejská policie uvedla, že zadržela nejméně 16 protestujících, kteří pronikli do budovy, informovala AFP.
10 fotografií

Jaderná elektrárna Fukušima začala vypouštět radioaktivní vodu do oceánu

Svět
Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Organizátorka popsala letošní Jamboree.
Simona Vyšatová z Brna byla jedním z vedoucích české výpravy skautů na Jamboree. Světové setkání skautů bylo podle ní provázelo několik nepříjemných „dobrodružství.” „Když jsme přijeli na tábořiště, nefungovala většina sociálních zařízení. Toalety nesplachovaly. Byla noc a téměř nikde nesvítily světla. Snažili jsme se to brát s nadhledem,” popisuje Vyšatová.

Nefunkční toalety, vedro a pak evakuace. Skautka z Brna popsala letošní Jamboree

Brněnsko
Korejci si pro účastníky skautského jamboree připravili zajímavý program. Na snímku bulharská výprava během kurzu tradiční korejské kuchyně
Čeští skauti, kteří letos vyrazili do Jižní Koreje na tradiční světové jamboree, jsou nyní s podmínkami panujícími na místě spokojeni. Chválí si ubytování, jídlo i program, řekl ČTK Jan Graffe, který je jedním z účastníků tohoto setkání skautů. Aktuálně výprava z Česka obývá vojenskou akademii v soulské čtvrti Nowon. Přesunuli se tam z místa původního tábořiště kvůli tropické bouři Khanun.
8 fotografií

Hrozba tajfunu? Korejci se o nás starají dobře, říká český účastník jamboree

Svět
Tajfun Khanun udeřil na pobřeží Jižní Koreje
Na jihovýchodní pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun, který v předchozích dnech přinesl silné deště na jih země a do sousedního Japonska. Pro celou Jižní Koreu platí varování, zrušeno bylo více než 450 letů a na 16 tisíc lidí se muselo evakuovat, informovala agentura Reuters. Úřady ve městě Tegu oznámily, že kvůli tajfunu jeden člověk zemřel, další se pohřešuje.

Na pobřeží Jižní Koreje udeřil tajfun Khanun. Zrušeny byly stovky letů

Svět
Evakuace skautů z jamboree v Jižní Koreji
Z dějiště světového jamboree na jihozápadě Jižní Koreje, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun, úřady evakuovaly tisíce skautů do bezpečnějších míst především v okolí hlavního města Soulu. Z tábořiště odjeli také čeští skauti, sdělil ČTK český konzul v Soulu Roman Masařík. Jejich evakuaci se již podařilo dokončit, uvedla kolem 18:00 SELČ česká skautská organizace na sociální síti X, dříve twitteru. Náhradní ubytování v jihokorejské metropoli Čechům poskytla Korejská vojenská akademie.
8 fotografií

Jižní Korea kvůli tajfunu evakuovala tisíce skautů. Z tábořiště odjeli i Češi

Svět
Účastníci světového skautského jamboree se připravují v pondělí 7. srpna 2023 opustit skautské tábořiště v jihokorejském Puanu
Jižní Korea se připravuje evakuovat desítky tisíc skautů z dějiště světového jamboree, ke kterému se blíží tropická bouře Khanun. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na představitele Světové organizace skautského hnutí (WOSM). Mluvčí české organizace Barbora Trojak na dotaz ČTK uvedla, že skauti jsou na evakuaci dobře připraveni, přesun začne v úterý místního času.

Ke Koreji se blíží tajfun Khanun. Obří jamboree opustí desítky tisíc skautů

Svět
Česká taekwondová reprezentace juniorů v Jižní Koreji: vítězná trojice s trofejí a certifikátem ve složení Tomáš Markov, Michaela Baštecká a Julie Šlesingerová na mezinárodním turnaji World Hanmadang.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Letní prázdniny tráví juniorští závodníci Taehanu Kolín v rámci world taekwondo reprezentace České republiky sportovně v Jižní Koreji. Po svém příletu do Soulu a aklimatizaci zamířili na jih do města Gwangju na mezinárodní taekwondo soustředění (Chosun University International Taekwondo Camp), kde se intenzivně připravovali na nadcházející mezinárodní sportovní klání World Hanmadang pořádané světovým centrem taekwondo Kukkiwonem.
14 fotografií

Juniorské týmové zlato z Jižní Koreje zamířilo díky triu taekwondistů do Kolína

Čtenář reportér
Legendární stolní tenistka Marie Hrachová byla Komisí rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru oceněna jako profesionální trenérku roku 2022.
/FOTOGALERIE/ V českém stolním tenise je Marie Hrachová legendou. Z mistrovství světa a Evropy přivezla jedenáct medailí, na olympiádě v Soulu 1988 se probojovala až do semifinále, což zatím žádná z Evropanek nedokázala. Po ukončení reprezentační kariéry předává své zkušenosti dalším hráčkám. Mimořádnou práci s dlouhodobými úspěchy ostravské rodačky ocenila Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru titulem profesionální trenérku roku 2022.
14 fotografií

Olympijské ocenění pro legendu stolního tenisu: Marie Hrachová je trenérkou roku

Ostatní sporty
Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Severní Korea (KLDR) se pokusila vyslat do vesmíru špionážní vojenskou družici, uvedla podle agentury Reuters tamní státní média. První pokus za posledních sedm let ale podle nich skončil neúspěchem, když se porouchal druhý stupeň rakety nesoucí satelit a systém se zřítil do Žlutého moře. Start rakety předtím spustil krátký poplach v Jižní Koreji a Japonsku, úřady a média obou zemí rovněž hovořily o selhání rakety. Její pád si podle nich nevyžádal na jejich území žádné škody.
12 fotografií

KLDR chtěla do vesmíru vyslat špionážní družici. Pokus ale skončil neúspěchem

Svět
Zemřela jihokorejská K-popová hvězda Moonbin
Ve věku 25 let zemřela jihokorejská K-popová hvězda Moonbin, napsala agentura AFP. Zpěvák, herec, tanečník a model byl členem chlapecké skupiny Astro. Podle jihokorejské policie byl Moonbin, vlastním jménem Moon Bin (Mun Pin), ve středu večer místního času nalezen mrtvý ve svém bytě v Soulu, objevil ho jeho manažer.

Zemřel jihokorejský K-popový zpěvák Moonbin. Zřejmě spáchal sebevraždu

Hudba
Letiště Václava Havla. Terminál 1
/FOTOGALERIE/ Přímé letecké spojení Prahy s jihokorejským Soulem se v pondělí 27. března obnovilo. První let přistál na pražském letišti před 17:00. Provoz linky zajišťuje společnost Korean Air. Naposledy se z Prahy do Soulu létalo v březnu 2020, tedy před epidemií covidu-19. Linka fungovala od května 2004. Informovala o tom mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.
14 fotografií

Lety z Prahy do Soulu jsou opět obnoveny. Poprvé od vypuknutí epidemie covidu-19

Praha
Jižní Korea dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Vydělávají na české koruny v průměru hodně přes padesát tisíc měsíčně, mohou si za to koupit víc než v Praze, mají luxusní auta, nejlepší mobily, značkové oblečení, ale přesto nejsou často šťastní. Pracují do úmoru, nepěstují žádné koníčky, mnozí nemají ani tři týdny dovolené a povýšení pro ně často znamená chodit do práce i v sobotu. Řeč je o Jihokorejcích, jejichž země udělala za poslední desetiletí obrovský ekonomický skok a dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa.
7 fotografií

Život v Jižní Koreji? Lidé pracují do úmoru. Nemají čas a chuť mít děti

Svět
Jihokorejský soul během návštěvy Markéty Pekarové Adamové
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Jižní Korea žije desítky let v sousedství agresivního severokorejského režimu, který navíc vlastní i jaderné zbraně. Je to situace, která zřejmě čeká střední a východní Evropu po ukončení války na Ukrajině, kdy tu stále bude nepřátelský ruský režim s jadernými zbraněmi. Deník proto zjišťoval, jak se Jihokorejcům v takové situaci žije.
5 fotografií

Soul si na severokorejské hrozby zvykl. Nevylučuje však vlastní jaderné zbraně

Svět
Podvodní výbuch zkušební hlavice podvodního jaderného dronu během testu zbraně u východního pobřeží KLDR na snímku severokorejské agentury KCNA
Severní Korea v tomto týdnu otestovala útočný podvodní dron, který je podle ní schopný nést jadernou hlavici, jež může vyvolat „radioaktivní cunami“. S odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA o tom informuje agentura Reuters, podle níž na další z řady testů zbraní v posledních týdnech dohlížel i vůdce izolované země Kim Čong-un.
5 fotografií

KLDR otestovala podvodní dron. Může vyvolat radioaktivní cunami

Svět
Korejská delegace navštívila hasičskou stanici v Modřanech.
/FOTO/ Hasičskou stanici hlavního města Prahy v Modřanech navštívila v pátek 24. února delegace z Jižní Koreje, aby zde prezentovala tragédii, která se stala v Soulu při halloweenských oslavách. Jednalo se o vedoucí pracovníky ze speciální komise pro výstavbu, životní prostředí a krizovou intervenci regionální vlády provincie ChungcheongBuk-do z Jižní Koreje včetně jejího předsedy pana Dong-Woo Lee
5 fotografií

Korejci navštívili hasičskou stanici v Modřanech. Prezentovali soulskou tragédii

Hasiči
Bombardéry B-1B a stíhačky F-35 a F-16. Ilustrační snímek
Do vzdušného prostoru Jižní Koreje proniklo pět severokorejských dronů, na což jihokorejská armáda reagovala nasazením stíhaček a vrtulníků a pokusy o sestřelení bezpilotních letounů. S odvoláním na jihokorejské činitele o tom informují světové zpravodajské agentury. Soul také oznámil, že po narušení svého vzdušného prostoru provedl výzvědný let nad KLDR.

Jihokorejský vzdušný prostor narušily drony z KLDR. Soul odpověděl střelbou

Svět
Karel Orel
/FOTOGALERIE/ Byly to slavné časy opavského fotbalu. Tehdejší Kaučuk rozdával fotbalovou radost. Hráči byli doslova miláčky fanoušků, kteří na počkání vyprodávali stadion. Vše vygradovalo postupem do ligy. Jednou z velkých postav týmu byl Karel Orel. Rodák z Kladerub nosil kapitánskou pásku a precizně řídil opavskou defenzivu. Dnes, šestnáctého prosince má velký den, slaví totiž šedesátiny.
0 fotografií

Karel Orel byl hvězdou Kaučuku, nyní slaví šedesátku

Fotbal
Záchranáři zasahují v noci na neděli 30. října 2022 na halloweenské party v Hudebním klubu Sud ve Slušovicích. V tlačenici se tady zranilo osm mladých lidí.
Tematická párty – pojem, jenž mají už nějaký ten pátek pod kůží návštěvníci diskotékových podniků a barů, si získává na oblibě napříč celým světem, a tak není divu, že podobně tomu je i v našem kraji.

Není Helloween, jako Helloween...

Názory z regionu
Lidé na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu sledují televizní reportáž o raketovém testu, který 6. října 2022 provedla KLDR.
Nejméně čtyři rakety dnes podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách, uvedla agentura Reuters. Japonské úřady původně informovaly o tom, že jedna severokorejská raketa přeletěla nad severem Japonska. To ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. KLDR vypálení raket nekomentovala.

KLDR podle Soulu vypálila balistické rakety. Japonsko vyhlásilo poplach

Svět