ŠTÍTEK: Southampton

Autentické záběry letounu British Airways číslo 5390 po nouzovém přistání v Southamptonu
Dne 10. června 1990 došlo k jedné z nejpozoruhodnějších a nejkurióznějších nehod v dějinách letectví. Velké dopravní letadlo British Airways ztratilo krátce po vzletu nesprávně upevněný panel čelního skla, což doslova vyrvalo kapitána letounu z kokpitu a přišpendlilo jej to ke kabině zvenčí. Druhému pilotovi se přesto podařilo přistát. Při nehodě nikdo nezemřel.
13 fotografií

Letadlo přistálo s kapitánem na čelním skle. Od kuriózní nehody uplynulo 30 let

Svět
JAKUB SOLNICKÝ z Cokers Ostrava.
Jeden vládne na evropských juniorských turnajích, druhý se postaral o největší překvapení na loňském republikovém mistrovství ve squashi. Řeč je o Viktoru Byrtusovi a Jakubu Solnickém. Hráči z Cokers Ostrava se utkají o letošní české tituly již od pátku, kdy vrcholný turnaj v Praze začíná. A nemají malé ambice. „Chtěl bych navázat na výsledek z minulého ročníku. Nejsem favorit, což mi vyhovuje, stejně jako skleněný kurt,“ prohlásil Solnický.

Talent a velký dříč. Ostrava do bojů o nejlepšího squashistu vysílá dva favority

Ostatní sporty
Dopis Oskara Holversona napsaný na lodi Titanik
Britská aukční síň Henry Aldridge and Son bude v sobotní dražbě nabízet prozatím poslední nalezený dopis, který byl napsán na Titaniku před jeho potopením. Jeho autorem je Alexander Oskar Holverson, který na lodi plul s manželkou. Napsal ho 13. dubna 1912, tedy den před tím, než se obří luxusní loď potopila. Podle odhadů by se dopis mohl vydražit za 60 až 80 tisíc liber, v přepočtu asi 1,7 až 2,3 milionu korun.
19 fotografií

V Británii budou dražit poslední dopis napsaný na lodi Titanic. Matce pasažéra

Svět
Titanic
Britská cestovní kancelář Blue Marble Private, která se specializuje na nevšední turistické zážitky, chystá výlety k Titaniku. Její první cesta k nejslavnějšímu vraku lodi pro rok 2018 už je obsazena, i když cena vychází v přepočtu na 2,6 milionu Kč na osobu. Zájemci ale nemusejí věšet hlavu - další cestu firma chystá na léto 2019.
19 fotografií

Ke vraku Titaniku s cestovní kanceláří. Za dva a půl milionu

Ekonomika
Pohled na zámek v Dobříši.
Dobříš - Další ze série benefičních koncertů na obnovu varhan v dobříšském kostele Nejsvětější Trojice se už 26. března uskuteční v Zrcadlovém sále zámku Dobříš. Od 18 hodin zde vystoupí studenti z britské univerzity v Southamptonu

Pán prstenů ovládne dobříšský zámek

Volný čas
Queen Mary
Před 80 lety, 27. května 1936, se s velkou slávou vydala na svou první plavbu jedna z největších, nejpřepychovějších, nejrychlejších, nejbezpečnějších a nejspolehlivějších dopravních lodí oné doby Queen Mary. Měla 311 metrů na délku, 36 metrů na šířku, výtlak přes 81.000 tun, dvanáct palub a pojmenována byla po manželce tehdejšího britského krále Jiřího V. a babičce současné britské panovnice Alžběty II.

Před 80 lety vyplula na svou první plavbu loď Queen Mary

Cestujeme
Harmony of the Seas
Southampton - Na svou první plavbu s cestujícími se dnes pozdě odpoledne z britského Southamptonu vydala největší výletní loď světa Harmony of the Seas. Loď, která patří společnosti Royal Carribean Cruises, míří do nizozemského Rotterdamu a 26. května by měla připlout zpět do Southamptonu.

Největší výletní loď světa vyplula na první plavbu s cestujícími

Svět
Ilustrační foto.
Berlín – Pilot letounu nízkonákladové letecké společnosti Ryanair při letu z Londýna do Bratislavy si vyžádal neplánované přistání v Berlíně, aby zde vyložil a předal policii skupinku opilých Britů. Každému z nich nyní hrozí pokuta až 25.000 eur (674.300 Kč). S odvoláním na německou policii to v noci na dnešek uvedla agentura AP.

Let do Bratislavy byl přerušen přistáním v Berlíně. Opilé Brity odvedla policie

Svět
Kapitán lodi Höegh Osaka, která v sobotu v noci havarovala u jihoanglického přístavu Southampton, najel na mělčinu záměrně. Chtěl tím prý zabránit úplnému převrácení plavidla.
Londýn – Kapitán lodi Höegh Osaka, která v sobotu v noci havarovala u jihoanglického přístavu Southampton, najel na mělčinu záměrně. Chtěl tím prý zabránit úplnému převrácení plavidla. Informovala o tom agentura DPA. U skotských břehů naopak záchranáři ukončili pátrání po obětech nehody jiné lodi převážející cement.

Kapitán havarované britské lodi najel na mělčinu záměrně

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Osm lidí se pohřešuje poté, co v sobotu večer u severního pobřeží Skotska havarovala nákladní loď Cemfjord plující pod kyperskou vlajkou. Úřady spustily rozsáhlou pátrací akci, která po nočním přerušení dnes pokračuje. Hledání nepřestalo, i když posádka s největší pravděpodobností nehodu nepřežila. Šťastně naopak dopadla pro posádku nehoda lodi u přístavu Southampton na jihu Anglie. Uvedl to web BBC.

U pobřeží Británie havarovaly dvě lodě, pohřešuje se osm lidí

Svět
Ivan Karlovský vyrazil se svým veteránem do Velké Británie.
V sobotu se vydáváme na jakousi spanilou jízdu parkem New Forest. Součástí výletu je i návštěva malého, malebného městečka, kde se též potulují nezbytní koně. Jízda asi 50 kilometrů v koloně mnoha vozidel končí zpět na místě srazu. Koně jsou i pod mostem a vlastně všude. Řidiči se jim musí vyhýbat, nebo počkat, až se koně uráčí a uhnou autům z cesty.

Route UK: naše spanilá jízda parkem

Volný čas
Ivan Karlovský vyrazil se svým veteránem do Velké Británie.
Ráno se dívám z okna přízemního pokoje a venku svítí sluníčko. Je to paráda, tak se těšíme, až vyjedeme z přístavního města Southampton. Po snídani se vydáváme směrem na předměstí Totton a náhle spatřuji ve zpětném zrcátku modrou Matru Talbot Murenu s SPZkou ČR. Neuvěřitelná náhoda nás svádí dohromady s rodinou Mirka Kosece z Brna.

Route UK: za krásami Velké Británie aneb cestou necestou starou Simkou III

Volný čas
Jeden z nejvzácnějších exponátů muzea - model lodi Queen Mary.
Za vrchol luxusu a bezpečnosti byla ve své době pokládána britská zaoceánská osobní loď Queen Mary. Mořské vody brázdila tři desítky let a za druhé světové války poskytovala své služby vojenským jednotkám. Několikrát získala Modrou stuhu za nejrychlejší překonání Atlantického oceánu. Od jejího spuštění na vodu uplyne v pátek 26. září 80 let.

Lodní legenda Queen Mary je dnes turistickou atrakcí

Cestujeme
Pražské centrum protonové terapie na Bulovce.
Londýn/Praha – Pražské protonové centrum dnes obdrželo zdravotnickou dokumentaci britského chlapce s rakovinou mozku, kterého rodiče bez vědomí lékařů odvezli z Británie s cílem léčit jej v Česku. Centrum o tom informovalo na svých webových stránkách. Rodiče dítěte, které britské úřady stíhaly kvůli údajnému ohrožení zdraví jejich syna, byli v úterý propuštěni z vazby v Madridu. Ihned se vydali za svým potomkem do nemocnice v jihošpanělské obci Vélez Málaga.

České Protonové centrum může přijmout britského hocha s rakovinou

Česko
Ilustrační foto
Madrid/Londýn - Španělský soud nařídil okamžité propuštění z vazby britských rodičů, kteří proti vůli lékařů odvezli svého pětiletého syna s rakovinou mozku z Británie. Manželé Kingoví chtějí, aby chlapec podstoupil protonovou léčbu v České republice. Rozhodnutí španělského soudu následovalo poté, co Británie stáhla mezinárodní zatykač, který na ně kvůli útěku uvalila.

Británie stáhla zatykač na rodiče, kteří chtějí léčit dítě v Česku

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Britská i francouzská policie dnes zahájily rozsáhlé pátrání po vážně nemocném malém chlapci, kterého bez vědomí lékařů odvezli jeho rodiče z nemocnice. Jestliže se pětiletého hocha nepodaří rychle najít, nejlépe ještě dnes, je jeho život v ohrožení, uvedli podle BBC policisté. Rodina se nyní nejspíš nachází ve Francii.

Ve Francii i Británii pátrají po chlapci odvezeném z nemocnice

Svět
Ilustrační foto.
Oxford - Neandertálci v Evropě vymřeli zřejmě nejpozději před 39.000 lety, tedy dříve, než se doposud soudilo. K tomuto poznatku dospěl mezinárodní výzkumný tým ve studii uveřejněné v aktuálním čísle časopisu Nature.

Neandertálci prý vymřeli dřív, než se soudilo

Svět
POČÁTKY POBYTU v Anglii byly těžké.  Sehnat zaměstnání v pětačtyřiceti letech zde pro Martu Alterovou ale bylo snazší než v České republice.
Kladno – V červnu 2008, po mnoha týdnech strávených v evidenci úřadu práce, kdy jsem ztratila naději najít zaměstnání, jsem se rozhodla vyjet za prací do zahraničí. 
V té době mi bylo pětačtyřicet let. Řada známých mě označila za blázna. Někteří mi ale věřili a fandili. Zejména moje rodina a dvě dospělé děti.

Marta prožila tři roky anglických prázdnin

Kladensko
Mirek Hanák je vášnivý cestovatel, pracuje také ale jako tlumočník a překladatel.
Kroměříž – Učitel, herec, moderátor, překladatel i tlumočník: to jsou profese Mirka Hanáka, který vystudoval kroměřížské gymnázium a po vysoké škole vyučoval v regionu matematiku a fyziku. Koncem šedesátých let ale emigroval do Velké Británie, kde vystudoval překladatelství: dnes mimo jiné pracuje i pro českou ambasádu.

Na cestách poznal kapitána Queen Mary

Kroměřížsko
Slepý důchodce Peter Sheath si užívá zábavy na vodních lyžích
Londýn – Čtyřiasedmdesátiletý důchodce Peter Sheath z jihoanglického Southamptonu si i přes to, že je nevidomý, dál užívá dvakrát týdně zábavy na vodních lyžích. Sportovat začal ve svých 25 letech, od 30 let je registrován mezi slepými.

Slepý důchodce si užívá zábavy na vodních lyžích

Svět
Sprinter Usain Bolt.
Newbury - Jen díky finanční podpoře ostatních se na olympijské hry do Londýna podívá jamajská jezdkyně na koních Samantha Albertová. Jedním z těch, kteří pomohli při sbírce, byl i slavný krajan Usain Bolt. Sprinterský fenomén dal do tomboly tři svá podepsaná běžecká trička a navrch přidal podepsané kartičky.

Usain Bolt pomohl jamajské jezdkyni na koních na olympiádu

Olympijské hry 2012
Objevitel vraku lodi Titanic, námořní geolog Robert Ballard.
New York /INFOGRAFIKA/ - Když námořní geolog Robert Ballard světu oznamoval objevení trosek Titanicu, lhal jako když tiskne. Tvrdil tehdy, že uspěl díky „testování nové technologie“. Pravda vyšla najevo až po konci studené války.

Objevitel vraku lodi Titanic hledal jaderné ponorky

Svět