ŠTÍTEK: špičák

Jana Richterová. Downhill na Špičáku.
Mezinárodní závody v downhillu (sjezd z kopce na kole) v horském areálu Ski&Bike Špičák ve čtvrtém závodě šestidílné série iXS Downhill Cupu vyhráli v elitních kategoriích mužů a žen Jannik Abbou (Německo) a Sabina Košárová (Česko). Další místa na stupních vítězů obsadili v Elite žen druhá Emma Bindhammerová (Rakousko) a Lea Stornebelová (Německo). Elite mužů ovládli Němci: 2. Elias Heil a 3. Nils Klasen. Nejlepší z Čechů Daniel Fabok dojel dvanáctý.
6 fotografií

Špičácký downhill mezi ženami vyhrála Košářová, domácí Richterová sjela čtvrtá

Ostatní sporty
Sčítání netopýrů a vrápenců ve jeskyni Na Spičáku v Supíkovicích.
Výprava s helmami, baterkami a v pracovním oblečení se poslední lednový pátek vydala do jeskyně Na Špičáku na Jesenicku. Skupina odborníků zde sčítala netopýry a vrápence. Akce byla součástí monitoringu letounů, který v těchto týdnech běží v celé republice.Zoologové v zimním období monitorují zimoviště netopýrů každoročně.
19 fotografií

V jeskyních začalo sčítání netopýrů

Zprávy
Turisté, ilustrační foto
Ruprechtický Špičák je nejvyšší hora české části Javořích hor. V minulých letech se na něm v horkých letních dnech podepsalo několik požárů, o většinu stromů ve vrcholové partii ho připravily orkán Kyrill a vichřice Emma. Nyní mu na kráse nepřidávají někteří turisté, kteří mají 880 metrů vysoký Špičák cílem svých výletů kvůli rozhledně. Jak je ale na místě nepřehlédnutelné mnozí z turistů se rozhodně nechovají tak, jak by si příroda zasluhovala.  

KOMENTÁŘ: Pohár turistického vandalismu přetéká

Názory z regionu
Kruhový objezd. Ilustrační foto.
Stres a zdržení zažívají v České Lípě každý všední den ráno i odpoledne řidiči, kteří se pokoušejí vyjet z ulice U Nemocnice na hlavní Purkyňovu ulici. Radnice proto nyní začala spolupracovat s projektanty a výsledkem jejich práce má být snazší výjezd pro automobily a pohodlnější vystupování z autobusu. Na místě nešťastné křižovatky by tak mohl za čas stát kruhový objezd.

Lípa chce změnit kritickou křižovatku nad nemocnicí. Uvažují o dalším „kruháku“

Českolipsko
Nové toalety u rozhledny na Špičáku.
Areál na šumavském Špičáku se může pochlubit unikátní novinkou. K rozhledně na vrcholu instaloval veřejné toalety, ale ne ledajaké - nepotřebují žádné chemikálie, jímku ani čističku odpadních vod. Jsou bezodpadové a zcela přírodní. O exkrementy se v nich totiž postarají speciální žížaly. Správci areálu o toalety usilovali už několik let, záměr ale narážel na povolení kvůli ochraně přírody.  
11 fotografií

O exkrementy se postarají žížaly. Areál na Špičáku získal unikátní toalety

Cestujeme
Loňský vítěz Stanislav Sehnal.
Špičák - V šumavském areálu Ski&bike Špičák se i letos uskuteční IXS European Downhill Cup (EDC), evropský pohár ve sjezdu horských kol, kde se fanouškům tohoto sportu představí evropská i světová špička.

Na Špičáku se opět pojede Downhill Cup

Ostatní sporty
Úprava sjezdovek na Špičáku.
Špičák - Lyžaři na Špičáku budou mít opět o něco lepší terén. V uplynulých dnech totiž pracovníci zarovnávali ve Ski&Bike Špičák jeden z úseků sjezdovky U Zalomeného (č.2) navážením speciálního kompostu pocházejícího z luk NP Šumava.

Sjezdovku upravují speciálním kompostem

Klatovsko