ŠTÍTEK: Špicberky

Mrož
Turista z Polska při návštěvě norského arktického souostroví Špicberky dostal pokutu přes 1100 dolarů (téměř 26 tisíc Kč) za to, že se až moc přiblížil k mroži. Informoval o tom zpravodajský server BBC. Na Špicberkách platí přísný zákaz přibližovat se k volně žijící zvěři. Incident se stal nedaleko Longyearbyenu, nejseverněji položeném městečku na světě s více než 1000 stálých obyvatel. Místní uvědomili úřady, když si všimli, jak se turista snaží dostat k mroži po ledové kře.

Turista na Špicberkách dostal vysokou pokutu. Přiblížil se k mroži

Státy mimo EU
Devatenáctiletý Filip Jicha coby nejmladší kladenský přemožitel Kanálu La Manche.
/FOTO, VIDEO/ Filip Jícha je nejmladším Kladeňákem, který přeplaval kanál La Manche. Devatenáctiletý student je dnes už zase ve školní lavici, ještě před pár týdny ale bojoval s vlnami Atlantiku. Za 13:41 hodiny zvládl uplavat přes 60 kilometrů, z toho sedm a půl hodiny v naprosté tmě, kdy nesvítil ani měsíc. Teplota vody přitom jen lehce přesahovala 18 stupňů Celsia.
14 fotografií

Plavba mezi odpadky a medúzami, zima a tma. Kladeňák překonal La Manche

Kladensko
Vstup do globálního trezoru semen na Špicberkách.
Na úbočí hory ve Špicberkách v norském souostroví Svalbard je budova, která by měla odolat jakékoliv válce, přírodní katastrofě i pandemii. Jakožto globální trezor semen má zabránit ztrátě zejména plodin, které se na zeměkouli vyskytují. Zatím jde celkem o 1,2 milionu vzorků semen téměř 6000 druhů rostlin z devětaosmdesáti semenových bank po celém světě. Samozřejmě nechybí ani semena z České republiky.
6 fotografií

Globální trezor semen na Špicberkách by přečkal apokalypsu. Má i český poklad

Věda a technika
Jíchovi z Kladna se zapsali do české knihy rekordů, když loni plavali za polárním kruhem.
Sportovních rekordů je celá řada, mezi nimi třeba i ty rodinné. Právě jeden takový vytvořili loni v květnu Jíchovi z Kladna, kteří jsou mezi dalšími zimními plavci známí jako Ice Family. V ledové vodě pod bodem mrazu tehdy za polárním kruhem uplavali ve štafetě 1 500 metrů a vedle toho zvládli stanovit i další dva české rekordy. Filip Jícha mladší se stal nejmladším plavcem za polárním kruhem a jeho otec uplaval nejdelší vzdálenost za polárním kruhem.
7 fotografií

Severní pól už Jíchovi dobyli. Teď je na řadě ten jižní a kanál La Manche

Ostatní sporty
Do šumperského domu kultury zavítá oblíbený cestovatel Jiří Kolbaba
Populární dobrodruh a cestopisný zpravodaj rádia Impuls Jiří Kolbaba se po dvou letech vrací do šumperského domukultury, kde v úterý 24. ledna na přednášce Norsko – oslava přírody zprostředkuje své zážitky z této severské země naSkandinávském poloostrově. Za pozvání děkujeme Michaele Horákové.
2 fotografie

Jiří Kolbaba zve na cestu do Norska

Čtenář reportér
Otužilci u Libušínského jezírka.
Více než stovka otužilců se sešla v neděli na březích Libušínského jezírka. Vyznavači studené vody se zúčastnili dalšího ročníku otužilecké akce Libušínská míle. Voda sice nebyla přímo ledová, dosahovala stejně jako okolní teplota 8 stupňů Celsia, nicméně se do vod jezírka dokázali ponořit jen lidé trénovaní. Na start se postavili také kladenští přemožitelé Špicberků a čerstvé pokořitelky kanálu La Manche.
38 fotografií

Obrazem: Na sto otužilců se ponořilo do studených vod Libušínského jezírka

Kladensko
Výstava Standy Berkovce je k vidění do listopadu v kladenské Kavárně - vinárně Ateliér.
Rodák ze Slaného Standa Berkovec strávil většinu života na cestách coby novinář i za rádiovým mikrofonem. Jeho tvář lidé znají z televizních obrazovek, motorkářských i dalších akcí, které kdy moderoval. Jako typický blíženec je pokaždé tam, kde se něco děje, ať už coby dlouholetý člen slánského ochotnického spolku, při zdolávání velehor, mezi motorkáři, rotariány nebo komínáři. Výčet jeho činností je předlouhý, jelikož toho za 66 let života stačil okusit opravdu mnoho. V kladenské Kavárně - vinárně Ateliér je až do listopadu k vidění jeho výtvarná výstava.
76 fotografií

Video, foto: On the road, Standa Berkovec představuje své výtvarné dílo v Kladně

Kladensko
Z přednášky Jiřího Kolbaby 'Fotograf na cestách' v Kulturním domě Svět v Českém Brodě.
/FOTOGALERIE/ Beseda, ve které cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba prostřednictvím snímků a vyprávění provedl diváky po celém světě, se uskutečnila v pondělí 8. listopadu v Kulturním domě Svět v České Brodě. Na začátku svého vystoupení ukázal fotky z různých koutů České republiky a postupoval dále s fotkami z letadla. Nezapomněl se pochlubit svou oblibou v návštěvě kokpitu.
33 fotografií

Fotograf na cestách: Jiří Kolbaba podruhé přednášel v kulturním domě Svět

Volný čas
Z přednášky Jiřího Kolbaby 'Fotograf na cestách' v Kulturním domě Svět v Českém Brodě.
/FOTOGALERIE/ Beseda, ve které cestovatel a fotograf Jiří Kolbaba prostřednictvím snímků a vyprávění provedl diváky po celém světě, se uskutečnila v pondělí 8. listopadu v Kulturním domě Svět v České Brodě. Na začátku svého vystoupení ukázal fotky z různých koutů České republiky a postupoval dále s fotkami z letadla. Nezapomněl se pochlubit svou oblibou v návštěvě kokpitu.
33 fotografií

Fotograf na cestách: Jiří Kolbaba podruhé přednášel v kulturním domě Svět

Z okolí
Jatka78 si společně s Cirkem La Putyka i letos na začátek léta pro děti připravily odpolední rozcvičku na prázdninové rošťárny plnou cirkusových a hudebních workshopů, divadla a legrace.
Je tu první letní den, i když teploměry dostávají pořádně zabrat už několik dnů. Vydáte se někam k vodě? Večer po setmění na koncert? Nebo si v klidu doma pustíte cestovatelskou přednášku? Výběr je jen na vás.

Tipy na pondělí 21. června

Volný čas
U mokřadu Jablonná.
Nejen z podzemí se může ozývat pozvání k návštěvě z Hornického muzea Příbram. Co byste řekli takovému výletu k mokřadu? A ne ledajakému: zážitky nabídne zoologická exkurze za zvuky noční přírody. Návštěvu přírodní památky Jablonná – mokřad chystá příbramské muzeum na páteční 19. hodinu, sdělila Deníku programová pracovnice muzea Stanislava Moravcová.
19 fotografií

Muzeum nabídne zážitky za tmy. S kuňkami u mokřadu i s minerály v dole

Příbramsko
Beseda dobrodruha Jana 'Čápa' Čibery v sále dr. Spalové v Muzeu TGM Rakovník.
Rakovník /FOTOGALERIE/ – Rozhodně ne každý se může pochlubit nevšedními zážitky, jaké prožil rakovnický dobrodruh Jan „Čáp“ Čibera během tříletého cestování po východní polokouli naší Země. Navštívil Taiwan, Nový Zéland, Austrálii, Kurdistán, Norsko či souostroví Špicberky a se svými zážitky se rozhodl podělit v přednáškovém sále dr. Spalové. Podle reakce přítomných posluchačů a kamarádů svým příběhem rozhodně zaujal.
17 fotografií

Dobrodruh Jan "Čáp" Čibera přiblížil svoji cestu napříč východní polokoulí

Rakovnicko
CESTOVATEL PAVEL NUTIL vyprávěl o výpravách zamrzlou krajinou.
Planá – Pavel Nutil, milovník extrémních podmínek v odlehlých krajinách, pozval návštěvníky do sálu KINONEKINO v Plané, aby je nechal nahlédnout do několika svých zimních výprav.

Návštěvníky provedl bílou pustinou

Tachovsko
Obdivovat krásy arktické tundry vyrazil brněnský cestovatel Matěj Štrunc společně s kamarádem Ondřejem Šperkou. Na dlouhou túru po ostrovech Špicberky v Severním ledovém oceánu vyjeli z Brna letos v červnu.
Brno, Špicberky /VIDEO/ - Obdivovat krásy arktické tundry vyrazil brněnský cestovatel Matěj Štrunc společně s kamarádem Ondřejem Šperkou. Na dlouhou túru po ostrovech Špicberky v Severním ledovém oceánu vyjeli z Brna letos v červnu. „Chtěli jsme dojít pěšky z hlavního města Longyearbyen do skoro opuštěného města Pyramiden, kde v minulosti Rusové těžili uhlí,“ vypráví Štrunc.
20 fotografií

Ven z města? Na Špicberkách jenom se zbraní, říká cestovatel

Brněnsko
DOX
Praha - Největší světovou databanku semen zkoumají norští umělci Jorn Knutsen a Einar Sneve Martinussen. Jejich pohled na to, jak jsou uchovávány statisíce semen rostlin z celého světa, mohou on-line vidět taktéž zájemci odkudkoli na světě. Projekt je součástí výstavy Big Bang Data, která se koná v pražském centru DOX a která se věnuje fenoménu informační exploze.

Umělci zkoumají úložiště semen v Norsku, výsledky ukazují na webu

Volný čas