ŠTÍTEK: Spojené arabské emiráty

Chladicí věže Jaderné elektrárny Dukovany.
Obří atomový tendr v Česku vyhráli Korejci. Vláda ve středu dala před francouzskou společnosti EDF přednost jihokorejské KHNP. Ta tak bude v Dukovanech stavět dva nové jaderné bloky. Představitelé vlády si zároveň chtějí zamluvit případnou výstavbu další dvou bloků v Temelíně. „Je otázkou, zde je vůbec budeme potřebovat,“ podotýká energetický expert z Asociace pro mezinárodní otázky Oldřich Sklenář v rozhovoru pro Deník.

Korejci musejí jaderný blok vyvinout speciálně pro nás, zdůrazňuje expert

Ekonomika
Líšeňští fotbalisté (v červeném) v netradiční generálce na nový ročník podlehli celku Sharjah FC 1:3. Ilustrační foto.
Ještě jedno netradiční měření sil si před začátkem nové druholigové sezony střihli líšeňští fotbalisté. V rakouském příhraničním městě Laa an der Thaya vyzvali v pondělí celek Sharjah FC, který v minulé sezoně obsadil čtvrté místo v nejvyšší soutěži Spojených arabských emirátů. Brněnský celek v generálce padl 1:3, když všechny góly přinesla až druhá půle.

Exotický test. Líšeň těsně před ligou vyzvala Sharjah FC, srazily ji chyby

Chance Národní Liga
Stanislav Mařík v reprezentačním dresu.
Tři dny před říjnovým odletem na mistrovství světa v malém fotbalu do Spojených arabských emirátů si český reprezentant Stanislav Mařík natrhl lýtko a místo boje na hřišti podporoval národní tým jen z lavičky. Teď už je zkušený útočník v pořádku a je v Sarajevu s českým výběrem, který už ve skupině porazil Španělsko 4:2 a Chorvatsko 4:3. „Věřím, že máme kvalitu a odhodlání odehrát maximální počet zápasů,“ povídá čtyřiatřicetiletý Mařík, hráč pražské Hanspaulky, který s českou reprezentací malého fotbalu vyhrál mistrovství světa i Evropy.

Chtěl bych domů přivézt medaili, přeje si český reprezentant Mařík

Fotbal
Těšínská osmička, 5. ročník charitativního běhu, 11.6.2023, Třinec - Český Těšín. Lukáš Krpálek.
Lukáše Krpálka jsme zastihli na cestě z horského soustředění v Harrachově, kde se připravoval na vrcholy nadcházející sezóny. Budou jimi květnový světový šampionát ve Spojených arabských emirátech, ale hlavně srpnové olympijské hry v Paříži, kde pojede obhajoval dvě zlaté medaile z minulých her. Třetí důležitou akcí Lukášova programu bude jeho tradiční účast na charitativním běhu Těšínská osmička nadace AGEL, který se letos koná v neděli 9. června. Lukáš poskytl čtenářům Deníku exkluzivní rozhovor.
16 fotografií

Lukáš Krpálek před Těšínskou osmičkou: Snad mi děti moc neutečou

Ostatní sporty
Arabfest lákal během sobotního rodinného programu na exotické pochoutky, orientální bazar i výstavu věnovanou arabským sportovců.
Čtyři dny plné arabské kultury nabízí návštěvníkům od 11. do 14. dubna Arabfest v Plzni. Na velkém sobotním rodinném programu v kulturním centru Papírna mohli lidé ochutnat exotické pochoutky. Nechyběla ani pravá turecká káva připravovaná tradičním způsobem nebo u nás málo známé druhy čaje. Návštěvníky lákala i výstava věnovaná arabským sportovcům a orientální trh.
10 fotografií

Arabfest nabídl blízkovýchodní street food, orientální trhy i sport

Plzeňsko
Ilustrační foto.
Podle policie si užíval nebývalého luxusu. Koupil nemovitost ve Spojených arabských emirátech, pořídil si drahá vozidla, motorový člun, investoval do cenných kovů a dalších věcí. Vedl život, o kterém se většině smrtelníků ani nezdá. Řeč je o společnosti WCA, jejímž jednatelem byl frýdecko-místecký podnikatel Matouš Polák. Firma slibovala velmi výhodné zhodnocení vkladů. Nabídka byla velmi lákavá. Reagovalo na ni zhruba šest tisíc investorů, především z Moravskoslezského kraje. Do společnosti vložili přes dvě miliardy korun.

Život v luxusu končí. Detektivové obvinili šéfa WCA. Oběti jsou z našeho kraje

Krimi
Po kolejích v Saúdské Arábii se bude v budoucnu prohánět jeden z nejluxusnějších vlaků světa po vzoru Orient Expressu..
Luxusní vlaková cesta pouštní krajinou. Přesně takové se lidé dočkají příští rok v Saúdské Arábii. Země chce přitáhnout co nejvíce turistů a jedním z největších lákadel se má stát luxusní vlakový noční spoj. Soupravy se už vyrábějí, arabská obdoba Orient Expressu nazvaná Pouštní sen by měla vyjet příští rok. 

Saúdská Arábie chystá vlastní verzi Orient Expressu. Bude překypovat luxusem

Svět
Fotbalisté MFK Vyškov.
Se čtyŕbodovým náskokem po podzimu míří fotbalisté MFK Vyškov za postupem do nejvyšší české soutěže. Pokud se klub dočká historického posunu mezi domácí elitu, nejspíš už u toho nebude dosavadní kamerunský vlastník Kingsley Pungong. Podle serveru inFotbal.cz totiž většinový podíl od jeho firmy Rainbow odkoupila americká společnost Blue Crow Sports Group se sídlem v texaském Houstonu, která zastupuje několik investorů.

Fotbalový Vyškov mění majitele. Kamerunce Pungonga střídá americká firma

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Dobrovolníci sbírají a následně i ukládají svíčky a květiny z pietního místa před budovou Karolina.
V šesti pražských nemocnicích zůstává po střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy před dvěma týdny devět zraněných. Vyplývá to z odpovědí jejich mluvčích pro ČTK a z informace Lidových novin. Podle deníku v Ústřední vojenské nemocnici pečují od dva občany Spojených arabských emirátů, které pachatel postřelil na ulici. Tragédie má 14 obětí, zemřel i pachatel a v nemocnicích skončilo 27 lidí.
26 fotografií

Po střelbě na fakultě zůstává v pražských nemocnicích devět zraněných

Praha
Finále Světového poháru v parašutismu v Dubaji – zlato vezou české reprezentantky a stříbro muži.
Drobná blondýnka bere do ruky nůžky, pročísne klientce vlasy a poprvé šmikne. Děje se tak v nenápadném kadeřnictví v centru Semil. Hlavou jí přitom bleskne vzpomínka na nedávné dobrodružství s padákem v daleké Dubaji. „Ramenem jsem ve třech stech metrech nad zemí skoro lízala mrakodrap. Byl to zvláštní pocit,“ vypráví parašutistka Andrea Novotná (rozená Mašková).
18 fotografií

Kadeřnice ze Semil skákala s padákem v Dubaji. Ramenem málem lízla mrakodrap

Z okolí
Aliyyah Koloc před generálkou na Dakar nakonec stihla najet testovací kilometry. Foto: Buggyra media
Takové drama ještě před startem závodu historie týmu Buggyra ZM Racing dlouho nepamatuje. Pouhých několik dní před prvními kilometry soutěže Dubai International Baja neměla Aliyyah Koloc k dispozici svůj závodní stroj. Přitom jde o zásadní test před lednovou Rally Dakar, v níž 19letá pilotka jako jediná žena pojede v elitní kategorii automobilů T1+.

Drama před startem. Generálku Aliyyah Koloc na Dakar zachránilo letadlo

Ostatní sporty
Filip Novák
V české reprezentaci odehrál Filip Novák osmadvacet zápasů. Levonohý obránce si vyzkoušel tureckou ligu za Fenerbahce či Trabzonspor, je dánským mistrem v dresu Midtjyllandu a naposledy hrál ve Spojených arabských emirátech. Zahraniční angažmá preferoval i nyní, týmy situaci okolo něj sondovaly, ale nakonec nic neklaplo. A tak se zkušený 33letý fotbalista upsal do konce sezony Sigmě Olomouc.
7 fotografií

Sigmák Novák: Zahraničí mám pořád v hlavě. Týmy měly zájem, ale byl tam problém

FORTUNA:LIGA
Filip Novák
V české reprezentaci odehrál Filip Novák osmadvacet zápasů. Levonohý obránce si vyzkoušel tureckou ligu za Fenerbahce či Trabzonspor, je dánským mistrem v dresu Midtjyllandu a naposledy hrál ve Spojených arabských emirátech. Zahraniční angažmá preferoval i nyní, týmy situaci okolo něj sondovaly, ale nakonec nic neklaplo. A tak se zkušený 33letý fotbalista upsal do konce sezony Sigmě Olomouc.
7 fotografií

Novák: Zahraničí mám pořád v hlavě. Týmy měly zájem, ale byl tam problém

FORTUNA:LIGA
 Ondřej Beran si zachytal čtvrtfinále mistrovství světa v Ras Al Khaimah
Dlouhá léta působil v Tochovicích. V letní přestávce, kdy divizní účastník spadl do krajského přeboru, ale zamířil brankář Ondřej Beran do Hořovic. Na Příbramsku ale dál působí, i když v malém fotbale. S Partyzanem Příbram loni dokráčel až do finále superligy. Vysloužil si mimojiné také nominaci do národního týmu, se kterým se nedávno podíval i na mistrovství světa do Spojených arabských Emirátů. Tam ale s reprezentací vypadl už ve čtvrtfinále, kde Češi podlehli Kazaschstánu na penalty.   Ondra momentálně kryje branku fotbalových Hořovic, ve svém volnu však hraje také basketbal a hlavně malý fotbal. Před pár dny přiletěl ze Spojených arabských emirátů, kde se konalo mistrovství světa.
3 fotografie

Osobnost Deníku: Beran z Partyzanu Příbram chytal čtvrtfinále MS

Fotbal
Pětice fotbalových nadšenců se na konci října vydala na dalekou cestu do Spojených Arabských Emirátů, aby naživo povzbudila české reprezentanty v malém fotbalu.
Sportovní nadšenci z Podkrkonoší se zúčastili světového šampionátu v malém fotbale, který v těchto dnech vrcholí ve Spojených arabských emirátech. Čeští reprezentanti bohužel díru do světa neudělali, když smolně vypadli ve čtvrtfinále s týmem Kazachstánu. Východočeská výprava ale v ochozech útulného stadionku byla vidět i slyšet. A po návratu domů bude mít na co vzpomínat. 

V akci i vuvuzela. A arabské pivo? Pít se dalo, ke Krakonoši však mělo daleko

Fotbal
Filip Novák. Druhý ročník benefiční akce Sportovcům na dětech záleží v Kozlovicích
Fotbalisté Sigmy Olomouc oznámili v průběhu podzimní části posilu do defenzivních řad. Ty vyztuží reprezentant a bývalý hráč Midtjyllandu, Trabzonsporu či Fenerbahce Filip Novák, který naposledy hrál ve Spojených arabských emirátech za Al Džazíru. Smlouvu podepsal do konce sezony.

Sigma hlásí posilu, dotáhla příchod zkušeného Nováka

FORTUNA:LIGA
Česká reprezentace (uprostřed Jan Koudelka) v osmifinále mistrovství světa v malém fotbale vyřadila USA.
Dosud tři mistry světa poznal ve své historii malý fotbal. A dva z nich jsou na světovém šampionátu ve Spojených arabských emirátech ze hry. Úřadující vládci z Mexika vypadli s Kazachstánem a první mistři světa z USA ztroskotali na českém národním týmu. Vítězové těchto duelů se potkají ve čtvrtfinále, Česká republika se v Ras Al Khaimah střetne s Kazachstánem ve čtvrtek od půl páté odpoledne středoevropského času v přímém přenosu ČT sport.
93 fotografií

Česká reprezentace vyřadila USA a ve čtvrtfinále MS narazí na Kazachstán

Fotbal