ŠTÍTEK: stát

Jižní Korea dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa
/Od zvláštního zpravodaje v Jižní Koreji/ Vydělávají na české koruny v průměru hodně přes padesát tisíc měsíčně, mohou si za to koupit víc než v Praze, mají luxusní auta, nejlepší mobily, značkové oblečení, ale přesto nejsou často šťastní. Pracují do úmoru, nepěstují žádné koníčky, mnozí nemají ani tři týdny dovolené a povýšení pro ně často znamená chodit do práce i v sobotu. Řeč je o Jihokorejcích, jejichž země udělala za poslední desetiletí obrovský ekonomický skok a dnes patří mezi dvacítku největších světových ekonomik a jedny z nejvyspělejších států světa.
7 fotografií

Život v Jižní Koreji? Lidé pracují do úmoru. Nemají čas a chuť mít děti

Svět
Mrtvá ryba ve vyschlém korytě jedné z čínských řek
Již přes dva měsíce bojují jihozápadní čínské regiony s takovými vedry, že by se na ulicích daly opékat steaky. Vlna horka trápí obyvatele i úrodu, ohrožuje dobytek a také nutí zavírat společnosti, aby se zajistila elektřina alespoň pro domácnosti. Při posledním pokusu o zlepšení situace začaly provincie s takzvaným oséváním mraků. Aby vyvolaly déšť, střílí do nich.

Svérázný boj s rekordní vlnou veder. Čína střílí na nebe, aby vyvolala déšť

Svět
Náplavka
Zažít dobrodružství při cestování trabantem i uspořádat koncert na Náplavce – to všechno se vám může stát, když se pustíte do hraní netradičních deskovek. „Tvořit hru je zajímavé, někdy pekelné, jindy strašně zábavné a naplňující,“ říká Stanislav Šulc, jehož velkým koníčkem je tvorba deskových her. Podívejte se na některé z nich.
28 fotografií

Tipy na neobyčejné deskové hry

Doma
Sídlo Evropské komise v Bruselu
Země Evropské unie budou více koordinovat postupné uvolňování koronavirových omezení, která jsou v současnosti stále nutná v boji proti šíření nákazy. Shodli se na tom prezidenti a premiéři členských zemí na úvod dvoudenní vrcholné schůzky v Bruselu. Političtí vůdci zároveň podpořili posílení společné zdravotní politiky unie. Země by se podle nich měly včas připravit na společnou distribuci vakcín a účinně informovat své obyvatele o důležitosti očkování.
34 fotografií

Společný postup proti covidu. Země EU chtějí koordinovat opatření

Státy EU
Cestovatel a dobrodruh Oldřich Bubák
/POZVÁNKY/ Městská knihovna v Lázních Bělohradu zve ve čtvrtek od 18 hodin na promítání velkoplošných fotografií polárníka a fotografa Oldřicha Bubáka, prvního Čecha, který došel pěšky na lyžích na severní i jižní pól. Budete svědky dramatických momentů obou expedic.

Dotknout se obou konců světa

Volný čas
Železniční přejezd v Milhostově dostane letos nové zabezpečení.
Chebsko - Zvýšit bezpečnost železniční a silniční dopravy plánuje Správa železniční dopravní cesty na přejezdu v Milhostově u Mariánských Lázní. 

Bezpečnost zvýší semafory

Chebsko
Železniční přejezd v Milhostově dostane letos nové zabezpečení.
Chebsko - Zvýšit bezpečnost železniční a silniční dopravy plánuje Správa železniční dopravní cesty na přejezdu v Milhostově u Mariánských Lázní. 

Bezpečnost zvýší semafory

Karlovarsko
Ilustrační foto.
Františkovy Lázně - Nové zabezpečovací zařízení za celkem 5,5 milionu korun nainstalovali odborníci na hlavní silnici z Chebu na Aš.

Stůj! Opravuje se přejezd

Chebsko
Petr Prieložný.
Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - Když v roce 2009 odcházel bojovat o medaile na amerických kulturistických soutěžích, myslel si, že za oceánem zůstane, dokonce se mu podařilo získat americké občanství. Po necelých deseti letech se však někdejší kulturista a nyní kondiční a výživový specialista Petr Prieložný i s manželkou a malou dcerou vrátil domů do Čech. Usadili se v Mladé Boleslavi, kde si Petr otevřel boxerské studio. „Rozhodli jsme se pro lepší život zde,“ říká.

Prieložný: Myslel jsem, že v Americe zůstanu

Ostatní sporty
Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Střední Čechy – Úvahy o tom, co se bude odehrávat v listopadu, jsou na středočeském hejtmanství aktuální už nyní na počátku ledna. Je čas promyslet, co v rámci kraje nachystat jako připomínku sametové revoluce, jejíž kulaté výročí se letos bude slavit. Ano; od doby, kdy na náměstích cinkali klíči lidé naplnění hněvem kvůli zákroku tehdejších policejních složek proti studentům, ale současně i plní optimismu a nadějí na změnu, uplynou již tři desetiletí.

Hejtmanství rozmýšlí, jak oslavit výročí sametu

Z okolí
Martin Kratochvíl.
Předvánoční úklid se blíží, takže: Jak jsme se v tom uplynulém roce vlastně měli? No měli jsme se dobře. Někteří dokonce tak dobře, že je museli klepnout přes prsty.

Týdenní zkrat: Ráj pro každého

Komentáře
Socha prvního prezidenta samostatného Československa Tomáše Garrigua Masaryka.
Berounsko - V letošním roce slavíme sté výročí vzniku republiky. Za sto let prošlo samostatné Československo mnoha zlomovými obdobími. Přestože celá desetiletí razili Češi i Slováci heslo „v jednotě je síla,“ na začátku roku 1993 se jejich cesty rozešly a z Československa se staly dva samostatné státy. A která období patří k nejhorším?

Protektorát a socialismus byly pro Československo pohromou

Berounsko
Legiovlak zastavil u nákladové rampy benešovského nádraží.
Benešov - Také do Benešova zamířil takzvaný Legiovlak. Muzeum na kolejích se zaměřuje na československé zahraniční legie. Vlak se zastavuje na řadě míst celých Středních Čech a jeho dalšími zastávkami v jubilejním roce 100. výročí vzniku Československé republiky budou v říjnu vedle Benešova také Hostivice, Úvaly či Poděbrady. V den výročí vzniku republiky ho uvidí i Pražané.

OBRAZEM: Na benešovském nádraží poutal pozornost Legiovlak

Benešovsko
Komunální volby 2018  volební štáby. Miroslav Adámek
Zlíňané byli svědky velkého finále komunálních voleb. Do posledních minut nebylo jasné, kdo se stane vítězem. Pouze několik hlasů voličů rozhodlo o budoucí vládě města. O 24 setin procenta zvítězilo hnutí ANO a ukončilo tak osmiletou vládu STANU. Politický hattrick současného primátora Miroslava Adámka se tak nekoná a absolutní vítězství ANO v celém Zlínském kraji ukázalo, že hnutí Andreje Babiše neztrácí svou sílu.
45 fotografií

Zlínské volby: Lítý boj do posledních vteřin

Zlínsko
Ilustrační foto.
Očkovací látky proti viróze nemají doktoři, lékárníci ani distributoři. Je nejvyšší čas na očkování, upozorňují hygienici. Vakcínou proti chřipce by se podle nich měli vyzbrojit hlavně senioři a pacienti se slabým srdcem či plícemi. Jinak by mohli zdánlivě banální viróze podlehnout. Jenomže vakcína není k sehnání. Jak zjistil Deník, marně na ni čekají lékaři a lékárníci v celé republice.    
23 fotografií

Chybí vakcíny, hlásí lékaři na prahu chřipkové sezony

Zdraví
Devět obětí si vyžádala střelba útočníka, který ve středu večer místního času vnikl do kostela v Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína.
Spojené státy se za poslední tři roky zbavily více než 110 pomníků a soch, které jsou vnímány jako symboly hrdosti jižních států USA. Informuje o tom aktuální zpráva Jižního soudního střediska pro chudobu (Southern Poverty Law Center). To sčítá škody napáchané ničením jižanských symbolů, k němuž se část veřejnosti uchýlila po rasovém útoku v Charlestonu z června 2015.

V USA se zbavují symbolů Konfederace. Zmizelo jich už více než sto deset

Svět
Starbucks, ilustrační foto
Kávový řetězec Starbucks uzavřel v úterý ve Spojených státech víc než osm tisíc svých provozoven, aby v nich provedl zaměstnanecké školení o rasové předpojatosti. Školení se týká celkem 175 tisíc zaměstnanců. Vedlo k němu to, že dne 12. dubna byli v jedné provozovně Starbucks ve Philadelphii zatčeni dva černoši. Případ okamžitě vyvolal černošské demonstrace po celých USA.

Starbucks zavřel ve Státech na čtyři hodiny pobočky kvůli školení proti rasismu

Ekonomika