ŠTÍTEK: stav beztíže

Pavel Suchan ve Ždánicích.
Chtěli byste letět do vesmíru? Je to snadné nebo těžké? Jaké je to pohybovat se ve stavu beztíže? Jak se tam jí a pije? To všechno a mnohem více ukáže Pavel Suchan na příkladu letu astronauta - plyšového českého krtečka. Přednášku pana Suchana s názvem Vesmírné příběhy s krtkem astronautem by si neměli nechat zájemci ujít již tuto sobotu. Děkujeme panu Trutnovskému za dnešní příspěvek.
6 fotografií

Do hvězdárny ve Ždánicích přijede vědec s astronautem. Ukáží stav beztíže

Čtenář reportér
Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici s figurínou a plyšovou Zemí na palubě
Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě dnes k prvnímu testovacímu letu odstartovala nová kosmická loď Crew Dragon soukromé americké společnosti SpaceX. Plavidlo určené pro dopravu lidí do kosmu letí nyní bez posádky, v křesle pro astronauty je ale figurína se senzory pojmenovaná podle Ellen Ripleyové z filmu Vetřelec, kterou doprovází plyšová hračka v podobě planety Země.
8 fotografií

Crew Dragon odstartoval k vesmírné stanici. Stav beztíže hlídá plyšová Země

Věda a technika
Ilustrační foto.
Olomouc – Velín kosmické agentury dnes připomínala učebna Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, ze které se radioamatérům a studentům tří olomouckých gymnázií jako prvním v Česku podařilo navázat rádiové spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí. Studenti několik minut mluvili s britským astronautem Timothym Peakem, který jim při přeletu stanice ISS nad Olomoucí zodpověděl 18 otázek.

Studenti v Olomouci se rádiově spojili s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Česko
Ilustrační obrázek
Moskva - První ruská soukromá společnost získala licenci na vývoj suborbitální rakety opakovaného použití, která má turistům nabízet čtvrthodinové lety s krátkým obdobím stavu beztíže. O rozhodnutí ruské státní kosmické agentury Roskosmos, která licenci vydala, informovala ruská média.

Rusko připravuje první soukromý projekt vesmírné turistiky

Svět
Julius Cacka v minulosti na návštěvě Hvězdného městečka.
Syrovátka - Setkat se s člověkem, který má blízko ke kosmonautice se nepoštěstí každý den. A přesto máte možnost už ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin v obecní knihovně v Syrovátce, která si připravila v zimních měsících několik podvečerních setkání nejen pro své občany, ale i další zájemce o jednotlivá připravená témata.

Odhalí tajemství sovětské kosmonautiky

Hradecko
Julius Cacka v minulosti na návštěvě Hvězdného městečka.
Syrovátka - Setkat se s člověkem, který má blízko ke kosmonautice se nepoštěstí každý den. A přesto máte možnost už ve čtvrtek 14. ledna od 19 hodin v obecní knihovně v Syrovátce, která si připravila v zimních měsících několik podvečerních setkání nejen pro své občany, ale i další zájemce o jednotlivá připravená témata.

Odhalí tajemství sovětské kosmonautiky

Volný čas
Kouzelnické vystoupení rodiny Černých.
Jičín – Ve čtvrtek jsme se rozloučili se starým rokem, abychom vzápětí přivítali novoroční miminko 2016. Silvestrovské oslavy proběhly tentokrát i v Jičíně a nebyly ledajaké. Kdo totiž v sobě našel odvahu, mohl se nechat uvést na Valdštejnově náměstí do stavu beztíže. Levitace nebyla ovšem zapříčiněna přemírou alkoholu, ale čarováním Radka Černého.
35 fotografií

Čáry máry fuk, narodil se nám nový rok!

Jičínsko
PĚTICE finalistů, kteří se vypravili do vesmíru. Adam Karas z Příbrami je vlevo dole na snímku.
Příbram - Ondřej Brhlík, Vojtěch Fárek z Merklína, Adam Karas z Příbrami, Alena Kupská z Bechyně a Jakub Zemek ze Starého města, tak se jmenují finalisté 3. ročníku populárně-naučné soutěže Expedice vesmír. Vítězství je přiblížilo hlavním odměnám - simulovanému letu do vesmíru a skutečnému stavu beztíže (mikrogravitaci) na palubě letadla.

Do vesmíru poletí čtyři kluci a dívka, mezi nimi i Adam z Příbrami

Příbramsko
OC Šestka zve Na letadla zblízka – interaktivní expozici i pozorování letadel.
Praha - Legendární stíhací letoun MiG-21, motor z vrtulníku letecké katastrofy někdejší první dámy, letecký trenažér, 3G simulátor stavu beztíže či přehlídka nebeských jezdců posledních 100 let - ruzyňské obchodní centrum Šestka popáté zve nejen letecké nadšence na oblíbenou akci Na letadla zblízka. Ta bude návštěvníkům bezplatně přístupná od středy 3. června do 3. července.

Šestka zve Na letadla zblízka - interaktivní expozici i pozorování letadel

Praha
Marek Janáč ukazuje „kosmickou stravu“.
Praha – Školáci z celé republiky se chystají zachránit Zemi. Vybraní z nejlepších se stanou posádkou kosmické rakety a doletí ke čtyřkilometrovému asteroidu, aby zabránili srážce s naší planetou v roce 2045. Zachrání tak lidstvo. Tedy alespoň v Expedici vesmír, soutěži, jejíž třetí ročník netradičním způsobem popularizuje vědu dětem.
6 fotografií

Srážku s asteroidem odvrátí děti, použijí k tomu laser

Česko
Ilustrační foto
Londýn - Britští vědci vyvinuli přiléhavý oblek, který zabrání deformaci kostí kosmonautů v beztížném stavu. Doufají, že lehký elastický materiál nahradí účinky gravitace na lidské tělo. Bez jejího působení se totiž může páteř prodloužit až o sedm centimetrů, což je doprovázeno bolestivým natahováním svalů a nervů. Vědci z londýnské King's College v současné době zdokonalují oblek pro závěrečné testování ve vesmíru. O výzkumu informoval zpravodajský web BBC.

Nový elastický oblek zabrání deformaci kostí kosmonautů

Svět
Ilustrační foto
Mys Canaveral - Slovák Robert Vokál vyhrál v mezinárodní soutěži Axe Apollo Space Academy jednu z 23 letenek na hranice kosmu. Český zástupce Robin Polden ve finále klání, které dnes skončilo v americkém kosmickém středisku na Mysu Canaveral, neuspěl. Let suborbitálním plavidlem Lynx Mark II je plánován na konec roku 2015.

Slovák vyhrál jednu z 23 letenek na hranice kosmu

Svět
Ilustrační foto
New York - Jediná dvojčata v seznamu amerických astronautů mají posloužit ke zjištění vlivu dlouhodobého pobytu v beztížném stavu na lidský organismus. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že připravuje astronauta Scotta Kellyho k roční výpravě na oběžnou dráhu. Jeho dvojče Mark má mezitím na Zemi posloužit jako srovnávací vzorek pro průběžné zjišťování genetických rozdílů.

NASA chce na dvojčatech Kellyových zkoumat vliv stavu beztíže

Svět
Čínská kosmonautka Wang Ja-pching.
Peking - Čínská kosmonautka Wang Ja-pching dnes prostřednictvím videa podala desítkám milionů čínských školáků přednášku z vesmíru. Cílem přednášky, při níž Wang vysvětlovala fyzikální jevy ve stavu beztíže a popisovala okolní prostředí, bylo zpopularizovat čínský vesmírný program pro mládež. Tříčlenná posádka lodi Šen-čou 10 se rovněž dnes chystá vyzkoušet manuální zakotvení svého plavidla u čínského vesmírného modulu.

Čínská kosmonautka přednášela desítkám milionů čínských školáků

Svět
Maya Cooper (vlevo) a Monica Leong, připravují veganskou pizzu pro pokročilý projekt NASA.
Washington – Sestavit jídelníček pro misi na Mars mají za úkol vědci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Menu má pomoci udržet v dobré tělesné i duševní kondici šest až osm členů výpravy plánované na 30. léta tohoto století, napsala agentura AP. Cesta tam potrvá asi půl roku. Na rudé planetě astronauti stráví 18 měsíců, než se vydají na půlroční cestu zpět na Zem.

Vědci v NASA chystají menu pro misi na Mars

Svět
Ilustrační foto
Moskva/Edingburgh - Prozkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informaci o neobvyklých kosmických pokusech se sladem a dubovým dřevem přinesla ruská média.

Astronauti z ISS vyrábějí ve vesmírné palírně skotskou whisky

Svět
Delší pobyty ve stavu beztíže mohou při putování vesmírem u astronautů způsobovat vysoký tlak v mozku a očích.
Washington - Delší pobyty ve stavu beztíže mohou při putování vesmírem u astronautů způsobovat vysoký tlak v mozku a očích. Vyplývá to z prohlídek 27 astronautů, kteří strávili v průměru 108 dnů na palubách Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a raketoplánů. Zjištěné změny se vyskytují při takzvané intrakraniální hypertenzi, kdy je zvýšený tlak mozkové tkáně, mozkomíšního moku a krve na skelet lebeční, zjistili vědci z Texaské univerzity v Houstonu.

Dlouhý pobyt ve stavu beztíže? Poškozuje mozek a oči

Zdraví
Jiří Čížek, žák páté třídy Základní školy Matice školské v Českých Budějovicích, se vypravil na návštěvu belgického vesmírného centra v Transinne. Odvezl si odtud spoustu nezapomenutelných zážitků.
České Budějovice - Jedenáctiletý chlapec Jiří Čížek z Českých Budějovic strávil nějaký čas ve vesmírném středisku Euro Space Centrum v belgickém Transinne. Vyzkoušel si tam na simulátoru měsíční chůzi nebo stav beztíže. Setkal se tu také se skutečnými astronauty.

Školák už zná stav beztíže i měsíční chůzi

Regiony