ŠTÍTEK: stávka

Pochod na podporu stávkujících britských horníků po londýnské Camberwell Road v roce 1984
Stávka britských horníků z roku 1984 se stala zlomovým bodem v novodobé britské historii a měla pozoruhodný dopad i za železnou oponou. Horníci zastavili práci v dolech, aby bojovali proti vládě Margaret Thatcherové, usilující zlomit moc odborů a otevřít cestu k volnému trhu. V pondělí 18. června 1984 vyvrcholil tento konflikt bitvou u Orgreave, kde se pět tisíc horníků střetlo s šesti tisícovkami policistů.
10 fotografií

Bitva o Orgreave: Smrt pod koly náklaďáku zažehla střety mezi horníky a policií

Historie
Krajský soud. Ilustrační foto
S otevřením informačních center nebo s umožněním nahlížení do spisů nelze ve středu 29. května počítat – tato pracoviště soudy vesměs neotevřou. Většinou to platí také třeba pro pokladny soudů a často i pro jejich podatelny. Do jednodenní výstražné stávky zaměstnanců (nikoli však soudců) kvůli nízkým platům se zapojuje podstatná část zaměstnanců.

Stávka pracovníků soudů justici přibrzdí, soudit se však bude dál

Praha
Ilustrační foto: Okresní a Krajský soud v Liberci.
Ve středu 29. května bude ochromen chod soudů v republice včetně Libereckého kraje. Téměř všichni zaměstnanci soudů, kterým to zákon umožňuje, se zapojí do stávky. Situace je podle nich už neúnosná, dostávají velmi nízké platy. Odborový svaz žádá o navýšení platů o 15 procent a také diskusi o vytvoření nových platových tabulek pouze pro justici.

Stávka soudních pracovníků v Libereckém kraji omezí chod soudů

Liberecko
Ve čtvrtek 12. dubna 1934 vypukla v Toledo Electric Auto-Lite dvouměsíční stávka, v jejímž průběhu došlo i k pětidenní bitvě šesti tisíc stávkujících s příslušníky Národní gardy Ohia. Dva demonstranti přišli o život a přes 200 jich bylo zraněno
Před 90 lety, ve čtvrtek 12. dubna 1934, začala v americkém Toledu v Ohiu velká stávka ve společnosti Electric Auto-Lite kvůli mzdám a kvůli uznání tamějších odborů. Stávka, která nakonec skončila až začátkem června, vyvrcholila brutální pětidenní bitvou s Národní gardou, která si vyžádala dva lidské životy. Mnozí historici považují tuto stávku za jednu z nejdůležitějších v historii Spojených států amerických.
16 fotografií

Jedna z nejzásadnějších stávek v historii USA vyvrcholila bitvou a dvěma mrtvými

Historie
Hlavní nádraží v Drážďanech.
Další stávka strojvedoucích německého dopravce Deutsche Bahn (DB) svolaná odbory GDL ovlivní spoje z Česka do Německa a zpět od dnešní noci. Strojvedoucí v osobní dopravě budou stávkovat 24 hodin od úterních 02:00. Omezení se budou týkat zejména vlaků na linkách z Prahy do Berlína, Hamburku, Kielu a Flensburgu nebo regionálních vlaků z Chebu do Marktredwitzu. Noční spoje stávka omezí jak v noci na úterý, tak v noci na středu.

Další stávka německých strojvedoucích ovlivní spoje do Německa už dnes v noci

Ústecko
Knihy. Ilustrační foto
Krimi, které přečtete na jeden zátah, to je Jezero spisovatele Tadeje Goloba, s nímž si můžete zpříjemnit konec zimy. Deník vám přináší i další tipy na zajímavé knižní novinky, v nichž si přečtete například o cestě královny Alžběty II. na trůn, zálibách císařovny Sisi nebo o tom, co zbylo po 25 letech ze snů „nadějných žen“. Z českých autorů vydali nové tituly například Michaela Janečková, Petr Sagitarius, cestovatel Petr Horký či historik Jakub Šlouf.

Knižní tipy: Krimi, které ovládlo Slovinsko, nebo Alžběta II. na cestě k moci

Literatura
Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Premiér Petr Fiala nemá klidné období. Ve čtvrtek odpoledne se sejde se zástupci českých zemědělců, kteří hrozí celoevropskou stávkou. Co od schůzky očekává? Jak bude situaci řešit? I o tom byla živá debata Deníku s premiérem. Redaktorka Kateřina Perknerová se zeptala i na návrh NERV, který zmiňuje výpovědi zaměstnanců bez udání důvodu s vyšším odškodným. Řeč byla i o kauze záložna. Záznam debaty si můžete pustit v článku.

VIDEO: Fiala reagoval na stávku zemědělců, výpovědi bez důvodu i kauzu záložna

Česko
Učitelka a žáci - Ilustrační foto
Výše rozpočtů pro platy nepedagogických pracovníků i omezení počtu jejich úvazků opět otevřely mezi pedagogy téma stávky. Podle aktuálních průzkumů by se kvůli škrtům k protestům připojila naprostá většina z nich. Ministr školství Mikuláš Bek v reakci na rozčarování ředitelů škol přislíbil, že dopady osekaných rozpočtů chce ještě zmírnit. Jednat o tom má v příštích dnech s premiérem Petrem Fialou.

Hledá se miliarda navíc. Stávku by podle průzkumu podpořila většina učitelů

Školství
Ilustrační foto
Letiště v Berlíně, Stuttgartu a Hamburku zrušila kvůli čtvrteční stávce bezpečnostního personálu všechny starty, další německé vzdušné přístavy odlety výrazně omezily. Protest zasáhl všechna velká letiště v Německu, jedinou výjimkou je Mnichov, který všechny spoje odbavuje podle letového řádu. Kvůli stávce musí s problémy počítat i čeští cestující, odřeknuta je dnešní linka mezi Prahou a Düsseldorfem.

Německá letiště ochromila stávka. Berlín, Stuttgart a Hamburk zrušily odlety

Státy EU
Vlak, České dráhy, vagon, cestující. Ilustrační foto.
Dálkové mezistátní vlaky z Česka do Mnichova a Berlína začnou díky dřívějšímu ukončení stávky německých strojvedoucích opět jezdit od pondělního rána. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval národní dopravce České dráhy. Na obou trasách se ale cestující ještě setkají s omezeními. Provoz regionálních spěšných vlaků z Chebu do Marktredwitzu bude z kapacitních důvodů německého dopravce DB Regio Bayern obnovený od úterý. Do té doby mohou cestující využít osobní vlaky na lince Marktredwitz - Cheb - Aš – Hof, informovaly České dráhy.

Konec stávky. Vlaky do Berlína a Mnichova začnou z Česka opět jezdit od pondělí

Česko
Nádraží Kraslice
Němečtí železničáři stávkují. Od 10. do 12. ledna tak nepojedou některé vlaky a z kapacitních důvodů je nebude možné  nahradit autobusem. To vzkazují České dráhy cestujícím, kteří plánovali cestu vlakem linky EC Praha - Berlin/Hamburg/Kiel /Flensburg. Naopak u linky Marktredwitz - Cheb - Aš - Hof a zpět pojedou ve dnech stávky vlaky bez omezení. Stejně tak jede bez omezení například mezinárodní spoj ze Sokolova přes Kraslice do Německého Klingenthalu a Zwickau. 
5 fotografií

Některé vlaky do Německa nepojedou a nebude je možné nahradit autobusem

Sokolovsko
Ilustrační foto.
V Německu vyhlásil odborový svaz strojvedoucích stávku, která trvá od 10. ledna do 12. ledna do 18 hodin. To se dotkne i českých cestujících směřujících do Německa přes západní Čechy, kteří musejí počítat s omezeními, či dokonce zrušením cesty. Výrazně se to dotkne zejména „Bavorského expresu“ jezdícího přes Domažlice a linky Cheb–Marktredwitz a zpět.

Stávka v Německu: Některé vlaky z Čech či z Německa k nám nejedou

Domažlicko
Vlak Eurocity v Německu
Odbory německých strojvedoucích GDL vyhlásily stávku, která má v osobní dopravě trvat od středy do pátku příštího týdne. Členové GDL v nákladní dopravě mají přerušit práci už v úterý večer, informovala agentura DPA. Jde o další eskalaci sporu o mzdy s hlavním německým železničním dopravcem, společností Deutsche Bahn (DB), a dalšími drážními společnostmi. Podobně jako předchozí protesty GDL bude mít i tento dopad také na spojení s Českem, vyplývá z informací Českých drah.

Němečtí strojvedoucí budou stávkovat, v osobní dopravě od středy do pátku

Ústecko
Vlak EuroCity Berliner na děčínském hlavním nádraží. Ilustrační foto
Cestující na německé železnici se v pátek 8. prosince musí připravit na rozsáhlé výluky kvůli stávce strojvedoucích německých drah Deutsche Bahn. Protest v osobní dopravě začal ve čtvrtek ve 22 hodin a skončí dnes ve stejnou dobu, problémy a zpoždění ale mohou přetrvat až do soboty. Stávkou se odbory GDL snaží dosáhnout zvýšení mezd.

Německou železnici ochromila stávka, některé vlaky opět končí v Děčíně

Děčínsko
Školy zůstaly v pondělí zavřené také v Jindřichově Hradci.
Pondělní stávka ochromila školství také na Jindřichohradecku. Do lavic některých základních i středních škol v Jindřichově Hradci žáci vůbec neusedli a užili si tak prodloužený víkend. Ze šesti základek ve městě se kompletně uzavřely dvě, další podpořily protest alespoň symbolicky. Zapojily se také střední školy. Školské odbory upozorňují, že hlavním důvodem stávky není zvýšení platů učitelů, ale odvrácení plánovaného snížení přídělu peněz školám.
19 fotografií

Škrty se odrazí v kvalitě výuky, varují hradecké školy. Stávku podpořila většina

Jindřichohradecko
Protest odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, 27. listopadu 2023, Malostranské náměstí, Praha.
Spolek Učitelská platforma se ostře vymezil proti pondělní akci odborů v Praze, která podle něj původní záměr učitelské stávky zneužila a spojila s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit. Spolek to uvedl na sociální síti X. To, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, považuje předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová za skandální. Podle jejího názoru by měl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula odstoupit. Řekla to ČTK.
126 fotografií

Středulo, odstup. Akce odborů zneužila záměr učitelské stávky, tvrdí platforma

Česko
Základní škola Eden se během stávky otevřela jen pár nejmenším dětem z prvního stupně.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Pondělní stávka zavřela většinu pražských základních škol. Ta v Edenu se rozhodla vyjít vstříc alespoň rodičům nejmenších dětí, kteří si nemohli zajistit hlídání. Z přihlášených osmi dětí nakonec do školy dorazily jen čtyři, o které se starala jedna učitelka. Do stávky se ve škole přihlásila víc jak třetina zaměstnanců, kuchařky se jí ale neúčastnily. Podle jejich vedoucí si nemohly dovolit ztratit denní plat.
33 fotografií

Základní škola Eden otevřela v omezeném režimu. Ve třídě byly jen čtyři děti

Praha
Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali.
Zaměstnanci kvasinské automobilky se v pondělí po poledni připojili k výstražné stávce odborů společnosti Škoda Auto a jednu hodinu nepracovali. Výroba se tak kvůli dvou směnám zastavila na dvě hodiny. Na protestním shromáždění na parkovišti před branami fabriky se sešly desítky lidí, ovšem symbolicky neodpracovanou hodinou se k ní připojily celé směny.
15 fotografií

VIDEO: V Kvasinách se zastavila výroba, odbory brojí proti nižším benefitům

Rychnovsko
Protestní pochod odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku, 27. listopadu 2023, Praha.
Téměř tři čtvrtiny všech regionálních škol v Česku v pondělí zcela zavřely nebo omezily provoz. Učitelé vyhlásili stávku, kterou chtěli dát najevo nesouhlas s ekonomickou politikou vlády premiéra Petra Fialy. Na Malostranském náměstí se po poledni konal zhruba hodinový protest proti vládě a jejím krokům. Fiala v reakci na demonstraci prohlásil, že je připraven jednat, ale nikoli pod tlakem. Vláda podle něj neustoupí od snahy ozdravit veřejné finance. Stávkovalo se také v řadě úřadů či firem, výroba se zastavila například i ve Škodě Auto. 
126 fotografií

Jaká byla stávka? Zapojilo se 7200 škol, Prahou prošli odboráři, Fiala reagoval

Česko