ŠTÍTEK: Štěchovice

Štěchovice – vodní elektrárna a přehrada na Vltavě.
Rozsáhlejší modernizační opravou prochází nyní přečerpávací vodní elektrárna Štěchovice II. Díky tomu, že je kvůli tomu odstavena z provozu, měl Deník možnost nahlédnout přímo do jejího nitra. Nejen do podzemní strojovny, která překvapí svou upraveností s barevným odlišením jednotlivých součástí zařízení, ale dokonce i do potrubí, které přivádí vodu přímo k turbíně. Tam se za běžných okolností nedostanou ani zaměstnanci společnosti ČEZ, která provozuje vodní elektrárny jak ve Štěchovicích, tak na celé Vltavské kaskádě.
51 fotografií

Odhalení podzemí ve Štěchovicích: kde voda roztáčí turbínu?

Praha
Svatojánské proudy na Vltavě koncem 19. století, kdy k nim byla vybudována cesta značená turistickými značkami, první v Čechách. Oblast byla zatopena po výstavbě přehrad ve 40. a 50. letech 20. století, památky zachycené na fotu byly v té době přemístěny
Byla sobota 11. května 1889, když ze Štěchovic vyšla směrem ke Svatojánským proudům zvláštní skupinka čtyř turistů. Možná by vypadali jako jiní výletníci – kdyby si ovšem kromě svačiny nenesli také plechovky s barvou a štětce a po cestě se tak často nezastavovali. Skupinka nazývala sama sebe „první označovací družstvo“ – a právě tvořila první trasu značenou moderními pásovými turistickými značkami.
8 fotografií

První turistická značka vedla ke Svatojánským proudům. O český vynález ale nešlo

Historie
Příbram doma podlehla Povltavské fotbalové akademii 1:5
Fotbalisté Příbrami mají za sebou druhý týden zimní přípravy. Zatímco ten úvodní zakončili výhrou nad pražskou Admirou, tak proti dalšímu účastníkovi třetí nejvyšší soutěže doma propadli. Od Povltavské fotbalové akademie schytali před vlastními fanoušky debakl 1:5. Jediným střelcem týmu od řeky Litavky byl na konci prvního poločasu Jan Vokřínek.
10 fotografií

Obrazem: Debakl v přípravě. Příbram schytala doma pět gólů od Povltavské

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Fotbalista David Pešl (v bílém dresu).
V zahajovacím utkání nového ročníku déčkové skupiny I. B třídy Středočeského kraje proti Červeným Janovicím si v dresu Slavie odbyl soutěžní premiéru jednadvacetiletý David Pešl, který do Jesenice přišel v létě ze Štěchovic. Pešl odehrál v sobotním parném odpoledni celých 90 minut a přispěl k výhře svého nového týmu 5:3. „Zápas jsem si moc užil, postupně si zvykám na jiný styl hry,“ říká.
70 fotografií

Pořádně jsme se nadřeli, uznal Pešl. Teplýšovice? Jedeme si tam pro tři body

Fotbal
Ondřej Beran, nová a kvalitní posila Hořovic z Tochovic.
Už pět dnů se připravují na novou sezonu fotbalisté FK Hořovice a chtějí pořádně máknout, aby minimálně zopakovali povedený uplynulý divizní ročník. Mají za sebou také první přípravu, kterou odehráli na půdě třetiligové Povltavské FA. Dlouho vedli, ale nakonec i přes výborný výkon brankářské posily z Tochovic Ondřeje Berana padli 1:2.

Hořovice na úvod přípravy trápily favorita, nakonec je ani skvělý Beran nespasil

Fotbal
Odstraňování rychlozávěru z roku 1936, který v září nahradí nový padesátitunový díl, před soustrojím TG2 vodní elektrárny ve Vraném nad Vltavou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S jedním ze dvou 50tunových rychlozávěrů, které pomáhaly zajišťovat bezpečný provoz od zahájení činnosti v roce 1936, se nyní loučí vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou. Tuto obří tabuli před soustrojím TG2, za běžných okolností skrytou v podzemních prostorách, nahradí v příštích měsících nový díl. Na výměnu druhé, která je před hydrogenerátorem TG1 stejně velká i stejně stará, dojde v příštím roce.
42 fotografií

Elektrárna ve Vraném se loučí s padesátitunovou tabulí. Sloužila skoro 90 let

Berounsko
Odstraňování rychlozávěru z roku 1936, který v září nahradí nový padesátitunový díl, před soustrojím TG2 vodní elektrárny ve Vraném nad Vltavou.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ S jedním ze dvou 50tunových rychlozávěrů, které pomáhaly zajišťovat bezpečný provoz od zahájení činnosti v roce 1936, se nyní loučí vodní elektrárna ve Vraném nad Vltavou. Tuto obří tabuli před soustrojím TG2, za běžných okolností skrytou v podzemních prostorách, nahradí v příštích měsících nový díl. Na výměnu druhé, která je před hydrogenerátorem TG1 stejně velká i stejně stará, dojde v příštím roce.
42 fotografií

Elektrárna před Prahou se loučí s padesátitunovou tabulí. Sloužila skoro 90 let

Praha
FC Slavia Karlovy Vary. Ilustrační foto.
/FORTUNA ČFL/ Hořká pachuť zůstala v kabině karlovarské Slavie po utkání na půdě Povltavské FA. V duelu, ve kterém byla v sázce předposlední příčka áčkové skupiny Fortuna ČFL, dosáhl na hubenou, ale o to cennější výhru 1:0, domácí výběr, který právě sešívané v tabulce přeskočil, navíc se jim vzdálil na rozdíl dvou bodů.

Krutá rána pro Slavii. Tři body urvala Povltavská

Fortuna ČFL + MSFL
Sokolov vyšel ve Štěchovicích naprázdno, prohrál 0:1. Ilustrační foto.
/FORTUNA ČFL/ Počtvrté 1:0. I ve čtvrtém vystoupení sokolovského Baníku v jarní části Fortuna ČFL A rozhodoval o vítězi jediný gól. Tentokrát se však odklonila od baníkovců fotbalová štěstěna, když prohráli v 19. kole třetiligové soutěže v důležitém duelu na půdě Štěchovic s Povltavskou FA 0:1.

Povltavská udržela Baník u dna třetiligové tabulky

Fortuna ČFL + MSFL
Kapitán Jiskry Domažlice Petr Mužík.
Fotbalisté Jiskry Domažlice v neděli potvrdili roli favorita, když ve Štěchovicích vyhráli nad mužstvem Povltavská FA 1:0. Jedinou branku zápasu 17. kola ČFL vstřelil v první minutě nastavení úvodního poločasu Robert Aubrecht. Vítězství za tři body znamená posun Domažlic na první místo tabulky třetí ligy.

Domažlice porazily Povltavskou FA a vedou tabulku třetí ligy

Fortuna ČFL + MSFL
Artefakt oběžného kola 2. bloku slapské vodní elektrárny.
/FOTOGALERIE/ Novou atrakci lákající výletníky má takzvaná Povltavská stezka u Štěchovic, která tento městys na Praze-západ spojuje s osadou Nové Třebenice. V pondělí 24. října byl slavnostně pokřtěn objekt Dvojka. Jde o 31tunové oběžné kolo turbíny typu Kaplan vyrobené v roce 1995, které čtvrt století sloužilo v druhém bloku slapské vodní elektrárny. Ten, stejně jako další dvě zdejší soustrojí, prošel komplexní modernizací – a výrobu elektřiny už zde zajišťuje nové oběžné kolo.
4 fotografie

Oběžné kolo na odpočinku. Atrakcí u Vltavy je srdce turbíny vodní elektrárny

Volný čas
Povodeň před 20 lety i následnou vlnu pomoci připomíná ve Štěchovicích na Praze-západ výstava v podkroví kostela sv. Jana Nepomuckého. Dům, odkud v srpnu 2002 utíkala jen se psy, našla na velkoplošné fotografii i Maria Müllerová.
/FOTOGALERIE/ Z pohledu na ty hrůzy běhá po mráz po zádech ještě po dvaceti letech. To v rámci vzpomínkové akce, uspořádané v městysi Štěchovice na Praze-západ ke společnému připomenutí dění při povodni v roce 2002, řekla Deníku Alena Drahozalová. Na výstavu povodňových fotografií v půdním prostoru kostela sv. Jana Nepomuckého, představující, jak ničivě Štěchovice zasáhla voda z Vltavy a částečně i Kocáby, se nevydržela dívat dlouho. „Je mi z toho nanic,“ svěřila se.
100 fotografií

Povodně 2002: Spoušť ve Štěchovicích. Na katastrofu místní jen tak nezapomenou

Z okolí
2. kolo FORTUNA ČFL: TJ Jiskra Domažlice (hráči v bílých dresech) - Povltavská Fotbalová akademie 4:1 (3:0).
Parádní vstup do nového ročníku FORTUNA ČFL prožívají fotbalisté Domažlic. Jiskra v sobotu odpoledne porazila na domácí Střelnici soupeře z Povltavské Fotbalové akademie jednoznačně 4:1 a 68. Chodské slavnosti si osladila ziskem tří bodů. Domažlice tak navázaly na ubojovanou, ale o to cennější výhru 2:1 z úvodního kola na hřišti pražského Vltavínu a po dvou odehraných kolech jsou stoprocentní.
71 fotografií

FOTO, VIDEO: Jiskra na Chodské slavnosti vyhrála, dva góly dal kanonýr Zajíček

Fortuna ČFL + MSFL
Z oslav 125 let trvání spolku Vltavan Davle.
Prapory, slávu i parádu stejnokrojů přinesly v sobotu 9. července do městyse Davle na Praze-západ oslavy 125 let trvání spolku Vltavan Davle. Ten si s přispěním zástupců bratrských vltavanských spolků z Prahy, Štěchovic i jihočeského Purkarce a Dělnické besedy Havlíček Řevnice připomněl, že v roce 1897 založili místní plavci, šífaři a dělníci nacházející práci kolem řeky Vltavy spolek s posláním podporovat v nesnázích své členy a jejich rodiny.
19 fotografií

FOTO: Sláva s prapory a hudbou připomněla století a čtvrt činnosti Vltavanu

Z okolí