ŠTÍTEK: štěně

Štěněcí období se bez loužiček neobejde. Jak psa naučit, kam se má vyprazdňovat?
Kdo si chce pořídit pejska, musí se smířit s tím, že pro něj bude vytírání a uklízení hromádek několik měsíců tématem číslo jedna. Naučit psa správné hygieně by měla být jedna z prvních věcí, na kterou se zaměřit. Vyplatí se proto vědět, jak dlouho vydrží štěně nečůrat, proč ho za loužičku nikdy netrestat i zda se vyplatí pořídit absorpční podložku.
5 fotografií

Štěňata a loužičky: Učit na podložku nebo rovnou ven? Oba postupy mají nevýhody

Zvířecí deník a chovatelství
Poradkyně chovu Klubu chovatelů jezevčíků ČR Markéta Chodilová se svými jezevčíky. Foto: se svolení Markéty Chodilové
Některé evropské země zpřísňují nebo uvažují o přitvrzení zákonů na ochranu domácích zvířat. Kromě samotných podmínek chovů řeší také zdraví jednotlivých plemen psů. Po zákazu tuponosých psů v Nizozemsku se odvážné úvahy objevily také v Německu. Návrh nového zákona chce omezit chov jezevčíků. V Česku se jedná o jedno z nejoblíbenějších plemen, a jak říká poradkyně Klubu chovatelů jezevčíků ČR, dopady by pocítili chovatelé i v Česku. „Mnoho našich chovatelů jezdí do Německa se svými fenami na krytí nebo si odtud kupují štěňata. Je to důležité kvůli oživení krve,“ vysvětluje Markéta Chodilová.
5 fotografií

Zákaz jezevčíků v Německu? Dopady by to mělo i na český chov, říká poradkyně

Zvířecí deník a chovatelství
Neregistrované chovy a krytí fen často končí tím, že se narozených štěňat lidé zbavují. V lepším případě skončí v útulku. To byl i případ sedmi štěňat z letošního dubna, která skončila pohozená na Tachovsku.
Nové nařízení Evropské unie, jež má zlepšit životní podmínky psů a koček v chovech, chce mít větší bič na množírny a chovatele, kteří spíš než na pohodlí zvířat koukají hlavně na peníze. Pravdou ale zůstává, že kdyby množírny neměly zákazníky, už dávno by neexistovaly. Přísná opatření pro legální a kontrolované chovy jim jen dál nahrávají. „Pokud se v některých zemích chystá zákaz chovu určitých plemen, třeba buldočků nebo jezevčíků, a ztíží se podmínky pro solidní chovatele tak, že skončí, neznamená to, že už lidé to dané plemeno přestanou chtít. Jen budou hledat jiné zdroje, a to budou právě množírny,“ říká rozhodčí z exteriéru, poradkyně chovu a mluvčí Českomoravské kynologické unie (ČMKU) Vladimíra Tichá.

Na množírny zákon nestačí. Dokud mají zákazníky, budou fungovat, říká kynoložka

Česko
Líbáním psa zvyšujete pravděpodobnost onemocnění infekční chorobou.
Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Může být ovšem i častým zdrojem infekcí a přenést tak na člověka řadu onemocnění. V nejlepším případě to skončí průjmem, v nejhorším slepotou či meningitidou. Nejnebezpečnějšími nemocemi přenosnými ze psů na lidi patří mimo jiné toxokaróza, toxoplazmóza či pasterelóza. Přenosu infekce ze psů na lidi lze zabránit pomocí dodržování určitých opatření.

Líbáte svého psa? Zřejmě nevíte, že riskujete i zákeřnou larvu v oku

Zvířecí deník a chovatelství
Pes, které Vaňková zakoupila byl vážně nemocný a vyhladovělý. Veterináři brněnské Veterinární univerzity mu již nedokázali pomoci.
Anežka Vaňková zakoupila na konci března na základě internetového inzerátu psa. Následně zjistila, že je vážně nemocný. I přes péči odborníků se zanedbané šteně nepodařilo zachránit. Události se nyní zabývá Krajská veterinární správa, policie ji řeší jako možný případ podvodného prodeje psů. O odhalení podvodníků usiluje i majitelka uhynulého šteněte. 
3 fotografie

Koupili si štěně, záhy uhynulo. Majitelka se nyní pustila do boje s podvodníky

Regiony
Odhalení týrání psů v Praze.
Velmi závažným případem týrání zvířat se zabývali pražští kriminalisté. Vše začalo před deseti lety, v březnu loňského roku případ pokračoval návrhem na podání obžaloby. Více než ročním pátráním detektivové zpětně zjistili, že si tehdy osmadvacetiletá žena založila živnost na chov, výcvik a prodej psů. Její podnikání ale nebylo pro psy vůbec šťastné.

Kruté týrání psů: Zvířata žila bez jakékoliv péče, zemřelo nejméně deset z nich

Krimi
Pes, které Vaňková zakoupila byl vážně nemocný a vyhladovělý. Veterináři brněnské Veterinární univerzity mu již nedokázali pomoci.
Zanedbané a nemocné štěně museli uspat pracovníci Veterinární univerzity v Brně. Majitelka Anežka Vaňková psa na konci března zakoupila přes internetový inzerát. Následně přišla na to, že je v zuboženém stavu. Po předání zvířete veterinářům zjistila, že je vážně nemocné a i přes pomoc odborníků se je již nepodařilo zachránit. Situaci nyní řeší Krajská veterinární správa a policie jako možný případ podvodného prodeje psů. Majitelka se snaží varovat veřejnost přes sociální sítě a sama na odhalování podvodníků pracuje.
3 fotografie

Smrt zanedbaného štěněte v Brně. Stalo se obětí možného podvodného prodeje psů

Brněnsko
Haf yoga v Dolní Oblasti Vítkovic, 19. března 2024, Ostrava.
Pozice pes hlavou dolů dostává během nových lekcí ve studiu Jogista v Dolní oblasti Vítkovice nový rozměr. Důvodem jsou roztomilá štěňata, která se volně pohybují mezi cvičícími na karimatkách. Nejsou zde ale náhodou. Za novými lekcemi jógy se štěňaty, stojí manželé Richard a Kristýna Pláčkovi, kteří přišli s nápadem začít v Ostravě s Haf Yogou, jak lekce pojmenovali.
24 fotografií

Štěňata v hlavní roli: v Ostravě probíhají netradiční lekce jógy

Ostravsko
Psí detektiv Balynka přijela do Lubence zkontrolovat, jak se třídí odpad.
Dálniční obchvat otevřený před dvěma lety učinil z přetíženého městečka na přelomu středních a západních Čech úhledné místo k dobrému životu. V srdci města Lubence je trojice nejdůležitějších budov - obecní úřad, kostel a dům kultury. A právě tam se odehrála 12. února dvě pondělní dopolední představení pro děti z mateřských a základních škol.

Psí detektiv Balynka přijela do Lubence zkontrolovat, jak se třídí odpad

Čtenář reportér
Psí útulek v pražské Troji předává zájemcům čtveřici štěňátek z krabice, kterou někdo zanechal na mrazivé ulici v Krči právě v den (či přesněji: v noci) mikulášských oslav. Jako první si pro pejska, který se bude jmenovat Čert, přišla Marie Macíková z Čer
K happy endu dospěl ve čtvrtek 28. prosince příběh nechtěných štěňat, které se kdosi původně snažil zrežírovat jako drama s tragickým vyústěním. Krabici se čtyřmi psími sourozenci, starými jen čtyři neděle, vyhodil uprostřed noci na mráz. To, že fenka a tři pejsci úspěšně završili sedm týdnů života, mají se čile k světu a v pátek už by všichni měli být v nových domovech, je zásluhou pozorného kolemjdoucího. Všiml si – a přivolal pražské strážníky. A psi teď míří do nových domovů.
73 fotografií

Štěňata, která chtěl někdo poslat „k čertu“, už míří do nových domovů

Praha
Tradiční vánoční den otevřených dveří v psím útulku, který pražští strážníci provozují v Troji.
/FOTO, VIDEO/ Ke dvěma tisícům návštěvníků prošlo v neděli 24. prosince branou psího útulku Městské policie Praha v Troji. Na Štědrý den se zde tradičně koná den otevřených dveří. Je také tradicí, že většina rodin nepřichází s prázdnou. Přinášejí dárky převážně v podobě krmení, přičemž se objevují jak menší balení pamlsků, tak často i velké pytle granulí. Lidé ale přinášejí také další chovatelské pomůcky, jako jsou třeba deky nebo vodítka.
73 fotografií

Štěňátka, která někdo na Mikuláše vyhodil, jsou v útulku. Brzy budou hledat pány

Praha
Děčínský útulek ve čtvrtek 2. listopadu 2023.
/FOTO, VIDEO/ Je čtvrtek 2. listopadu odpoledne a v děčínském útulku je živo. Sotva se otevře brána, v areálu se ozývá všudypřítomný štěkot. Psi tak hlásí příchod každého, kdo je přijde navštívit. Ve švech však zařízení naštěstí nepraská, do plné kapacity má aktuálně daleko. Nacházejí se tu však zvířata, která už by si domov zasloužila. Některá z nich tu totiž na novou milující rodinu čekají i více než rok.
34 fotografií

Odsouzeni na doživotí? V děčínském útulku čekají na nový domov už přes rok

Děčínsko
Přehlídka psů rasy corgi na památku zesnulé královny Alžběty II v Londýně, neděle 3. září 2023
Velká Británie si připomíná první výročí úmrtí královny Alžběty II. Mezi řadou vzpomínkových akcí rozhodně nezapadlo setkání majitelů psů plemena velšský corgi, které se konalo 3. září před Buckinghamským palácem v Londýně. Právě toto plemeno oblíbená britská panovnice velmi milovala. Fotografie královny s šátkem na hlavě, jak se prochází se svými psy, asi viděl každý. Proč měla Alžběta II. plemeno corgi tak ráda? A co se s královninými psy stalo?
4 fotografie

Rok od smrti královny Alžběty: Podívejte se, jaké speciální pocty se jí dostalo

Zvířecí deník a chovatelství
Nejslavnější pejsek české literární historie jménem Dášeňka na snímku spisovatele Karla Čapka.
/FOTO, VIDEO/ Je možné vystopovat potomky fenky, která sama byla štěnětem před devíti desetiletími? Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše vyhlásil pátrání po pokračovatelích rodu hlavní hrdinky Čapkovy knížky Dášeňka čili život štěněte. Příběhy malé drsnosrsté foxteriérky patří k mistrovským dílům autora a dodnes neztrácejí své kouzlo pro děti.
13 fotografií

Kam zmizela Dášeňka? Čapkův památník pátrá po potomcích slavného štěněte

Příbramsko
Policie. Ilustrační foto.
Náchodští kriminalisté v těchto dnech obvinili dvojici mužů (45 a 56 let), kteří měli páchat rozsáhlou majetkovou trestnou činnost napříč celou republikou, a to od roku 2020. Jejich podvody měli spočívat v nabízení štěňat labradorských retrívrů k prodeji. Pod skrytou nebo falešnou identitou je měli nabízet prostřednictvím internetu na inzertních portálech.

Falešní prodejci nabízeli štěňata po internetu, ta k majitelům nikdy nedorazila

Zločiny a soudy
Na jízdu autem je vhodné psa zvykat už od štěněte, ideální je ze začátku volit krátké vzdálenosti a vždy jet za zábavou
Blíží se doba letních dovolených, na které řada lidí cestuje auty a některé majitele znervózňuje vědomí, že jejich pes takové cestování nesnáší dobře. Stejně jako může být při cestování autem špatně lidem, může totiž nevolnost trápit i domácí mazlíčky. Psi se třesou, hodně sliní a někdy se přidá i zvracení. Odborník radí, jak psa na jízdu autem zvyknout.
5 fotografií

Zvracení, třes, slinění. Nevolnost trápí při cestě autem mnoho psů

Zvířecí deník a chovatelství
Amálka, nalezená v Klatovech v krabici, se díky péči Miloslavy Šeflové má čile k světu.
Už několik nocí se vedoucí klatovského útulku pro zatoulané a opuštěné psy Miloslava Šeflová nevyspala. Ve dne v noci se totiž stará o malé štěňátko, které jeho majitel dal do krabice a odložil v Klatovech na ulici. Naštěstí byla fenka nalezena dříve, než utrpěla zdravotní újmu, a dnes už se má Amálka, jak ji „psí máma“ Šeflová pojmenovala, čile k světu.
5 fotografií

Štěně někdo vyhodil v krabici na ulici. Zachránili ho a má se čile k světu

Klatovsko
Požár způsobil pes
Během pátečního dne vyrazilo do Kunčic nad Labem několik jednotek hasičů k ohlášenému požáru v bytě, kde došlo k zahoření na plotýnce. Když hasiči vyjížděli, určitě nečekali, kdo požár způsobil. Překvapivé bylo nakonec zjištění vyšetřovatele. Pachatelem bylo čtyřměsíční štěně huskyho. 
2 fotografie

Štěně způsobilo požár bytu v Kunčících nad Labem

Požáry