ŠTÍTEK: Stevie Wonder

Jana Lhotová (vlevo) jako host Bohumily Čihákové
Spouštěčem velmi závažného psychického onemocnění anorexie či bulimie není jen touha být extrémně hubená. Jde o mnohem závažnější problém. „Někde jsem se dočetla, že u lidí trpících psychickou poruchou dochází ke změnám na mozku. Patří sem i jakákoliv závislost, a bulimie závislost je, stejně jako alkohol nebo drogy. Pokud by se před abstinujícího alkoholika položil alkohol, nastartuje něco, co se pro něho může stát zase osudným. Proto nechci říct jsem vyléčená, ale zatím jen abstinující bulimička,“ říká mezinárodní make-up artistka firmy Lancôme Jana Lhotová.
6 fotografií

Abstinující bulimička Jana Lhotová: Zvratky už neschovávám. Jídlo je můj přítel

Česko
Janek Ledecký.
Největší plesovou událostí severu Čech je opět Centropol Ples severočeských patriotů. Letošní 15. ročník se uskuteční v sobotu 3. února od 20.00 v Domě kultury v Ústí nad Labem. Těšit se můžete na populárního Janka Ledeckého, zpěvačku Lenku Filipovou či hvězdného Hortona z Milli Vanilli. Víno a whisky poteče proudem, celý letošní ročník má podtitul Tanec v oblacích.
75 fotografií

Ples severočeských patriotů v Ústí roztančí Ledecký a Horton z Milli Vanilli

Ústecko
Britský kytarista Jeff Beck v Praze na terasách Jízdárny Pražského hradu (na snímku z 4. června 2014)
Ve věku 78 let zemřel jeden z nejlepších kytaristů všech dob, Brit Jeff Beck. Držitel několika cen Grammy a člen rokenrolové síně slávy posouval hranice blues, jazzu a rock’n’rollu. Zemřel v úterý poté, co se „nakazil bakteriální meningitidou“, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Beckových zástupců. Kde přesně zemřel, nebylo jasné.

Zemřel Jeff Beck. jeden z nejlepších kytaristů všech dob. Bylo mu 78 let

Hudba
Pěvecký soubor Rosalky si lidé po nucené pauze poslechnou již 11. září.
Když půjdete navečer kolem rosického zámku, může se vám stát, že na vnitřní nádvoří vás bude lákat libý hlas. Tedy mnohohlas. Prostě celé pěvecké těleso. To si Rosalky dělají venkovní zkoušku a ladí akustiku. Zkoušek zpěvavé dámy z Rosic a okolí letos ani loni moc neměly. Zpívání, natož hromadné, bylo jednou z činností, která byla kvůli šíření koronaviru zatržena jako první. „Online zkoušení nemělo smysl. Každá z nás se vypořádávala se situací různě a nebyl čas na vedlejší aktivity. Byly jsme rády za jarní rozbřesk a možnost se znovu sejít. Ta radost ze setkání po půlroce byla nezměrná. Asi stejná, jako když se děti vracely do škol. Bylo nám po sobě smutno,“ líčí sbormistryně Veronika Veškrnová. Teď nacvičují na svoje první postcovid velké vystoupení - 11. září na Česnekovkách.
5 fotografií

Rosalky se vracejí na pódia. Po roční pauze zpívají na Česnekovkách v Rosicích

Čtenář reportér
Tomáš Kačo hraje na světových pódiích.
Tomáš Kačo, který vystoupí i v Českých Budějovicích, si rád určuje cíle zdající se být nereálné. „Každý den pro svůj cíl něco udělám a mám pak pocit, že se malinko přibližuje,“ vysvětluje Tomáš Kačo, 32letý muzikant z Nového Jičína, který se sám učil hrát v pěti letech na pianino, ale k notám se dostal až mnohem později. Dnes má talentovaný pianista za sebou studia hudby v Berklee College v Bostonu, koncert před vyprodanou Carnegie Hall, žije a skládá hudbu v L. A.

Vše závisí na síle snu, říká pianista Tomáš Kačo

Volný čas
Zpěvák Ondřej Hejma při fotografování pro Deník 2. srpna v Řevnici.
V sobotu 24. srpna se v podhradí hradu Okoř uskuteční festival, k jehož hvězdám patří skupina Žlutý pes s frontmanem Ondřejem Hejmou. Pražská rocková formace, kterou proslavily hity Tráva, Modrá je dobrá nebo Sametová, před časem oslavila čtyřicítku. Ale všechno to začalo kapelou Žízeň, která patří k legendám dejvické Hanspaulky. V ní zpěvák Žlutého psa získal první ostruhy. „Přitom jsem na Hanspaulce ani nebydlel,“ vzpomíná Ondřej Hejma na své začátky.
9 fotografií

Žlutý pes: Chtěli nás přejmenovat na Kladivo

Hudba
Sting
Albem My Songs se Sting zařadil mezi těch pár chrabrých, kteří se nebojí přetvořit svůj notoricky známý repertoár. Navíc to neudělal poprvé. V červenci tyto staronové písně představí na koncertě v zahradě slavkovského zámku. 

Sting přezpíval sám sebe. Přijede do Slavkova

Hudba
David „Fingers“ Haynes.
Plzeň - /SOUTĚŽ O VSTUPENKY/ V pátek 31. května vystoupí v Plzni David „Fingers“ Haynes, legendární americký černošský bubeník nominovaný v roce 2008 na Grammy. V Buena Vista Clubu zahraje v rámci Jazzu bez hranic jako host R&B souljazzové kapely The Dozen Street v čele se zpěvačkou Mirkou Novak.

Tip Deníku: V Buena Vistě zabubnuje legendární Fingers

Volný čas
David „Fingers“ Haynes.
Plzeň - V pátek 31. května vystoupí v Plzni David „Fingers“ Haynes, legendární americký černošský bubeník nominovaný v roce 2008 na Grammy. V Buena Vista Clubu zahraje v rámci Jazzu bez hranic jako host R&B souljazzové kapely The Dozen Street v čele se zpěvačkou Mirkou Novak.

Akce týdne: V Buena Vistě zabubnuje legendární Fingers

Volný čas
Jacob Collier.
Praha - Japonský pianista Masajuki Hirano vystupující pod pseudonymem BigYuki v neděli v pražském v Paláci Akropolis zahájí osmý ročník mezinárodního festivalu Mladí Ladí Jazz. Hudebník označovaný za vycházející jazzovou hvězdu v Praze poprvé představí svou energickou směs jazzu, hiphopu, soulu, rocku a klasické hudby. Jako předkapela na zahajovacím koncertě festivalu Mladí Ladí Jazz vystoupí Bert&Friends.

V Praze začíná mezinárodní festival Mladí Ladí Jazz

Volný čas
Tomáš Kympl.
Hudební skladatel Tomáš Kympl se úspěšně zúčastnil prestižní britské, mezinárodní skladatelské soutěže The UK Songwriting Contest 2016. Jako první český skladatel získal v patnáctileté historii této akce – dokonce podruhé v řadě – nejvyšší ocenění (v roce 2016 zvítězil se skladbou New York, roce 2015 se skladbou Ave Maria).

Tomáš Kympl zabodoval v mezinárodní skladatelské soutěži

Hudba
Fanynky Justina Biebera u O2 areny.
Praha - Stovky fanoušků, převážně dívek, čekaly v sobotu i několik hodin před pražskou O2 arenou na začátek večerního koncertu kanadského zpěváka Justina Biebera, kterého proslavila hudba i četné skandály. Příznivci popové hvězdy se na dlouhé čekání v mrazivém počasí vybavili dostatkem občerstvení, teplým oblečením či dekami, organizátoři jim připravili čaj. Vyprodaný koncert začne ve 20.00, diváci budou moci do haly dvě hodiny před začátkem, řekl vedoucí programového oddělení O2 areny Jaroslav Svoboda.

Stovky fanynek čekaly několik hodin na koncert Justina Biebera

Volný čas
Justin Bieber na koncertě v Krakově.
Praha - V pražské O2 areně dnes vystoupí kanadský popový zpěvák Justin Bieber. Do České republiky zavítá v rámci svého turné Purpose World Tour. Interpret poutající pozornost nejen hudbou, ale i problematickým chováním mimo pódia na turné propaguje album Purpose, které obsadilo první místo v hitparádách více než stovky zemí světa.

V Praze dnes vystoupí kanadský zpěvák Justin Bieber

Hudba