ŠTÍTEK: Stockholm

Česká olympijská kolekce pro OH v Paříži 2024.
Už se stalo nepsaným pravidlem, že před každou olympiádou se Češi mění v národ módních znalců a kritiků. Stačí, aby byla odtajněna podoba nové kolekce, v níž se tuzemští sportovci předvedou na slavnostním zahájení her, a přivalí se lavina chvály i zděšení, rozpaků i výsměchu. Letošní Paříž není výjimkou, naopak. Deník se proto rozhodl zmapovat, jak se v průběhu let měnilo odění českých olympioniků na letních hrách. Hlasujte, které se vám líbí nejvíc.

Olympijská móda počesku: Uniformy, holinky i župan. Co se líbilo nejvíc

Ostatní sporty
Sport karoserie Šklíba.
Na konci rychnovských Chaloupek je dům čp. 393, kde žil a měl svoji dílnu kolář Oldřich Šklíba (1902-1982), výrobce hokejek pro československé národní mužstvo v letech 1947-1949. Na brankářskou hůl, s níž na mistrovství světa ve Stockholmu v zimě 1949 hrál legendární Boža Modrý, měl Oldřich Šklíba dokonce patent (oba na společném snímku).
6 fotografií

Hokejky pro zlaté hochy se vyráběly v Rychnově. Jejich sny pohřbily uranové doly

Čtenář reportér
Trenér hokejistů Djurgardenu Michael Holmqvist
Prohrát finále je vždycky bolestivé. Stříbrná medaile jako náplast na obrovské zklamání to v tu chvíli rozhodně nespraví. Michael Holmqvist se s tím vypořádal po svém. Zdrcený trenér hokejistů Djurgardenu se po prohrané sérii s Brynäsem o postup do nejvyšší švédské soutěže medaile zbavil, zahodil ji do koše.

Frustrace po prohraném finále. Trenér se zbavil medaile, zahodil ji do koše

Hokej
David Pastrňák
S třiceti góly je průběžně třetím nejlepším střelcem NHL, s 66 body třetím nejproduktivnějším hráčem. Těžko říct, jak to David Pastrňák vlastně dělá, ale tahoun Bostonu se v kariéře posouvá dál a dál. Nejenže září ve statistikách, ale dozrál v komplexního lídra. Přečtěte si, co všechno jste (možná) nevěděli o české hokejové superhvězdě. 
13 fotografií

Začínal na bruslích pro holky. Teď je z Pastrňáka dobrodinec i módní guru

Hokej
Cestovatel Ervín Dostálek ve Skandinávii.
/FOTO/ Tou je zřejmě, jak uvedla nedávno v rozhovoru ultramaratonkyně a herečka Poláčková, destinace při švédské skandinávské turistické trase Kungsleden. Při ní lze poznat přírodu a hory švédského Laponska na vlastní kůži. Umožňuje to třeba i šestidenní pochod za polárním kruhem po této švédské Královské cestě – Kungsleden, nejznámější značené turistické ve Skandinávii. Jde se po ní 6 dní po chatách z Abiska k nejvyšší švédské hoře Kebnekaise. A na ni je plánován sedmý den výstup. Osmý den pak slouží k přesunu zpět „do civilizace“ a pak i do (zejména železnou rudou známé) Kiruny, z níž se devátý den odlétá domů.
6 fotografií

Skandinávie: Královská cesta, peřeje divoké řeky a zásoby z domova

Čtenář reportér
Na dně Baltského moře leží desítky tisíc potopených lodí. Vraky jsou většinou velmi dobře zachovalé. Ilustrační snímek
Rozestlané postele, nádobí na stolech a v policích, hodiny, housle a kajuty, ve kterých se zastavil čas. V ledových vodách Baltského moře leží desítky i stovky let ztroskotaná a prakticky nedotčená plavidla, kterým se přezdívá lodě duchů. Švédští potápěči Jonas Dahm a Carl Douglas jejich výzkumu zasvětili 25 let svého života. Jejich poznatky přinesla CNN.
4 fotografie

Jak to vypadá uvnitř lodí duchů? Ze záběrů kajut potopených vraků až mrazí

Objevy
Správně vyprazdňování? Musíme vytvořit návyky, abychom v pravidelnou dobu šli na velkou stolici
Na neděli 19. listopadu připadá Světový den toalet. Jedním z měst, která si tento den coby čas k oslavám zřejmě odpustí, je Praha. Hlavní město České republiky se totiž v průzkumu britské společnosti Showers to You, která podle recenzí analyzovala přes tisíc veřejných toalet v Evropě, umístilo na nelichotivém osmém místě. Nejhorší záchodky naleznou lidé v lotyšské Rize.

V Praze se záchodkům vyhněte. Má jedny z nejšpinavějších v Evropě

Česko
Ředitel EasyPark ČR a SR Patrik Piščák.
/ROZHOVOR/ Patrik Piščák žije střídavě ve Stockholmu a Praze a má zkušenosti s organizací parkování ve městech mnoha zemí. EasyPark, parkovací aplikace, která nyní vstoupila na český trh, totiž radí mimo jiné vedení měst v problematice parkování a oblasti městských dopravních zácp. V rozhovoru ředitel Piščák zároveň vysvětluje, proč je pro aplikaci potřebný servisní poplatek, v čem jsou výhodné parkovací hodiny a porovnává systém parkování u nás a ve světě.
3 fotografie

Mít parkovací místo před domem není reálné ani udržitelné, říká ředitel EasyPark

Praha
Olga Tokarczuková s překladatelem Petrem Vidlákem
Když v roce 2019 přebírala ve Stockholmu Olga Tokarczuková, polská prozaička, autorka poezie, esejistka, scenáristka a výrazná umělecká osobnost našich severních sousedů, Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018, byl Petr Vidlák u toho. Není divu. Tento vysokoškolský pedagog Ostravské univerzity se během let stal u nás jejím „dvorním překladatelem“.  

Petr Vidlák: „dvorní překladatel“ Olgy Tokarczukové, nositelky Nobelovy ceny

Volný čas
Nobelova cena za fyziku 2023
Nobelovu cenu za fyziku pro rok 2023 získali francouzsko-americký vědec Pierre Agostini, Rakušan maďarského původu Ferenc Krausz a Francouzka působící ve Švédsku Anne L'Huillierová za využití extrémně krátkých světelných pulzů ke studiu chování elektronů v atomech a molekulách. Ve Stockholmu to v úterý oznámila Královská švédská akademie věd. Podle ní by práce vyznamenaných expertů mohla přispět k rozvoji lékařské diagnostiky či elektroniky.

Nobelovu cenu za fyziku získala trojice vědců za inovativní výzkum elektronů

Věda
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala 2. října 2023 ve Stockholmu Maďarka Katalin Karikóová a Američan Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj vakcín mRNA proti covidu-19
Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství získala letos maďarsko-americká biochemička Katalin Karikóová a americký imunolog Drew Weissman, kteří položili základy pro vývoj mRNA vakcín proti nemoci covid-19. Oznámil to ve Stockholmu švédský Karolínský institut. Podle něj by v budoucnosti mohly být mRNA vakcíny použity například i k léčbě některých typů rakoviny.
4 fotografie

Nobelovu cenu získal vývoj mRNA vakcín. Za lékařství ocenili Maďarku a Američana

Zdraví
Markéta Vondroušová po vítězství ve Wimbledonu
Nenápadná Češka byla dosud známá hlavně pro svůj talent, smůlu na zranění a tetování. Po letošním senzačním triumfu ve Wimbledonu je na tenistku Markétu Vondroušovou upřena větší pozornost než dříve. Česká jednička cítí tlak, ale snaží se od všeho oprostit a soustředit se jen na sebe. Poslední grandslam sezony, US Open, si chce užít. V New Yorku se představí v outfitu nového sponzora. 
10 fotografií

Mám na zádech malý terč, říká Vondroušová. Konečně našla sponzora

Tenis
Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny
Známý švédský chemik a vynálezce dynamitu Alfred Nobel patří mezi celou řadu osobností, které v minulosti pobývaly v západočeském lázeňském městě. Letos si lázně připomenou 190 let od narození vynálezce a k jubileu připravila městská knihovna spolu s informačním centrem výstavu s titulem: Alfred Nobel v Mariánských Lázních a známí hosté, laureáti Nobelovy ceny.
3 fotografie

Alfred Nobel bydlel v Mariánských Lázních, po něm i nositelé jeho ceny

Chebsko
Stovky demonstrantů dnes ráno zapálily budovu švédského velvyslanectví v Bagdádu.
Kvůli další protestní akci před iráckou ambasádou ve Švédsku, jejíž pořadatel hrozil pálením koránu, se dnes strhla diplomatická bouře mezi Stockholmem a Bagdádem. Akci švédské úřady povolily s odkazem na svobodu slova. Její dva účastníci nakonec korán nespálili, ale pošlapali ho, informovala agentura Reuters. Kvůli tomuto dalšímu chystanému pálení koránu demonstranti v Bagdádu přes úsvitem vnikli do areálu švédské ambasády a založili tam menší požár. Irácká vláda také pohrozila přerušením styků se Švédskem a vypověděla ze země švédskou velvyslankyni, což zdůvodnila opakovanými incidenty znesvěcování koránu s povolením švédské vlády.

Stovky demonstrantů zapálily švédskou ambasádu v Bagdádu. Kvůli pálení koránu

Svět
Leo Borg
Slavné švédské jméno je po více než třiceti letech zpátky na seznamu vítězů zápasů kategorie ATP. Premiérové vítězství mezi tenisovou elitou si totiž v úterý odpoledne připsal teprve dvacetiletý talent Leo Borg, syn legendárního vítěze jedenácti grandslamových titulů Björna Borga. Leo rozepsal svou vlastní profesionální cestu na domácím turnaji v Bastadu, kde v prvním kole porazil svého staršího krajana Eliase Ymera.
14 fotografií

Borg už zase vítězí. Syn legendárního otce má první skalp na okruhu ATP

Tenis
Maďar Szebasztián Szabó, vítěz 29. ročníku Velké ceny Ostravy v plavání, 1. května 2022 v Ostravě.
/FOTOGALERIE/ V pořadí je už třicátá, přesto na letošní Velké ceně Ostravy nebudou zářit velké plavecké hvězdy ze zahraničí jako v minulosti. I na jubilejním ročníku mítinku, který se koná 14. až 16. dubna v porubské kryté padesátce Sarezy a je tradičně součástí seriálu Českého poháru Arena Cup 2023, se mohou plnit limity na vrcholy sezony, tentokrát se však o ně budou snažit čeští reprezentanti.
54 fotografií

Hvězdy z ciziny letos chybí, Češi mohou v Ostravě zaplavat limit pro olympiádu

Ostatní sporty
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a jeho finský protějšek Sauli Niinistö během jednání v Ankaře, 17. března 2023
Turecko zahájí ratifikaci finské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Po pátečním jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöm to řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že doufá, že turečtí poslanci vstup Finska do NATO schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do aliance, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat. NATO turecké rozhodnutí přivítalo, Stockholm vyjádřil zklamání.
6 fotografií

Turecko zahájí ratifikaci finského vstupu do NATO, řekl Erdogan

Svět
Veronika Sekerková
Tři výhry, jediný ztracený set a na konci zlatá týmová radost. Třináctiletá tenistka Veronika Sekerková výrazně pomohla k triumfu českých tenistek do 14 let na finálovém turnaji halového mistrovství Evropy - Winter Cup 2023. „Se svoji hrou jsem byla spokojená. Věřila jsem si na všechny soupeřky, cítila jsem se v dobré formě a jsem ráda, že jsem všechny zápasy celkem s přehledem zvládla,“ popisovala Sekerková, rodačka z Prahy a velký český talent.

Polky jsme utěšovaly, říká Sekerková po českém triumfu. Rakovník pochválila

Ostatní sporty
Kladenské duo Adam Brodecki (vlevo) - Miroslav Indrák slaví první gól do sítě Karlových Varů.
Po pomalejším rozjedu se hokejovému Kladnu začíná vyplácet letní švédská posila Adam Brodecki. Proti Karlovým Varům pomohl k důležité výhře Rytířů gólem a asistencí (celkem má 7+6). „Dřeli jsme. Hráli jsme, jak musíme a k tomu jsme proměňovali i naše šance,“ usmíval se rodák ze Stockholmu. Kladno je ale po půli základní části poslední. „Nejsme tolik pozadu. Stačí jeden dobrý týden a hned můžeme být na příčkách zajišťující play-off,“ uklidňuje Brodecki.

Vyříkávání pomohlo. Hráli jsme přesně tak, jak musíme, zářil Brodecki

Hokej
Markéta Lukášková se svou novou knihou
Co vás v dějáku nenaučili. To je název nové knihy Markéty Lukáškové, ve které se vydává jinou cestou než ve svých předešlých románech. Snaží se vyplnit mezeru, kterou máme ve znalostech naší novodobé historie. Podle autorky byly události let 1948–1989 dříve zkreslené, nikdy nebyly objektivně vysvětlené a na hodinách dějepisu se jimi jen prolétlo. 

Spisovatelka Markéta Lukášková: Překvapily mě podlé a zvrácené akce StB

Literatura
V cíli bostonského maratonu v roce 2013 vybuchly dvě podomácku sestrojené nálože
Mohlo to bouchnout? Otázka, která stále vyvstává po pátečním nálezu nástražného výbušného systému v areálu pardubické Střední průmyslové školy chemické. Její student, který druhý den zavraždil sekerou ve Vysokém Mýtě náhodného kolemjdoucího, ji sestrojil z běžně dostupných věcí. Pyrotechnici na místě nedokázali bezpečně tlakový hrnec otevřít a zajistit jeho obsah. Zařízení proto částečně rozebrali a odvezli.
5 fotografií

Papiňák jako bomba? Pyrotechnici zkoumají výbušninu, kterou nastražil vrah

Zločiny a soudy
Gama nůž v Nemocnici Na Homolce
Když byly Dagmar Anně Adamovičové z Karlových Varů tři roky, byla náhle nedůtklivá a občas po ránu zvracela. Později se jí začal stáčet obličej. „Dolů mi spadl pravý povislý koutek. Po vypláznutí se mi na pravou stranu stočil i jazyk. V té chvíli mamince došlo, že jde o něco vážného. Jela se mnou k pediatričce, která nás poslala na magnetickou rezonanci do karlovarské nemocnice,“ řekla Deníku.
4 fotografie

Gama nůž v ČR slaví třicetiny. Zachránil mi život, je to zázrak, říká vyléčená

Zdraví
Únik plynu z plynovodu Nord Stream v Baltském moři u pobřeží dánského ostrova Bornholm
Také v Česku se začala šířit konspirační teorie, že údajný vyšetřovatel havárie plynovodu Nord Stream v Baltském moři Erik Olsen zcela nečekaně zemřel na údajné následky včelího bodnutí a do pár hodin byl bez pitvy zpopelněn. Dezinformátoři tím naznačovali, že jej někdo úmyslně odstranil, věc má ale háček. Jediný známý mořský výzkumník Erik Olsen žije. Nikdo ho nezabil – a nevyšetřuje Nord Stream.
4 fotografie

Vyšetřoval výbuch Nord Streamu, byl zabit: Internetem se šíří další konspirace

Česko