ŠTÍTEK: sud

Raspenava Distillery
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě v podhůří Jizerských hor, kde se za přispění technologie, přírody a kapky alchymie rodí pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, jiné skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase sedm měsíců zrála v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké Amazonii.    
78 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Regiony
Raspenava Distillery.
„Po skleničce slivovice, bude ti to myslet více.“ Citátu spisovatelky a scénáristky Haliny Pawlowské dává za pravdu destilerie v Raspenavě, kde se v podhůří Jizerských hor rodí za přispění technologie, přírody a kapky alchymie pálenky. Zatímco některé odpočívají v nerezových nádržích, to nejlepší z destilačního přístroje skončí v sudech po ušlechtilých destilátech či vínech. Ananasovice tak odpočívala osm měsíců v sudu po Pineau des Charentes, višňovice zase zrála sedm měsíců v sudu po Islay whisky a pro zjemnění chuti použili dřevo ze stromu jagueira získané v daleké brazilské Amazonii.    
80 fotografií

Mandlovice je výzva, rum alchymie. V Raspenavě zrají pálenky v sudech z Brazílie

Liberecko
O víkendu se opět v Chodové Plané v pivovaru Chodovar konalo MS v koulení sudů a Chodské svatojánské slavnosti. Foto: Bohuslava Mayová
/FOTOGALERIE/ Chlazené čepované pivo, spousta dobrého jídla, pouťové atrakce, hudba, tanec, zpěv, ale i po vytyčené trase koulející se sudy. O uplynulém víkendu v Chodové Plané se bude opět dlouho vyprávět. Konaly se zde XVI. Chodské svatojánské slavnosti a zároveň také Rodinný pivovar Chodovar hostil tradiční Mistrovství světa v koulení pivních sudů. Návštěvníci mimo jiné také zhlédli ukázky a soutěže v disciplínách silového sportu Strongman.
95 fotografií

Mistrovství světa v koulení sudů a Chodské svatojánské slavnosti v Chodové Plané

Tachovsko
Bombový útok na Federální budovu Alfreda P. Murraha, komplex úřadu vlády USA v centru Oklahoma City, jenž poškodil řadu dalších budov v okolí. Zločin byl spáchán pomocí kamionu, který byl plný výbušniny vyrobené z hnojiv
Před 20 lety, 1. června 2004, začal v USA poslední proces s Terrym Lynnem Nicholsem, spolupachatelem bombového útoku v Oklahoma City v roce 1995. Tento útok představoval až do řízeného nárazu letadel do Světového obchodního centra z 11. září 2001 nejhorší teroristický čin v amerických dějinách, který zabil 168 lidí. Porota teď měla rozhodnout, zda jej svým životem zaplatí i ten, kdo ho pomohl zosnovat.
7 fotografií

Výbuch v Oklahoma City: Soud po krvavém útoku se změnil v bitvu o trest smrti

Historie
Zrušení akce Dětský den.
Předpověď počasí na víkend je při nejmenším rozporuplná, organizátoři některých akcí už zvažují zrušení či přesun plánovaného programu. Týká se to především akcí na Den dětí, kterých není naplánovaných zrovna málo. Mezi nimi je třeba Óóóbří dětský den v areálu Obří sud Javorník. Naopak Ještědská Odysea s deštěm sice počítá, ale rušit program nehodlá.

Déšť zkazí dětem radost. Kvůli počasí se ruší akce třeba v Obřím sudu

Liberecko
Krajský soud v Brně. Ilustrační foto.
Je nebezpečný pro oči, kůži i dýchací cesty. Odpad obsahující bílý fosfor skladovala firma v nedostatečně zabezpečeném prostoru v blízkosti školy i obytných domů v Rajhradě na Brněnsku. Před soudem stanuli tři muži i dvě firmy, které se na manipulaci a skladování látky v roce 2020 podílely. Případ ve středu znovu projednával Krajský soud v Brně.

V Rajhradě skladovali odpad s bílým fosforem. Mužům hrozí roky ve vězení

Brněnsko
Fermentovaná rybí omáčka tvořila pod názvem garum jádro kuchyní starověkého Řecka
Když se řekne kulinářství a Británie, napadne mnohé kuchař bez čepice Jamie Olivier nebo držitel šestnácti Michelinských hvězd Gordon Ramsay. Kde by ale byli bez lékárníků. Dva angličtí lékárníci dali, či lépe řečeno vrátili světu upravenou chuť starověku v podobě dochucovací omáčky, která nesmí chybět v žádné západoevropské kuchyni. Kdo dnes nezná worcesterskou omáčku jako by nebyl. A vězte, že příběh vzniku worcesterské omáčky opravdu stojí za přečtení.
5 fotografií

Omáčku pro britské krále vyrobili lékárníci náhodou. Zapomněli něco v sudu

Zdraví
Scéna Vzkříšení tří chlapců z polyptychu Výjevy ze života svatého Mikuláše z Bari (vyobrazení zázraků). Do italského města Bari v Apulii byly ostatky sv. Mikuláše převezeny v obavě, aby se nestaly kořistí pirátů
I když je v Česku největším postrachem spojeným s mikulášskou obchůzkou čert strkající děti do pytle, je dobré vědět, že některé původní legendy o Mikuláši zmiňovaly historii ještě mnohem děsivější. Mikulášský příběh je také příběhem kanibalského řezníka a masového vraha, který rozřezal tři děti, aby je naložil do okurkového láku.
5 fotografií

Tři rozřezané děti v láku: Nejhrůznější mýtus o svatém Mikuláši je o kanibalismu

Historie
Starosta Postoloprt Zdeněk Pištora
Druhé vítězství si zapsaly do tabulky okresního přeboru Lounska Postoloprty. Tři body jim zajistila střela Daniela Červeňáka z trestného kopu. Míč, který napálil z dvaadvaceti metrů nártem, dostal faleš a skončil až za zády gólmana Tuchořic Radka Bartoše. „Start do nové sezony je tak pade na pade. Dvakrát jsme vyhráli a dvakrát jsme prohráli, když jsme podělali konec utkání, přestože jsme vedli," přibližuje brankář Milan Skula, jenž se střídá se svým kolegou Jakubem Mikolášem.

Starosta Postoloprt motivuje fotbalisty: Na Vánoce sud piva, když budete v TOP 3

Okresy
Záběr z epizody seriálu Devadesátky věnované vyšetřování orlických vrahů a pátrání báňských záchranářů z Ostravy po jejich obětech.
/FOTOGALERIE/ Ostrava letos hostí 27. setkání hornických měst a obcí. Na počest této akce je zde do 10. září k vidění záchrannářská legenda, která má za sebou několik slavných ponorů. Hledala například oběti zločinců v orlické přehradě, kde byly nalezeny lidské ostatky v sudech. A nejen to. „Máme ale se záchranáři domluvu, že pokud by potřebovala vyplout do akce, hned ji předáme,“ vysvětluje ředitel muzea Ján Hlobil.
17 fotografií

VIDEO: Legenda v Ostravě. Hledala oběti orlických vrahů i život na dně propasti

Regiony
Záběr z epizody seriálu Devadesátky věnované vyšetřování orlických vrahů a pátrání báňských záchranářů z Ostravy po jejich obětech.
/FOTOGALERIE/ Ostrava letos hostí 27. setkání hornických měst a obcí. Na počest této akce je zde do 10. září k vidění záchrannářská legenda, která má za sebou několik slavných ponorů. Hledala například oběti zločinců v Orlické přehradě, kde byly nalezeny lidské ostatky v sudech. A nejen to. „Máme ale se záchranáři domluvu, že pokud by potřebovala vyplout do akce, hned ji předáme,“ vysvětluje ředitel muzea Ján Hlobil.
17 fotografií

VIDEO: Miniponorka pomáhala vyšetřovat orlické vraždy. Teď je k vidění v Ostravě

Ostravsko
Komáří štípance svědí a potřeba je drbat, je nepřekonatelná.
Sedíte si v podvečer na terase či v zahradním altánku a užíváte si chvilky volna nebo jste si nechali na noc otevřené okno? Najednou se ale ozve známý bzučivý zvuk otravného hmyzu. Značí, že si v následujících chvilkách začnete drbat svědivé štípance a po klidu je veta. Komáři jsou tu a někdy na ně nefunguje ani repelent. Jak tedy účinně bojovat s komáry, jak vyrobit domácí past na komáry, ale i jak zničit jejich líhně v zahradě? Poradíme vám.
4 fotografie

Už žádné další štípance od komárů. Víme, které barvy nenosit a proč nepít pivo

Zdraví
Budějovický krajský soud uzavírá vraždu z roku 2012, kdy Ján S. bodl do srdce svého bratrance kvůli lásce k jedné ženě. K vraždě došlo v domě v Českých Velenicích, tělo potom umístil do plastového sudu a zabetonoval ve sklepní místnosti.
Ve středu 5. dubna téměř po 11 letech uzavřel Krajský soud v Českých Budějovicích případ vraždy z Českých Velenic. Jánovi S. za zabití bratrance nožem a jeho následné umístění do sudu a zalití betonem vyměřil soudní senát třináctiletý trest ve věznici se zvýšenou ostrahou. Jeho družka za napomáhání ve formě spoluúčastenství dostala deset let. Rozsudek není pravomocný. Pětatřicetiletý muž se odvolal na místě, další procesní strany si ponechaly lhůtu pro odvolání.
9 fotografií

Vražda ve Velenicích byla domluvená. Soud označil obhajobu za účelovou

Českobudějovicko
Přísný zákaz vstupu platí pro úložiště radioaktivního odpadu v bývalém dole Richard nedaleko Litoměřic.
V České republice jsou místa, která jsou přístupná jen se speciálním povolením, a dokonce i taková, kam se nikdo nepovolaný nedostane. Nařízení, opatření i ostraha avizují, že pokud by do těchto prostor někdo vnikl, mohl by očekávat problémy. Na některá z těchto míst upozornil ve svém videu na youtube TopTrendingCZ. A jedno z nich je skutečně záhadné.
10 fotografií

Sem nesmíte. Pět zakázaných míst v Česku, mezi nimi i záhadný K-116

Doma
Hasiči opět zasahovali při úniku ropných látek do slepého ramene řeky Labe v Žalhosticích.
Kriminální policie, inspekce životního prostředí a hasiči byli ve čtvrtek 16. března v průmyslovém areálu bývalé Lany v Žalhosticích. Podle informací Deníku se tam odebíraly vzorky z přítomných nádob a barelů. Ty pravděpodobně byly příčinou už dvou úniků většího množství neznámé ropné látky do okolí areálu a nedalekého slepého ramene Labe.
16 fotografií

Únik v Žalhosticích prověřuje policie. Má podezření na ohrožení z nedbalosti

Litoměřicko
Lucie Křížková se ještě v době před covidovou pandemií začala otužovat.
Lucie Křížková je modelka a moderátorka, manželka jachtaře Davida Křížka. Pravidelně ji vídáme v televizním pořadu Sama doma. Prozradila nám, že o své zdraví musela intenzivněji pečovat už od dětství. A jelikož v 18 letech, v roce 2003 vyhrála soutěž Miss České republiky, ruku v ruce se zdravím šla i péče o krásu. Lucie nedělá nic výjimečného, co by nezvládl každý člověk. Může tak být inspirací pro ty, kdo si předsevzali od letošního roku zlepšit svůj životní styl.
15 fotografií

Recept moderátorky Lucie Křížkové na zdraví a krásu? Dobrovolně leze do sudu

Zdravý život
Vedení společnosti Celio na tiskové konferenci v červenci 2021 vysvětlilo uskladnění styrenových smol v této části areálu, kam se dává nebezpečný odpad.
Nečekaný vývoj nabrala kauza Styren na Mostecku. Rada města Litvínova se odvolala proti rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje přesunout nebezpečný odpad do kójí pouze v rámci skládky Celio a žádá odvoz veškerého styrenu z regionu. Radnici vadí, že rizikový materiál může u města zůstat a že nebylo účastníkem řízení, které budoucnost chemikálie řešilo. Samospráva dokonce nevylučuje podání žaloby proti rozhodnutí správního orgánu, pokud bude odvolání zamítnuto. „Jsme připraveni udělat vše pro to, aby sudy se styrenem odsud zmizely,“ sdělila ve čtvrtek 12. ledna starostka Litvínova Kamila Bláhová (ANO).

Litvínov se odvolal v kauze Styren. Nebezpečný odpad na svém katastru nechce

Mostecko
Dalibor Suk (vpravo) hraje v Horních Počaplech v jednom týmu s mladším bratrem Richardem.
/KANONÝR DENÍKU, ROZHOVOR/ V jediném utkání nastřílel víc branek než v předešlých podzimních kolech dohromady. Počapelský Dalibor Suk (35) se pěti zářezy do sítě Vehlovic parádně připomněl v soutěžích na Mělnicku. Rodák z Roudnice nad Labem totiž strávil většinu kariéry v Ústeckém kraji. K elektrárně to ale nemá daleko a v létě se po téměř šesti letech vrátil. Ve staronovém klubu sice učitel tělocviku našel už „jen“ třetí třídu, ovšem zároveň i řadu starých známých.

Dalibor Suk si chtěl zahrát s bráchou. Za trumfnutí Hložka má slíbený sud

Fotbal