ŠTÍTEK: Sumatra

Jen malý čtvereček.
Dějiny se dají přepsat i po letech. Německé muzeum zjistilo, že první německý snímek je o dva roky starší, než se dosud uvádělo. Zachycuje mnichovskou Frauenkirche z roku 1837. Fotografii 4x4 cm pořídil mineralog Franz von Kobell. Našla ji konzervátorka muzea Cornelia Kempová při přípravě odborné práce.

Od sousedů: Nejstarší německá fotografie je z roku 1837

Z okolí
Vstup do Zoo Olomouc. Ilustrační foto
Návštěva Zoo Olomouc se od 1. března prodraží. Cena základního vstupného v hlavní sezoně se podle nového ceníku navyšuje o 20 korun na 160. O dvacku jde nahoru i vstupenka pro děti od 3 do 14 let a studenty. Mění se zároveň formát rodinného vstupného, zavádí se nové rodinné vstupenky odstupňované podle počtu doprovázených dětí. 
64 fotografií

Vstupné do olomoucké zoo zdražuje. Kolik se platí jinde?

Olomoucko
Muzeum Blanenska láká na dvě výstavy. S tygry a houbami.
/FOTOGALERIE/ Tygři a houby. V muzeu i v blanenském zámeckém parku. Muzeum Blanenska připravilo pro návštěvníky dvě nové výstavy věnované přírodním tématům. Obě doplňuje doprovodný program a venkovní prvky. Jednu z nich připravilo muzeum ve spolupráci s nadšeným houbařem Adamem Zachařem. „Houbařím už dlouhá léta, stejně jako další čeští nadšenci. Houby jsou pro mě pochoutkou. Tak jsem se rozhodl svoje nadšení promítnout do výstavních textů a obrázků,“ sdělil Zachař.
16 fotografií

Muzeum Blanenska láká na dvě výstavy. S tygry a houbami

Blanensko
Čtvrté mládě tapíra čabrakového přivedla v prosinci 2022 na svět samice Nadira ze zlínské zoo. Malý sameček se jmenuje Coffee.
V pořadí už čtvrté mládě tapíra čabrakového se narodilo na konci prosince ve zlínské zoo. Tentokrát je to sameček, kterého chovatelé pojmenovali Coffee. Díky starostlivé péči matky Nadiry skvěle prospívá. Návštěvníci jej mají možnost vidět denně v bývalém pavilonu slonů, neboť ubikace tapírů v asijské oblasti prochází rekonstrukcí a pavilon slonů jim nyní poskytl náhradní domov.
4 fotografie

Zlínská zoo se raduje z dalšího mláděte tapíra. Už má jméno

Zlínsko
První díl nové série Ve stínu představuje olomouckou zooložku Lucii Čižmářovou
S novou sérií dokumentů z cyklu Ve stínu přicházejí v závěru roku spoluautoři Jakub Plánka a Marek Pešl. Tentokrát představují příběh terénní zooložky z olomoucké zoologické zahrady Lucie Čižmářové. Ta se věnuje také takzvané enviromentální fotožurnalistice a bojuje proti ilegálnímu obchodu s ohroženými zvířaty na ostrově Sumatra.

VIDEO: Olomoucká zooložka začíná novou sérii Ve stínu

Olomoucko
Krásný a páchnoucí...
Zmijovec titánský (Amorphophallus titanum), největší květina na světě, vykvetla v Neděli Velikonoční v ekologicko-botanické zahradě Univerzity Bayreuth. Zahrada to sdělila na facebooku a připojila webovou kameru sledující rozvoj květu.

Od sousedů: Největší kytka vykvetla na Velikonoce

Z okolí
Tým českých ochranářů ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava pomohl dostat za mříže významného indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Po čtyřech měsících intenzivní práce s vyšetřováním a shromažďováním důkazů o ilegálním obchodě s ohroženými druhy zvířat se mezinárodnímu týmu v čele s dvěma českými ochranáři ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava podařilo dostat za mříže významného indonéského pašeráka chráněných druhů zvířat. Během zátahu byl v jeho domě zabaven kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Pašerák ale pravidelně obchodoval například i s orangutany, gibony nebo outloni.
43 fotografií

Úspěch ochranářů Zoo Ostrava: významný pašerák zvířat Greed je ve vězení!

Ostravsko
Idio&Idio.
Populární ústecká pop punk rocková čtyřka okolo muzikanta Máry a zpěvačky Terky zve na sobotu 18. září od 16.00 hodin na svůj až rodinný festiválek Fondy Fest 2021. Jeho již 7. ročník se odehraje v Koštově na Teplicku. Idio slibují v koncertním provedení nejen svůj nejnovější hit Muzikonaut, ale také čerstvý letní klip Na vlně a spoustu dalších v koncertním provedení. Kapela pojala tradiční festiválek jako loučení s létem, také proto bude dost pestrý a zábavný. Jako největší koštovský festival se odehraje v sobotu na místním fotbalovém hřišti, vstupné je 190 korun.

Rockoví Idio & Idio z Ústí zvou do Koštova na Fondy Fest číslo 7

Čtenář reportér
Minulý čtvrtek postihlo jižní Moravu velké neštěstí. Několika obcemi na Břeclavsku a Hodonínsku se prohnalo ničivé tornádo. Od přírodní katastrofy neuběhl ani týden a ukázalo se, že vlna solidarity je celorepublikově velká.
Zraněných v oblastech na Moravě, které zpustošilo ve čtvrtek večer tornádo, je velké množství. Ne přímo po tornádu, ale z odklízení všudypřítomného stavebního materiálu, sutin a spadaných střech. Tak popisuje situaci v Moravské Nové Vsi místostarosta Chebu Jiří Černý, který je už dlouhá léta záchranářem a má bohaté zkušenosti i jako dobrovolník na misích na Srí Lance, Sumatře, Haiti, ale pomáhal i při povodních v Česku. A okamžitě vyrazil i na Moravu.
99 fotografií

FOTO: Místostarosta Chebu pomáhá v Moravské Nové Vsi poničené tornádem

Chebsko
Ve věku sta let dnes zemřel britský veterán druhé světové války Tom Moore
Ve věku sta let dnes zemřel britský veterán druhé světové války Tom Moore, který se proslavil charitativní sbírkou na podporu zdravotnického systému. S odvoláním na Mooreovu rodinu o tom informovala agentura Reuters. Stoletý veterán, kterého loni královna Alžběta II. pasovala na rytíře, byl v neděli hospitalizován kvůli nákaze koronavirem.

Zemřel britský veterán Tom Moore. Proslavil se sbírkou na podporu zdravotníků

Svět
Záchranný program Kukang chrání outloně na Sumatře již šest let. Zapojená je i Zoo Hodonín. Na snímku jsou děti navštěvující anglickou enviromentáln í školu.
Organizace The Kukang Rescue Program, jejímž cílem je boj proti ilegálnímu obchodu s divokými zvířaty a ochrana outloňů na Sumatře, existuje již 6 let. Zcela klíčovou roli nejen při jeho vzniku v roce 2014, ale i v průběhu dalších let a při mnoha aktivitách na ochranu přírody hrála a stále hraje podpora zoologických zahrad, mezi nimi i Zoo Hodonín. Ty tak prostřednictvím této spolupráce společně naplňují své novodobé poslání. Tím je ochrana ohrožených druhů zvířat nejen jejich chovem v lidské péči, ale také přímo v místech jejich přirozeného výskytu (in situ). Moderní zoologické zahrady tak hrají zcela zásadní úlohu ve stále urgentnějším celosvětovém úsilí o záchranu živočišných druhů před vyhubením.
5 fotografií

Záchranný program Kukang chrání outloně. Zapojená je i Zoo Hodonín. Podívejte se

Čtenář reportér
Díky sbírce 4Nature postupně vzniká v zoologické zahradě Zoologico el Pantanal Ekvádor skutečně moderní záchranné centrum pro zvířata místní fauny.
Zoo Zlín před dvěma lety odstartovala finanční sbírku pojmenovanou 4NATURE na ochranu zvířat ve volné přírodě. Princip sbírky je jednoduchý. Stačí při návštěvě zoo zakoupit vstupné nebo roční kartu 4Nature, které obsahují i ochranářský příspěvek. Lidé navíc získají odpovídající počet žetonů, každý v hodnotě 2 Kč. U interaktivních pokladniček poblíž vstupů do zoo si vyberou projekt a podpoří jej vhozením žetonu.
4 fotografie

Díky návštěvníkům zlínské zoo vzniká v Ekvádoru záchranné centrum pro zvířata

Zlínsko
Ilustrační foto
Od první červencové středy mohou návštěvníci Zoologické zahrady v Hodoníně podpořit záchranné projekty, do kterých se zoo zapojila. „Už jen tím, že zahradu navštíví. K tomuto účelu byla zřízena sbírka 4Nature, díky které z každé návštěvy putují dvě koruny ze vstupného na záchranu ohrožených druhů zvířat a rostlin přímo ve volné přírodě,“ informovala mluvčí hodonínské zoo Marie Blahová.
6 fotografií

Zdražené vstupné do zoo: návštěvníci pomohou ohroženým tygrům nebo nosorožcům

Hodonínsko
Letadlo se zřítilo do obytné čtvrti, kromě všech na palubě zahynulo i několik lidí na zemi
Indonéské velkoměsto Medan na severu ostrova Sumatra je se 3,4 miliony obyvatel třetím nejlidnatějším městem v Indonésii (po Jakartě a Surabaji). Právě před pěti lety se lidé z Medani stali svědky a nechtěnými aktéry děsivé katastrofy, když se do obytné čtvrti zřítil velký vojenský nákladní letoun s více než 120 lidmi na palubě. Katastrofa si vzala životy nejen všech v letadle, ale i několika lidí na zemi.
14 fotografií

Jako by se otevřelo samo peklo. Před pěti lety se do ulic Medanu zřítilo letadlo

Svět
Ilustrační foto.
Mezinárodní den jógy se v ČR i po celém světě slaví 21. června už od roku 2014 a v Kolíně máme tuto příležitost už počtvrté. V neděli 21. června od 15 hodin v nově otevřeném studiu Fly High Kolín, a to formou ochutnávky různých lekcí jógy jak pro začátečníky, tak pro ty, kteří už nějakou zkušenost s jógou mají. 

Mezinárodní den jógy oslaví v Kolíně počtvrté

Čtenář reportér