ŠTÍTEK: Světová banka

Boeing 737-200 malajské letecké společnosti registrovaný jako 9M-MBH, podobný letadlu, jež se stalo obětí incidentu
Dne 4. prosince 1977 se let 653 Malaysia Airlines zřítil po únosu ve státě Johor do bažin. Zahynulo všech sto lidí na palubě, což z této tragédie udělalo do té doby nejsmrtelnější únos letadla v dějinách letectví. Také ale jeden z nejtajemnějších. Protože i 45 let po katastrofě zůstává identita a motiv pachatele či pachatelů neznámý. Jen několik indicií naznačuje, co se asi na palubě stalo…
5 fotografií

Nejzáhadnější únos letadla: Začal tajemným mužem v kokpitu, skončil v bažinách

Svět
Běloruský prezident Alexander Lukašenko
Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Světová banka (SB) uvedla, že s okamžitou platností zařadila všechny půjčky poskytnuté Bělorusku do kategorie nesplácených, protože se Minsk opozdil s platbou 68,43 milionu USD (1,7 miliardy Kč).
6 fotografií

Dopady sankcí: Nemůžeme splácet zahraniční dluh, oznámilo Bělorusko

Státy mimo EU
Na fotografii z videa ruského ministerstva obrany opouštějí ukrajinští vojáci 20. května 2022 ocelárnu Azovstal v Mariupolu
Ruská invaze na Ukrajinu pokračuje čtvrtým měsícem. Na území Ruska bylo kvůli vyšetřování převezeno více než tisíc ukrajinských vojáků, kteří se podíleli na obraně oceláren Azovstal, informovala agentura TASS. Světová banka schválila další finanční pomoc Ukrajině. Kostely na ukrajinském Krymu přešly pod ruskou pravoslavnou církev. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu vidí vůli obnovit diplomatické rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou.
144 fotografií

ON-LINE: Do Ruska byla převezena tisícovka vojáků z Mariupolu, tvrdí agentura

Státy mimo EU
Novinářka Markéta Kutilová
Ve vrchlabském evangelickém sboru jsme připravili nový cyklus besed, přednášek, filmových projekcí a dalších setkání, nazvaný Otevřená fara. Už názvem k nám chceme lidi hlavně pozvat. Naše fara i náš sbor jsou otevřené a my se na všechny příchozí těšíme. Cyklus Otevřená fara také navazuje na naši Otevřenou farní zahradu, jejíž „hřiště U Piráta“ vrchlabští rádi užívají už řadu let, a kde loni ve spolupráci s vrchlabským Střediskem Světlo Diakonie ČCE vznikla krásná terapeutická zahrada.

Vrchlabští evangelíci startují Otevřenou faru besedou o Sýrii

Čtenář reportér
Stavba. Ilustrační snímek
Sněmovna přehlasovala senátní veto a stvrdila nový stavební zákon. Vláda si od něj slibuje rychlejší stavební řízení a dodržování lhůt. Zákon se připravoval několik let a ministerstvo pro místní rozvoj, které ho předložilo, ho považuje za zásadní. Odpůrci varují, že vzdálí úřady občanům, a stavební řízení naopak zkomplikuje. S prosazením zákona v úterý pomohly hlasy šesti poslanců KSČM.
5 fotografií

Poslanci schválili stavební zákon. S přehlasováním senátního veta pomohla KSČM

Ekonomika
Pavel Černý, advokát a partner ve Frank Bold Advokáti
Od roku 2004 se stavební předpisy „zaplevelily“ takovým způsobem, že už se podle nich jen těžko rozhoduje, říká Pavel Černý, advokát a partner ve Frank Bold Advokáti. Nový stavební zákon, který by to měl změnit, míří k finálnímu schvalování. Tento týden ho proberou poslanci v Hospodářském výboru a v následujících dnech o něm ve třetím čtení rozhodnou poslanci na plénu.

Nový stavební zákon? Spolky i lidé se budou moci dál vyjadřovat, říká advokát

Ekonomika
Máme před sebou perných deset měsíců. Lidem, kteří jsou z virem pokřiveného roku stále nervóznější, dochází trpělivost, ale také peníze. Bojí se o svou budoucnost, práci, finanční zabezpečení.

Babiš doprava, mladí jinam

Komentáře
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.
Má to být jeden z hlavních nástrojů, jak se vypořádat s ekonomickými následky po koronakrizi. Stavební zákon, který minulý týden začala schvalovat sněmovna, ale čelí ostré kritice opozice i některých podnikatelských svazů. První mu vyčítají, že je radikální moc, druzí, že málo. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) stále trvá na tom, že jde o kompromis možného.
4 fotografie

Ministryně Klára Dostálová: Povolení na domek bude možné získat i do 30 dnů

Ekonomika
Summit G20 v Ósace, zleva prezidenti USA, Japonska a Číny Donald Trump, Šinzó Abe a Si Ťin-pching
Ministři financí skupiny největších ekonomik světa G20 se dohodli na přípravě společné strategie, která pomůže překonat krizi způsobenou šířením koronaviru. Uvedl to na twitteru francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Saúdská Arábie později zveřejnila prohlášení, že ministři a centrální bankéři G20 se dohodli na vytvoření akčního plánu, který bude odpovědí na koronavirus, a na pečlivém sledování dopadu epidemie na trhy a hospodářskou situaci.
24 fotografií

Boj proti koronaviru: Země G20 se dohodly na přípravě společné strategie

Svět
Protivládní demonstrace v Bejrútu
Při střetech protivládních demonstrantů s libanonskou policií, které se odehrály v sobotu večer v Bejrútu, utrpělo zranění téměř 400 lidí. Informovali o tom místní záchranáři. Podle agentury AFP byla sobota nejnásilnějším dnem od začátku protestů loni v říjnu. Přímo na místě srážek nebo v nemocnici bylo ošetřeno na 377 lidí. Policie rozháněla tisíce lidí pomocí vodních děl, slzného plynu a gumových projektilů. Prezident Michel Aún vyzval bezpečnostní složky, aby obnovily v metropoli klid. Ministr vnitra odsoudil demonstranty za to, že na policii zaútočili.  

Den plný násilí. Protesty v Libanonu eskalují, zraněny byly stovky lidí

Svět
Ministryně pro místní rozvoj ČR Klára Dostálová.
Tři dny, tři krajská města a debaty s desítkami starostů. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) „veze“ do regionů klíčový stavební zákon, který by měl odšpuntovat stavební výstavbu jak pro drobné stavebníky, tak pro zásadní dopravní stavby. Hlavní cíl: z průměrných pěti let (v dopravě ještě déle) zařídit povolení u větších projektů za jeden rok.
12 fotografií

Ať obíhají papíry, ne lidé, slyšela ministryně Dostálová od starostů

Česko
Prezident Miloš Zeman 26. prosince 2019 na zámku v Lánech
Prezident Miloš Zeman v dnešním vánočním poselství uvedl, že se považuje za kacíře debaty o změnách klimatu, ze které se podle jeho názoru stává nové náboženství. V tradičním projevu Zeman řekl, že si není jist, zda rozhodujícím faktorem oteplení planety je činnost člověka. Varoval před tím, aby se pod vlivem opatření na ochranu klimatu nestal z Evropské unie ekologický skanzen s nižší životní úrovní obyvatel.
12 fotografií

Zemanovo vánoční poselství: Největším problémem Česka je pomalost

Česko
Ivan Hoffman
Spor Prahy s Pekingem  o jedné Číně se rozhořel  v době, kdy řada turistických destinací úpí pod návalem výletníků a otázkou dne se leckde stalo, jak tento otravný hmyz redukovat. Jelikož je ale svět jednou velkou spojenou nádobou, když se jedné destinaci uleví, ty další budou ještě více praskat ve švech.

Týden Ivana Hoffmana: Mráček, ze kterého nezaprší

Komentáře
Americký prezident Donald Trump (vlevo) při obědě s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem během konání summitu G7
V přímořském letovisku Biarritz na jihozápadě Francie dnes pokračuje třídenní summit sedmi ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7, který v sobotu odstartoval neformální večeří státníků. Mezi hlavní problémy, které svět, a tudíž i nejmocnější politické představitele aktuálně tíží, patří překážky v globálním obchodě, ekonomické nerovnosti, boj s klimatickou změnou či krize v Íránu, Libyi, Kašmíru a Sýrii.
9 fotografií

Summit G7 vstoupil do druhého dne. Dosavadní jednání jsou dobrá, uvedl Trump

Svět
Angela Merkelová v Chemnitzu
Německá kancléřka Angela Merkelová dnes na Světovém ekonomickém fóru (WEF) v Davosu vyzdvihla jako jednu z velkých výzev pro svět najít způsob, jak regulovat a chránit data. Ve svém projevu vyzvala ke globálním kompromisům v oblastech, jako je umělá inteligence a bioetika. Zdůraznila i potřebu reformovat světové instituce tak, aby odrážely realitu současného světa.
17 fotografií

Je nutné reformovat mezinárodní organizace a hledat kompromisy, vyzývá Merkelová

Ekonomika
Světová ekonomika letos poroste o 2,9 procenta, pokud se však nepodaří vyřešit některé zásadní hrozby, začnou se nad jejím dalším vývojem stahovat mračna
Pracovníci Světové banky zveřejnili výsledky své každoroční analýzy zaměřující se na očekávaný vývoj celosvětové ekonomiky během následujících dvanácti měsíců. V rámci té letošní varují před jejím pokračujícím zpomalováním. To by se mělo týkat zejména bohatších zemí, jakými jsou USA, Japonsko či některé státy eurozóny. Dopady snižování tempa růstu by však alespoň prozatím neměly být nijak tvrdé.

Krize na obzoru? Nad globální ekonomikou se podle Světové banky „stahují mračna“

Ekonomika
Týden teorie a praxe v ekonomice 2017
Pardubice - Více než čtyřicet expertů z českých a slovenských vysokých škol, firem, bank nebo úřadů vystoupí během Týdne teorie a praxe v ekonomice, který v pondělí odstartuje na Fakultě ekonomicko-správní Univerzity Pardubice. Během loňského, 11. ročníku se přednášek zúčastnilo kolem tří tisíc studentů. Zvána je i veřejnost.

Ekonomický týden začíná. Vloni zaujal tři tisíce studentů

Pardubicko
Ilustrační foto.
Česko si výrazně pohoršilo v žebříčku Světové banky, co do délky a složitosti povolovacího procesu stavby. Neutěšená situace v této oblasti se přitom již odráží i na celkové konkurenceschopnosti země. V roce 2010 byla Česká republika v hodnocení Světové banky v obtížnosti získání stavebního povolení na 76. místě, nyní se propadla až na 156. pozici. Vyplývá to z tiskové zprávy Sdružení pro architekturu a rozvoj.
5 fotografií

Získání stavebního povolení? Česko těžce zaostává za západními sousedy

Ekonomika
Klára Dostálová
Vláda se pokusí do konce svého mandátu výrazně zrychlit stavební řízení, které v Česku podle mezinárodních žebříčků trvá déle než v zemích rozvojového světa. Po jednání vlády to slíbila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Kabinetu v úterý představila záměr na kompletní rekodifikaci stavebního práva. Půjde o rozsáhlou akci: v reálu se totiž podle ministryně bude muset změnit až 80 souvisejících zákonů. 

Ministryně Dostálová: Stavební řízení by mělo trvat maximálně rok

Ekonomika