ŠTÍTEK: svoboda

V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga (vlevo), který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014
V Hongkongu dnes propustili z vězení dvaadvacetiletého Joshuu Wonga, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014. Informovala o tom agentura AFP. V Hongkongu se už několik měsíců konají protesty za stažení návrhu zákona umožňujícího vydávat podezřelé do pevninské Číny. V neděli se demonstrací v sedmilionovém Hongkongu účastnily podle organizátorů téměř dva miliony lidí a na dnešek se chystá protestní stávka.

V Hongkongu se nadále protestuje. Studentský lídr Wong je na svobodě

Svět
Lidé si po celé Praze připomínali 17. listopadu 29. výročí Sametové revoluce.
Žádné pořádání vlastních akcí, ale podpora tradičních i nově vznikajících projektů. Takové je rozhodnutní pražského magistrátu v souvislosti s blížícím se 30. výročím sametové revoluce. Primátor Zdeněk Hřib, radní pro kulturu Hana Třeštíková a radní Hana Kordová Marvanová pozvali ke koordinačnímu setkání organizátory oslav a připomínkových akcí. Koordinace se z většiny ujme platforma Festival svobody.
14 fotografií

Na oslavách výročí 17. listopadu podpoří Praha akce občanských iniciativ

Praha
Z vraždy 50letého sběratele známek se u soudu zodpovídají Jaroslav Janák a jeho bývalá žena Petra. Podle obžaloby se chystali usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.
Žena odsouzená ke 30 letům vězení za zastřelení sběratele se kvůli těhotenství dostala dočasně na svobodu. Petra Janáková, která předloni u Lázní Bělohrad střelila sběratele zezadu do hlavy, a za mřížemi proto má strávit ještě 28 let, byla v pátek na příkaz soudu propuštěna z věznice v Opavě. Uvedla to televize Nova.

Žena odsouzená za vraždu sběratele je díky těhotenství na svobodě

Zločiny a soudy
Luže vs. Svitavy.
OHLASY: Víkendové kolo bylo derniérou na lavičce pro litomyšlského trenéra Ivo Svobodu, jemuž jeho hráči dali na rozloučenou dárek v podobě výhry v Letohradu. Tomáš Abt zakončil svoje dlouholeté působení v Dolním Újezdu nešťastnou porážkou, které jenom potvrdila sestup týmu Sokola z krajského přeboru.

Svoboda: „Takový výkon jsme chtěli vidět častěji“

Fotbal
Plavci znojemské Tělovýchovné jednoty zaznamenali o prvním červnovém víkendu úspěchy na mezinárodních závodech ve Vídni. Na Vienna International SwinMeetu vybojovali dohromady dvanáct cenných kovů.
Vídeň, Znojmo /FOTOGALERIE/ – Plavci znojemské Tělovýchovné jednoty zaznamenali o prvním červnovém víkendu úspěchy na mezinárodních závodech ve Vídni. Reprezentace města nad řekou Dyjí vybojovala na Vienna International SwimMeetu dohromady dvanáct cenných kovů. Nejlépe si vedl závodník Matyáš Svoboda, jenž si v kategorii Open vyplaval stříbrnou medaili na osmi stech metrech a dále přidal tři placky ve skupině starších juniorů.
4 fotografie

Znojemští plavci bodovali ve Vídni. Přivezli si 12 medailí

Ostatní sporty
Jaroslav Cuhra získal Cenu 1. června.
Plzeň – Architekt, křesťanský politik, odbojář a politický vězeň Jaroslav Cuhra (na snímku vlevo) získal in memoriam cenu 1. června za trvalou obhajobu a prosazování principů demokracie a lidských práv a svobod.

Cenu 1. června získal odbojář Jaroslav Cuhra

Plzeňsko
Protest příznivců Juliana Assange u budovy soudu v Londýně.
Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v důsledku krutého, nehumánního a ponižujícího zacházení vykazuje všechny symptomy oběti dlouhodobého psychologického mučení. Uvedl to zvláštní zpravodaj OSN Nils Melzer, který vyšetřuje případy možného porušování lidských práv. Assange by podle něj neměl být z Británie vydán ke stíhání do Spojených států, kde by jej prý mohlo čekat vážné porušování jeho práv a svobod.
6 fotografií

Assange má symptomy oběti psychologického mučení, tvrdí zvláštní zpravodaj OSN

Svět
Ilustrační foto.
Třebíčsko - Ve 24. kole krajského přeboru se fotbalisté Třebíče dočkali druhé jarní výhry, když ve druhé půli otočili derby s Okříškami. Náměšť-Vícenice pak rovněž musely dotahovat, ale Svoboda pět minut před koncem zajistil výhru ve Speřicích 2:1.

Svoboda se dvakrát trefil a Náměšť vyhrála

Kraje
Antikonfliktní tým v akci.
Vedení metropole bojuje proti rušení nočního klidu v historickém centru Prahy a zejména v okolí Dlouhé ulice. Sdružení pro kulturní a občanské soužití na Starém Městě (SOHO Prague) připravilo na čtvrtek protiúder. Demonstrace za živé město a proti omezování svobody se bude konat přímo před budovou magistrátu na Mariánském náměstí. Odpoledne akci doplní také hudební produkce. Organizátoři slibují i vystoupení některých politiků.
10 fotografií

Bude protest proti „policejní hodině“. Třeštíková: Musíme najít kompromis

Praha
Ilustrační foto.
OHLASY: Poprvé od začátku sezony ztratili moravskotřebovští fotbalisté na domácím stadionu všechny body. A k jejich zklamání to bylo zrovna v souboji z kategorie těch nejprestižnějších, tedy v regionálním derby.

Svoboda: Branky jsme si vstřelili prakticky sami

Fotbal
Předseda vlády Zdeněk Fierlinger s předsedou České národní rady Albertem Pražákem a ruským generálem Pavlem Semjonovičem Rybalkem na kbelském letišti 10. května 1945
Ve čtvrtek 10. května 1945 přilétla v podvečer na pražské letiště ve Kbelích z Košic československá vláda. Po slavnostním uvítání se rozjela na Pražský hrad, kde ji čekalo zasedání s Českou národní radou, která politicky řídila pražské povstání. A komunisté výstražně vztyčili prst: sídlo českých králů se pro vládu pracujícího lidu nehodí. Vládní činitelé se tak museli ubytovat v hotelu Alcron. Byla to předzvěst věcí příštích.
32 fotografií

Před 74 lety se vrátila do Prahy československá vláda. Svoboda s ní ale nepřišla

Praha
Fotografie brněnského kněze Bohuslava Buriana, jedné z obětí komunistických perzekucí po roce 1948.
Přezdívali jej Afričan a Pistolník. Brněnský kněz Bohuslav Burian celý život ukazoval lidem cestu ke svobodě. Nacisté jej věznili v několika koncentračních táborech, po nástupu komunismu v moci v Československu jej pak pronásledovala Státní bezpečnost. Odvážného kněze, který se narodil před sto lety, nakonec zlomilo komunistické vězení. 

Přežil Osvětim, nakonec ho zabili komunisté. Kněz převáděl lidi přes hranice

Regiony
Ivan Hoffman
Po dlouhých deseti letech jsem na pár dní opustil schengenský prostor. Vlastně to byla příjemná zkušenost. Na slovinsko-chorvatské hranici jsem si osobně ověřil, že Slovincům záleží na tom, aby do schengenského prostoru z Chorvatska nepronikly nějaké nežádoucí osoby. Příjemné ale bylo i zjištění, že Chorvaté pečlivě dbají na to, aby k nim nějaké nežádoucí osoby nepronikly ze schengenského prostoru.

Týden Ivana Hoffmana: Svoboda a řád

Komentáře
Ilustrační foto.
„Kdo ví, co bude stát za sto let, co o nás budou psát a vyprávět…“ Takto se ptá společně třináct různých interpretů na speciální nahrávce „Za 100 let“, která připomíná 100. výročí vzniku republiky. Inspirovaní touto písní a vlastní historií se představitelé obce Zubří rozhodli zasadit lípu svobody této generace.  

Na den přesně po 100 letech zasadí lípu svobody

Valašsko
Rekonstrukce osvobození města.
Domažlice /VIDEO/ – Německý wehrmacht v úterý 30. dubna přijel do Domažlic a zabral město. Dlouho se zde však němečtí vojáci neohřáli – osvobodit město přijelo totiž vojsko americké. Všechno bylo samozřejmě jen jako, v rámci oslav svobody se totiž uskutečnila rekonstrukce osvobozování města.  
23 fotografií

Američané znovu osvobodili Domažlice

Domažlicko
Ilustrační foto.
Strakonice – Celé dlouhé roky před revolucí v listopadu 1989 byli lidé ve Strakonicích přesvědčováni o tom, že za svoji svobodu v roce 1945 vděčí pouze ruským vojákům.

Přijedou vojáci

Strakonicko
Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.
Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.
26 fotografií

Svoboda není dar, připomněl v Prlově válečný veterán Jan Hronek

Valašsko
Vojáci a čestní hosté přinášejí v sobotu 20. dubna 2019 smuteční věnce k památníku v Prlově u příležitosti 74. výročí Prlovské tragédie.
Před čtyřiasedmdesáti lety – 23. dubna 1945 – kolem šesté hodiny ráno obklíčilo valašskou vesnici Prlov na šest stovek německých vojáků, maďarští četníci i příslušníci gestapa z Vizovic, Vsetína a Zlína. Většina obyvatel byla probuzena střelbou po prchajícím partyzánovi, který předchozí noc trávil v jednom z prlovských partyzánských „domovů“.
26 fotografií

Svoboda není dar, připomněl válečný veterán Hronek. Od tragédie uplynulo 74 let

Regiony