ŠTÍTEK: tablet

Aplikace čípků dělá někomu problém.
Lékové formy a jejich použití patří mezi nejčastěji řešené dotazy, které musí lékárník pacientům zodpovídat. Kapitolou samy o sobě jsou pak čípky, ať už rektální, glycerinové či další často dotazované. Nevyužívají se zase tak často jako tablety na polykání, proto si s nimi lidé leckdy nevědí rady. Na co jsou čípky dobré, jak správně a jak hluboko čípek do konečníku či pochvy zavést či za jak dlouho se čípek rozpustí, na to odpovídá farmaceutická asistentka Martina Lachnittová.

Strach z čípků: Jak hluboko, jak dlouho? Expertka zodpověděla, co lidi zajímá

Zdraví
Velká mediální novela umožní vybírání koncesionářských poplatků i v případě, kdy někdo vlastní mobil, počítač či tablet a lze na něm sledovat televizi nebo poslouchat rozhlas. Ilustrační snímek
Vláda bude brzy projednávat takzvanou velkou mediální novelu. Ta kromě zvýšení poplatků za televizi a rozhlas umožňuje i jejich vybírání, pokud někdo vlastní mobil, počítač či tablet a lze na něm sledovat televizní nebo poslouchat rozhlasové vysílání. Poskytovatelům internetového připojení se ale vůbec nelíbí, že by podle navrhované novely měli České televizi poskytovat informace o svých zákaznících. „Česká televize vůbec nepotřebuje vědět, že někdo má internetové připojení,“ říká prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Česká televize může zpřístupnit vysílání jen tomu, kdo platí, myslí si odborník

Ekonomika
Zkoušet vaginální čípek aplikovat do úst není ten nejlepší nápad.
Nápady laiků, jak se léčit sami doma, neznají hranic. Nedávno se na sociálních sítích objevila vychytávka, která radí, jak se snadno vypořádat s kvasinkovým zánětem v ústech. Pokud máte po ruce vaginální tablety s obsahem antimykotik, čili protikvasinkových látek, lze je údajně použít i na léčbu sliznice v ústech a krku. Co na takovou terapii říkají, jsme se zeptali lékárnice Veroniky Orendášové a praktického lékaře Dušana Zhoře.

Vaginální tablety někteří cucají pro úlevu v ústech. Odborníci reakcí překvapí

Zdraví
Vladimír Vaněk. Se souhlasem Vladimíra Vaňka
/ANKETA/ Více plátců a vyšší taxy. Vláda představila připravované změny koncesionářských poplatků pro média veřejnoprávní služby, tedy Českou televizi a Český rozhlas. Televizní poplatek má od příštího roku vzrůst ze současných 135 korun měsíčně na 150, rozhlasový pak z 45 na 55 korun. Nově by se navíc povinnost platit mohla rozšířit i na ty, kteří vlastní jakékoliv zařízení, na němž je možné televizní nebo rozhlasový signál přijímat, tedy například tablet, notebook nebo chytrý telefon. Novela zákona ještě musí projít oběma komorami parlamentu. Co na chystané změny říkají lidé na Blanensku?

Vyšší poplatky za vysílání? Souhlas i možnost volby, říkají na Blanensku

Blanensko
Asistenční pes Kulíšek se nakazil anaplazmózou, kterou přenáší klíště obecné
Stačilo jediné klíště a asistenční pes Kulíšek málem zemřel. I přes veškerá preventivní opatření a antiparazitní ochranu se od klíštěte obecného nakazil anaplazmózou. Nemocí, která se velmi těžko rozpozná a jež často končí doživotními následky i smrtí. V těle psa navíc zůstává a může kdykoliv znovu propuknout. Zvíře neochránila ani vhodná antiparazitika.
5 fotografií

Antiparazitika nefungují na 100%. Pes Kulíšek kvůli klíštěti bojoval o život

Zvířecí deník a chovatelství
Moderní technologie ve výuce otevírají nové obzory.
V naší škole se moderní technologie staly nedílnou součástí vzdělávacího procesu už od 4. třídy. Žáci nejenže pracují s tablety a počítači, ale začínají se i seznamovat s virtuální realitou, což otevírá nové možnosti a přístupy k výuce napříč třídami. Využívání moderních technologií přináší do vzdělávacího prostředí řadu výhod. Jednou z výhod je zvýšení motivace žáků k učení. Interaktivní prvky, hry a online zdroje výrazně zlepšují zapojení žáků do výuky a podporují jejich zájem o probíranou látku.
10 fotografií

Moderní technologie ve výuce otevírají nové obzory

Čtenář reportér
Tablety do WC si Eliška Popková vyrábí sama ze čtyř surovin
Toaleta je místem, které se denně potýká s velkým množstvím nečistot, ve kterých se množí patogenní bakterie. Ty mohou způsobit řadu onemocnění. A právě proto by se měl toaletní míse věnovat dostatek pozornosti. Čím ale nejlépe záchod vyčistit a jak odstranit i odolné usazeniny v záchodové míse? Vyrobte si vlastní WC tablety, které odstraní skvrny od moči, vodní kámen a celou toaletu příjemně provoní.
10 fotografií

Úsporné domácí WC tablety ze 4 věcí vyčistí mísu natotata. Výrobu zvládne každý

Domácnost
Čas u obrazovek mění strukturu a vývoj mozku už u tříletých dětí.
Má vaše dítě často mobil v ruce? Potom byste měli zbystřit. V budoucnu byste mohli řešit nejen jak zbavit dítě závislosti na telefonu, ale také akademické a výchovné problémy. Studie vědců z univerzity v Cincinnati popsala změny na mozku způsobené častým používáním obrazovek už u tříletých dětí. Zdravotnické organizace po celém světě proto doporučují omezovat dětem čas na mobilu, tabletu či televizi.

Jak technologie ovlivňují dětský mozek? Digitální amnézie a její dopady

Rodina
Z 23. ročníku střelecké soutěže Pohár města Benešov ve sportovní hale Gymnázia v Benešově.
/FOTO/ Dvacátý čtvrtý obnovený ročník střelecké soutěže Pohár města Benešova, který je zároveň Mistrovstvím Středočeského kraje, se uskuteční o víkendu 13. a 14. ledna ve sportovní hale Gymnázia v Benešově. Jedná se o klání jednotlivců ve střelbě ze vzduchové pušky a vzduchové pistole, jejichž výsledky se započítávají do nominace na Mistrovství České republiky.
3 fotografie

Moderní terče a tablety zatraktivnily střeleckou soutěž pro závodníky i diváky

Čtenář reportér
Moderní technologie, jako brýle pro virtuální realitu a 3D tisk a micro:bit, využívají při výuce děti na základní škole v Ostrožské Lhotě na Zlínsku. Ilustrační foto.
Seznam školních potřeb vypadá už desítky let obdobně a prim v něm hraje stále papír. Ve školách se ale dostávají ke slovu i moderní technologie. Podle odborníků výuku vylepšují, je ale nutné dbát na kvalitu obsahu i možnosti pedagogů. Vliv umělé inteligence zatím jen odhadují.

Na prvňáčky čekají i tablety. Technologie ve výuce jsou výzvou

Česko
Snadné je pilulku polknout společně se soustem jídla
„Co dělat, když neumím polykat prášky?“ a „Jak správně polykat prášky?“ patří mezi vyhledávané informace na webu. Také vám dělá problém polknout tabletu léku, doplněk stravy či vitamin, a tak si ho rozdrtíte, nebo ho rozkoušete? Tato metoda se jeví jako jedna z nejhorších a nejnebezpečnějších vůbec. A kvůli závažným rizikům se nedoporučuje ani polykání tabletek a lékových kapslí v záklonu. Nemusíte ale zoufat, existují další a mnohem jednodušší metody polykání tabletek.
4 fotografie

Nedrtit, nekousat, nezaklánět. Lidé při polykání léků dělají nebezpečné chyby

Zdraví
Menstruační bolesti mohou znepříjemnit mnoho činností.
Chystáte se na dovolenou, je před vámi romantický víkend, nebo jste se chtěli jet o víkendu koupat do bazénu? Oddálení periody o pár dní se jeví jako skvělý nápad, který vám umožní užít si vaše plány bez menstruačního krvácení, které někdy dokáže vše pokazit. Menstruaci lze oddálit několika způsoby, ovšem je potřeba počítat s určitým rizikem a vedlejšími účinky.
6 fotografií

Hormonální oddalování menstruace přináší řadu výhod. Není však zcela bez rizika

Zdraví
Čtyři generace. Paní Blažejová se synem, vnučkou a pravnučkami.
Institut Paměti národa v Pardubicích nabízí interaktivní expozice o protektorátu. Seniory láká historické téma, mladé zase virtuální realita. Podle kustodky Terezy Křiklanové je ideální, když výstavu navštíví vícegenerační rodina. Mladí pomohou starším s technologiemi a senioři zase vnoučatům vysvětlí dějepisné události a utužují se tak mezigenerační vztahy. Deník měl možnost expozici navštívit se čtyřmi generacemi potomků Miroslavy Horské, první oběti popravené nacisty v pardubickém Zámečku.
50 fotografií

Kustodka: Prababičky na výstavě s tabletem? Lamentují, ale pak techniku pokoří

Česko
Ordinace pediatrů i ORL praskají ve švech, léky chybí.
„Neznám snad nikoho, kdo by neměl před Vánocemi nebo teď nemocné děti,“ zaslechla jsem maminku před pár dny telefonovat na autobusové zastávce. Je pravda, že se musím k jejímu tvrzení přidat, protože to mám ve svém okolí velice podobně. A všichni řešíme totéž: jak snížit dítěti horečku, když nám zásoby léků došly a v lékárnách jsou prázdné regály?
4 fotografie

Nemocných dětí přibývá, léky na horečku chybí. Účinné jsou zábaly i těsto

Zdraví
Vitaminu D má většina z nás v zimním období nedostatek, a měli bychom ho proto doplňovat.
S blížící se chřipkovou vlnou prudce stoupá zájem lidí o podporu imunity. Už během covidové pandemie se začalo hodně mluvit o zatím opomíjeném vitaminu D. Ten je totiž pro naši obranyschopnost klíčový. Jak ho užívat nejlépe? Jak vybrat správnou formu léku či doplňku stravy? A nemůžeme se předávkovat? Přinášíme nejčastější otázky a odpovědi.
6 fotografií

Kapky, tablety, injekce? Jak a kolik vitaminu D máme správně užívat

Zdraví
Dezinformátorka a neúspěšná kandidátka na senátorku za stranu PRO Petra Rédová. Kromě lži o českém předsednictví EU šířila v posledních dnech například dezinformaci, že v Polsku rozdávané jodové tablety jsou pokračováním likvidace lidstva
Desítky tisíc uživatelů českého Facebooku sdílejí od tohoto týdne příspěvek s vylhanými citacemi členů Evropského parlamentu a předních evropských státníků. Ti údajně kritizují české předsednictví Evropské unie jako chaotické, citace jejich výroků jsou ale vymyšlené. Lež šířili i známí dezinformátoři Milan Rokytka a Petra Rédová.

Neschopné Česko v čele EU? Lež šíří i neúspěšná kandidátka na senátorku

Česko
Dar pro onkologické oddělení.
/FOTO/ Jak dostat do organismu léčivé látky podle vlastní okamžité potřeby. To si mohou onkologičtí pacienti havlíčkobrodské nemocnice řídit sami při takzvané infuzní terapii za pomoci tabletů. „Ty koupí nemocnice díky daru od pěveckého sboru Jasoň. Primářka onkologického oddělení nemocnice Havlíčkův Brod Ivana Havlíčková převzala šek na částku pětadvacet tisíc korun,“ informovala mluvčí nemocnice Petra Černo.
2 fotografie

Terapii si v Brodě na onkologii pacienti mohou řídit sami. Podle tabletu

Havlíčkobrodsko
Nejjednodušší cesta zloděje do auta vede přes rozbité okno.
Vloupání do auta na parkovišti u supermarketu Kaufland prošetřují benešovští policisté od 25. června. Tehdy od dvou do tří hodiny odpoledne zloděj vykradl Škodu Citigo, zatímco majitel nakupoval. Lotr rozbil zadní okno, jímž se dostal do zavazadlového prostoru. Odtud vzal tašku s tabletem a kabelku s doklady, platební kartou a mobilním telefonem. Celková škoda je téměř 30 tisíc korun.

Z auta na parkovišti u benešovského supermarketu zloděj ukradl tablet i mobil

Zločiny a soudy
Mobily. Ilustrační foto
Jedna nabíječka a šmytec. Jestli všechno půjde dobře, do příštího léta by si už lidé nemuseli do kufru na dovolenou přibalovat ještě brašnu s nabíječkami pro různé typy přístrojů. Pro příště by totiž stačila pro nabíjení telefonů, tabletů nebo digitálních fotoaparátů jen jedna univerzální.

Evropa chce jednotné nabíječky. Možná už od příštího léta

Česko a EU
Jódovou tabletu je třeba užít ve správný čas, jinak vám může spíše ublížit.
Za dva týdny uplyne 36 let od havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Válka na Ukrajině vyvolává strach z případného útoku ruských jaderných zbraní, proto lidé ve velkém nakupují jódové tablety. Domnívají se totiž, že by je mohly chránit před účinky ozáření. Ale opak je pravdou: Nadměrné užívání jódu může lidské zdraví poškodit, a to velkou měrou. 

Jódové tablety proti ozáření lidé polykají zbytečně. Jen si ničí zdraví

Chrudimsko
Jódovou tabletu je třeba užít ve správný čas, jinak vám může spíše ublížit.
Za dva týdny uplyne 36 let od havárie jaderné elektrárny v Černobylu. Válka na Ukrajině vyvolává strach z případného útoku ruských jaderných zbraní, proto lidé ve velkém nakupují jódové tablety. Domnívají se totiž, že by je mohly chránit před účinky ozáření. Ale opak je pravdou: nadměrné užívání jódu může lidské zdraví poškodit, a to velkou měrou. 
4 fotografie

Jódové tablety proti ozáření polykají lidé zbytečně. Jen si ničí zdraví

Zdraví
Podle odborníků j třeba si uvědomit, že jódové tablety nejsou v případě jaderného neštěstí žádným univerzálním „protijedem/ proti ionizujícímu záření.
Jódové tablety jsou v poslední době žádaným zbožím a z pultů lékáren mizí doslova rychlostí blesku. Pomohl tomu i Brusel, který v uplynulých dnech vyzval členské státy EU k zajištění dostatečných zásob jódových tablet kvůli sílícím obavám z ruského jaderného úderu. Poukázal na to český ekonom Lukáš Kovanda s tím, že informaci přinesl list Financial Times. Jenže odborníci před panickým nákupem všeho, co připomíná jódové tablety, důrazně varují. Důvodů je několik.

Lidé kvůli válce blázní s jódem. Snadno se předávkujete, varují odborníci

Zdraví
Učebny ZŠ Dubí 2 s tablety a robůtky jsou stále v kurzu.
V našich nových odborných učebnách byla zahájena výuka již v loňském školním roce, v letošním školním roce úspěšně ve výuce pokračujeme. Děti se na každou hodinu zde velice těší, protože jim nabízí nové možnosti výuky, které v běžné třídě nemají. Největším lákadlem jsou pro ně tablety a robůtky. Děti vždycky říkají: „Paní učitelko, můžu si vzít tablet domů?“, „Paní učitelko, budeme se dnes zase učit s roboty?“. Dalším významným lákadlem jsou nové interaktivní tabule.
4 fotografie

FOTO: Učebny ZŠ Dubí 2 s tablety a robůtky jsou stále v kurzu

Čtenář reportér
Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti
Modré tablety jsou nejlepší jako sedativa, červené a oranžové ideální stimulanty, žluté antidepresiva, zelené fungují na úzkost a bílé jsou nejčastěji spojované s léčbou bolesti. Modrý talíř utlumí vaší chuť k jídlu, ale pokud ho naplníte jídlem v barvě červené a žluté, apetit se vybičuje na maximum. Barvy dokážou čarovat… Napsal o tom přední český magazín Květy.
6 fotografií

Na barvě léků záleží. Pravidla jsou velmi zajímavá

Zdraví