ŠTÍTEK: Tel Aviv

Izrael zaútočil na jemenský přístav Hudajdá.
Izrael uvedl, že v sobotu v oblasti jemenského přístavu Hudajdá zaútočil na cíle spojené s povstaleckými Húsíi. Šlo podle něj o odvetu za stovky útoků na Izrael z posledních měsíců i za to, že Húsíové při nedávném dronovém útoku na Tel Aviv zabili izraelského občana. Povstalci připustili zásahy ropných a dalších zařízení v napadeném přístavu, které si podle nich vyžádaly nejméně 80 zraněných, a slíbili účinnou odvetu. Agentura AP uvedla, že šlo nejspíš o první izraelský úder na jemenské území od počátku války v Pásmu Gazy.

Odveta za útoky. Izrael udeřil na jemenský přístav Hudajdá

Státy mimo EU
Demonstrace v Izraeli, 29. 6. 2024
Desetitisíce lidí v Izraeli v sobotu znovu vyšly do ulic na protest proti vládě Benjamina Netanjahua, jejíž součástí je i krajní pravice. Napsal to server listu The Times of Israel, podle něhož nejvíce demonstrantů je tradičně v Tel Avivu. Do ulic tohoto přístavního města vyrazily desetitisíce lidí, další tisíce pochodují v Haifě, Jeruzalémě či ve městech na jihu Izraele. Na některých místech blokují dopravu.
5 fotografií

Desetitisíce lidí v Izraeli znovu vyšly do ulic. Protestují proti Netanjahuovi

Svět
Karlovarské letiště.
O měsíc se zpozdily plánované lety z izraelského Tel Avivu do Karlových Varů a zpět. Situaci zkomplikovala nepřehledná situace v Izraeli, která cestování příliš nepřeje. Přesto k dohodě s tour operátorem došlo a první letadlo z Tel Avivu na Letišti Karlovy Vary přistálo v úterý 25. června. Linka by měla létat v pravidelném týdenním turnusu každý týden až do října letošního roku.

Letecký most Tel Aviv - Karlovy Vary je realitou

Karlovarsko
Karlovarské letiště.
Karlovarské letiště se po covidové pauze chystá od května příštího roku opět obnovit svou první pravidelnou linku. Bude se létat bez mezipřistání mezi Karlovými Vary a izraelským Tel Avivem. Linku se podaří otevřít díky spolupráci s izraelskou společností Overseas Travel, která se po úspěšném rozlétání linky do lázní Piešťany rozhodla, že od roku 2024 otevře i linku do Karlových Varů.

Z karlovarského letiště bude létat pravidelná linka do Tel Avivu

Chebsko
Český premiér Petr Fiala.
Premiér Petr Fiala v souvislosti s teroristickým útokem Hamásu na Izrael uvedl, že by se měla přesunout česká ambasáda z Tel Avivu do Jeruzaléma. Nejde však pouze o slovo na efekt, pokud s tím nesouhlasí prezident ani ministr zahraničí? „Teď jsou na pořadu dne aktuálnější věci, a to je ochrana českých občanů a jejich bezpečí. V těchto hodinách probíhají lety vládních speciálů, které přivážejí české občany, kteří zůstali v Izraeli a přejí si vrátit do ČR. Na to se soustředíme,“ řekl v debatě Deníku Fiala.
16 fotografií

Ambasádu do Jeruzaléma přesuneme v řádu týdnů či měsíců, řekl Deníku Fiala

Česko
Evakuace českých občanů z Izraele
Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistálo ve čtvrtek kolem 13:50 další letadlo z Izraele se zhruba 40 českými občany. Jde o třetí vládní speciál, který byl do Izraele vyslán k evakuaci občanů, kteří se chtěli vrátit do Česka a v zemi uvázli po sobotních teroristických útocích palestinských radikálů. Již v noci na středu se prvním letem s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo 34 Čechů a v noci na dnešek dalších asi 40.
43 fotografií

Do Prahy přicestovali další Češi evakuovaní z Izraele. Vláda vyšle více letadel

Svět
Izraelský voják na checkpointu. Ilustrační foto.
Nepříjemné sobotní probuzení zažila v Izraeli také akademická pracovnice z brněnské Masarykovy univerzity Zuzana Vikarská, v zemi totiž začínal rozsáhlý útok teroristů z organizace Hamás. V polovině září přiletěla na Reichman University do města Herzliya, které se nachází severně od Tel Avivu. „Paradoxně jsme se o vypuknutí války dozvěděli od evropských kamarádů, kteří nám psali, zda jsme v pořádku,“ sdělila v pondělí doktorka Právnické fakulty.

Už ví, co udělá, když zazní sirény. V Izraeli je i brněnská akademička

Brněnsko
Sherover promenáda a místo pro relax je jedním z turistických lákadel v Jeruzalémě.
Tuzemské cestovní kanceláře zrušily na několik týdnů zájezdy do Izraele, na který v sobotu ráno zaútočili palestinští radikálové. ČTK to v neděli řekl místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Klienti, kteří se nyní nechtějí okamžitě vrátit do ČR, podle něj v zájezdu pokračují. Kdo se vrací, odlétá pravidelnou leteckou linkou. Žádný repatriační let se neplánuje, dodal Papež.

Asociace: Cestovní kanceláře zrušily zájezdy do Izraele. Návrat turistů je možný

Česko
Následky útoku radikálního hnutí Hamás v Izraeli.
Nadále platí, že čeští občané nebyli zasaženi teroristickými útoky v Izraeli, po večerní vlně raketového ostřelování byla noc na neděli na většině izraelského území klidná. V dnešním vyjádření, které ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí, to uvedl zástupce velvyslankyně Cyril Bumbálek, který aktuálně pobývá v Tel Avivu.

Boj mezi Izraelci a Palestinci: Češi jsou v bezpečí, ujišťuje Bumbálek

Svět
Hořící objekt po přímém zásahu v izraelském městě Gedera, 7. října 2023.
Při útoku radikálních ozbrojenců z palestinského Pásma Gazy během soboty zahynulo nejméně 250 Izraelců, uvedl list The Times of Israel s odkazem na informace záchranné služby. Zraněných je podle ministerstva zdravotnictví přes 1450, z toho nejméně tři stovky vážně. Očekává se, že bilance obětí bude vzhledem k pokračujícím bojům dál stoupat. Podle deníku Haarec střety mezi bojovníky Hamásu a izraelskou armádou dál trvají zejména na jihu Izraele u hranic s Pásmem Gazy. Hnutí Hamás oznámilo, že vypálilo dalších 150 raket směrem na Tel Aviv.
43 fotografií

Mezi Izraelci a Palestinci zuří boje. Stovky mrtvých, Hamás unáší civilisty

Svět
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v noci na dnešek podrobil spěšnému zákroku, při němž mu byl voperován kardiostimulátor. Informoval o tom server deníku Haarec, podle něhož byla operace úspěšná a třiasedmdesátiletý politik nemocnici opustí ještě dnes. Netanjahuova kancelář ale později podle agentury Reuters oznámila, že ministerský předseda bude z nemocnice propuštěn v pondělí. .

Izraelský premiér Netanjahu musel na operaci. Voperovali mu kardiostimulátor

Svět
Hradecká rozehrávačka Kateřina Zeithammerová bude reprezentovat český výběr na evropském šampionátu.
/FOTOGALERIE/ Utkáním s Itálií vstoupí ve čtvrtek české basketbalistky do mistrovství Evropy 2023, které hostí společně Slovinsko a Izrael. Svěřenkyně hradecké trenérky Romany Ptáčkové se představí ve skupině B, která se odehraje v Tel Avivu. Cílem je postup ze skupiny. Její vítěz jde přímo do čtvrtfinále, celky na 2. a 3. příčce postoupí do osmifinále.
9 fotografií

České basketbalistky vstupují do ME. Trenérka Ptáčková vzala jen Zeithammerovou

Ostatní sporty
Muž v izraelském Tel Avivu najížděl autem do chodců. Jednoho zabil
Obětí pátečního útoku v Tel Avivu se stal třicetiletý italský turista, potvrdil Řím. Také sedm lidí, kteří utrpěli zranění, jsou podle agentury DPA turisté. Agentura AP píše o pěti zraněných turistech z Británie a Itálie. Čeští občané mezi zraněnými nejsou, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Útočníkem byl podle izraelských bezpečnostních zdrojů pětačtyřicetiletý izraelský arab, kterého policie zastřelila. V Tel Avivu se  navzdory útoku uskuteční protivládní protest.

Muž v Tel Avivu najížděl autem do chodců. Při útoku zahynul Ital

Svět
Moji hrdinové musí trpět, ale je to pro ně očistný proces, říká Ofir R. Graizer
Diváky okouzlil už svým debutem Cukrář o křehkém milostném trojúhelníku. Teď putuje izraelský režisér Ofir R. Graizer evropskými kiny s filmem Amerika. Příběh o vině, lásce i odpuštění představil v létě na karlovarském festivalu, kde sklidil při premiéře ve Velkém sále upřímný a dlouhotrvající potlesk. Od 7. prosince je film k vidění v českých kinech.  
6 fotografií

Amerika je drsný film. Ale na jeho konci je světlo, říká režisér Ofir Graizer

Film a televize
Makedonský křídelník Talentu Niko Kosteski dal na Dukle patnáct branek, ale jeho střelecký rekord to není. V září se trefil do sítě Frýdku-Místku dokonce sedmnáctkrát.
Po sobotním vítězství v Brně (23:25) dostali házenkáři Talent týmu Plzeňského kraje volno, ale ve zbytku roku je čeká ještě pořádná porce zápasů. Během 17 dní nastoupí do šesti utkání a k tomu náročné cestování ke 3. kolu EHF European Cupu do izraelského Tel Avivu, kde hrají s domácím Ramat Hasharon.

Úspora peněz i času. Proto hraje Talent dvakrát v Izraeli

Ostatní sporty