ŠTÍTEK: těsto

Tenké těsto, nakyslá rebarbora, rum, rozinky, citronová kůra a sněhová peřinka. Dáte si?
Vůně rebarborového koláče by nejspíš vyhrála některé z prvních míst v soutěži o nejmalebnější vůně dětství. Naše babičky tuhle původně himalájskou rostlinu často pěstovaly na zahradě a s její nakyslou chutí (i temnými stránkami) uměly mistrně zacházet. Nejedna z nich se určitě inspirovala u tehdejší ikony hospodyněk, Marie Janků-Sandtnerové, která v jednom ze svých dobových bestsellerů věnovala rebarborovému koláči hned několik stránek. Rebarbora je na trzích stále k mání, upečte si rebarborový koláč.
8 fotografií

Poslední sklizeň rebarbory před sv. Janem: Nejlepší koláč z ní pekla Sandtnerka

Za jídlem
Mazanec je bochánek ze sladkého kynutého pečiva, který hospodyňky pečou na Bílou sobotu.
Mazanec, voňavý bochánek s rozinkami a mandlemi, byl vždy neodmyslitelnou součástí Velikonoc. Mazanec je klasické velikonoční pečivo, které má předlouhou historii a krásnou symboliku. Můžeme si jej sice koupit v obchodě, ale i když kupované mazance vypadají na první pohled docela dobře, nakonec se většinou ukáže, že vzhledem víc slibovaly, než chutí splnily. Proto je lepší mazanec pečený doma, a to i v případě, že se do něj pustí začátečník. V textu se dozvíte: kdy se peče mazanec, jak upéct dobrý mazanec a na co si dát pozor při pečení mazance.

Peče se v sobotu a jí v neděli: Jak připravit opravdu dobrý velikonoční mazanec

Za jídlem
K Velikonocům patří tradiční pochoutky.
Lidé, kteří slaví velikonoční svátky doma a potrpí si na výzdobu, určitě vědí, že vedle malovaných vajíček je nejefektnější ozdobou slavnostního stolu velikonoční beránek upečený ze sladkého těsta. Dá se připravit a ozdobit na mnoho způsobů a zpravidla mu nechybí mašlička kolem krku a někdy třímá i vítězný praporec. Proč o Velikonocích pečeme právě beránka? A jak upéct nejlepšího beránka? Podívejte se na recept na vláčné chutné těsto.
12 fotografií

Krasavec s mašlí: Jak jednoduše upéct dobrého a vláčného velikonočního beránka

Za jídlem
Velikonoční jidáše mají zpravidla tvar provazu
Velikonoce jsou svátky plné rituálů a symboliky. Kromě náboženských obřadů a pomlázky se symbolika odráží také v jídle. Například na Zelený čtvrtek ráno ještě před východem slunce by lidé měli jíst jidáše, tradiční velikonoční pečivo, aby si tak zajistili ochranu před nebezpečnými hady, hmyzem i lidmi. Proč se pečou jidáše? Přečtěte si, jak získaly jidáše svůj název a proč mají tvar provazu. Najdete také recept na opravdu dobré jidáše.

Podle pověsti přináší zdraví a chrání před zlem: Jak jednoduše upéct jidáše

Za jídlem
Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem
Přes všechny technické vymoženosti moderní doby zůstává poctivý kváskový chléb připravovaný tradičním řemeslným způsobem nedostižnou delikatesou. Ve spolupráci s firmou Chleba Brno se žáci 1.B oboru hotelnictví z Integrované střední školy Slavkov u Brna učili takový chléb připravit v hodinách praktického vyučování ve středu 17. ledna, a to vše v rámci našeho cyklu „Odborníci do výuky“. 
2 fotografie

Pečeme chleba! Žáci ze Slavkova u Brna ho připravili tradičním způsobem

Čtenář reportér
Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Za jídlem
Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Za jídlem
Krásné vánoční dekorace, které jsou prakticky zadarmo, vyrobíte i u sebe doma
Dýchla na vás vánoční atmosféra a máte chuť si vyzdobit domov od podlahy pod strop? Jenže ty ceny. Pokud ale máte alespoň trochu šikovné ruce, můžete si vánoční dekorace, ozdoby, adventní věnce i snadné dárky, které potěší každého, vyrobit sami. Tereza Rak na internetu radí, jak využít přírodní materiály i obyčejné věci, které najdete doma. Přeměnit je můžete ve výrobky, které vytvoří tu pravou vánoční atmosféru.
47 fotografií

Rychlý dárek i vánoční dekorace, které zvládne každý. Stačí vám jen málo

Bydlení
Išelské dortíčky
Išelské dortíčky patří ke stálicím vánočního pečení. Skrývají v sobě ty nejlepší chutě a vypadají velmi lákavě. Kdysi je prý měl velmi rád císař František Josef. Jak udělat išelské dortíčky? A jaká náplň je vhodná do išelských dortíčků? Podívejte se na přehledný recept. Najdete také videorecet na išelské dortíčky podle Josefa Maršálka.

Išelské dortíčky: Cukroví, které miloval Franz Josef, zvládnete v pohodě doma

Za jídlem
Krásný a hlavně dobrý adventní kalendář z perníčků
Věděli jste, že se kdysi do perníku přidával pepř? Proto se jim původně říkalo peprníky. Později byl recept upraven a přestože byly perníky znamením luxusu, dnes si je na Vánoce peče téměř každá rodina. Nevýhodou klasickým perníčků je to, že se potřebují několik týdnů odležet, aby změkly. Jsou ale naštěstí i osvědčené recepty na perníčky, které jsou měkké ihned. Díky receptu od známé foodblogerky Markéty v troubě si ještě stihnete udělat z perníčků adventní kalendář.

Adventní kalendář stihnete ještě udělat z perníčků. Tyhle jsou totiž hned měkké

Za jídlem
Na Střední škole gastronomie a služeb v Přerově už začali péct cukroví. Objednávky jsou plné od září.
Vůně čerstvě upečeného cukroví, linoucí se chodbami Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, je neklamným znamením blížícího se adventního období. Budoucí cukráři vykrajují těsto, dávají plechy do vyhřáté trouby a nakonec jej zdobí krémy a polevami. Zájem o vánoční cukroví je tak velký, že jsou objednávky plné už v září.
27 fotografií

VIDEO: Cukráři na Šířavě už pečou vánoční cukroví. Zájem je v Přerově velký

Přerovsko
Ilustrační foto.
Svátek sv. Martina byl časem, kdy končila čeledi služba a hospodáři čekali na zimu. Na svátek sv. Martina už obvykle všichni očekávali sníh a proto se říká, že sv. Martin přijíždí na bílém koni. K tomuto období se váží tradiční pochutiny, je to nejen husa, ale i první víno nového ročníku a svatomartinské rohlíčky. Ty se podle tradic pekly právě 11. listopadu. Takže je ten pravý čas, se do nich pustit.
4 fotografie

Recept na svatomartinské rohlíčky. K huse a vínu přidáme sladkou tečku

Čtenář reportér
Sušené houby se hodí například k masovým pokrmům. Jejich zemitou chuť umí perfektně podtrhnout třeba bobkový list
Říká se, že nejlepší věci jsou zadarmo. U hub to rozhodně platí. Jsou zdravé, chutné, nízkokalorické, a přitom si jich pilní sběrači můžou z českých lesů odnést plné košíky. Prvotní nadšení však může doma vystřídat lehká panika, co z takového množství hub udělat. Každý má své oblíbené houbové recepty, ale nikdy není na škodu se inspirovat něčím novým. Navíc, jste si opravdu jistí, že víte, jak houby zpracovat správně?
5 fotografií

Jak na vaření s houbami? Důležitých je několik pravidel

Za jídlem
Sezona borůvkových knedlíků přináší jejich milovníkům mnoho radosti.
Sezona borůvek se vyznačuje modrými pusami sběračů a hlavně spoustou borůvkových dobrot. V našich zeměpisných šířkách jsou asi nejmilovanější pochoutkou knedlíky plněné borůvkami a sypané tvarohem se spoustou rozpuštěného voňavého másla. Vedle klasických kynutých a tvarohových borůvkových knedlíků si můžeme uvařit také borůvkové knedlíky z odpalovaného těsta, hrníčkové knedlíky s borůvkami, ale i knedlíčky bez borůvek, které doplňuje borůvkový přeliv zvaný žahour. Receptem nám přispěla také vítězka soutěže Peče celá země Petra Burianová. 

Pochoutka pro modré pusy: borůvkové knedlíky lákají mlsouny na mnoho variant

Za jídlem
Tvarohové knedlíky s jahodami a opraženou strouhankou
Čas ovocných knedlíků se blíží. Připravit je lze na mnoho způsobů, a to nejen podle jihočeských receptů - sezónní ovoce v jemném těstíčku miluje snad každý. Deník přináší osvědčené recepty na tuhle pochoutku. Můžete si ji připravit nejen z kynutého, ale také třeba z tvarohového nebo bramborového těsta. Tak si s námi pojďte pochutnat.

Jahodové knedlíky miluje každý. Osvědčené recepty na ně nikdy nezklamou

Za jídlem
K vytvoření krásných kůrek používá obyčejné předměty
Co si představíte, když se řekne chleba? Hnědou šišku, na kterou namažete máslo, položíte plátek šunky, zkrátka nic zvláštního. Obyčejný chleba. My jsme ale objevili ženu, která chléb povýšila na klenot každého stolu. Jaimie pečení chleba miluje a umí si pohrát i s následnou dekorací jeho křupavé kůrky. Před pečením do ní maluje krásné obrazce.
36 fotografií

Kváskový chléb, jaký svět ještě neviděl. Křupavou kůrku dekoruje žena nůžkami

Hobby
Namísto těsta slouží jako korpus pro meatzu maso.
Milovníci tradiční italské pizzy šílí, jak někdo může provést s jejich oblíbeným receptem něco takového, jako je udělat ji z masa, úplně bez těsta. Naproti tomu zastánci nízkosacharidových diet, jako jsou keto či paleo dieta, si pochoutku přecpanou bílkovinami nemohou vynachválit. Odborníci na výživu upozorňují, že udělat si jednou za čas meatzu určitě není problém, ale dlouhodobé stravování s nedostatkem sacharidů podle nich ohrožuje zdraví.
7 fotografií

Místo těsta flák masa nebo mleté. Meatza dobývá kuchyně keto a paleo diet

Zdraví
Mazanec je velmi oblíbené velikonoční pečivo
Mazanec je tradiční kynutý bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Je to velmi oblíbené velikonoční pečivo. Jak upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný mazanec? Jde to snadno a bez problémů. Stačí se jen držet ověřeného receptu a pár základních pravidel. Mezi ně patří použití poctivých surovin, péče a potřebný čas, který věnujete přípravě i samotnému pečení. Zkuste recept foodblogerky Lindy Pazderové, známé díky webu Food Stories.
6 fotografií

Záleží i na teplotě surovin. Jak připravit mazanec, aby byl nadýchaný a vláčný

Za jídlem
Tradiční Velikonoční salon 2023 Střediska volného času Atlas a Bios Přerov.
Inspiraci pro nadcházející svátky v podobě různě zdobených kraslic, beránků, pomlázek, vizovického těsta nebo patchworku, mohou načerpat návštěvníci tradiční výstavy Velikonoční salon v Přerově. Zatímco minulý týden se akce konala v prostorách Střediska volného času Atlas a Bios, které ji pořádá, v těchto dnech mohou lidé výstavu zhlédnout v malém sále Městského domu v Přerově.
28 fotografií

Velikonoční salon v Přerově už přitáhl stovky lidí. Lidová tvorba táhne

Přerovsko