ŠTÍTEK: tkáň

Vilík je sedmiletý chlapec s vzácným typem rakoviny. Diagnóza: Ewingův sarkom s genem CIC.
„Každá chvíle, kdy se nám podaří zapomenout, má cenu zlata,“ říká tatínek sedmiletého Vilíka. Chlapci byl totiž náhle diagnostikován velmi vzácný typ rakoviny - Ewingův sarkom s genem CIC. Rodičům zdravého sportujícího chlapečka tak lékaři najednou sdělili fatální diagnózu s krátkou dobou dožití. Rodina souhlasila s uspořádáním sbírky, aby mohla s chlapcem strávit poslední společné měsíce. Doposud vybrali přes 2,4 milionu korun, tedy o celé dva miliony více, než původně vůbec doufali.
10 fotografií

Malému Vilíkovi zbývá jen pár měsíců. Rodina prožívá poslední společné okamžiky

Zdraví
Nemocnice Písek chce přilákat studenty k oboru patologie.
O tom, že patologie není jen o pitvě, ale jako medicínský obor se zabývá zejména rozpoznáváním onemocnění na základě vyšetření vzorků tkání a buněk pacientů, se mohou přesvědčit studenti gymnázií, středních zdravotnických škol, vyšších odborných škol, ale také například sanitáři. A to díky demonstračním prohlídkám, stážím i odborným praxím v Nemocnici Písek. Probíhají v nově zrekonstruovaných prostorách oddělení patologie a nemocnice je nabízí školám jako formu rozšířeného doplňujícího vzdělávání.
3 fotografie

Patologie není jen pitva. Nemocnice Písek chce k oboru přilákat studenty

Písecko
Spolknutí baterie může mít rychle fatální následky. Příznaky spolknutí baterie snadno zaměníte za nachlazení. Při jakémkoliv podezření dítě okamžitě odvezte do nemocnice.
Spolknutí knoflíkové baterie je pro dítě snadné. Stačí uvolněný šroubek krytu baterií oblíbené hračky. Baterii nejčastěji spolknou děti do čtyř let. Každé desáté takové dítě přitom na následky umírá. Pokud máte podezření, že vaše dítě baterii spolklo, okamžitě s ním jeďte k lékaři. Nečekejte, až se příznaky spolknutí baterie projeví. Překvapivým pomocníkem se vám v takové situaci stane med.

Spolknutá baterie může dítě zabít. První pomoc? Hned doma díky sladkému zázraku

Rady, tipy
Vyšetření na mamografu. Ilustrační snímek
Vědci hovoří o potenciálně průlomovém objevu ve výzkumu léčby rakoviny prsu, píše deník The Guardian. Výzkum financovaný britskou charitou Prevent Breast Cancer našel způsob, jak uchovat lidskou prsní tkáň ve zvláštním gelu po dobu nejméně týdne, což vědcům pomůže lépe pochopit účinnost různých léků i vyvíjet nové bez nutnosti testování na zvířatech.

Průlom ve výzkumu léčby rakoviny prsu. Vědcům se podařilo uchovat tkáň v gelu

Zdravotnictví
Masáž kartáčem před koupelí rozproudí lymfu a pomáhá i proti celulitidě.
Zbavuje tělo toxinů a odpadních látek. Přestože je lymfatický systém jedním z nejvýkonnějších, patří i k nejvíce opomíjeným systémům v našem těle. Je přitom životně důležitý pro naši ochranu před nemocemi a pokud nefunguje, jak má, poznáte to i navenek. Otoky, celulitida, nadýmání a marná snaha zhubnout jsou některé ze signálů, že je třeba zpomalený lymfatický systém znovu nastartovat.

Nemůžete zhubnout? Zkuste 10 tipů, jak rozproudit lymfu, zbavit se únavy a otoků

Zdraví
Pražské arcibiskupství představilo model pravděpodobné tváře svého hlavního patrona sv. Vojtěcha, která byla vytvořena na základě lebky ze Svatovítského pokladu.
Pravděpodobnou podobu patrona pražského arcibiskupství svatého Vojtěcha dnes odhalili zástupci arcibiskupství a odborníci, kteří se na výzkumu podíleli. Nejprve vytvořili digitální kopii lebky světce, která je součástí Svatovítského pokladu. Podobu pak vědci pod vedením Cicera Moraese odhadli pomocí informací o úponu lebečních svalů a tloušťky měkkých tkání podle konkrétních rozměrů lebky.
22 fotografií

Odborníci představili pravděpodobnou podobu svatého Vojtěcha

Praha
Barva soplu může říct hodně o tom, co se děje uvnitř vašeho nosu.
Jednou z prvních věcí, kterou využíváme k samodiagnostice příčin rýmy, je její barva. Přesněji tedy zabarvení nosního hlenu, kterému se především na Moravě říká sopel. V Čechách je populární spíše název nudle. Co nám o našem zdraví řekne sopel a co je důležité kromě jeho barvy? Proč se zbytečně bojíme žluté barvy hlenu a je červená barva hodně nebezpečná? Zkuste se sami diagnostikovat podle rad lékařů.

Zelená nebo vodnatá rýma a sopel všude: Jak poznat závažnost nemoci podle hlenu

Zdraví
Nealkoholovým ztukovatěním jater trpí 25 – 30 % lidí na celém světě.
Nadýmání, únava i trávicí potíže. Takto mohou volat o pomoc tukem zvětšená játra. Bez dobře fungujících jater člověk nepřežije ani několik dní. To je špatná zpráva pro téměř každého třetího z nás. Přesně tolik lidí na světě trpí nemocí, při níž nadměrné ukládání tuku zvětšuje játra. A posledním stádiem této choroby je jaterní cirhóza. Jak zjistit informace o stavu svých jater? Jak o játra pečovat a jak je případně zbavit nadbytečného tuku? U nás i ve světě jsou populární nejrůznější doplňky stravy na detoxikaci a podporu jater. Fungují, nebo jde o zbytečně vyhozené peníze?
8 fotografií

Jak zachránit tukem zvětšená játra? Lékaři radí, jaká samoléčba doma pomůže

Zdraví
Milan a Veronika byli stvořeni jeden pro druhého.
Milan a Veronika se poznali na výšlapu na Poledník a okamžitě pochopili, co znamená slovní spojení skutečná láska. Vzali se, pořídili si děti a začali společně budovat svůj vysněný domov. Pak ale Milana začala bolet noha a magnetická rezonance odhalila nádor, který zasahoval až do stehenní kosti. Do poslední chvíle věřil, že rakovinu přemůže. Své ženě však zemřel v náručí.
11 fotografií

Kontrolu stehna udělali lékaři pozdě. Milan zemřel ženě v náručí

Zdraví
„Planární rázová vlna urychluje hojení ran,“ říká fyzioterapeutka Iva Bílková.
Chronické bolesti i následky akutních zranění, které dřív vyžadovaly týdny až měsíce rehabilitace, se nyní hojí třikrát až desetkrát rychleji. Jak to jde udělat? Lze využít možností fyzioterapie a pooperační rehabilitace, které se s vývojem technologie rázových vln posunuly o několik pater výš. Zásadní ale je svěřit se do rukou zkušeného odborníka. Jedině ten vybere pro aplikaci vhodný typ rázové vlny.
7 fotografií

Nejrychlejší rehabilitace bolestí: rázová vlna. Umí hojit až desetkrát rychleji

Zdraví
Roman chce porazit zákeřnou rakovinu za každou cenu.
Roman se nedávno oženil a s milovanou manželkou plánovali založit rodinu. Dnes však bojuje s agresivní rakovinou měkké tkáně a lékaři mu už nedávají žádnou naději. On se však rozhodl to nevzdat a po dlouhém hledání našel kliniku v Texasu, která nabízí léčbu s velkou nadějí na úspěch. Jestli přežije však závisí pouze na tom, zda dokáže rychle vybrat dost peněz.
17 fotografií

Roman má vzácnou formu rakoviny. Bouli na ruce u něj lékaři podcenili

Zdraví
Lidské srdce je zázrak přírody, zapumpuje dohromady až 3,3miliardykrát za život. Vědci přesto dokázali vypěstovat jeho nápodobu, která bije také
Třebaže výzkum léčby kardiovaskulárních onemocnění urazil v posledních desetiletích dlouhou cestu, stále platí, že na problémy spojené se srdcem umírá ročně po celém světě téměř 18 milionů lidí. Teď vědci udělali ve výzkumu srdečních stavů další krok: podařilo se jim vypěstovat miniaturní funkční model lidské srdeční komory.

Vědci uměle vypěstovali miniaturní lidské srdce. Bije a pumpuje jako skutečné

Věda
Karel Filip ve své pracovně.
/ROZHOVOR/ Jeho lékařským oborem je patologie, o které si řada lidí myslí, že je především o zjišťování příčin úmrtí na pitevním stole. Hlavním pracovním předmětem patologa ale není skalpel, nýbrž mikroskopy. „Jejich prostřednictvím zkoumáme tkáně nebo buňky. Testujeme různá barvení a porovnáváme vyšetření. Výsledkem je ideálně nějaká konkrétní diagnóza,“ říká v rozhovoru pro Deník Karel Filip.
12 fotografií

Patolog: Stále se učím. Říká se, že diagnózu, kterou dobře neznáš, neuděláš

Teplicko
Vědci našli způsob, jak omladit buňky o desítky let
Koho alespoň jednou nenapadla myšlenka, jaké by to bylo, kdyby ze dne na den omládl o třicet let? Toto přání se určitým způsobem splnilo třiapadesátileté ženě, jejíž pleťové buňky vědci v laboratoři úspěšně omladili právě o tři dekády. Nyní doufají, že se jim to samé povede s jinými tkáněmi a díky tomu vyvinou léčbu s věkem souvisejících nemocí, jako jsou například cukrovka, srdeční choroby či neurologické poruchy.

První krok k elixíru mládí: Vědci vrátili v buňkách čas o desítky let

Věda
Prof. MUDr. Jana Skřičková, CSc., je předním odborníkem na diagnostiku a léčbu zhoubného nádorového onemocnění plic.
Rakovině plic podlehne pětaosmdesát procent pacientů. Nemoc je zákeřná v tom, že v počátečních fázích probíhá bezpříznakově. Když už se první symptomy objeví, jedná se o pokročilá stadia onemocnění. Rakovina plic postihuje podle lékařky Jany Skřičkové z Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy z brněnské fakultní nemocnice více muže než ženy. Díky cílené biologické léčbě posledních let se prodlužuje dožití nemocných.

Dříve lidé na rakovinu umírali do roka, říká lékařka Jana Skřičková

Zdraví
Návrat k sexu po porodu chce čas
Těhotenství a porod změní ženské tělo, stejně jako sexuální život. Hormonální změny po porodu mohou způsobit, že vaginální tkáň bude tenčí a citlivější. Pochva, děloha a děložní čípek se také musí „vrátit“ do své původní velikosti. Tělo po porodu vlastně potřebuje jakousi menší dovolenou.
4 fotografie

Ne, ještě nic nebude. Návrat k sexu po porodu chce čas

Ženy
Pokusy na zvířatech - Ilustrační foto
V Česku i v celé Evropě opět doutná spor o to, zda a jak moc testovat kosmetické přípravky na zvířatech. V EU je od roku 2004 zakázané testování kosmetických výrobků na zvířatech, o pět let později začal platit zákaz testování kosmetických přísad. Fakticky ale k pokusům nadále dochází, protože Evropská chemická agentura (ECHA) vyžaduje testování pro zaregistrování jednotlivých chemických látek.
5 fotografií

EU zvažuje rozvolnění pravidel testů na zvířatech. Češi to umí i bez krutosti

Česko a EU
Doc. MUDr. Michal Otčenášek, CSc.
Zúžení pochvy, zmenšení labií, liposukce Venušina pahorku, vagina lift či celková rejuvenace genitálu – intimní plastická chirurgie nabízí stále více zákroků a zájem o ně roste. Rozhovor na toto téma přinesl přední český magazín zaměřený na zdraví – Kondice. Ptal se známého českého urogynekologa Michala Otčenáška.

Nový trend: Chci mít hezčí přirození, žádá lékaře stále více žen

Zdraví
Jan Brábek
/ROZHOVOR/ V médiích získal přezdívku „krotitel metastáz“. Lehce bulvární příměr má však své opodstatnění. Český vědec, docent RNDr. Jan Brábek, Ph.D., z Katedry buněčné biologie Přírodovědecké fakulty UK v Praze a výzkumného centra BIOCEV stojí za zcela novou kategorií protinádorových léků známých jako migrastatika a cílících na metastáze. Tedy problém, který v případě onkologického onemocnění obvykle představuje tu nejfatálnější roli. Rozhovor přinesl přední český časopis Květy.
2 fotografie

Krotitel metastáz. Mladý Čech je velkou nadějí pro nemocné rakovinou

Zdraví
Dobře zachovaná část kostry dinosauara Caudipteryx zoui. Konkrétně tento exemplář patří do sbírek pekingského přírodovědného muzea. Vědci předpokládají, že ve zkamenělých částech kostry by se mohla uchovat i dinosauří DNA
Vzrušení ve vědecké obci vyvolal nový průzkum 125 milionů staré zkameněliny dinosauřích kostí v Číně. Nikoli však jen kvůli fosilii samé. Vědci totiž objevili ve zkamenělině mikroskopické struktury, které, jak věří, by mohly být pozůstatky dávné dinosauří DNA. Kdyby se tato hypotéza potvrdila, šlo by o nejstarší zaznamenané uchování tohoto chromozomového materiálu ve fosilii obratlovců.
7 fotografií

Blíž Jurskému parku? V kostech starých 125 milionů let může být dinosauří DNA

Věda a technika
Paraziti v medicíně
V současné vyspělé medicíně transplantujeme, replantujeme, podnikáme výzkumné cesty do nitra mozků, klonujeme kmenové buňky, sekvencujeme DNA, konstruujeme bionické končetiny, využíváme umělou inteligenci… Jsou však chvíle, kdy i ty nejpřevratnější metody ustoupí třeba obyčejným larvičkám, pijavicím, parazitickým červům či včelímu jedu.
8 fotografií

Slizký tvor na vašem těle umí zabránit nejhoršímu

Zdraví
Ilustrační foto.
V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání, je jediná na východ od Mnichova. Bude uchovávat vzorky mozků pacientů s neurodegenerativními nemocemi, jako je Parkinsonova choroba nebo Alzheimerova demence. Má jako instituce pomoci s jejich výzkumem a vývojem nových léků. U příležitosti otevření banky to řekl přednosta Neurologické kliniky nemocnice Robert Rusina.
3 fotografie

Pomoc výzkumu. V Thomayerově nemocnici otevřeli banku mozkových tkání

Praha
Podle zubní hygienistky Nikol Otruba Kotasové dvě minuty na pořádné vyčištění zubů nestačí.
Můžeme mít sebelepší dentální pomůcky, ale bez správné techniky čištění nikdy nedocílíme krásného a zdravého chrupu. Pravidelné odstraňování zubního plaku bychom si měli vštípit už od útlého dětství. „Naučit se správně čistit zuby je jednou z nejlepších investic do dítěte,“ říká Nikol Otruba Kotasová, dentální hygienistka z Brna.

Zuby ničí kouření, alkohol i cukrovinky, varuje dentální hygienistka

Zdraví
Zubní plak je schopen vytvořit kaz už během jediného dne.
Čechům se k zubařům moc nechce. Mnohé statistiky a studie ale udávají, že lidem, kteří se svému chrupu nevěnují, hrozí až o 15 procent častější výskyt rakoviny jazyka, jícnu i celého trávicího traktu. Zubní kaz přitom nedědíme. Pokud si špatně čistí zuby rodiče, budou to dělat i jejich děti. Pravidelnými návštěvami zubaře a dentální hygienistky můžeme předejít nejen vzniku zubního kazu, ale i dalším zdravotním komplikacím, jako jsou kornatění tepen, mrtvice, cukrovka, revmatoidní artritida, rakovina nebo předčasný porod.

Zkažené zuby mohou způsobit rakovinu i mrtvici. U žen ohrožují těhotenství

Zdraví