ŠTÍTEK: Tokijská univerzita

Psí packy v zimě potřebují zvýšenou péči
Psi procházky milují a neodradí je ani fakt, že venku udeřily tuhé mrazy. Ve většině případů se s poklesem teploty vyrovnají dobře a ve sněhu hravě dovádějí. Ale jejich tlapky mohou vlivem nízkých teplot utrpět značná poranění a pes se dokonce může jejich olizováním i otrávit. Proč psům mazat tlapky, jak se v zimě o psí packy starat a jak psovi tlapky ošetřit?
4 fotografie

Jak se v mrazech starat o psí tlapky? Při nesprávné péči hrozí omrzliny i otrava

Zvířecí deník a chovatelství
Tullyho příšera, vizualizace
Mezi paleontology už roky panuje roztržka ohledně bizarního tvora, kterého nazývají Tullyho příšera. Hlavu si nad ním lámou už téměř 70 let. Doposud se zdálo, že se nedokážou shodnout na tom, zda neobvyklé zvíře patří mezi obratlovce či bezobratlé. Japonští vědci ovšem ke studiu jeho zkamenělin použili nejnovější 3D technologii a odhalili, že Tullyho příšera kosti nikdy neměla.

Tullyho příšera: Vědci rozluštili její záhadu, letitý spor teď rozsekli Japonci

Věda
Atol Bikini v Tichomoří se stal světovým symbolem pokusných jaderných výbuchů. Ty už se neprovádějí, radioaktivní částice se však na tichomořském pobřeží nacházejí i nadále
Antropocén – to je pojem, jímž někteří vědci označují současnou geologickou epochu. Její počátek datují do chvíle, kdy lidská činnost začala významně ovlivňovat geologii a ekosystémy Země. V nové studii se vědci pokusili tento počátek přesně určit pomocí konkrétních biomarkerů – radioaktivního materiálu objeveného v mořských sedimentech a korálech v severozápadním Tichém oceánu u japonského pobřeží.
11 fotografií

Usazování radioaktivních částic v Tichomoří znamená start nové geologické epochy

Věda
Hubbleův teleskop objevuje galaxie díky záři jejich hvězd, nyní se však daří najít i ty, jejichž svítivost je skryta
Od nepaměti se filozofové i učenci snaží určit počátek věků. Ale teprve moderní astronomie zvládá zodpovědět tuto otázku s určitou mírou jistoty. Podle nejuznávanějších kosmologických modelů začal vesmír velkým třeskem v době zhruba před 13,8 miliardy let. Jak ale v rané fázi vypadal, si astronomové stále nejsou jisti. Odpověď hledají mimo jiné pomocí pátrání po nejstarších galaxiích.
17 fotografií

Velký objev: Astronomové našli dosud nejstarší galaxii, může hodně prozradit

Věda a technika
Jako z filmu Vetřelec. Některé lilijice připomínaly slavnou "přísavku" z legendárního filmu o vraždícím vesmírném monstru, která se líhla z vajec a ráda si lebedila na lidském obličeji
Anglické město Lyme Regis se zapsalo do světového historického dědictví jako místo nálezu prvního dinosaura, konkrétně Megalosaura, jehož zde ve 30. letech 19. století objevili paleontologové William Buckland a Mary Anningová. Ti se stali objeviteli i prvních zkamenělin tzv. lilijic, mořských ostnokožců z druhohorní jury, příbuzných s dnešními mořskými ježky a hvězdicemi. A právě jich se týká i objev zcela současný.
13 fotografií

Mezi dinosaury žili tvorové podobní "přísavce" z Vetřelce. Plavili se na vorech

Věda a technika
Vesmír stále odhaluje nová tajemství
Vědci zkoumající tajemství oblohy spatřili poprvé populaci obrovských galaxií z raného vesmíru, které pocházejí zhruba z doby dvě miliardy let po Velkém třesku. Tyto mohutné hvězdotvorné galaxie halí mezihvězdný prach, který je až dosud před zraky astronomických hledačů skrýval, protože clonil hvězdné světlo. Astronomové je rozeznali až poté, co se naučili sledovat záření vytvářené tímto prachem.
17 fotografií

Zpět v čase. Astronomové poprvé spatřili obří galaxie z doby raného vesmíru

Věda a technika