ŠTÍTEK: Tony Blair

Zasedání Nástupnické rady v londýnském Svatojakubském paláci 10. září 2022. Zleva princ William, královna choť Camilla a král Karel III.
Nástupnická rada oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Prohlášení první podepsal William, princ z Walesu a nástupník trůnu, následovaný královnou manželkou Camillou a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to oficiálně potvrdil.
16 fotografií

Bože, ochraňuj krále. Karel III. se oficiálně stal novým britským panovníkem

Státy mimo EU
Britský ministerský předseda Boris Johnson před sídlem britských premiérů v Downing Street
Staronový britský premiér Boris Johnson přislíbil Britům návrat sebedůvěry. Prohlásil to během dnešní návštěvy severovýchodu Anglie, která byla dosud baštou opozičních labouristů, ale ve čtvrtečních parlamentních volbách podpořila Johnsonovy konzervativce. Labouristický lídr Jeremy Corbyn nadále čelí kritice a výzvám, aby po volebním debaklu své strany okamžitě odstoupil. Ten ale rychlý odchod odmítá.

Získáme zpět národní sebedůvěru a charisma, slíbil Britům Johsnon

Svět
Britská premiérka Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová dnes odmítne výzvy k uspořádání nového brexitového referenda, které se z jejího okolí ozývají v posledních dnech v souvislosti s nejistým osudem dohody mezi Británií a Evropskou unií. Mayová v očekávaném projevu v parlamentu prohlásí, že by opakované hlasování "zradilo důvěru" britských voličů, informovala britská média.
9 fotografií

Mayová odmítne nové referendum jako zradu na voličích, píší v Británii

Evropa pro Čechy
Ivan Hoffman
Volby v Británii potvrdily, že starý levičák Jeremy Corbyn byl pro Labour Party volbou budoucnosti. Alespoň soudě podle mladých voličů, které oslovují levicová témata a levicová řešení. A k všeobecnému překvapení kvůli tomu dokonce přišli volit.

Den Ivana Hoffmana: Levicová alternativa

Hoffmanův deník
Tony Blair
Bývalý britský premiér Tony Blair dnes vyzval obyvatele Británie, aby povstali proti odchodu své země z Evropské unie. Labouristický politik v projevu kromě jiného uvedl, že podmínky takzvaného brexitu ohrožují budoucnost Británie. Vyjádřil se jménem své nové proevropské skupiny Open Britain. Zatím ale není jasné, jak velkou podporu Blairova kampaň získá.

Bývalý premiér Blair vyzval Brity, aby se vzbouřili proti brexitu

Svět
Ilustrační foto.
Londýn - Britští poslanci vyzvali k ukončení tvrdé kritiky tří soudců, kteří ve čtvrtek rozhodli, že spuštění procesu odchodu Británie z Evropské unie (brexitu) musí ještě odsouhlasit parlament. Útoky některých politiků a novin na soudce podle nich ohrožují nezávislost justice, jeden vládní poslanec je dokonce přirovnal k fašistickým projevům. Ministryně spravedlnosti Elizabeth Trussová pod tlakem výzev na své vyjádření prohlásila, že nezávislost soudnictví je základem britského právního státu.

Britští poslanci odsuzují tvrdé útoky na soudce kvůli brexitu

Svět
Tony Blair
Londýn - Bývalý britský labouristický premiér Tony Blair uvažuje o návratu do politiky. Uvedl to dnes v rozhovoru poskytnutém časopisu Esquire. Stav současné britské politiky mu prý dělá starosti, a přemýšlí proto, zda by se pro něj v budoucnu nenašla nějaká "role". Blair byl předsedou vlády v letech 1997 až 2007.

Britský expremiér Blair uvažuje o návratu do politiky

Svět
Jeremy Corbyn.
Liverpool (Británie) - Lídrem britských labouristů zůstává jejich dosavadní šéf Jeremy Corbyn. Ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů, uvedla dnes stranická komise. Hlasování se zúčastnilo více než půl milionu členů a registrovaných příznivců strany, což je o něco více, než se předpokládalo. Corbynův vyzyvatel, bývalý stínový ministr práce Owen Smith přiznal porážku ještě před vyhlášením výsledků.

Corbyn zůstal šéfem britských labouristů, vyhrál stranické volby

Svět
Pro první ročník bylo z 3000 uchazečů vybráno 110 lidí ze 32 zemí, postupně by měl být ročník otevřen až pro 200 studentů.
Peking – V Číně byl dnes slavnostně zahájen univerzitní stipendijní program financovaný americkým magnátem Stephenem Schwarzmanem. Je určen studentům ročního magisterského programu a je zaměřen na poznání Číny. Vyučovat se bude na prestižní pekingské univerzitě Čching-chua a podle agentury AP má být konkurentem elitního Rhodesova stipendia.

V Pekingu zahájili americké stipendijní studium o Číně

Svět
Britská premiérka Theresa Mayová.
Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová nehodlá počkat se zahájením jednání o odchodu Británie z Evropské unie až po hlasování parlamentu. Napsal to dnes list The Telegraph s odvoláním na zdroj z Downing Street, sídla předsedkyně vlády. O takzvaném brexitu rozhodli britští voliči v červnovém referendu.

Mayová hodlá jednat o brexitu bez parlamentu

Svět
Místopředseda britské vlády John Prescott.
Londýn – Válka v Iráku, do níž Británie v roce 2003 vstoupila po boku Spojených států, byla nelegální. V textu pro dnešní vydání nedělníku Sunday Mirror to napsal tehdejší místopředseda britské vlády John Prescott. Prescott se tak přidal na stranu kritiků kabinetu premiéra Tonyho Blaira, kteří tento týden získali mocnou vzpruhu díky zveřejnění vyšetřovací zprávy takzvané Chilcotovy komise. 

Britský vicepremiér: Irácká válka byla nelegální

Svět
Bývalý americký prezident George Bush
Washington - Bývalý americký prezident George Bush mladší věří, že bez ohledu na veškeré nedostatky a chyby se světu bez bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna daří lépe. Uvedl to Bushův mluvčí Freddy Ford v reakci na středeční zveřejnění zprávy britské vyšetřovací komise, která ostře kritizuje zapojení Británie do invaze v Iráku a tehdejšího britského premiéra Tonyho Blaira.

Likvidace Saddáma Husajna podle exprezidenta Bushe světu prospěla

Svět
Tony Blair
Londýn - Britský expremiér Tony Blair dnes v reakci na zveřejnění nebývale kritické zprávy Chilcotovy komise o válce v Iráku řekl, že na sebe bere veškerou zodpovědnost za chyby, které se před zapojením země do konfliktu staly. Uvedl však rovněž, že se o účasti ve válce rozhodoval v dobré víře a že stále věří, že odstranění iráckého diktátora Saddáma Husajna bylo správnou věcí. Na tiskové konferenci Blair své kroky obhajoval téměř dvě hodiny.

Tony Blair: Ohledně Iráku na sebe beru plnou odpovědnost za chyby

Svět
Ilustrační foto
Londýn - Plánování a příprava Británie na válku v Iráku byly zcela nepřiměřené. Uvádí to podle zahraničních agentur zpráva vyšetřovací komise vedená bývalým vysokým úředníkem Johnem Chilcotem. Právní základ pro britskou vojenskou akci v roce 2003 v Iráku nebyl podle komise vůbec uspokojivý, tvrdí vyšetřovací skupina. Tehdejší vláda ale podle ní nikoho úmyslně neklamala.

Vyšetřovací komise ostře kritizuje britskou invazi v Iráku

Svět
Peter Morgan s Helen Mirrenovou.
Praha - Pozvání na Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest, jehož 23. ročník se uskuteční od 17. do 25. března, přijal britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Držitele Zlatého glóbu proslavily například životopisné snímky Královna či Poslední skotský král. Po loňské úspěšné spolupráci s festivalem Berlinale organizátoři této přehlídky znovu uvedou sekci Culinary Cinema, oznámila mluvčí Febiofestu Martina Chvojka Reková.

Hostem pražského Febiofestu bude britský scenárista Peter Morgan

Volný čas
Peter Morgan s Helen Mirrenovou.
Praha – Pozvání na Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, jehož 23. ročník se uskuteční od 17. do 25. března, přijal britský scenárista a dramatik Peter Morgan. Držitele Zlatého glóbu proslavily například životopisné snímky Královna či Poslední skotský král. Po loňské úspěšné spolupráci s festivalem Berlinale organizátoři této přehlídky znovu uvedou sekci Culinary Cinema, oznámila dnes mluvčí Febiofestu Martina Chvojka Reková.

Hostem Febiofestu bude britský scenárista Peter Morgan

Film a televize
Tony Blair
Londýn - Americká invaze do Iráku v roce 2003 je spoluzodpovědná za vzestup radikální organizace Islámský stát (IS). V rozhovoru poskytnutém americké televizní stanici CNN to uvedl bývalý britský premiér Tony Blair a za některé tehdejší chyby Londýna se zároveň omluvil. Kromě USA se vpádu do Iráku a svržení režimu Saddáma Husajna účastnila hlavně britská armáda vyslaná Blairovou vládou.

Blair: Invaze do Iráku přispěla ke vzestupu Islámského státu

Svět
Jeremy 
Corbyn
Londýn – Novým předsedou britské opoziční Labouristické strany se stal s přehledem příslušník krajně levicového křídla strany a donedávný outsider Jeremy Corbyn, který oproti svým předchůdcům nepatří k jasným přívržencům členství země v EU. Rozhodli o tom členové strany v hlasování, jehož výsledek dnes oznámilo vedení labouristů. Předchozí šéf strany Ed Miliband odešel po prohře v květnových parlamentních volbách.

Novým šéfem britských labouristů se stal levicový kandidát Corbyn

Svět
Prezident Miloš Zeman
Praha – Z obdivu k bývalým britským premiérům Winstonu Churchillovi, Tonymu Blairovi a Margaret Thatcherové se dnes při recepci na britské ambasádě v Praze vyznal prezident Miloš Zeman. Bez ohledu na jejich politickou příslušnost to podle něj byly osobnosti, a ne jen osoby. Recepce na britském velvyslanectví se konala k 89. narozeninám britské královny Alžběty II.

Zeman na britské ambasádě: Obdivuji Churchilla, Blaira i Thatcherovou

Česko
Korunní princ Charles.
Londýn - V Británii byly dnes zveřejněny dopisy, které korunní princ Charles napsal v letech 2004 a 2005 různým členům britské vlády s připomínkami k jejich činnosti. Vláda se dopisy snažila uchovat v tajnosti z obavy, že mohou zpochybnit požadovanou politickou neutralitu budoucího krále. Avšak justice po letech právních sporů vyhověla médiím a nařídila zveřejnění všech 27 dopisů. Informovaly o tom zahraniční agentury.

Británie zveřejnila utajované Charlesovy dopisy vládě

Svět
Tony Blair
Londýn - Bývalý britský premiér Tony Blair varoval místní voliče, že v případě vítězství Konzervativní strany v nadcházejících parlamentních volbách zavládne v zemi v dohledné době ekonomický chaos. Při zahájení své kampaně dnes labourista Blair podle agentury Reuters vysvětlil své obavy tím, že konzervativní premiér David Cameron tlačí zemi k odchodu z Evropské unie.

Odchod z Unie by poškodil britskou ekonomiku, varuje voliče Tony Blair

Svět
Britský premiér David Cameron.
Londýn - V případě vítězství v květnových volbách chce konzervativec David Cameron zůstat ve funkci britského premiéra po celé funkční období, o třetí mandát ale již prý usilovat nebude. Uvedl to v rozhovoru s britskou stanicí BBC.

Cameron prý nebude usilovat o třetí volební období

Svět
Tony Blair
Londýn – V Británii se vyostřuje debata na téma přistěhovalců ze zemí Evropské unie, která patří v souvislosti s očekávaným volebním úspěchem protievropské strany UKIP k významným otázkám voleb. Šéf této formace Nigel Farage hodlá dětem nových přistěhovalců omezit přístup na britské státní školy. Někdejší labouristický premiér Tony Blair naproti tomu řekl, že levice by měla hájit dosavadní vstřícný přístup k imigraci a nepřijímat rétoriku UKIP.

Blair hájí vstřícný přístup k imigraci, UKIP nechce děti cizinců ve školách

Svět
Bělehrad – Bývalý britský ministerský předseda Tony Blair radí srbskému premiérovi Aleksandaru Vučičovi, jak účinněji vládnout. Napsal to srbský list Danas, podle něhož Blairova konzultantská organizace pomáhá s vytvářením odborných týmů v rámci Vučičova úřadu.

Tony Blair radí srbskému premiérovi, jak lépe vládnout

Svět
Tony Blair
Londýn - Pokud se chce Západ skutečně účinně zapojit do boje s extremisty z Islámského státu (IS), pak by předem neměl vylučovat vyslání pozemních jednotek do Iráku a Sýrie, protože k porážce islamistů možná nálety nebudou stačit. Na svých internetových stránkách to napsal bývalý britský premiér Tony Blair. Podle něj je sice pochopitelné, že západní země teď nemají chuť vstupovat do další války, ale bez nasazení vojáků je vítězství nad IS nepravděpodobné.

Při boji s IS nálety nestačí, myslí si britský expremiér Blair

Svět
Gerry Conlon.
Londýn - V Británii zemřel Gerry Conlon, jeden z členů takzvané Guildfordské čtyřky, čtveřice lidí, kteří byli v roce 1975 neprávem odsouzeni za pumový útok spáchaný příslušníky Irské republikánské armády (IRA). Informoval o tom server BBC. Případ je považován za jeden z největších justičních omylů v britských dějinách a inspiroval filmaře k natočení oceňovaného filmu Ve jménu otce. Conlon zemřel po dlouhé nemoci ve věku 60 let.

Zemřel Gerry Conlon. Člen Guildfordské čtyřky, který inspiroval filmaře

Svět
Manuel Valls
Paříž – Dosavadní ministr vnitra a nový francouzský premiér Manuel Valls je nejpopulárnějším mužem partaje. Straničtí kolegové ho ale nemilují. Do socialistické strany sice vstoupil už v 17 letech, pro velkou část francouzské levice je ale nový premiér Manuel Valls jako ztělesněná noční můra. Je totiž tak pravicový, jak jen je to u francouzských socialistů možné.

Pravicový socialista. Poslední Hollandova naděje

Svět