ŠTÍTEK: Trend

Ilustrační foto
Ceny nájmů v České republice zaznamenaly ve druhém čtvrtletí letošního roku výrazný meziroční nárůst. V Praze a Brně se nájmy zvýšily až o 10 %, což potvrzují data společnosti UlovDomov.cz. Tento trend je doprovázen i růstem prodejních cen za metr čtvereční u starších bytů. Index UlovDomov.cz ukazuje, že náklady na vlastní bydlení jsou stále dvakrát vyšší než náklady na pronájem.

Vlastní bydlení je dvakrát dražší než nájem. Index UlovDomov ukazuje trend

Jičínsko
Ilustrační foto
Na trhu s nemovitostmi panuje výrazný růstový trend, minimálně to platí pro starší byty. Zkoumaná města zaznamenala meziročně růst od 4 procent v Ústí nad Labem do 16 procent v Ostravě. Kvartální srovnání pak trend potvrdilo a ukázalo dokonce jeho akceleraci. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

Realitní trh nabírá na obrátkách. Ceny bytů rostou ve všech krajích

Jičínsko
Steaky kralují kurzům vaření i nabídkám restaurací. Ilustrační foto
Pořady o vaření vehnaly do kuchyní i mnohé zapřísáhlé odpůrce horkých plotýnek a hodin strávených nad kastroly a pánvičkami. Češi vaří stále raději a rozhodně se nebojí následovat aktuální gastronomické trendy a ochutnávat nové ingredience. V našem kvízu si můžete vyzkoušet, jak hluboké jsou vaše znalosti a možná se dozvíte i spoustu novinek.

KVÍZ: Byl by z vás MasterChef? Ukažte, jak se vyznáte v gastronomii a trendech

Hobby
Chatování jako běžná činnost naší mládeže. Víte, jaké používají při komunikaci na mobilu a počítači zkratky?
Dnešní děti využívají při chatování širokou škálu zkratek a emotikonů, které zrychlují komunikaci a zároveň dodávají zprávám osobitý nádech. Výrazy jako "LOL" (laugh out loud) nebo "BRB" (be right back) se staly běžnou součástí jejich digitálního slovníku. Tento trend nejenže odráží jejich touhu po rychlosti a efektivitě, ale také vytváří specifickou jazykovou kulturu mezi mladými lidmi. Zkratky jim umožňují vyjadřovat emoce a myšlenky stručně a výstižně, což je zvláště důležité v rychlém tempu online komunikace. Víte, jaké zkratky váš teenager doma při hraní her či chatování s kamarády běžně používá a co znamenají? Zkuste si náš kvíz a zjistíte, jak jste na tom.

KVÍZ: Chaty, počítačové hry a tajemné zkratky. Jak komunikují dnešní teenageři?

Rodina
Sephora Kids. Trend, který v posledních týdnech ovládá sociální sítě. Malé děti po vzoru influencerů vykupují drahou kosmetiku. Zakládají si na problémy s pletí i duševním zdravím.
Více než tři miliony zhlédnutí se dočkalo tiktokové video vysokoškolské studentky, Chloe Grace. „Jsem jediná, kdo si všiml, kolik malých děvčat nakupuje poslední dobou v Sephoře?“ ptá se Chloe svých sledujících. Nevědomky tak odstartovala konverzaci o trendu, který získal jméno Sephora Kids. Podle francouzského nadnárodního prodejce kosmetiky, jehož obchody (mimojiné) mladá děvčata berou útokem.

Osmiletí vykupují kosmetiku pro stárnoucí pleť. Děti ze Sephory dobývají svět

Rodina
Ukončení chovu medvědů na všech hradech a zámcích v Česku se dotkne i Náchoda. Kdy zámecký příkop přebudovaný na medvědárium osiří zatím nikdo neví - rozhodující bude doba dožití, která Ludvíkovi je na tomto světě vyměřena.
Představitelé Národního památkového ústavu (NPÚ) plánují do roku 2030 přesunout medvědy z hradních příkopů do vhodnějších prostředí. Tento krok je podle památkářů reakce na legislativní změny a moderní trendy v chovu šelem. Deník přibližuje nejen důvody ke změně, ale také třeba pohled zástupců obcí, kterých se dotkne.
20 fotografií

Medvědi zmizí z hradů a zámků. Někteří do Německa, osud dalších je ale nejasný

Zvířecí deník a chovatelství
37. ročník tradiční akce Gastroden, která se uskutečnila na Střední škole gastronomie a služeb ve Dvorské ulici na Králově Háji v Liberci.
/FOTO, VIDEO/ Stolování v krčmě či na zámku, měšťanské pohostinství či moderní trend a fast food. V těchto stylech byly prostřeny slavnostní tabule, které mohli zájemci zhlédnout u příležitosti 37. ročníku Gastrodne. Tentokrát se nesl v duchu historie pohostinství. Dnes už již každoroční akce, která se uskutečnila tentokrát v pátek 17. května a ukázala dovednosti studentů Střední školy gastronomie a služeb ve Dvorské ulici na Králově Háji v Liberci.
100 fotografií

Chuťovky i přehlídky. Liberecký Gastroden se nesl v duchu historie pohostinství

Liberecko
Jitka Nešporová.
Knižní ceny Magnesia Litera už od roku 2002 prezentují veřejnosti výběr publikací, které odborné poroty shledaly v rámci uplynulého roku za nejzdařilejší. Svoji kategorii zde mají také knihy pro děti a mládež. Jaké kvality musí splňovat titul, aby si získal pozornost porotců? Nejen o tom Deník hovořil s překladatelkou a literární publicistkou Jitkou Nešporovou, která zasedla v letošní porotě pro výběr nejlepšího titulu pro děti a mládež.
7 fotografií

Jitka Nešporová: Českým knihám pro děti často chybí přímočarost u těžkých témat

Zajímavosti
Dva ozbrojení iráčtí povstalci ze severního Iráku z doby, kdy do Iráku vstoupila americká armáda a koaliční síly.
Byl pátek 7. května 2004. Skupina pěti maskovaných ozbrojenců vyvlekla v Iráku před zapnutou videokameru spoutaného 26letého Američana Nicholase Evana Berga. Zatímco kamera natáčela, militanti donutili Berga sednout si před ně na zem a přečíst prohlášení, v němž se identifikuje. Pak mu prostřední ozbrojenec uřízl hlavu. O čtyři dny později se děsivé záběry objevily na internetu. Byla to předzvěst toho, co mělo přijít.
10 fotografií

Stětí Američana Nicka Berga v Iráku spustilo hrůzný trend islámských videopoprav

Historie
Petr Kotík (48) je zakladatel projektů Amazing Places, Hero Hotel a Kouzelné chaloupky. S týmem cestuje po Česku, Slovensku, Rakousku, jižních Tyrolsku a Polsku a vybírá místa, kam by se chtěl vracet.
/ROZHOVOR/ Už třetím rokem představují jihočeské Deníky kouzelná místa z projektu Amazing Places v jižních Čechách. Nyní jsme vyzpovídali zakladatele a jednatele Petra Kotíka (48), který se rozpovídal o těch nejhezčích místech v našem kraji a popsal i aktuální cestovatelské trendy. Prozradil, které lokality jsou neoblíbenější, že je dlouhodobě oblíbený glamping, ale trvalý zájem klientů zažívají i luxusní hotely s wellness a spa.
54 fotografií

Frčí glamping i hotely s nadstandardními službami. Lidé hledají klid a romantiku

Českobudějovicko
MeetUp v Hradci Králové
Po dvou loňských setkáních se do Hradce Králové vrací Unicorn Meetups, neformální srazy IT nadšenců, na nichž tuzemští experti v oblasti informačních technologií sdílejí své zkušenosti a seznamují účastníky s nejnovějšími trendy ze světa informačních technologií. Setkání se uskuteční 16. dubna v kavárně Artičok a nese název Dvakrát měř, jednou řež – bezpečnost (nejen) v IT.

Do Hradce míří další setkání Unicorn Open Meetups. Zaměří se na kyberbezpečnost

Hradecko
Od února 2021 vystavují všeobecní praktičtí lékaři pacientům ve věku od 45 do 61 let doporučení na preventivní vyšetření u oftalmologa
Když člověk špatně vidí, pořídí si brýle. V lepším případě to udělá v optice, v tom horším třeba v drogerii. Ovšem jestli jeho špatně vidící oči nejsou náhodou i nemocné, už řeší málokdo. Zanedbávání oční prevence teď může skončit. Umělá inteligence totiž vstoupila i do některých očních optik. A s ní i možnost absolvovat během jedné návštěvy jak vyšetření špatného vidění pro zhotovení brýlí, tak i orientační vyšetření některých očních onemocnění.
8 fotografií

Nejnovější trend při výběru brýlí: Lidem se nechce na oční, i proto pomůže AI

Zdraví
Hromadná potyčka mezi střídačkami ve čtvrtfinále mezi Spartou a Libercem
V posledních týdnech se z toho na domácích stadionech pomalu stává tradice. Stále větší množství extraligových zápasů končí následnou dohrou u disciplinární komise, která rozdává hráčům dodatečné tresty doslova na počkání. A s příchodem play-off tento nepříliš oblíbený trend ještě zesílil. Nicméně při zpětném pohledu na vyhodnocování jednotlivých zákroků si musí někteří fanoušci připadat jako v říši divů.
36 fotografií

Disciplinárka jako utržená ze řetězu? Totální chaos, tvrdí o suspendacích Koreis

Hokej
Eliška Kišová chce vrátit tradiční značku Modeta zpět na výsluní.
/ROZHOVOR/ Vdechnout kdysi věhlasné jihlavské značce Modeta nový život. Takový je plán Elišky Kišové a Oldřicha Bajera, kteří si pronajali budovu, odkoupili celou šicí společnost Modeta Style, s.r.o. a nyní pracují na tom, aby značka Modeta byla opět trendy. „Nedovedu si představit jinou textilku, o kterou bychom měli takový zájem jako o Modeta Style,“ říká energická manažerka Eliška Kišová v následujícím rozhovoru pro Deník.
4 fotografie

Na novou Modetu se neskutečně těším, říká ředitelka Eliška Kišová

Jihlavsko
Ilustrační foto.
Rozmach informačních technologií nepřestává nabírat na síle. Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (KHK KK ) zmapovala, jak se dařilo firmám, které v regionu působí v oboru IT. Pozitivní je, že se společnostem daří a umí držet krok s aktuálními trendy. Trápí je však nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci.

Obor IT řeší v kraji i nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci

Chebsko
Svatební veletrh v Pardubicích
V Pardubicích se od soboty 3. února do neděle 4. února konal Svatební veletrh. A přišli na něj nejenom snoubenci, svědci, družičky, ale také ti, komu svatba a krásné šaty nejsou cizí. Letos se jedná o jubilejní 20. ročník obohacený o doprovodný program i nadcházející svatební trendy. Novinkou je dekorace v podobě květinových svítících písmen a letos se akce koná úplně poprvé i se svatební ceremonialistkou.
58 fotografií

VIDEO: Nevěsty, ženiši, kytice i dorty. Pardubice hostily svatební veletrh

Pardubicko
AI, Chat GPT - Ilustrační foto
Pražany by v novém roce nemusela čekat žádná zásadní překvapení. Alespoň umělá inteligence (AI) na položený dotaz nepřipomíná nic, co by nebylo obecně známo. Odpověď dvojice zřejmě nejdostupnějších aplikací AI – se svým dotazem Deník oslovil Copilot od Microsoftu a Bard společnosti Google – nenaznačuje žádné tajemství. Nicméně jejich vyjádření se zásadně liší, i když oběma Deník položil totožný dotaz: Co v roce 2024 obyvatele Prahy nejspíš překvapí?

Nadcházející rok podle umělé inteligence Praze velká překvapení nepřinese

Praha
Hledání rovnováhy mezi pracovním a rodinným životem není jednoduché a přináší s sebou mnoho výzev.
V dnešní době, kdy se pracovní prostředí neustále vyvíjí, se rodiče potýkají s výzvou, jak skloubit flexibilní a tradiční pracovní modely. Tento trend vyvolává otázky o sebekázni a schopnosti udržet si zdravou rovnováhu mezi pracovním a osobním životem, což je zvláště důležité v moderní době, kdy technologie smazává hranice mezi nimi. Snažte se mít jasný rozvrh mezi prací a rodinným životem. Je důležité si uvědomit, že rovnováha práce a osobního života není statický cíl, ale neustálý proces.

Jak najít správnou rovnováhu práce a rodinného života v uspěchané době

Rodina
Chris Martenet na tréninku Kladna.
Zatímco čtveřici hráčů neobvyklé tresty vypršely, další (pravděpodobně dvouzápasové) stopky budou následovat. A vylučovalo se tentokrát už i během zápasu, šlo o osobní tresty do konce utkání. Řeč je o novém trendu v hokejové Tipsport extralize – flastr za „fyzické napadení rozhodčích“.

Tresty za napadení rozhodčích. Divná novinka, nebo ochrana?

Hokej
Ilustrační foto
/VIDEO/ Zatímco čtveřici hráčů neobvyklé tresty vypršely, další (pravděpodobně dvouzápasové) stopky budou následovat. A vylučovalo se tentokrát už i během zápasu, šlo o osobní tresty do konce utkání. Řeč je o novém trendu v hokejové Tipsport extralize – flastr za „fyzické napadení rozhodčích“.

Tresty za napadení rozhodčích. Divná novinka, nebo ochrana?

Hokej
Josef Maršálek, Míša Landová
Minulý týden vypadl z taneční show StarDance, ale nijak nad tím nepláče. Cukrář Josef Maršálek říká, že to pro něj byla cenná zkušenost do dalších let. Od 6. ledna jej budeme vídat zase jako jednoho z porotců pořadu Peče celá země. V České televizi připravoval i nejrůznější pochoutky s dětmi v Cukrárně u Josefa a peče známé i méně známé dobroty v Buchtách po ránu. V Buckinghamském paláci pekl pro britskou královnu Alžbětu II. a je autorem knih, které významně napomohly propagaci pečení v tuzemsku.
10 fotografií

Od StarDance zpět k pečení? Josef Maršálek lenošit nebude, opět si i zatrsá

Film a televize
Ilustrační foto.
Nastupující generace Z, onemocnění covid-19 i nízká nezaměstnanost. To vše jsou důvody, kvůli kterým zaměstnavatelé přehodnotili tradiční vnímání práce v kanceláři. Lidé si v posledních letech zvykli pracovat z domova, ale firmy se snaží své zaměstnance do kanceláří opět vrátit. A tak nejčastěji fungují v rámci tzv. hybridního modelu, kterému se přizpůsobují i nové trendy v oblasti pracovního prostoru.
5 fotografií

Znáte akustické budky? Nároky zaměstnanců na vybavení kanceláří stoupají

Podnikání
Tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference byla cereální chemie a technologie.
/FOTOGALERIE/ Jaký vliv na lidské zdraví má propojení poznatků chemie s trendy ve výživě? I to se dozvěděli studenti Gymnáziu Z. Wintra v Rakovníku. Cereální chemie a technologie byla tématem v pořadí již 17. vědecké chemické konference, která se konala 21. listopadu v rámci oslav 190. výročí založení školy a oslav Dne boje studentů za svobodu a demokracii. Hlavním hostem konference byla vedoucí Ústavu sacharidů a cereálií z partnerské VŠCHT Praha docentka Marcela Sluková.
11 fotografií

Studenti rakovnického gymnázia se seznámili s trendy ve výživě a výrobě potravin

Rakovnicko
Vydavatelství Lonely Planet zveřejnilo seznam top destinací pro rok 2024. Žebříček má 5 kategorií, vždy po 10 místech. Seznamu Best in Travel v kategorii Země vévodí Mongolsko. Hodnotitelé doporučují navštívit tradiční jurty a jízdu na koni krajinou
Mongolsko, Španělsko či keňské hlavní město Nairobi. I tato trojice patří mezi nejlepší místa, jaká lze navštívit v příštím roce. Tedy alespoň podle nového seznamu uznávaného vydavatelství cestovních průvodců Lonely Planet. Do žebříčku top destinací pro rok 2024 se dostala také Praha. Podobné hodnocení a tipy na cestování nedávno vydal i National Geographic, v jeho seznamu dominují přírodní krásy a ekologické cestování.
68 fotografií

Trendy v cestování pro rok 2024: Projděte se Prahou, radí uznávaný průvodce

Cestujeme
Lenku Borovkovou v šatech od Terezy Sabáčkové fotila Gabriela Kalista v prostorách dominikánského kláštera v Českých Budějovicích.
Jihočeška Lenka Borovková se event managementu, tedy pořádání různých společenských akcí, věnuje zhruba 17 let. Za tu dobu své portfolium naplnila bezpočtem konferencí i on-line konferencí, multimediálních show, plesů, galavečerů, svateb nebo třeba firemních výročí. Každá událost je pro ni velkou studnicí inspirace, stejně jako lidé, které má možnost díky své práci poznat.
10 fotografií

Lenku Borovkovou naplňuje rozmanitost práce. Správné oblečení je důležité, říká

Českobudějovicko