ŠTÍTEK: Trinity College

Lakers: Vzestup dynastie
Zabiják bolesti. Tak se jmenuje nový seriál Netflixu o zneužívání opioidů v Americe s Matthewem Broderickem v hlavní roli. Ve vedlejší roli špionážního thrilleru Special Ops: Lioness na Paramount+ se představí další hvězda Nicole Kidmanová. Romantiku nabízejí Normální lidi v iVysílání České televize a fanoušci basketbalu by neměli minout druhou řadu titulu Lakers: Vzestup dynastie na HBO Max. Máme pro vás i další tipy ze streamovacích platforem.

Tipy ze streamů: Opioidy Matthewa Brodericka, Nicole Kidmanová i Pluk mizerů

Film a televize
Omikron BA.5 je vysoce nakažlivá subvarianta koronaviru, která vyvolává obavy, protože přispívá k nové vlně infekcí po celém světě, včetně České republiky. Ilustrační foto.
Pandemie koronaviru sice již dlouhodobě není na svém maximu, nicméně mluvit o tom, že covid zmizel, je ještě velmi předčasné. Tento názor nyní potvrdili i britští vědci, kteří varovali, že nový kmen koronaviru, konkrétně mutace BA.5, přichází s dalšími různými příznaky, včetně jednoho, který se projevuje v noci.

Imunolog popsal nový příznak covidu. Objevuje se zásadně v noci

Zdraví
Organizátorem benefičního koncertu pro Ukrajinu byla Římskokatolická farnost v Krnově, měl také podporu města Krnova. Vystoupil na něm také krnovský rodák houslista Heinz Hübner.
Římskokatolická farnost v Krnově pořádá v sobotu 23. dubna v 18 hodin ve spolupráci s místní organizací KDU-ČSL XVI. benefiční koncert v koncertní síni sv. Ducha. Po dvouletém covidovém přerušení opět vystoupí Krnovský chrámový sbor pod vedením Václava Mičky, aby navázal na svou dlouholetou podporu charitativním aktivitám na Ukrajině. Na programu zazní převážně skladby inspirované starými nápěvy a středověkými texty, na nichž stavěli všichni pozdější skladatelé. Za článek děkujeme Ludmile Čajanové

V Krnově se vydají na Cestu domů

Čtenář reportér
Česká squashistka Natálie Babjuková nestačila ve finále Czech Pro Series VI v Ostravě na Britku Lily Taylor, když prohrála 0:3 na sety.
Fantastické překvapení nedotáhla do konce. Česká squashistka Natálie Babjuková nestačila ve finále Czech Pro Series VI v Ostravě na Britku Lily Taylor, když prohrála 0:3 na sety. I tak to byl pro českou hráčku největší triumf na mezinárodním PSA turnaji. Startovala na divokou kartu a poprvé se PSA turnaje účastnila v Evropě. „Jsem trošku zklamaná, že jsem nevyhrála, chtěla jsem to dotáhnout do konce. Ale celkově jsem spokojená, jedná se o můj největší úspěch v kariéře,“ prohlásila Pražačka Babjuková. Finále mužů opanoval Argentinec Leandro Romiglio, který porazil 3:0 na sety Petera Creeda z Walesu.

Squashistka Babjuková první titul na PSA nevybojovala. Prohrála s Britkou

Ostatní sporty
Dirigent Antonín Tučapský.
Londýn/Praha - Ve Velké Británii zemřel ve věku 86 let český hudební skladatel, dirigent a pedagog Antonín Tučapský. Potvrdil to spolupracovník Českého rozhlasu v Británii Milan Kocourek. Tučapský zemřel v úterý, podlehl infarktu v nemocnici v jihoanglickém Frimley.

V Británii zemřel český hudební skladatel Antonín Tučapský

Hudba
USMÍVÁ SE. Světlá budoucnost se otevírá před talentovanou českou squashistkou Eliškou Jiráskovou.
Praha /ROZHOVOR/ – Sedmnáctiletá Eliška Jirásková patří mezi velké naděje českého squashe. Ačkoliv je věkem stále juniorka, nastupuje již třetím rokem k zápasům ženské extraligy, kde se spoluhráčkami v Squashclubu Strahov vybojovala před dvěma lety titul mistryň České republiky. Vysněnou sportovní metou pro Elišku zůstává dráha profesionální hráčky squashe.

Jirásková: Chci být profesionální hráčkou světových okruhů

Ostatní sporty
Ilustrační foto
New York - Zmatek na Ukrajině a série mezinárodních sankcí proti Rusku začínají poškozovat některé velké americké firmy působící v regionu, napsala dnes agentura Reuters. Společnosti znepokojuje ochabující ruská ekonomika, oslabování rublu a možnost dalšího zhoršení krize. Objevily se i obavy z možného odporu v Rusku vůči západním výrobkům. Nejnovější kolo amerických sankcí, oznámených v pondělí, by prý věci mohlo dál zkomplikovat.

Některé firmy v USA začínají pociťovat ukrajinskou krizi

Ekonomika
Brixiho komorní soubor Teplice
Teplice - Rok 2014 je „Rokem české hudby". Vychází z tradice výročí našich hudebních velikánů, kdy v jejich datech narození či úmrtí najdeme koncové čtyřky (Smetana 1824-1884, Dvořák 1841-1904, Janáček 18541928, Suk 1874-1935…) Jejich výročí se jistě právem slaví u nás i v celém kulturním světě. Ale kořeny české hudby jsou přece mnohem hlubší! Od první české hymny „Hospodine, pomiluj ny" na přelomu prvního tisíciletí, přes husitské chorály, renesanci, obrovské rozpětí barokní hudby, až k evropsky rozmáchlé klasicistní tvorbě. Následuje světovost české hudby devatenáctého a dvacátého století, ale i tohoto století. Vývoj české hudby tedy probíhá více než celé tisíciletí. Na tom nejlepším, co bylo v tomto dlouhém období vytvořeno se tedy podílejí stovky našich skladatelů ale i interpretů známých i méně známých.

Rok české hudby zahájí Brixiho komorní soubor Teplice koncertem v Dubí

Volný čas
Ilustrační foto
Brusel - Belgický král Albert II. dnes v projevu k národu oznámil, že 21. července odstoupí a trůn přenechá svému nejstaršímu synovi, 53letému korunnímu princi Philippovi. Řekl, že v jeho věku 79let už nemůže povinnosti panovníka vykonávat podle svých představ. Podle agentury DPA jde o prvního belgického panovníka, který trůn opouští zcela dobrovolně.

Belgický král odstoupí, nástupcem bude princ Philippe

Svět
Malý fotograf Kryštof Vaněk
Hranice – Ačkoliv chodí ještě do školky, vykazuje malý Kryštof Vaněk neobyčejný fotografický talent. Ano, pro předškoláka poněkud netypická záliba, nicméně neobyčejné jsou také jeho snímky. Výsledků šestiletého fotografa si všimli nejen v Holešově, odkud Kryštof pochází, ale i v mnoha jiných městech. Od 23. dubna bude malý Kryštof své fotografie vystavovat také ve dvoraně hranického zámku.

Šestiletý fotograf bude vystavovat v Hranicích i v Irsku

Ostatní
Mezinárodní festival pěveckých sborů Kampanila.
Mikulov – Mezinárodní festival pěveckých sborů Kampanila 2012 zpestří konec prázdnin v Mikulově. „Přehlídku pěveckých sborů zahájí v pátek jednatřicátého srpna od devatenácté hodiny sbor Cantica Collegium musicum ze slovenského Martina, který vystoupí v Dietrichštejnské hrobce," pozvala ředitelka festivalu Ivana Gavendová.

Mikulovem budou znít sborové zpěvy Kampanily

Volný čas
Ilustrační foto.
Antonín Tučapský dnes patří k významných světovým hudebním pedagogům a skladatelům. Jako prvnímu Čechovi se mu podařilo usadit se po emigraci v Londýně a působit v prestižní královské hudební akademii Trinity College of Music. Jeho skladby se hrají po celém světě. Některé dosáhly významných mezinárodních ocenění. V České republice je neodmyslitelně spjatý s Pěveckým sdružením moravských učitelů (PSMU).

Skladatel Antonín Tučapský oslavuje osmdesátku

Vyškovsko