ŠTÍTEK: Tübingen

Vrány pravděpodobně dokážou počítat.
Inteligence vran ohromila vědce z Německa, kteří zjistili, že tito ptáci na základě různých signálů vydávají specifický a promyšlený počet zakrákání. Svým způsobem tedy dokážou nahlas napočítat do čtyř. Kromě člověka jsou tak zatím jediným tvorem disponujícím numerickou gramotností. Výzkum nadchl vědeckou obec. Přesto se tým, který experiment provedl, chce ještě ujistit.

Vrány skutečně dokážou počítat. Specificky krákají podle číslic a zvuků

Věda
Ilustrační foto.
Berlín - Značná část běženců, kteří loni přišli od Německa, pracuje v zemi načerno a mnohdy za velmi špatných podmínek. Uvedla to dnes rozhlasová stanice NDR Info, podle níž by ve spolkové republice mohlo načerno pracovat asi 30 procent z 1,1 milionu uprchlíků, kteří loni do země přišli.

Část běženců pracuje v Německu načerno a za špatných podmínek

Svět
Ilustrační foto
Tübingen (Německo) - Zavedení minimální mzdy v Německu letos povede k nárůstu celkového objemu takzvané stínové ekonomiky o 1,5 miliardy eur (téměř 42 miliard Kč). Podíl stínové ekonomiky na hrubém domácím produktu Německa tak zůstane beze změny na loňských 12,2 procenta, čímž se přeruší jeho dlouhodobý pokles. Vyplývá to podle agentury DPA ze studie Institutu pro aplikovaný hospodářský výzkum (IAW). Stínová ekonomika zahrnuje různé nezdaněné aktivity včetně práce na černo.

Studie: Minimální mzda v Německu posílí stínovou ekonomiku

Ekonomika
Ilustrační foto.
Berlín - Až hasiči museli v německém Tübingenu vyprostit amerického studenta ze sevření vulvy mramorové vagíny. Vniknutím do skulptury v areálu Tübingenské univerzity chtěl mladík obstát ve zkoušce odvahy, ale jeho odhodlání jej přivedlo do nanejvýš prekérní situace.

Hasiči v Německu vyprošťovali studenta z kamenné vagíny

Svět
Ilustrační foto
Berlín – Soud v jihoněmeckém Tübingenu dnes shledal dva německé mladíky vinnými z brutální vraždy pražského taxikáře, které se dopustili loni v červnu. Dvaadvacetiletý muž dostal doživotní trest. Jeho sedmnáctiletý společník byl souzen jako mladistvý a soud ho poslal do vězení na deset let, uvedla agentura DPA. V obou případech je trest na horní hranici zákonné sazby.

Němečtí vrazi pražského taxikáře dostali mnohaleté tresty

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Dvaadvacetiletý vrah má zůstat za mřížemi na doživotí - a jeho mladistvý kumpán, nyní teprve 17letý, dostal 10 let. Takové tresty vyměřil ve středu soud v německém Tübingenu dvěma mladíkům, kteří loni před rokem zavraždili v Praze 39letého taxikáře. 

Vrazi taxikáře dostali nejpřísnější tresty

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Praha - Satanistický mord! I takovéhle titulky se ve čtvrtek objevily v německých médiích. Souvisejí se zločinem, který se odehrál v Praze před deseti měsíci. S nebývale brutální vraždou taxikáře. Toho loni v noci na neděli 9. června umlátili pachatelé sekyrou na okraji pole ve Výmolové ulici v Praze 5. U radlického hřbitova.

Zavraždili mladí cizinci taxikáře podle čaroděje Harryho Pottera?

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Washington /Tübingen - Prvního psa na světě domestikovali evropští lovci a sběrači. Dokládá to genetická studie, kterou zveřejnil tým pod vedením Olafa Thalmanna z univerzity ve finském Turku v odborném časopise Science. Vědci se přitom dlouho klonili k názoru, že domácí psi pocházejí z východní Asie či Blízkého východu. Spory ale prý neustanou.

Pes pochází z Evropy, a ne z Asie, zjistili vědci srovnáním DNA

Svět
Diskuze o financování Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.
Pardubice, Orlickoústecko – Na pracovní návštěvu Orlickoústecka vyjela v minulém týdnu z Pardubic delegace z partnerského německého vládního kraje Tübingen a okresu Reutlingen.  Doprovázeli je představitelé hejtmanství v čele s hejtmanem Radko Martínkem.

Partneři z Německa cestovali po kraji

Z okolí
Diskuze o financování Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí.
Pardubice, Orlickoústecko – Na pracovní návštěvu Orlickoústecka vyjela v minulém týdnu z Pardubic delegace z partnerského německého vládního kraje Tübingen a okresu Reutlingen.  Doprovázeli je představitelé hejtmanství v čele s hejtmanem Radko Martínkem.

Partneři z Německa cestovali po Pardubickém kraji

Pardubický kraj
Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek
Pardubický kraj - Na dvoudenní pracovní návštěvu přijela v neděli večer do Pardubického kraje delegace z družebního německého vládního kraje Tübingen a okresu Reutlingen.

Německá delegace projíždí krajem

Z okolí
Zleva radní Pk Miloslav Macela, náměstek hejtmana Ivo Toman, poslanec Klaus Hofbauer a vicehejtman Roman Línek.
PARDUBICE/BERLÍN - Pardubický kraj, který se v německém Berlíně účastní prezentace čtyř evropských regionů, bodoval především českým pivem, pardubickým perníkem a také TechnoParkem.

TechnoPark a pivo bodovaly

Pardubicko
Ilustrační foto
PARDUBICKÝ KRAJ - Dvacítka starostů, místostarostůi zastupitelů z německého okresu Reutlingen přijede ve dnech 4.-5. května do Pardubicého kraje. Cílem jejich cesty je seznámit se s fungováním veřejné správy a krizového řízení v České republice.

Němečtí starostové přijedou na zkušenou

Pardubicko