ŠTÍTEK: Učená společnost České republiky

Ilustrační foto.
Fakulta životního prostředí UJEP si ve spolupráci s ostatními součástmi UJEP a dalšími partnery připravila řadu osvětových akcí o klimatické změně a souvisejících tématech. Pomáhá jí v tom nový projekt, který podpoří debaty a workshopy, komentované procházky s odborníky i hravé aktivity pro děti. Březen zahajují hned dvěma významnými akcemi.

(Ne)děláme z toho vědu: o klimatu srozumitelně nejen na UJEP

Čtenář reportér
Na březen, měsíc knihy, si univerzitní knihovna připravila řadu akcí. Ilustrační foto.
Pro měsíc čtenářů si Vědecká knihovna Univerzity J.E. Purkyně (UJEP) v Ústí nad Labem připravila řadu zajímavých akcí, třeba swap, environmentální besedu, workshop i výstavy. Před začátkem jara je stále útulným místem koncentrujícím vědění, vzdělávání a pohodu. Čtení je nedílnou součástí našich životů, rozvíjí fantazii, empatii a vzdělává nás. Je pro nás důležité, a proto si již od roku 1955 každoročně na čtení posvítí také březen Měsícem knihy.  

V univerzitní knihovně můžete poslouchat i hrát. Březen je měsíc čtenářů

Čtenář reportér
Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vědci z Učené společnosti ČR žádají vládu o prodloužení nouzového stavu a s ním spojených protiepidemických opatření. Obávají se růstu epidemie covidu-19 kvůli variantě omikron. Napsali to v otevřeném dopisu premiérovi Petrovi Fialovi (ODS), který má ČTK k dispozici. Fiala v minulých dnech uvedl, že jeho kabinet nebude žádat o prodloužení nouzového stavu vyhlášeného předchozí vládou Andreje Babiše (ANO).
25 fotografií

Vědci žádají prodloužení nouzového stavu, obávají se omikronu

Česko
RNDr. Jiří Grygar, CSc.
Před pěti lety to bylo divadýlko – a letos kvůli koronaviru jen komorní oslava v internetovém prostředí. I tak se nejen středočeským astronomům podařilo překvapit osobnost, k níž s obdivem vzhlíží celá republika. Astrofyzik Jiří Grygar, známý jako neúnavný propagátor vědy (a také cyklistiky, který se i s osmi křížky proslavil třeba pravidelnými víkendovými vyjížďkami na kole ze svého pražského bydliště do knihovny observatoře v Ondřejově) ve středu oslavil 85. narozeniny. „V plné síle,“ zdůraznil místopředseda České astronomické společnosti Pavel Suchan. S dodatkem, že uvěřit rodnému listu Jiřího Grygara je vskutku náročné.
33 fotografií

Tvář české vědy jubilantem: Jiřímu Grygarovi je pětaosmdesát!

Z okolí
Jeden ze zakladatelů české kvantové chemie Rudolf Zahradník (na archivním snímku z 26. března 2014)
Ve věku 92 let dnes zemřel jeden ze zakladatelů české kvantové chemie Rudolf Zahradník. Na svém webu to oznámila Akademie věd ČR. Zahradník byl předsedou akademie v jejích začátcích po rozdělení Československa i zakládajícím členem a předsedou Učené společnosti ČR. Mimo jiné byl také v 80. letech školitelem pozdější německé kancléřky Angely Merkelové.

Zemřel profesor Rudolf Zahradník, jeden ze zakladatelů české kvantové chemie

Česko
Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar dostal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za propagaci a popularizaci výzkumu. Udělil mu ji místopředseda vlády pro výzkum a předseda rady Pavel Bělobrádek.
Praha – Uznávaný astrofyzik Jiří Grygar dostal Cenu předsedy Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) za propagaci a popularizaci výzkumu. Udělil mu ji místopředseda vlády pro výzkum a předseda rady Pavel Bělobrádek. Ocenění se začalo dávat letos znovu po mnoha letech, je s ním spojena odměna 300.000 korun. Grygar, který v březnu oslavil osmdesátiny, celou částku věnuje Učené společnosti ČR.

Astrofyzik Grygar získal cenu za popularizaci vědy

Česko
Podzim 2010 v Brdech.
Příbram - Učená společnost České republiky uspořádala od 26. do 28. září pro zájemce z řad svých členů exkurzi do středních Brd. Cílem exkurze bylo seznámit její účastníky se stavem a perspektivami území, kde se připravuje vyhlášení chráněné krajinné oblasti (CHKO) na ploše nynějšího Vojenského újezdu (VÚ) Brdy. Jde o zcela jedinečné území ve středu Čech s vysokou ekologickou a krajinnou hodnotou, které na rozloze 260 km2 není narušeno výstavbou, ani mnoha jinými civilizačními vlivy.

Učená společnost ČR varuje před živelnou výstavbou uvnitř Brd

Příbramsko
Vyškovské gymnázium. Ilustrační foto.
Vyškov – Soutěže v Jičíně se zúčastnili poprvé, obstáli v konkurenci a do Vyškova se vrátili hned se dvěma triumfy. Gymnázium a Střední odborná škola zdravotnická a ekonomická se stala Nejlepší školou 2015. Z jejich řad je i Nejlepší student 2015. Tím se stal Luboš Vozdecký.

Nejlepší žák i škola letošního roku? Z Vyškova

Vyškovsko
Dějepisná soutěž v Chebu.
Cheb - Studenty z 206 českých a 75 slovenských gymnázií čeká velký den. Uskuteční se totiž krajská kola Dějepisné soutěže gymnázií ČR a SR. Ti nejlepší pak postoupí do finále čtyřiadvacátého ročníku této prestižní soutěže.

Přípravy na velkou dějepisnou soutěž vrcholí

Chebsko
Ilustrační foto
Praha – Do konce ledna mají čas propagátoři amerických kurzů pro nadané děti CTYOnline, aby přesvědčili ministerstvo školství, že jim má vyplatit slíbenou 10milionovou dotaci. Ta má uhradit 80 procent nákladů na online kurzy, v nichž se momentálně 150 talentovaných středoškoláků připravuje pro přijetí na prestižní vysoké školy v Česku i v zahraničí. Zbývajících pět tisíc za každého studenta již uhradily jejich rodiny. Bez dotace MŠMT hrozí, že kurzy skončí. Ministerstvo sice nabízí, že studenty převede do jiných bezplatných kurzů, většina účastníků a koordinátorů CTYOnline se však domnívá, že nebudou tak kvalitní.

Učená společnost: Bez dotací mnoho rodin na kurzy CTY nebude mít

Česko
MLADÍ VĚDCI. Ředitelka Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci Irena Přádná (vlevo) a školní dějepisář a odborný vedoucí obou studentů Jan Goll (vpravo) na snímku s Lukášem Hájkem a Filipem Binderem krátce po předání ocenění.
Liberec – Řekne se slovo vědec a vy si představíte šedivějícího pána s brýlemi na nose v bílém plášti. Tuto utkvělou představu bourají dva studenti libereckého Gymnázia F. X. Šaldy Filip Binder a Lukáš Hájek, kteří se – alespoň formálně – mezi takové lidi právě zařadili.

Stali se mladými vědci, přitom teprve maturují

Liberecko
Václav Pačes
Třebíč – Už ve středu otevře své brány XV. Mezinárodní veletrh vzdělávání Didacta 2010. Navzdory ekonomické krizi a malému počtu žáků 9. tříd základních škol, kteří v tomto školním roce opustí lavice, se na veletrh přihlásilo 58 vystavovatelů z různých koutů republiky i Rakouska.

Vědec Václav Pačes se zúčastní veletrhu

Třebíčsko
Kateřina Tláskalová – žákyně ZŠ Zbiroh – s osvědčením, že je autorkou českého pojmenování objevené opice.
Zbiroh – Paviánec kipunji, tak se od nynějška česky nazývá opice objevená teprve v roce 2003 v jihozápadní Tanzánii. Dosud měla jen latinské pojmenování, to české získala zásluhou třináctileté slečny ze Zbiroha.

Katčin paviánec porazil třináct set soupeřů

Rokycansko