ŠTÍTEK: Ulánbátar

Areál bývalé budějovické sodovkárny, kde byl v roce 2007 nalezen mrtvý cizinec. O dva měsíce později objekt zachvátil požár.
Otgonbata Mishig (36), Mongol u nás známý pod přezdívkou Kono, dostal deset let za loupež s následkem smrti. Spáchal ji v roce 2007 v areálu bývalé sodovkárny u Vltavy v krajském městě. Obětí byl Pavel, jeden z bezdomovců, kteří v opuštěném objektu tehdy přespávali.

Zločiny z archivu: Mrtvý v sodovkárně

Českobudějovicko
Prestižní ústecká soutěž mladých klavíristů Pianoforte slaví půlstoletí.
Ústí nad Labem - Neopakovatelný zážitek nabídne středeční koncert orchestru Severočeského divadla pod taktovkou Ladislava Ciglera se sólistkou Sárou Smoliarovou. V 18 hodin zahájí 50. ročník prestižní soutěže klavíristů do 16 let Virtuosi per musica di pianoforte, která vyvrcholí v pátek 24. listopadu. 
3 fotografie

Prestižní klavírní soutěž slaví půlstoletí

Volný čas
Dalajlama při návštěvě v Praze.
Ulánbátar - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes prohlásil, že po lednové inauguraci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa hodlá navštívit Spojené státy. Lze předpokládat, že taková cesta by rozhořčila Čínu, která nositele Nobelovy ceny za mír dalajlamu označuje za nebezpečného separatistu, napsala agentura Reuters.

Dalajlama prý plánuje po Trumpově inauguraci cestu do USA

Svět
Ilustrační foto.
Praha – Zástupci více než 20 českých firem odletí dnes do Mongolska jednat o nových zakázkách. Pětidenní podnikatelskou misi vedou náměstek ministra zahraničních věcí Miloslav Stašek a viceprezident Hospodářské komory Bořivoj Minář. Komora to uvedla v tiskové zprávě.

Firmy míří do Mongolska jednat o nových zakázkách

Ekonomika
Už nejen od Basileje po Tbilisi, s přepravní společností Gebrüder Weiss nově až po Ulánbátar! A to nejen po silnici, ale i po železnici. Společnost poskytuje dokládkové a celovozové přepravy na Kavkaz a do oblasti Střední Asie, a to do států:

Přepravy do Střední Asie a na Kavkaz

Reklama
Stádo koní Převalského vyráží do volné přírody v přísně střežené oblasti Gobi B v Mongolsku.
Bulgan Sum (Mongolsko)/Praha/FOTOGALERIE/ - Čtyři klisny koně Převalského z pražské zoo jsou již v mongolském národním parku Gobi B. Po náročném transportu vyběhly do aklimatizační ohrady v oblasti Takhin Tal, poslední v půl jedné v noci tamního času, uvedla v neděli zoo na Facebooku. Klisny byly do Mongolska přepraveny českým armádním speciálem, který přistál v mongolském Bulgan Sumu.
3 fotografie

Armádní speciál s koňmi Převalského přistál v Mongolsku

Praha
Nakládání klisen v Dolním Dobřejově.
Praha /FOTOGALERIE/ - Čtyři klisny koně Převalského z pražské zoo v sobotu odpoledne odletěly armádním speciálem do Mongolska z letiště v pražských Kbelích. V doprovodu ošetřovatelů míří do národního parku Gobi B, kde budou posléze vypuštěny do volné přírody. Letoun plánuje dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. V mongolském Bulgan Sumu by měl dosednout v neděli ve 13.35 místního času, tedy 07.35 středoevropského času. Letos pražská zoo ve spolupráci s Armádou ČR netradičně připravuje zdvojený transport.
4 fotografie

Z Prahy odletěly do Mongolska čtyři klisny koně Převalského

Praha
Onřej Šperka a Marek Štefech.
Vyškov - Mongolsko je pro mnohé už samo o sobě dost netradiční destinací pro dovolenou. Třiadvacetiletý vyškovský skaut Ondřej Šperka do země ve střední Asii vyrazil se svým kamarádem Markem Štefechem stopem. Na cestě, na niž se vydali, chtějí nejen zmapovat dva české projekty, ale i podpořit další lidi v plnění jejich vlastních výzev.

Dvojice z Vyškovska stopuje do Mongolska. Aby překročili hranici pohodlí

Vyškovsko
Miloš Zeman
Praha - Českou delegaci do mongolského Ulánbátaru na jednání hlav států a vlád členských zemí ASEM (Asia-Europe Meeting, Asijsko-evropské setkání) povede prezident Miloš Zeman. Setkání se uskuteční 14. až 16. července. Vyslání delegace ve čtvrtek projedná kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Českou delegaci na jednání ASEM do Mongolska povede Zeman

Česko
Americký ministr zahraničí John Kerry.
Ulánbátar - Lukostřelbu, dostihy dětských žokejů, odměňování polonahých zápasníků i degustaci kvašeného kobylího mléka dnes okusil šéf americké diplomacie John Kerry během několikahodinové návštěvy Mongolska. Zemi označil za "oázu demokracie" mezi Čínou a Ruskem. Hostitelé na oplátku hovořili o Spojených státech jako o "třetím sousedovi".

Kerry chválil Mongolsko jako oázu demokracie mezi Ruskem a Čínou

Svět
Děti, prohánějící se na koních po nekonečných mongolských stepích, sní o slávě v zemi, kde je jezdectví historickou zálibou.
Ilcít (Mongolsko) – Děti, prohánějící se na koních po nekonečných mongolských stepích, sní o slávě v zemi, kde je jezdectví historickou zálibou. Sny těchto často sotva sedmiletých dětí se však mohou rychle změnit v černou můru, píše agentura AFP.

Sen malých jezdců v Mongolsku může končit zmrzačením

Svět
ADÉLA HANZLÍČKOVÁ (v červeném) a Lenka Hocková.
Ulánbátar - Čeští zápasníci se nedočkali olympijského místa pro hry v Riu ani na světové kvalifikaci v Mongolsku. Marně o něj usilovali v řecko-římském stylu Artur Omarov, David Vála, Filip Dubský a Pavel Powada a volnostylařky Adéla Hanzlíčková, Lenka Hocková-Martináková. Poslední šanci budou mít za dva týdny v Istanbulu.

Daleká cesta. Zápasníci v Mongolsku olympijské místo nevybojovali

Ostatní sporty
Brněnská zápasnice ve volném stylu Lenka Martináková.
Zrenjanin - Pro zápasnici Lenku Hockovou-Martinákovou brněnského Hellasu skončil v srbském Zrenjaninu evropský kvalifikační turnaj na olympijské hry hned v prvním kole. Česká reprezentantka prohrála v kategorii do 53 kg na technickou převahu s osmifinalistkou her v Londýně Mariou Prevolarakiovou z Řecka.

Zápasnice Martináková prohrála na kvalifikaci o OH první duel

Ostatní sporty
Ilustrační foto
Ulánbátar - Americký hamburgerový řetězec Burger King otevřel svou první restauraci v Mongolsku. Připojil se tím k dalším fastfoodovým sítím KFC a Pizza Hut nebo automobilkám BMW či Porsche, které ve vyhlídce na rozvoj těžby surovin očekávají v zemi hospodářský boom, napsala agentura AP.

Burger King otevřel první restauraci v Mongolsku

Ekonomika
Už nejen od Basileje po Tbilisi, s přepravní společností Gebrüder Weiss nově až po Ulánbátar! A to nejen po silnici, ale i po železnici. Prostřednictvím dceřiné společnosti Far Freight, která se stala v loňském roce součástí oranžového světa, rozšiřujeme naše služby o dokládkové a celovozové přepravy na Kavkaz a do oblasti Střední Asie, a to do států:

Přepravy do Střední Asie a na Kavkaz

Reklama
Zkušební výroba papíru ze sloního trusu v pražské zoo.
Mám před sebou kousek hrubého papíru. Nebo možná spíš ztvrdlé papíroviny. Přesto si ho hned po návratu domů dám zarámovat. Před pár lety - když jsme na Srí Lance chystali přepravu slonic Tamary a Janity do Prahy - jsem v Pinnawale viděl výrobu papíru ze sloního trusu. Celý postup jsem si tehdy detailně zdokumentoval a dnes výrobnu tohoto speciálního papíru stavíme také v pražské zoo.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Z Ulánbátaru

Názory z regionu
Mongolsko
Chrudim, Altaj Chrudimský cestovatel Štěpán Klempíř, jeho snoubenka Romanka Věžníková a pes Fany vyrazili před pěti týdny do Mongolska. A uspěli. Z Brna do mongolské metropole Ulánbátar se dostali za 11 dnů. V celkem 90 vozidlech různých tvarů i velikostí urazili už 11 550 kilometrů.

Mongolové autostop neznají

Chrudimsko
Paní Bolormaa Ishjamts otvírá v Ústí mongolskou restauraci.
Ústí nad Labem - Nejen aby se přátelé dobře najedli a připomněli si svou dalekou zem, kde vládl slavný Čingischán, ale aby i Ústečané rozpoznali morin khuur od kytary, pochválili funkční jurtu, na mapě označili Ulánbátar. I proto vznikne v Ústí mongolská restaurace.

Mongolská restaurace bude ve Velké Hradební

Ústecko
Diashow Mongolsko - země Čingischána
Olomouc – Do nekonečných stepí Mongolska zavede diváky v úterý 25. listopadu cestovatel a fotograf Martin Loew, který představí svou diashow Mongolsko – země Čingischána v olomouckém kině Metropol. Během komentovaných projekcích povypráví o dobrodružstvích a zážitcích, které ho na cestách po nejméně obydlené zemi světa potkaly.

Zkuste diashow o Mongolsku, v olomouckém kině Metropol

Volný čas
Lukostřelec František Sedláček
Prostějov – Má zásluhu na vzniku prostějovské lukostřelby, hodně udělal i pro rozvoj kuší. Loni se navíc trenér a mnohonásobný reprezentant dostal i do prostějovské sportovní síně slávy. Matador lukostřelby však zůstává aktivní i v téměř osmdesáti letech a jeho kolega a spolupracovník o něm bez nadsázky říká, že je to nejstarší aktivní střelec v České republice.

Střílet z luku se dá klidně do sta, říká prostějovský matador František Sedláček

Prostějovsko