ŠTÍTEK: Uljanovsk

Petr Gazdík
Moskva/Praha – Pracovníci moskevského letiště Šeremeťjevo dnes několik hodin bránili české delegaci v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem v odletu českým armádním speciálem do Uljanovska, kde měli čeští představitelé odhalit památník padlým československým legionářům. Delegace později do Uljanovska odletěla, kvůli zdržení ale Gazdík v Uljanovsku nepředal ruským válečným veteránům české pamětní medaile. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že ruská strana považuje incident na letišti za nešťastné nedorozumění.

Česká delegace po zdržení v Moskvě odhalila legionářský pomník

Svět
Petr Gazdík
Moskva/Praha – Česká delegace včetně místopředsedy Poslanecké sněmovny Petra Gazdíka, která má v Rusku odhalit památníky padlým československým legionářům, uvízla dnes dopoledne na moskevském letišti Šeremeťjevo. Až po několika hodinách dostala česká delegace v čele s místopředsedou Poslanecké sněmovny Petrem Gazdíkem dostala povolení pokračovat v cestě z Moskvy do Uljanovsku, kde má odhalit památník padlým československým legionářům. Delegace letí českým armádním speciálem.

Rusové pustili českou delegaci včetně Gazdíka do letadla až po hodinách čekání

Svět
Vystoupení ve městě Uljanovsk.
Kunovice, Rusko – Začátkem letošního roku dostal soubor Handrlák z Kunovic nabídku na zájezd do Ruska, do města Uljanovsk. Jednalo se o vystoupení ve dvou programech „Rodná země a vítězství války" a „Všechny vlajky u nás na návštěvě" u příležitosti velkých oslav sedmdesátiletého výročí konce II. světové války. Neváhali jsme, nabídku přijali a začali se intenzivně připravovat.

Handrlák v Rusku: Ochutnali jsme jejich typická jídla

Volný čas
Ilustrační foto.
Washington – Zemi v důsledku rozsáhlé solární bouře zasáhl nečekaně velký proud energetických částic, který by mohl zanechat dočasné následky na rozvodných sítích a satelitní navigaci. Žádné škody prozatím nebyly zaznamenány, uvedlo dnes americké Centrum pro předpovědi vesmírného počasí (SWPC). Díky bouři bylo možné pozorovat severní polární záři mnohem jižněji, než je běžné, například v Moskvě.

Země čelí následkům solární bouře, navigace tak nemusí být přesná

Svět
Olga Borisová-Pračiková
Ostrava /ROZHOVOR/ - Patří k předním sólistkám baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na zdejším jevišti vytvořila řadu znamenitých postav klasického i soudobého tanečního repertoáru. Skromná umělkyně a pedagožka Olga Borisová-Pračiková žije v Ostravě už téměř dvacet let a toto město si doslova zamilovala.

Ostrava zůstane mým domovem do konce života, říká sólistka baletu

Divadlo
Olga Borisová-Pračiková
Patří k předním sólistkám baletního souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. Na zdejším jevišti vytvořila řadu znamenitých postav klasického i soudobého tanečního repertoáru. Skromná umělkyně a pedagožka Olga Borisová-Pračiková žije v Ostravě už téměř dvacet let a toto město si doslova zamilovala.

Ostrava zůstane mým domovem do konce života, říká sólistka baletu

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha – Památku československých legionářů by v Rusku mělo v budoucnu připomínat až 50 pomníků. Nyní jich je deset, další tři by mohly vyrůst ještě letos a rozpracováno je dalších deset, řekl Pavel Filipek z ministerstva obrany, který má na starosti válečné hroby českých a československých vojáků po celém světě.

Československé legionáře by v Rusku mělo připomínat až 50 pomníků

Česko