ŠTÍTEK: Umberto Eco

Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Ilustrační foto
Doporučená literatura ve školách studenty často nebaví a jen zřídka v seznamech dochází k obměně starých titulů za moderní díla. Učitelé to částečně přisuzují požadavkům jednotné státní maturity. Zároveň ale upozorňují, že i zastaralé tituly není často důvod měnit, protože potenciál zaujmout mají, pokud se změní forma podání.

Školní četba? Harry Potter, ani Zaklínač Babičku nevyštípou, říkají učitelé

Česko
Profesor Doležel by v říjnu oslavil 100 let
Významné výročí narození si připomíná rodina, přátelé a známí světově uznávaného literárního vědce, lingvisty, emeritního profesora University of TorontoRozsáhlé a mnohostranné vědecké dílo Lubomíra Doležela podstatně ovlivnilo nejen naši, ale i světovou literární vědu. Od poloviny sedmdesátých let formuloval spolu s Umbertem Ecem, ThomasemPavelem, Marií-Laurou Ryan, Ruth Ronen a dalšími spolupracovníky koncepci narativní sémantiky fikčních světů do podoby samostatného literárněteoretického směru. Vzpomínku a jeho profesní úspěchy připomněl jeho synovec Petr Oskar Bílek

Rodák z Postřelmova, literární vědec Lubomír Doležel by oslavil 100 let

Čtenář reportér
Spisovatel a filozof Umberto Eco se kdysi v jednom svém sloupku ironicky pozastavil nad posedlostí, s jakou obdivujeme „profesionalitu“ každého, kdo jen dobře dělá svou práci.

Profesionál bez uvozovek

Komentáře
Díváme-li se s odstupem čtyř dnů na „kauzu Kúdela“ a lítý spor Slavie s Glasgow Rangers, jasná je jedna věc: asi nikdo příčetný by nechtěl být v kůži gentlemanů z UEFA, kteří mají ve skandálu (údajného) rasismu a (údajného) napadení v šerém zákulisí Ibrox Stadium vynést rozsudek.
5 fotografií

Hlavně být co nejvíc slyšet

Komentáře
Bedřich Fryč.
/ROZHOVOR/ Městské knihovny se ve větších i menších městech přestávají orientovat jen a pouze na půjčování knih. Setkávají se v nich lidé, vytváří vzdělávací programy pro všechny věkové kategorie. Z městských knihoven se tak stávají komunitní místa, která prohlubují zájem obyvatel nejen o knihy, ale také o lokální kulturu a historii. Jakým směrem se vydá nový ředitel Chomutovské knihovny Bedřich Fryč?

Bedřich Fryč: Na knihu si najdu čas každý večer a rád čtu i o víkendech

Chomutovsko
Současná Palmovka.
Praha - Kdy, když ne teď? S tímto odvážným názvem začne v pondělí 5. června na Palmovce výstava, která předestře budoucí vývoj této dnes jedné z nejzanedbanějších částí Prahy. Na několika panelech budou ukázány změny, které se na Palmovce chystají, například na místě již nefunkčního autobusového nádraží.

KRÁTCE: Lidé promluví do budoucí podoby Palmovky

Praha
Umberto Eco
Italský spisovatel Umberto Eco, který zemřel 19. února 2016 v Miláně, patřil k nejznámějším spisovatelům světa. Vyhlášený sémiolog, ceněný teoretik středověku, filozofický polyhistor a italský vysokoškolský profesor se proslavil hned svým prvním románem Jméno růže (1980), který je díky mixu sémiotiky (nauky o symbolech), analýzy bible, medievalistiky a detektivní zápletky považován za předchůdce mysteriózních thrillerů.

Před rokem zemřel italský spisovatel Umberto Eco

Ostatní
Filozof a spisovatel Jan Sokol
Praha - Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 dostane letos přední český filozof, vysokoškolský profesor a publicista Jan Sokol. Ocenění převezme 5. října, v den Havlových nedožitých 80. narozenin, sdělil ředitel nadace Vangelis Zingopis. Nadace ocenila Sokola za jeho přínos ke svobodě slova a rozvoji vzdělanosti, současně vyzdvihla i jeho osobní statečnost v době komunismu. Při příležitosti předání ceny vydává sborník Sokolových esejí a textů nazvaný Nežít jen pro sebe.

Cenu Havlovy nadace letos dostane filozof Jan Sokol

Česko
Filozof Tomáš Sokol.
Praha - Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 dostane letos přední český filozof, vysokoškolský profesor a publicista Jan Sokol. Ocenění převezme 5. října, v den Havlových nedožitých 80. narozenin, sdělil v pondělí ředitel nadace Vangelis Zingopis. Nadace ocenila Sokola za jeho přínos ke svobodě slova a rozvoji vzdělanosti, současně vyzdvihla i jeho osobní statečnost v době komunismu. Při příležitosti předání ceny vydává sborník Sokolových esejí a textů nazvaný Nežít jen pro sebe

Cenu Havlovy nadace letos dostane filozof Jan Sokol

Praha
Ladislav Nagy, překladatel
Tábor – Ještě na gymnáziu se rozhodoval mezi matematikou a angličtinou. Naštěstí pro českou literaturu padla volba na druhý z oborů. „Říkal jsem si, že třeba skončím jako učitel angličtiny a literatury," vzpomíná jednačtyřicetiletý rodilý Táborák Ladislav Nagy na své středoškolské dilema. Učitelské profesi se nyní skutečně naplno věnuje, odborné kruhy jej však nejvíce reflektují jako zdatného překladatele.



Host Deníku: Pokud překladatel není vidět, je to v pořádku

Táborsko
Ilustrační foto
Zlínský kraj – Už v neděli končí v ČR devatenáctý ročník Týdne knihoven. Také ve Zlínském kraji byl plný akcí s ním spojených, pokud se vám však nepoštěstilo udělat si na některou z nich čas, Deník pro vás připravil čtenářský kvíz, kde si třiceti otázkami z knižního světa můžete ověřit alespoň své čtenářské znalosti.

Velký literární kvíz Deníku: vyzkoušejte si své znalosti!

Kroměřížsko
Ilustrační foto
Praha – Rafinovaná manipulace společnosti, příšerné vánoční příběhy, netradiční sepětí architektury a literatury i román ověnčený Pulitzerovou cenou. To jsou knižní novinky, které postupně přinese na podzimní pulty ambiciozní nakladatelství Argo. Jsou mezi nimi Nulté číslo Umberta Eca odehrávající se v novinářském prostředí, nový román Miloše Urbana Urbo Kune i Stehlík americké autorky Donny Tarttové, který dosáhl na prestižní literární cenu.

Knižní novinky: Média podle Eca, vánoční děs i Provence

Ostatní
Snímek z opery Sezname, otevři se!
Cenu Divadelních novin získal tvůrčí tým Martin Smolka a Jiří Adámek za inscenaci Sezname, otevři se! Jedná se o novou operu, kterou Národní divadlo moravskoslezské (NDM) Ostrava objednalo speciálně pro druhé bienále festival NODO (New Opera Days Ostrava / Dny nové opery Ostrava) a k Roku české hudby, které NDM pořádá spolu s Ostravským centrem nové hudby.

Prestižní cena pro Ostravu za operu Sezname, otevři se!

Volný čas
Lass
Praha - Cenu VIZE 97 dnes v Praze z rukou Dagmar Havlové převzal americký profesor kulturní a sociální antropologie Andrew Lass. Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, která cenu uděluje, ho vyznamenala mimo jiné za to, že po revoluci pomohl návratu Československa do světa civilizovaných společností.

Americký antropolog Andrew Lass převzal cenu VIZE 97

Česko
Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek udělil 6. června v Praze ceny Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. Na snímku je polská filmová režisérka a scenáristka Agnieszka Hollandová.
Praha – Na polsko-českém pomezí natočí napřesrok režisérka a někdejší absolventka pražské AMU Agnieszka Hollandová film Přes kosti mrtvých, jehož podkladem je román polské spisovatelky Olgy Tokarczukové. Kritici ho označují za morální thriller a srovnávají se Jménem růže Umberta Eca, neboť také kombinuje mysterium s filozofií.

Agnieszka Hollandová připravuje polsko-českou detektivku

Film a televize
Umberto Eco
Praha – Slavný spisovatel Umberto Eco revidoval svůj nejznámější román Jméno růže. Stejně jako v dalších svých prvních literárních dílech, k nimž se vrací, v něm učinil změny na základě připomínek od čtenářů a překladatelů. Nové vydání Jména růže vyšlo v českém překladu Zdeňka Frýborta v Argu, které připravuje také nové vydání Foucaultova kyvadla.

Autorem přepracované Jméno růže vychází česky

Ostatní
Ilustrační foto
Praha - Seznamy povinné literatury dostává ve škole víc než polovina žáků, téměř všichni doporučené knihy čtou. Průzkum Čtení pomáhá, do něhož se zapojilo 6357 žáků základních a středních škol, také zjistil, že téměř 70 procent dětí si vede čtenářský deník.

Průzkum: Povinnou literaturu čte většina dětí

Česko
Spisovatel Jaroslav Rudiš
Londýn – Více než 500 spisovatelů z 80 zemí, včetně českého autora Jaroslava Rudiše, se ve společné výzvě postavilo proti tomu, aby korporace a vlády sledovaly elektronickou komunikaci občanů. Autoři vyzvali OSN k přijetí konvence na ochranu občanských práv v digitálním věku. Mezi signatáři výzvy, otištěné dnes ve zhruba 30 denících celého světa, jsou i nositelé Nobelovy ceny za literaturu včetně J.M. Coetzeeho či Orhana Pamuka.

Více než 500 spisovatelů z celého světa vyzvalo k ochraně osobních údajů

Svět
Jméno růže
Pardubice /RECENZE, FOTOGALERIE/ - V hlavních rolích nové inscenace se představil Jiří Kalužný jako Vilém z Baskervillu a Petr Borovec v roli Adsona z Melku… Mysteriózní detektivka Jméno růže měla v sobotu premiéru ve Východočeském divadle Pardubice (VČD). Slavný román italského univerzitního profesora, sémiologa a spisovatele Umberta Eca proslavilo také filmové zpracování Jeana-Jacquese Annauda s Seanem Connerym v hlavní roli.
8 fotografií

Divadelní Jméno růže svádí s knihou a filmem od počátku nerovný boj

Divadlo