ŠTÍTEK: University College

Až se kontinenty dnešní Země spojí znovu dohromady, může to podle vědců způsobit velké hromadné vymírání
Sedm současných kontinentů se podle propočtů geologů vrátí do jednoho obrovského celku zvaného Pangea Ultima. Badatelé nyní vytvořili model klimatu, které tam bude panovat. S překvapením zjistili, že v obrovské pevninské mase na rovníku zavládne doslova smrtící počasí. Horko zničí mnoho rostlin, savce i člověka, nikdo z nich se měnícím se podmínkám nestihne přizpůsobit.

Smrtící superkontinent. Lidem zbývá 250 milionů let, život vymaže extrémní horko

Věda
Dan Mair je Američan žijící v Praze.
Dan Mair se narodil na konci 60. let minulého století v severoamerickém Seattlu. Poslední čtvrtstoletí jeho života je však spojené s Prahou, kde žije ve vinohradském bytě s moravskou manželkou a dvěma dětmi. Absolvent východoevropských studií z londýnské University College, který se živí jako konzultant marketingu a komunikace, návrat do vlasti neplánuje.
4 fotografie

„Pražští“ Američané volí Bidena. Proč jim vadí prezident Trump?

Praha
Po starověké mayské říši se dochovala řada památek i artefaktů, přesto však epocha jejího největšího rozkvětu nadále skrývá tajemství
Starověké mayské války se rozhořely překvapivě brzy. Extrémní konflikty vypukly dlouho před úpadkem civilizace, říkají vědci s odvoláním na nová zjištění o zániku mayského města Witzna. Toto město podle nových výzkumů už v roce 697 lehlo popelem, přičemž ho podpálili útočníci z konkurenčního království nacházejícího se na území dnešní Guatemaly.

Jak zanikla starověká mayská civilizace? Vědci přišli s překvapivou teorií

Věda a technika
Stonehenge
Unikátní stavba, kterou dnes nazýváme Stonehenge, byla postavena zhruba před pěti tisíci lety. Dodnes vyvolává mnoho otázek, stejně jako její stavitelé. Kdo byli tito lidé? Šlo o původní obyvatele kontinentu nebo přišli odjinud? Na tyto otázky se již celá desetiletí snaží odpovědět vědci z celého světa. Nyní jsou zase o krok blíže k poznání.
4 fotografie

Kdo byli předci stavitelů proslulého Stonehenge? Pocházeli z Turecka

Svět
Stonehenge
Kameny použité k výstavbě britského Stonehenge pochází podle výzkumů z pohoří vzdáleného zhruba 230 kilometrů. Jak je ale neolitičtí stavitelé na Salisburskou planinu dopravili? Až doposud odborníci předpokládali, že byly přepravovány po vodě. Nejnovější výzkum ale naznačuje, že tomu mohlo být jinak. Monument původně mohl stát v blízkosti dolu a teprve později být přesunut do současné lokality. 
4 fotografie

Záhadné Stonehenge. Původně mohlo stát stovky kilometrů daleko, tvrdí vědci

Věda a technika
Děti v jeslích - ilustrační foto
/INFOGRAFIKA/ Má se Česko vydat cestou kvalitních předškolních zařízení i pro nejmenší děti, nebo rozvíjet pracovní možnosti pro matky s miminky? To je otázka, kterou třeba v Belgii, Švédsku nebo Španělsku neřeší. „O umisťování dětí od tří měsíců věku v jeslích se žádná společenská debata nevede, obecně se má za to, že je o ně dobře postaráno.
11 fotografií

Plán EU: Třetina dětí v jeslích. Od roku 2020 se školky otevřou dvouletým

Česko
Výbuch sopky Bárdarbunga na Islandu v roce 2014
/VIDEO/ Čtyři silná zemětřesení zaznamenaly islandské úřady koncem října v oblasti sopky Bárdarbunga na jihozápadě země. Podle expertů by tak sopka, kterou pokrývá ledovec Vatnajoekull, mohla znovu hrozit erupcí. Její případný výbuch by mohl narušit leteckou dopravu v Evropě, stejně jako se to stalo v roce 2010, když islandský vulkán Eyjafjallajoekull vychrlil mrak vulkanického popela, píše list The Sun. 
5 fotografií

Vybuchne, nebo ne? Islandská sopka opět hrozí letecké dopravě

Svět