ŠTÍTEK: University of Toronto

Brněnská výzkumnice Klára Marečková.
/ROZHOVOR/ I mírné pití alkoholu v těhotenství může mít dlouhodobé následky na vývoj mozku dítěte a jeho funkci v dospělosti. Nové poznatky přinesl tým expertů z výzkumného institutu CEITEC Masarykovy univerzity, RECETOX Masarykovy univerzity a University of Toronto. První autorkou studie je brněnská neurovědkyně Klára Marečková. „I malá konzumace alkoholu v těhotenství ve skutečnosti může vadit, i když vliv není na první pohled viditelný,“ říká v rozhovoru pro Brněnský deník Rovnost.
2 fotografie

Alkohol v těhotenství: I malé množství může poškodit mozek dítěte, říká vědkyně

Brněnsko
Lidské srdce je zázrak přírody, zapumpuje dohromady až 3,3miliardykrát za život. Vědci přesto dokázali vypěstovat jeho nápodobu, která bije také
Třebaže výzkum léčby kardiovaskulárních onemocnění urazil v posledních desetiletích dlouhou cestu, stále platí, že na problémy spojené se srdcem umírá ročně po celém světě téměř 18 milionů lidí. Teď vědci udělali ve výzkumu srdečních stavů další krok: podařilo se jim vypěstovat miniaturní funkční model lidské srdeční komory.

Vědci uměle vypěstovali miniaturní lidské srdce. Bije a pumpuje jako skutečné

Věda
Vítězný tým: Tomáš Pikous, Barbara Suchanová a Marek Novák
Studenti z pražského ČVUT zvítězili vůbec poprvé v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup, kterou pořádá společnost Microsoft. Zde se svým projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou, porazili 54 týmů z celého světa a získali peněžní ocenění v hodnotě 250 tisíc dolarů, tedy zhruba 5,5 milionů korun.

Studenti ČVUT vyhráli prestižní mezinárodní soutěž Microsoftu

Svět
Ilustrační foto.
Řím - Staří lidé, kteří kolem sebe mají alespoň tři rodinné příslušníky kromě partnera a pravidelně se s nimi stýkají, žijí déle než ti, kdo jsou sami. Přátelé naopak nemají na délku života žádný vliv, píše italský deník Corriere della Sera.

Rodinná pouta pomáhají žít déle a lépe

Zdraví
Phil Kessel se o radost ze Stanley Cupu se podělil s dětmi z nemocnice SickKids v Torontu.
Phil Kessel je nejen vynikající hokejista, ale i skvělý člověk. O svou radost ze Stanley Cupu se podělil s dětmi z nemocnice SickKids v Torontu, kterým přivezl nejcennější hokejovou trofej planety ukázat. Vždyť co potěší více než dětská radost.

Kessel vzal Stanley Cup do dětské nemocnice

Hokej
Snímek je z jeho poslední návštěvy Náchoda v roce 2004, kdy mu byl v rámci konference věnované jeho životu a literárnímu dílu udělen čestný doktorát literární akademie Josefa Škvoreckého.
Praha, Náchod - Spisovatel, snílek a zároveň skeptik Josef Škvorecký si nesmrtelnost zajistil již svou románovou prvotinou Zbabělci. Rodák z východočeského Náchoda, kde přišel na svět 27. září 1924, se již za svého života se zařadil mezi klasiky české literatury.

Spisovatel Josef Škvorecký byl snílek i skeptik

Náchodsko
Ilustrační fotografie.
Ottawa – Původ člověka a dalších obratlovců vystopovali paleontologové k obyčejnému červu, který žil v oceánech před půl miliardou let. Uvádí to studie, kterou v pondělí zveřejnil britský vědecký časopis Biological Reviews a o níž informovala agentura AFP.

Vědci vystopovali původ člověka k fosilnímu červu

Zlínsko
Josef Škvorecký
Praha – Spisovatel, snílek a zároveň skeptik Josef Škvorecký si nesmrtelnost zajistil svou románovou prvotinou Zbabělci a již za svého života se zařadil mezi klasiky české literatury. Někdejší exulant, který poslední čtyři dekády strávil hlavně v Kanadě, napsal úctyhodnou řadu próz, několik filmových scénářů, nepočítaně článků, studií či esejů. V úterý v kanadském Torontu zemřel, bylo mu 87 let. Byl to slavný český rodák. Zanechal po sobě nesmazatelnou stopu…

Spisovatel Josef Škvorecký byl snílek i moudrý skeptik

Knihy
Ilustrační obrázek
Washington -Mimořádně rozvětvenou špionážní síť, založenou na infiltraci stovek důležitých počítačů ve 103 zemích světa, odhalili kanadští počítačoví specialisté z Torontské univerzity.

Špionážní síť infiltrovala přes sto zemí

Svět
Ilustrační foto
Washington - Dostal jméno Titanoboa cerrejonensis a žil před 58 až 60 miliony let. Byl největším hadem všech dob, ale svět se o něm dověděl až ve středu, kdy tým vědců z University of Toronto uveřejnil v časopise Nature výsledky svého výzkumu zabývajícího se fosilizovanými pozůstatky obřích plazů z kolumbijského Correjonu.

Na Zemi žil kdysi obří had dlouhý jako Tyrannosaurus rex

Svět