ŠTÍTEK: Univerzita v Cambridgi

Molekulární bioložka Alena Panicucci Zíková z Biologického centra AV ČR.
Molekulární bioložka Alena Panicucci Zíková z Biologického centra (BC) AV ČR se stala novou členkou Evropské organizace pro molekulární biologii (EMBO). To je prestižní organizace, která podporuje excelenci ve vědách o živé přírodě a sdružuje uznávané vědce z celého světa. V této elitní komunitě EMBO zasedá v současné době více než 2100 vědkyň a vědců z celého světa, z toho přesně 20 jich nyní působí v České republice.

Velký úspěch. Budějovická bioložka patří k evropské elitě molekulární biologie

Zprávy
Čtyřdenní pracovní doba ve Velké Británii měla pozitivní dopady na zaměstnance.
Zatím nejdelší experiment se zkráceným pracovním týdnem ve veřejném sektoru ve Velké Británii nese ovoce. Britští akademici uvedli, že zkušební zkrácená pracovní doba okresního úřadu v South Cambridgeshire přinesla velký přínos pro zaměstnance i zaměstnavatele. O den zkrácený týden měl za výsledek lepší psychické a fyzické zdraví pracovníků, menší počet výpovědí popelářů, víc zájemců o práci a zároveň rychlejší vyřizovaní požadavků.

V Británii zkusili kratší pracovní týden. Přinesl velmi zajímavé výsledky

Státy mimo EU
Nalezené stříbrné mince ve městě Wettin v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko.
Váček se stříbrnými mincemi nalezený v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko je vítaným přínosem pro poznání tamní historie. Archeologové zjistili, že peníze, které pravděpodobně patřily někdejšímu starostovi, byly v zemi ukryté od 17. století. Sbírka navíc obsahovala regionální i zahraniční platidla, dokonce některá vzácná. I proto odhadují dnešní hodnotu na více než dvanáct milionů korun.
4 fotografie

Poklad v Německu: Šli do práce na stavbu, vykopali váček za miliony korun

Objevy
Rekonstrukce obličeje neandrtálské ženy. Vědci z Univerzity Cambridge spolupracovali s producenty Netflixu
Vědci z Velké Británie po několikaletém výzkumu zrekonstruovali obličej neandrtálské ženy. Pečlivá obnova poškozených ostatků starých 75 tisíc let a důkladná analýza umožnila odhalit jedinečnou tvář pravěkého člověka. Odborníci ukázali překvapivý vzhled v novém dokumentárním filmu na platformě Netflix. Univerzita Cambridge poskytla Deníku exkluzivní fotografie.
12 fotografií

Vědci pro Netflix oživili obličej neandrtálkyně. Deník získal exkluzivní snímky

Věda
Ilustrace exoplanety K2-18b.
Na exoplanetě K2-18b se může vyskytovat mimozemský život. Vědci v její atmosféře objevili sloučeninu, kterou na Zemi produkují pouze živé organismy. S pomocí Vesmírného dalekohledu Jamese Webba chtějí zjistit víc. Pokud se nálezy prokážou, z obřího světa se stane místo s největším potenciálem pro obyvatelnost. Osídlení planety člověkem by však mělo háček.

Jsme ve vesmíru sami? Na obří exoplanetě může být život. Webbův teleskop má data

Vesmír
Ilustrační foto
Blíže k sebevraždě než většinová populace mají lidé patřící k sexuálním menšinám. Tohle tvrzení není pomluva ani předsudek, ale jednoznačný závěr expertů z NUDZ: Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech na Praze-východ. Ten funguje jako centrum pro výzkum, implementaci, vzdělávání a klinickou péči v oblasti duševního zdraví. Jistý nádech senzačnosti nedává této nové informaci samotný její obsah, ale spíš fakt, že něco takového bylo u nás zkoumáno poprvé.

Experti: Sexuální menšiny často myslí na sebevraždu. Okolí se chová nepatřičně

Praha
Chuť na nezdravé jídlo se dá zažehnat. Přílišná konzumace představuje zdravotní riziko
Hektický životní styl, málo času, spěch, stres. To jsou faktory, které nás často doženou k myšlence na nezdravé jídlo. To navíc často hltáme na jeden nádech, abychom vše stihli. Rychlá jídla ale často obsahují vysoké množství soli, cukrů a přídatných látek, které nejenže našemu tělu neprospívají, ale vytváříme si na nich i závislost. Nezdravému jídlu se dá přitom celkem snadno vyhnout, což se brzy projeví nejen na našem zdraví, ale i na naší váze.

5 triků, které oklamou mozek, aby neměl chuť na nezdravé jídlo. Kila půjdou dolů

Zdravý život
Lidský mozek je stále velkou záhadou. Lidský mozek. Víte, které potraviny mu nejvíc škodí?
Řešíme diety a zaměřujeme se na to, jaké potraviny ohrožují naši postavu. Ale co mozek? Jeden z nejdůležitějších a nejsložitějších orgánů ohrožujeme, aniž bychom to často tušili. Víte, které potraviny mozku nejvíc škodí? Co z našeho jídelníčku negativně ovlivňuje naši koncentraci, paměť, náladu a zvyšuje riziko demence? Jaké potraviny omezit nebo úplně vyřadit, aby náš mozek správně fungoval?

Pozor na mozkové zabijáky. Patří k nim i potraviny, které vypadají nevinně

Zdraví
Nově jmenovaní profesoři Martin Čapský a Tomáš Weidlich
Univerzita Pardubice získala další dva nové profesory. Nově se nejvyšší akademickou hodností budou prezentovat Martin Čapský z Fakulty filozofické a Tomáš Weidlich z Fakulty chemicko-technologické. Jmenovací dekrety si v úterý 12. prosince převzali při slavnostním aktu v pražském Karolinu.

Čapský a Weidlich. Univerzita Pardubice má dva nové profesory

Pardubicko
Okolí islandské sopky Laki, kudy se po její erupci v roce 1783 valila láva
Islandský poloostrov Reykjanes prožívá po osmi stoletích klidu prudké oživení sopečné aktivity. Úřady nařídily evakuaci rybářského městečka Grindavík a pracují na ochraně velké geotermální elektrárny. Pokud dojde k erupci, může trvat měsíce. Vulkanologové navíc odhadují, že láva může čas od času tryskat po dalších několik století. Podobné množství popela ve vzduchu jako v případě známého výbuchu 140 kilometrů vzdálené sopky Eyjafjallajökull v roce 2010 ovšem v blízké době neočekávají.

Síra ve vzduchu nad rozechvělou zemí. Island čeká, zda vybuchne sopka

Státy mimo EU
Vědec, fyzik, chemik a manažer Pavel Banáš hostem Deníku s nadhledem
Hostem nového dílu videocastu Deník s nadhledem se stal vědec, chemik, fyzik a v neposlední řadě manažer vědy – ředitel vědeckého centra CATRIN Pavel Banáš. Moderátor Roman Štěpánek se jej ptal na jemu blízká témata o přírodních vědách, jako je chemie a fyzika, ale také na otázky spojené s univerzitním prostředím. A jak sám Pavel Banáš podotknul, věda nemá být složitá, protože poté to asi není pro vás to „pravé ořechové“.

Budoucnost vědy? Propojování a vědci musí mít tah na branku, říká Pavel Banáš

Věda
Premiér Rishi Sunak vařil pro seniory...
Svaz obchodu zadal se spolkovou kriminálkou bezpečnostní studii, v níž odpovídalo 150 prodejců. Jen krádeže v obchodech způsobují za rok v zemi ztráty kolem půl miliardy eur - loni k nim došlo v devíti z deseti prodejnách. Ve 43 % se lidé pokoušeli zaplatit padělky, 22 % organizovaně žebrat, stejně tolik bylo případů vandalismu, 18 % napáchala organizovaná kriminalita.

Od sousedů: 90 % rakouských obchodníků loni okradli

Českobudějovicko
Velikost i tvar poprsí vypovídá o osobnosti ženy.
Dobrá zpráva pro všechny „horňáky“. Koukáte ženám nejen do očí, ale vždy váš zrak nakonec chtěně či nechtěně spočívá o patro níž na jejích prsou? Možná si o sobě myslíte tak trochu, že jste nevychovanými muži, kterým etiketa nic neříká. Ale co když jste si pouze chtěli ověřit, jaké má žena IQ, než vůbec otevřela ústa? I tak totiž váš upřený pohled na ženská prsa můžete vnímat. A jakou že mají ňadra a osobnost ženy souvislost? Podle některých výzkumů obrovskou.
5 fotografií

Prsa o ženách prozradí hodně. Vědci řekli, jak ňadra souvisí s hodnotou IQ

Zdraví
Pětidenní výstava notového rukopisu Ludwiga van Beethovena. Ilustrační snímek
Téměř 200 let po smrti hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena získali vědci z pramene jeho vlasů DNA a snažili se zjistit, co stálo za zdravotními problémy a ztrátou sluchu, kterými trpěl. Příčinu hluchoty německého skladatele sice neodhalili, nicméně zjistili genetické riziko onemocnění jater a infekci žloutenky typu B poškozující játra, kterou trpěl v posledních měsících života, napsala agentura AP.

Beethovenovy problémy s játry nezpůsobil jen alkohol, zjistili vědci

Věda
Prémiovaný!
Loni bylo za trestné činy v Rakousku odsouzeno 25 626 osob, meziročně o 0,2 % víc. 84,9 % z nich byli muži. Rakouskou státní příslušnost mělo 59,1 % potrestaných. Většinou šlo o majetkové delikty (32,2 %), následovaly činy proti zdraví 18,6 %, drogové 14,2 % a pro porušení sexuální integrity 3,3 % (meziroční největší vzestup o 15,3 %).

Od sousedů: Jak loni hřešili Rakušané

Českobudějovicko
I když mniši ve středověku měli přístup k toaletám, trpěli na parazitické červy mnohem více než běžní lidé.
Nová studie odhalila šokující informaci. Mniši žijící ve středověké Anglii měli být podle vědců přímo prolezlí červy. Průzkum středověkých koster v oblasti Cambridgeské univerzity naznačuje, že právě mniši i přes přístup k toaletám trpěli na parazitické červy mnohem více než běžní lidé. Informoval o tom portál CNN.

Středověcí mniši byli za života prolezlí červy. Hrozba číhala v zahradách

Objevy
Univerzita Karlova (UK) - Karolinum
Mezi 1000 nejlepších vysokých škol na světě se v letošním žebříčku zařadilo osm českých univerzit, o jednu více než loni. První desítce seznamu nejlepších vysokých škol ARWU (Academic Ranking of World Universities) vévodí americké a britské univerzity, první místo si už podvacáté v řadě vysloužila Harvardova univerzita. Nejlepší českou školou je podle žebříčku Univerzita Karlova, která skončila na děleném 301. až 400. místě.

Tisícovka nejlepších. Mezi top univerzity světa se dostalo osm škol z Česka

Česko
Ilustrační snímek.
Olověné broky, které se často používají při lovu ze střelných zbraní, vedly podle nedávno zveřejněné studie vědců z Cambridgeské univerzity k úbytku vysokého počtu dravců v Evropě. Jedovaté olovo údajně kontaminuje ptačí potravu.

Zakážou olověné broky! Není to nesmysl?

Udržitelnost