ŠTÍTEK: únos

George Kelly Barnes, zvaný Machine Gun Kelly, na policejním identifikačním snímku
Problémový mladík, pašerák a bankovní lupič, vynikající střelec, manžel protřelé kriminálnice, příkladný vězeň. Takové tváře měl americký gangster z období prohibice známý jako Machine Gun Kelly. Vlastním jménem George Kelly Barnes zemřel přesně před 70 lety. Ve vězení. Za mříže jej dostal únos, pro který si zločinci nevědomky vybrali nejhorší možnou oběť.
11 fotografií

Gangster Machine Gun Kelly: Vaz mu zlomil pozorný svědek, o zatčení panuje mýtus

Historie
Obviněný Ariel Castro
Na celých deset let se počátkem tohoto století proměnil život v noční můru pro tři mladé ženy z amerického Clevelandu, které unesl a následně ve svém domě věznil řidič školního autobusu Ariel Castro. Oběti týral a znásilňoval. Castro v rukách policistů skončil, až když se jedné z žen povedlo zavolat na tísňovou linku. Poslední únos násilník spáchal v dubnu před 20 lety. 

Případ Ariela Castra: Unesené dívky znásilňoval, poté mlátil, aby potratily

Historie
Odvodňovací šachty a kanály v anglickém Kidsgrove byly vždy ponurým místem, spojeným se strašidelnou legendou o zjevujícím se duchu zavražděné dívky. V roce 1975 se tato legenda krutým způsobem zhmotnila: v kanálech byla skutečně utýrána 17letá dívka
Byl to případ, který otřásl nejdříve místní komunitou, následně celou Británií a nakonec i světem. Dceru zesnulého majitele cestovní společnosti Whittle Coach, sedmnáctiletou Lesley Whittleovou, unesl někdo 14. ledna 1975 přímo z jejího pokoje. Její tělo bylo nalezeno o necelé dva měsíce později v kanále. Svázané, nahé a mrtvé.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Černý panter a nahá zajatkyně

Tajemné dějiny
Zlínský krajský soud. Kauza únosu dcery kroměřížského podnikatele. Ilustrační foto
Zprošťující rozsudek zlínského krajského soudu padl ve středu v případu únosu dcery kroměřížského podnikatele Radomíra Vybírala z roku 2014. Trojici mužů, Jakubovi Steidlovi, Ivu Lorencovi a Tomáši Salvetovi v minulosti uložil podmínky, nyní však po rozhodnutí odvolacího soudu verdikt změnil. „Nebylo prokázáno, že tento skutek spáchali obžalovaní,“ uvedl v rozsudku předseda soudního senátu Jiří Dufek. Rozsudek není pravomocný.

Obžalovaní z únosu dcery podnikatele zproštěni, důkazy nebyly přesvědčivé

Zločiny a soudy
Soud, ilustrační foto
Nejen psychickým a fyzickým týráním si podle obžaloby prošla žena z Třebíče, kterou její pětatřicetiletý manžel měl prodávat na sex jiným mužům. Michal S. z Třebíče čelí i obvinění z únosu nezletilého dítěte, které mylně považoval za své. Neobvyklým případem kuplířství, únosu a týrání se v pondělí 11. září začal zabývat Okresní soud v Třebíči.

Muž z Třebíče měl unést dítě a prodávat manželku na sex jiným mužům

Zločiny a soudy
Anglický plnokrevník Zazou zmizel ze stájí v Krabčicích na začátku března.
Noční únos koně spojeného s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem před dvěma měsíci ze stáje Darkhorse v Krabčicích na Litoměřicku má druhé dějství. Kadyrov se v pondělí 16. května na sociální síti Telegram nechal slyšet, že únos jeho hřebce Zazou zinscenovaly ukrajinské tajné služby s českou policií. Tvrdí také, že kůň už je na cestě za ním, prostředníkům prý zaplatil výkupné 18 tisíc dolarů.
10 fotografií

Nebudeme reagovat, říká policie na Kadyrovův výkřik o jejím podílu na únosu koně

Litoměřicko
Soud, verdikt, vražda. Ilustrační foto.
Zní to jak krutá story z divokého východu nebo českých devadesátek: únos muže z Břeclavska kvůli drobnému majetkovému sporu a následné mučení ve sklepě domu v Pohodlí u Litomyšle, kde týraný mladík nakonec zemřel. O případu, který nyní rozplétá východočeská kriminálka, jsme informovali včera. Tělo mladíka se doposud nenašlo. V Pardubickém kraji to přesto není první podobná kauza. Kriminalisté vzpomínají dva mrtvé podnikatele z Vysokého Mýta, zavražděného otce čtyř dětí ze Svitavska či sečské vraždy.
33 fotografií

Únosy kvůli penězům. Pohodlí není v kraji první případ a nebyly jen v 90. letech

Zločiny a soudy
Silnice u Hrušovan na Chomutovsku, kde tehdy jedenáctiletá oběť únosu žádala kolemjdoucí o pomoc.
/VIDEO/ „Rukou mi zezadu zakryl oči a pusu a pak mě odvlekl k vedle zaparkovanému autu. V kufru měl dřevěnou bednu, do níž mě zavřel. Bednu zamkl, zavřel kufr a odjeli jsme pryč,“ vzpomíná dnes už dvacetiletá Karolína na svůj únos. Stalo se tak prvního školního dne roku 2014. Tehdy jako jedenáctiletá dívka šla z kroužku v místním komunitním centru v Obrnicích na Mostecku do obchodu. Dodnes nemá případ zcela uzavřený, protože neví, zda byl únosce nakonec dopaden a potrestán.

Zakryl jí pusu, odtáhl do auta a zavřel v dřevěné bedně. Dívka popsala svůj únos

Krimi
Boeing 737-200 malajské letecké společnosti registrovaný jako 9M-MBH, podobný letadlu, jež se stalo obětí incidentu
Dne 4. prosince 1977 se let 653 Malaysia Airlines zřítil po únosu ve státě Johor do bažin. Zahynulo všech sto lidí na palubě, což z této tragédie udělalo do té doby nejsmrtelnější únos letadla v dějinách letectví. Také ale jeden z nejtajemnějších. Protože i 45 let po katastrofě zůstává identita a motiv pachatele či pachatelů neznámý. Jen několik indicií naznačuje, co se asi na palubě stalo…
5 fotografií

Nejzáhadnější únos letadla: Začal tajemným mužem v kokpitu, skončil v bažinách

Svět
Lady Gaga během vystoupení při předávání hudebních cen Grammy 4. dubna 20222.
Muž, který se loni podílel na únosu psů americké zpěvačky Lady Gaga, dostal ve středu u soudu v Los Angeles čtyřletý trest. Stalo se tak poté, co se 20letý Jaylin Keyshawn White přiznal ke krádeži francouzských buldočků. Je jedním z trojice mladíků, která byla obviněna z únosu zvířat a postřelení muže, který je venčil. O verdiktu dnes informovala agentura AFP.

Únosce psů zpěvačky Lady Gaga dostal u soudu čtyři roky. Druhý aktér je na útěku

Svět
Sídlo americké alternativní taxislužby Uber v San Franciscu.
Přes 500 žen se rozhodlo zažalovat amerického provozovatele alternativní taxislužby Uber kvůli sexuálnímu obtěžování od řidičů. V žalobě se píše také o únosech, věznění a znásilňování. Firma podle žalobkyň o vážnosti situace věděla od roku 2014, ale dost proti nim nepodnikla. Vyplývá to ze středečního sdělení americké právnické firmy Slater Slater Schulman, která uvádí, že zastupuje zhruba 550 mandantek a zkoumá nejméně 150 dalších případů.

Znásilnění, únosy. Stovky žen žalují Uber kvůli sexuálnímu obtěžování od řidičů

Svět
V České republice je nyní pohřešováno šestnáct dětí. Některé jsou v databázi dlouhé roky.
Pětadvacátý květnový den je každoročně věnován všem pohřešovaným dětem. Většina těch, po kterých je vyhlášeno pátrání, je v poměrně krátké době nalezeno, ale v databázi policie se bohužel v současné době nachází čtrnáct dívek a dva chlapci ve věku od jednoho do 15 let. U některých uplynula už dlouhá doba od data pohřešování, jde o dlouhé roky. Domů se děti nevrátily.
14 fotografií

Pomněnkový den byl věnován pohřešovaným dětem. Chrudimáci vzpomínají na Tadeáška

Chrudimsko
Pachatelé nejhoršího únosu dětí v amerických dějinách v době zadržení. Fred Woods je vlevo.
Byl to největší únos dětí v amerických dějinách. Před 46 lety trojice mužů unesla v americkém státě Kalifornie školní autobus s šestadvaceti dětmi. Pohřbili je zaživa v zasypaném kamionu a za propuštění požadovali výkupné. Nakonec všechny děti přežily a únosci skončili ve vězení, ale ne na dlouho. Už i poslední z nich, sedmdesátiletý Frederick Newhall Woods, byl nyní propuštěn na svobodu.

Unesl a zaživa pohřbil 26 dětí. Aktéra největšího únosu v USA nyní propustí

Svět
Přiznání dvou únosců otevřelo opět případ, za který byl odsouzen nevinný Michal Šnajdr.
Ani další den hlavního líčení v případu únosu Zuzany V. v Kroměříži v lednu 2014 není jasné, kdo za tímto trestný činem, za který hrozí v případě pravomocného rozhodnutí trest odnětí svobody osm až patnáct let, stojí. Soudce krajského soudu ve Zlíně Jiří Dufek před vynesením rozsudku totiž čtvrteční jednání odročil na listopad.
3 fotografie

Případ únosu Zuzany: další dokazování pokračuje

Zločiny a soudy
Steven Stayner byl unesen jako sedmiletý. Únosce mu namluvil, že ho jeho rodiče už nechtějí. Utekl od něj po sedmi letech, aby zachránil dalšího chlapce, kterého jeho trýznitel unesl.
Svého únosce musel oslovovat tati. V sedmdesátých letech minulého století se ve Spojených státech amerických odehrál jeden z nejneuvěřitelnějších příběhů. Cestou ze školy byl unesen sedmiletý Steven Stayner. Únosce mu namluvil, že je jeho nový rodič, chlapce ale sexuálně zneužíval. Když pak unesl ještě další dítě, rozhodl se Steven, že mladšího kluka před stejným osudem zachrání.

Unesený chlapec byl sexuálně zneužívaný sedm let, pak přišel impulz k útěku

Svět
Ilustrační foto
Povídka je součástí nedávno vydané e-knihy Poslední hodina a další povídky z dvaadvaceti hlav. ( https://pbn.proweb.cz/…ihy )  Kniha obsahuje dvacet povídek od dvaceti různých začínajících autorů, z nichž většina je ještě náctiletého věku.

Únos. Přečtěte si povídku čtenáře Deníku

Čtenář reportér
Osm až patnáct let za mřížemi hrozí pětici mužů z Břeclavska za únos a vydírání dcery kroměřížského podnikatele Radomíra Vybírala Zuzany, v Kroměříži, v lednu 2014. Způsob, jakým byl tenkrát únos proveden si nezadá s mafiánskými praktikami, přestože poškozená byla mladá žena.

Kauza únosu: Soud chce prověřit další důkaz

Zločiny a soudy
Policie dopadla posledního člena tzv. Berdychova gangu.
/VIDEO/ Ostatní odsouzení členové Berdychova gangu, v druhé polovině devadesátých let nechvalně proslulého únosy s vydíráním i loupežemi zosnovanými ve spolupráci s elitními kriminalisty majícími se zaměřovat na boj s organizovaným zločinem, už jsou všichni z kriminálu venku (a to včetně Davida B., jehož příjmení dalo kauze označení), jen za posledním zapadla brána jedné z pražských věznic v pátek odpoledne. Několik příslušníků oddělení doprovodu letadel cizinecké policie se společně s dvěma kolegy z dalších policejních složek postaralo o eskortu Jaromíra P., kterého se loni podařilo vypátrat a zadržet v USA.
4 fotografie

Poslední člen Berdychova gangu je zpátky v Česku, putoval rovnou za mříže

Zločiny a soudy
Policie dopadla posledního člena tzv. Berdychova gangu.
/VIDEO/ Ostatní odsouzení členové Berdychova gangu, v druhé polovině devadesátých let nechvalně proslulého únosy s vydíráním i loupežemi zosnovanými ve spolupráci s elitními kriminalisty majícími se zaměřovat na boj s organizovaným zločinem, už jsou všichni z kriminálu venku (a to včetně Davida B., jehož příjmení dalo kauze označení), jen za posledním zapadla brána jedné z pražských věznic v pátek odpoledne. Několik příslušníků oddělení doprovodu letadel cizinecké policie se společně s dvěma kolegy z dalších policejních složek postaralo o eskortu Jaromíra P., kterého se loni podařilo vypátrat a zadržet v USA.
4 fotografie

Policie přivezla z USA posledního člena Berdychova gangu. Na útěku byl 16 let

Krimi