ŠTÍTEK: Usáma bin Ládin

Nejslavnějším a nejhrozivějším útokem připisovaným Al-Káidě se stal nálet do věží Světového obchodního centra a do Pentagonu unesenými letadly 11. září 2001. Na snímku kouř stoupající z obou věží poté, co do každé z nich únosci narazililetouny Boeing 767.
Na památníku teroristických útoků na Spojené státy americké z 11. září 2001, který vznikl v místě, kde stála dvojčata - mrakodrapy Světového obchodního centra, se mezi téměř 3000 jmén obětí skví i jméno John P. O'Neill. Teroristům z organizace Al-Káida se podařilo v osudný zářijový den zabít bývalého agenta FBI, který většinu pracovního života zasvětil právě honu na Usámu bin Ládina. A který předpokládal, že teroristé udeří znovu a to přímo na území USA.
19 fotografií

Tušil, že teroristé opět zaútočí. 11. září zemřel i agent, který je roky naháněl

Historie
Lídr teroristické skupiny Al-Káida Ajmán Zavahrí
Jednasedmdesátiletý vůdce teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zavahrí byl klíčovou osobou a „scénáristou“ mnoha útoků na Spojené státy americké. Podílel se také na plánování teroristických útoků z 11. září 2001. Kým byl obávaný terorista a jak se dostal k moci?

Klíčový muž 11. září: Kdo byl vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí

Svět
Lídr teroristické organizace Al-Káida Ajmán Zavahrí (na archivním snímku z roku 2007)
Při americké protiteroristické operaci v Afghánistánu byl v neděli pomocí bezpilotního letounu zabit 71letý lídr teroristické skupiny Al-Káida Ajmán Zavahrí. Potvrdil to dnes americký prezident Joe Biden krátce poté, co americká média s odkazem na nejmenované zdroje informovala, že Zavahrí byl zabit při operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA). Zavahrí se stal novým šéfem Al-Káidy v červnu 2011 poté, co americké síly zabily v květnu téhož roku tehdejšího vůdce skupiny Usámu bin Ládina. Podle amerického ministra zahraničí Blinkena islamistické hnutí Tálibán hrubě porušilo dohodu z Dauhá, když poskytlo útočiště lídrovi Al-Káidy.

Americká CIA v Afghánistánu zabila lídra Al-Káidy Zavahrího. Tálibán to odsoudil

Svět
Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Před dvaceti lety, 11. září 2001 odpoledne, jsem v koruně stromu v rodinné zahradě usilovně třásl větvemi, abych dolů na rozprostřené plachty dostal z větví dozrálé trnky.

Válka s terorismem trvá

Názory z regionu
Náraz letadla do věže WTC
Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v sobotu večer zveřejnil nově odtajněný dokument zabývající se logistickou podporou pro dva saúdskoarabské únosce při útocích z 11. září 2001. Šestnáctistránkový výpis popisuje kontakt únosců se saúdskoarabskými spolupracovníky ve Spojených státech, ale neposkytuje žádné důkazy, že by se na útocích saúdskoarabská vláda podílela. 
19 fotografií

FBI zveřejnila spis k 11. září. Popisuje kontakt únosců se spolupracovníky

Svět
Válečný veterán Miloš Prášil.
Válečný konflikt v Afghánistánu se táhne už dvacet let. Tálibán se vyčerpal a vyčerpali se i spojenci. Proto došlo k dohodě, že se západní vojska stáhnou, komentuje situaci v Afghánské islámské republice válečný veterán Miloš Prášil z Nového Veselí. Afghánistán zná a stejně tak zná i mentalitu místních obyvatel. V roce 2007 se totiž coby voják z povolání zúčastnil jedné z tamních misí.
18 fotografií

Boj o afghánská srdce Tálibán vyhrál, míní válečný veterán z Nového Veselí

Žďársko
Válečný veterán Miloš Prášil.
Válečný konflikt v Afghánistánu se táhne už dvacet let. Tálibán se vyčerpal a vyčerpali se i spojenci. Proto došlo k dohodě, že se západní vojska stáhnou, komentuje situaci v Afghánské islámské republice válečný veterán Miloš Prášil z Nového Veselí. Afghánistán zná a stejně tak zná i mentalitu místních obyvatel. V roce 2007 se totiž coby voják z povolání zúčastnil jedné z tamních misí.
18 fotografií

Boj o afghánská srdce Tálibán vyhrál, domnívá se český válečný veterán

Svět
Bojovníci hnutí Tálibán
Zřejmě nejskloňovanějším slovem světového zpravodajství se stal v posledních dnech Tálibán, jméno islamistického, převážně paštunského hnutí, které začalo opět přebírat kontrolu nad Afghánistánem a v neděli vstoupilo do metropole Kábulu. Jaká je vlastně historie této organizace, již v roce 2001 odstavily od moci síly vedené Spojenými státy americkými, aby ji po 20 letech dobyla zpět?
52 fotografií

Co je Tálibán? Hnutí dvou tváří. Prosazuje šaríu a zavádí až středověké tresty

Svět
Pavel Kopecký
Setrvačnost vojenské mašinérie a propagandy způsobila, že Západ v Afghánistánu pohořel stejně jako Sověti.

Den poté

Hlasy Deníku
Kladenská skupina Kolektivní Halucinace.
Trio Kolektivní Halucinace vydává autentickou nahrávku o labyrintu současnosti. Třetí řadové album nu-folkových alternativců pojmenované Reality pojednává o kulisách dnešní zvláštní doby. Kladenská kapela loví v širokém hudebním spektru od akustické balady přes ambientní nálady až k experimentální elektronice, díky čemuž její písně zasáhnou člověka jako šíp.

Kolektivní Halucinace nabízí na desce Reality reflexi současnosti

Čtenář reportér
Teroristický útok. Ilustrační snímek
Izraelští agenti zabili při tajné operaci v srpnu v Íránu druhého nejvýše postaveného muže teroristické sítě Al-Káida Abdalláha Ahmeda Abdalláha. S odvoláním na zdroje z amerických tajných služeb, na jejichž popud údajně Izraelci jednali, o tom dnes informoval list The New York Times (NYT). Íránské ministerstvo zahraničí vzápětí informaci popřelo.

Izraelští agenti zabili druhého muže Al-Káidy, míní tisk. Írán to ale popírá

Svět
Joe Biden
Joe Biden oficiálně oznámil, kdo bude jeho prvním spolupracovníkem. Personálním šéfem Bílého domu jmenoval svého dlouholetého poradce Rona Klaina. Klíčovou pozici tak obsadí muž, který podobnou funkci zastával již za Baracka Obamy. Klain není nečekané jméno. Má dokonce zkušenosti s potíráním epidemie.  Podle agentury AP v roce 2014 koordinoval boj s virem ebola v západní Africe. Kdo další by se měl objevit v nové Bidenově administrativě?
30 fotografií

Biden už sestavuje svůj tým. Kdo v něm bude?

Svět
Martin Komárek.
Bude válka? Po atentátu na íránského „Jamese Bonda“ Kásima Sulejmáního si tuhle otázku musí položit snad každý. Superhrdina íránských ajatolláhů a arcinepřítel Západu není první zlý muž, kterého Američané zlikvidovali ne zcela obvyklým způsobem. Loni speciální jednotky zabily vůdce takzvaného Islámského státu Abú Bakra Bagdádího. V roce 2011 američtí vojáci dopadli a zastřelili strůjce atentátů z 11. září 2001, Usámu bin Ládina.

Komentář Martina Komárka: Trump zabil Sulejmáního

Komentáře
Američtí vojáci ve městě Dželálábád, kde sebevražedný atentátník islamistického hnutí Taliban zaútočil na konvoj NATO.
Vlády amerických prezidentů George Bushe mladšího, Baracka Obamy i Donalda Trumpa opakovaně mátly veřejnost tvrzením o pokroku ve válečném tažení v Afghánistánu, ačkoliv tam Spojené státy ve skutečnosti výrazných úspěchů nedosáhly. Napsal to deník The Washington Post, který získal přístup k utajovaným vládním dokumentům.

Američané překrucovali fakta o válce v Afghánistánu, tvrdí The Washington Post

Svět
Usáma bin Ládin
Při americké protiteroristické operaci v oblasti Afghánistánu a Pákistánu byl zabit syn již dříve zlikvidovaného vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina Hamza. Oznámil to prezident USA Donald Trump, čímž potvrdil zprávy amerických médií z konce července, že Hamza bin Ládin je mrtvý. Bílý dům neupřesnil, kdy USA operaci proti Hamzovi, kterému bylo okolo 30 let a který byl považován za otcova oblíbence, podnikly.

Zabili jsme syna Usamy bin Ladina, potvrdil Trump. Datum jeho smrti neupřesnil

Svět
Válečný veterán Miloš Prášil musel bojovat o holý život
Každému člověku nadělí sudičky už v kolébce nějaký osud. Pro Miloše Prášila se stala osudem voda. Nejenže je narozený ve znamení vodnáře, ale dnes pracuje coby plavčík v Městských lázních v Novém Městě na Moravě. A byla to zase voda, která mu před pár lety málem vzala život. Stalo se tak v Afgánistánu, na poslední z misí, kterých se Miloš Prášil zúčastnil coby voják z povolání.

V Afghánistánu musel Miloš Prášil bojovat o holý život. Boj vyhrál

Skutečný život
Hamza bin Ládin
Spojené státy americké vypsaly odměnu milion dolarů (22,53 milionu korun) za informace, které povedou k dopadení Hamzy bin Ládina. Nejmladší syn Usámy bin Ládina totiž podle Washingtonu převzal vedoucí roli v teroristické síti Al-Káida po svém zabitém otci. Saúdská arábie v reakci informovala, že muži již v listopadu loňského roku odebrala občanství
9 fotografií

USA nabízí přes 22 milionů za syna Usámy bin Ládina. Komukoliv

Svět
Na obrázku ze soudní síně je zachycen James Bulger (sedící vpravo) a jeho advokát Hank Brennan.
Proslulý americký ganster James "Whitey“ Bulger byl v úterý nalezen mrtvý ve své cele, kde si odpykával doživotní trest. Jeden z nejznámějších amerických vězňů zemřel ve svých 89 letech ve vězení v Západní Virginii, kam byl krátce předtím převezen z Floridy. Pravděpodobně byl zavražděn spoluvězni. Bulger byl svého času na seznamu nejhledanějších osob USA spolu s Usámou Bin Ládinem.
5 fotografií

Slavný americký ganster Bulger byl nalezen mrtvý v cele, mohl být zavražděn

Svět
Usáma bin Ládin
Washington - Spojené státy dnes zařadily na černou listinu mezinárodních teroristů nejmladšího syna zabitého vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina. Toto rozhodnutí pro Hamzu bin Ládina podle agentury AFP automaticky znamená i uvalení právních a finančních sankcí. Vůdce Al-Káidy zabilo americké komando v roce 2011 v Pákistánu.

USA zařadily na černou listinu syna Usámy bin Ládina

Svět
Umar bin Ládin tvrdí, že se s otcem rozešel v roce 2001, tedy v roce, kdy Al-Káida zaútočila v USA.
Káhira - Egypt nepovolil vstup do země synovi teroristy Usámy bin Ládina. Jméno Umara bin Ládina je podle egyptských bezpečnostních zdrojů na seznamu osob, které mají zákaz vstupu do Egypta. Umar bin Ládin, který cestoval z Kataru s manželkou, odletěl na svou žádost z Káhiry do Turecka.

Egypt zamítl vstup do země synovi Usámy bin Ládina

Svět
Ilustrační foto
Frankfurt nad Mohanem - O azyl v Německu nedávno s rodinou požádal i bývalý ministr afghánského radikálního hnutí Taliban. Do Německa přiletěl s falešným pasem poté, co jej vyhostilo Norsko, které mu předtím poskytlo azyl. Afghánec byl nakonec odeslán do Saúdské Arábie, informoval server Spiegel Online.

Azyl v Norsku dostal i ministr Talibanu, pak to zkusil v SRN

Svět
Barack Obama
Tampa (USA) - Americký prezident Barack Obama dnes obhajoval svou strategii boje proti terorismu, která se opírá o nasazování zvláštních jednotek a využívání pomoci lokálních spojenců USA. Podle agentury AP je její podstatou co nejmenší účast americké armády, což je v ostrém kontrastu s konfrontačním viděním prosazovaným nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem.

Obama obhajoval koncepci minimálního nasazování vojáků USA

Svět
Ajmán ZAVAHRÍ v televizi Al-Džazíra
Dauhá (Katar) - Před 20 lety, 1. listopadu 1996, zahájila vysílání katarská televizní stanice Al-Džazíra. Televize byla založena jako arabskojazyčný zpravodajský kanál s podporou tehdejšího katarského emíra Hamada bin Chalífy Sáního. Později začala expandovat a nyní má více než 70 poboček po celém světě a vysílá do 140 zemí světa. Televize od svého vzniku vyvolává značné kontroverze, protože se nevyhýbá tématům ožehavým jak pro arabskou společnost, tak pro Západ.

Al-Džazíra vyvolala před 20 lety mediální revoluci v arabském světě

Svět
Ilustrační foto
Před dvaceti lety pověsili bojovníci Tálibánu na hlavní kábulské ulici zohavené tělo 
dr. Nadžíbulláha, posledního prosovětského představitele Afghánistánu. Bývalému prezidentovi nepomohlo ani to, že se před mudžahedíny ukryl v budově OSN. Ozbrojené hnutí, podporované finančně a vojensky od 80. let Spojenými státy americkými, získalo 26. září 1996 definitivní vládu nad zemí.

Afghánistán stojí biliony dolarů, Tálibán se drží

Svět
Ahmad Khani Raham
New York – Otec Ahmada Khana Rahamiho, který podle vyšetřovatelů rozmístil minulý týden v New Yorku a v New Jersey několik bomb, už před dvěma lety informoval Federální úřad pro vyšetřování (FBI) o radikalizaci svého syna. Mohammad Rahami to dnes řekl agentuře AP. Zároveň vyjádřil lítost nad tím, že jeho syn svými náložemi zranil 31 lidí.

Otec Rahamiho upozornil na jeho radikalizaci FBI

Svět
Usáma bin Ládin
Washington - Bývalý člen komanda americké námořní pěchoty Matt Bissonnette, který napsal knihu popisující dopadení Usámy bin Ládina, zaplatí americkému státu odškodné kolem sedmi milionů dolarů (167 milionů korun). Zbaví se tak hrozby trestního stíhání za vyzrazení státního tajemství, k jehož uchovávání se zavázal v armádní službě.

Člen komanda, který napsal knihu o dopadení bin Ládina, zaplatí USA odškodné

Svět