ŠTÍTEK: územní plánování

Prokopova ulice v Rakovníku.
/FOTOGALERIE/ Volný prostor v jihovýchodní části Prokopovy ulice, kde se zatím nacházejí jen stromy a keře, by mohl být po desítkách let využit jako stavební pozemek. Investor Lubomír Batelka tam chce nechat postavit dvoupatrový bytový dům, který by navázal na okolní přes sto let starou zástavbu. Rakovničtí zastupitelé sice kroky k nezbytné změně územního plánu schválili, odbor územního plánování je však proti výstavbě.
5 fotografií

Pětadvacet bytů v Prokopově ulici v Rakovníku. Záměr odmítají úředníci i opozice

Rakovnicko
Stezka do Prčice.
Společné plánování rozvoje regionu v širším okolí hlavního města chtějí prohloubit Středočeský kraj, Praha a ministerstvo pro místní rozvoj. Cílem je vidět budoucnost takzvaného metropolitního regionu v souvislostech – přičemž je třeba umět zasáhnout tak, aby se nevýhody spojené s blízkostí Prahy nerozšiřovaly. A dokázat vytěžit maximum z výhod.

Rozvoj regionů v okolí Prahy: Pomoct by mělo společné plánování

Z okolí
Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj.
Hádky, osočování, obstrukce. Tak vypadá závěrečné hlasování o novém stavebním zákonu. Poslanci začali jednu z nejzásadnějších norem posledních měsíců projednávat minulý týden, ale ani dva jednací dny nestačily na její schválení či odmítnutí.  Definitivně by se mělo o zákonu rozhodnout pravděpodobně tento týden. Norma čelí kritice opozice a některých odborníků, naposledy se do bitvy zostra přidal i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (za ANO) nařkl z toho, že udělala „dvojitý podraz na města“: jednak stavební úřady v novém stavebním zákoně převádí z obcí pod stát, s čím mají někteří starostové problém. Hřibovi však vadí i to, že ministryně nechce předat větším městům do gesce územní plánování. Dostálová to prý městům slíbila, ale neučinila tak. Proč? Deník se na to zeptal přímo ministryně pro místní rozvoj.   
4 fotografie

Ministryně: Odpor Prahy proti stavebnímu zákonu nechápu, pomáhali ho připravovat

Ekonomika
Z lokality Plachta v Hradci Králové.
Formulováním veřejného zájmu města a jednáním s krajským úřadem pověřil v dubnu náměstka primátora Jiřího Bláhu výbor pro územní plánování. Důvodem byla hlasováním deklarovaná snaha výboru vybudovat silnici kolem hradeckého areálu firmy Petrof, která by zasáhla do území přírodní památky Na Plachtě.

Přes Plachtu zatím silnice nepovede

Hradecko
Radnice na Komenského náměstí ve Voticích.
Votice - Zlepšení veřejné služby pro klienty, tedy občany města i celé obce s rozšířenou působností je cíl, k němuž na začátku dubna vyrazil Městský úřad Votice. Právě ten den došlo v jeho organizační struktuře k významné změně. Odbor výstavby a územního plánování splynul s odborem životního prostředí a památkové péče. Nově tam vznikl odbor výstavby, územního plánování a životního prostředí.

Votická radnice sloučila odbory, šetří čas obyvatel města

Benešovsko
Domov U Biřičky v Hradci Králové.
Hradec Králové - Největší domov pro seniory v kraji chystá stavbu nové budovy, bojuje však s městskými politiky. I proto je projekt ve skluzu. Hotovo by mohlo být nejdříve v roce 2022.

Domov U Biřičky vyhlíží rozšíření

Hradecko
Rozestavěné skladovací haly u Hradce Králové. Ilustrační fotografie.
Hradec Králové - Rada města Hradec Králové požaduje po firmě CTP stažení žaloby na město. Až poté je jeho vedení dle slov náměstkyně Pourové ochotno jednat o smíru. Řešení dlouholetého problému načerno postavených hal v krajském městě je tak stále v nedohlednu.

Stáhněte žalobu, vyzvali radní CTP

Hradecko
Ilustrační foto
Pardubice – V rytířských sálech pardubického zámku se ve čtvrtek koná přednáška Přínos architekta Miloše Návesníka k rozvoji Pardubic ve druhé polovině 20. století, jež je doprovodným programem k probíhající výstavě Východočeského muzea Pardubické proměny.

Architekt Pardubic Miloš Návesník očima své dcery Evy

Pardubicko
Tyršova ulice v Benešově v prosinci roku 2018.
Benešov - Uzavírka Tyršovy ulice má další nový termín svého ukončení. Podle Odboru výstavby a územního plánování Městského úřadu v Benešově by se tak mělo stát v pátek 18. ledna 2019. Přitom tam měla auta jezdit už ve čtvrtek 20. prosince. O prodloužení uzavírky požádala společnost Sládek Group, která je zhotovitelem rekonstrukce Tyršovy třídy.
3 fotografie

OBRAZEM: Tyršova ulice zůstane neprůjezdná asi dlouho

Benešovsko
Starosta Znojma Jan Grois.
Znojmo – Zřízení dvou nových výborů chtěli na znojemské radnici prosadit opoziční zastupitelé ze sdružení Pro Znojmo. Nezískali však podporu většiny zastupitelů. Starosta Znojma Jan Grois následně rozhodnutí zastupitelstva ocenil na svém facebookovém účtu. „Zklamal mne přístup lidí z Pro Znojmo, kteří navrhovali zřízení výboru pro územní plánování a výboru pro nakládání s majetkem města. Celé by to stálo přes čtyři miliony korun. Za to by bylo třeba pět dětských hřišť,“ sdělil starosta Grois.

Spor o výbory: Raději dětská hřiště, říká starosta. Demagogie, tvrdí opozice

Znojemsko
Dům Richarda Neutry na snímku v roce 2018
V kalifornském San Francisku došlo k velice kurióznímu případu. Místní úřad nařídil jednomu z majitelů nemovitosti v prominentní oblasti Twin Peaks okamžitě zanechat probíhající přestavby vlastního rodinného domu a vše navrátit do původního stavu. Na přilehlý chodník musí navíc umístit ceduli, která bude kolemjdoucím vysvětlovat, co se s objektem stalo.
5 fotografií

Koupil dům a nechal ho zbořit. Teď musí postavit přesnou repliku, nařídily úřady

Svět
Z podpisu memoranda.
Střední Čechy – Pomoci s hledáním odpovědí na řadu otázek týkajících se například ochrany životního prostředí, zemědělství, vodního hospodářství i lesnictví a dřevařství, stejně jako třeba dopravy nebo architektury mohou Středočeskému kraji odborníci z České zemědělské univerzity (ČZU). V roli konzultantů a poradců se také budou podílet na vytváření krajských koncepcí řešících rozmanité oblasti – ať už jde o sféry působnosti, které si s činností univerzity spojíme bez dlouhého přemýšlení, nebo třeba o regionální rozvoj, metodiky územního plánování nebo vzdělávací aktivity.

Univerzita nabízí Středočechům Chytrou krajinu

Z okolí
V Berouně se staví a budou stavět stovky bytů a zeleně ubývá. Jak bude město vypadat za pár let? Výstavba v kasárnách.
Beroun /FOTOGALERIE/ - Nový územní plán města Berouna počítá s masivní výstavbou nových bytů. V následujících deseti letech se předpokládá, že počet obyvatel Berouna stoupne na 21 tisíc. Nový územní plán dává možnost výstavbě až 2300 nových bytů. Kolik jich ale nakonec bude, je závislé na několika faktorech. A to na koeficientu zeleně a koeficientu parkování.
20 fotografií

Masivní bytová výstavba: Beroun během pár let zaplní další tisíce lidí

Berounsko
Ilustrační foto.
Střední Čechy – O něco blíž k tomu, že se budou moci pustit do práce, jsou stavebníci, kteří čekají na nezbytné razítko od radnice v Černošicích na Praze-západ. Krajský úřad v úterý oznámil, že pomůže s vyřizováním žádostí o závazná stanoviska, která černošický úřad územního plánování zúřadovat nestačil. Kraj vyřídí 110 žádostí, jež mu už město postoupilo.

Žádosti stavebníků místo radnice oštempluje kraj

Z okolí
ROP Střední Morava. Ilustrační foto
Dvanáct statečných, kteří budou pomyslnými pokusnými králíky: v takové roli se trochu ošklivě řečeno ocitne tucet obcí ležících na Kroměřížsku. Svůj Program na podporu obnovy venkova sem totiž nasměřuje vedení Zlínského kraje: hejtmanství tím rozšíří nabídku o nový dotační titul na finanční podporu směřující právě do území, která jsou tvořena hlavně malými obcemi do pěti stovek obyvatel.

Nový dotační titul vyzkouší tucet malých obcí z oblasti Hříběcích hor

Kroměřížsko
Ilustrační fotografie.
Bučovice - Na hřbitov v Bučovicích na Vyškovsku jezdí Marie Novotná za svými předky pravidelně. Za několik měsíců se tam projde po nových chodnících nebo schodišti. Město chystá opravu za více než dva miliony korun. „Na některých chodnících a místech je vidět velké opotřebení. Navíc tam chodí stovky lidí,“ řekla Novotná.

Na hřbitově v Bučovicích postaví schodiště. Chystají i další úpravy

Vyškovsko