ŠTÍTEK: Václav IV.

Turistika Beroun
Podmanivá krajina s nespoutanou přírodou, která se nachází na jihozápad od Prahy, přitahuje člověka doslova od nepaměti. Zdejší hluboké hvozdy, bohaté na zvěř, si zamilovali také čeští panovníci, kteří oblast obohatili o mnoho loveckých hrádků a hradů. Nejen jejich aktivity sleduje oblíbená cyklostezka Po stopách českých králů, která se z Berouna rozebíhá do tří světových stran. Na místa, která našim vladařům přirostla tolik k srdci, se navíc můžete vydat jak na kole, tak pěšky.
4 fotografie

Čeští králové nedali na Berounsko dopustit a jejich stavby obdivujeme dodnes

Čtenář reportér
Z 30. ročníku historické slavnosti Královské stříbření Kutné Hory.
/VIDEO, FOTO/ Velkolepými průvody, barevností, hudbou a atmosférou středověku ožilo historické centrum Kutné Hory o víkendu 22. a 23. června. Stalo se tak u příležitosti 30. ročníku Královského stříbření. Organizátoři před jeho konáním představili mnohé novinky v programu, kterými byla doplněna tradiční linka scénáře připomínající návštěvu krále Václava IV. a jeho dvora ve stříbrném městě.
6 fotografií

Inovovaný program Královského stříbření přilákal přes osm tisíc návštěvníků

Volný čas
Morová rána, která v letech 1348 až 1350 zasáhla velkou část západní Evropy, vyvolala masovou hysterii, jež brzy přešla k vraždění Židů. Ti byli obviňováni, že tráví vodu ve studních. Jejich vraždění pak postupovalo Evropou souběžně se šířením nákazy
Léta 1389. V neděli na Velikú noc Židé v Praze jsou zbiti a spáleni, zapsal do svých Pamětí Mikuláš Dačický z Heslova. Strohá věta je připomínkou největšího středověkého pogromu na Židech spáchaného v českých zemích, k němuž došlo 18. dubna 1389, za vlády Václava IV. Zahynula při něm většina obyvatel tehdejšího pražského židovského města.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Krvavé Velikonoce

Tajemné dějiny
Lokalita Zábělá je známá svými mohylami z doby bronzové i halštatské, ranně středověkým hradištěm a pozůstatky po vrcholně středověkém osídlení
Opatrně, jednu po druhé, vytahují plzeňští archeologové z hlíny stříbrné mince uložené kdysi ve středověku obyvateli dnes již zaniklé osady na Zábělé severovýchodně od plzeňské městské části Bukovec. Přesně sto vzácných platidel bylo původně uloženo v plátěném měšci či sáčku, pravděpodobně pod podlahou tehdejšího obydlí. Při geologickém průzkumu lokality je nalezli Filip Kasl a Petr Sokol.
18 fotografií

Stříbrný poklad z Plzně. V zemi ležel plátěný měšec se středověkými mincemi

Regiony
Kunratický zámek a park
Rozblácené cesty, stromy bez listí jakoby kostlivé, opuštěné lavičky, liduprázdno. Mezi vším se prohání jen silný vítr. Zámecká budova je v neutěšeném stavu. Kde jsme? V Kunraticích, v místě, které kdysi svou nádherou uchvátilo Marii Terezii a o pár století později oslovilo také filmaře. Na výlet se tam vypravila paní Alena Hesounová z Pardubicka. Za zajímavý příspěvek děkujeme.
4 fotografie

Marii Terezii uchvátil. Dnes je to strašidelné místo, dokonce dějiště hororu

Čtenář reportér
Kunratický zámek a park.
Rozblácené cesty, stromy bez listí jakoby kostlivé, opuštěné lavičky, liduprázdno. Mezi vším se prohání jen silný vítr. Zámecká budova je v neutěšeném stavu. Kde jsme? V Kunraticích, v místě, které kdysi svou nádherou uchvátilo Marii Terezii a o pár století později oslovilo také filmaře. Na výlet se tam vypravila paní Alena Hesounová z Pardubicka. Za zajímavý příspěvek děkujeme.
4 fotografie

Marii Terezii uchvátil. Dnes je to strašidelné místo, dokonce dějiště hororu

Čtenář reportér
Výsledky výzkumu představil archeolog Kryštof Derner z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech, který sídlí v Mostě.
/FOTO, VIDEO/ Více než dva roky trvá archeologický výzkum v Karschově domě v Kadani, který je sevřený mezi hradební a parkánovou zdí. Stále nekončí. Archeologové už ale představili výsledky dosavadní práce. Narazili na objekty starší než je hradba, části opevnění, předbraní i jámy starší než nejstarší kadaňský příkop. Základy domu také vydaly vzácnou historickou minci a části tehdy luxusního zboží.
18 fotografií

Historie Kadaně pod podlahou domu. Archeologové našli staré opevnění i minci

Chomutovsko
Den otevřených dveří v areálu Hygienické stanice hlavního města Prahy.
/VIDEO, FOTO/ Paříž může vedle nespočetných jiných zážitků nabídnout i ten, který nyní hojně probírají nejen místní, ale také uživatelé sociálních sítí i světová a naše média: pokousání štěnicemi. Nákaza a onemocnění sice nehrozí, ale citlivějším jedincům naskáčou nepřehlédnutelné pupence. K těm však lze vcelku snadno přijít i v české metropoli.
68 fotografií

Štěnice v bytě, hospodský průjem i kravál za oknem. Hygienici radili, co s tím

Praha
Centrum Mikulova prožilo Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků
Historické centrum starobylého města Mikulov zaplavilo nejen zářijové slunce, ale i desítky tisíc lidí, jenž navštívili největší městské oslavy, Pálavské vinobraní. Návštěvníka brzy pohltí nabídka desítek stánků, s nabídkou roztodivného zboží trhovců, ale hlavně pochutin, vín a burčáků. Prostřednictví degustací bylo možno ochutnat několik set vzorků vín.
69 fotografií

Mikulov prožil Pálavské vinobraní. Dorazilo přes 40 tisíc návštěvníků

Čtenář reportér
Mikulov ovládlo na tři dny Pálavské vinobraní. Na burčák, ochutnávku stovek vzorků vín a koncerty přijeli návštěvníci z celé republiky i partneři ze zahraničí
Uličky historického centra Mikulova jsou od sobotního rána zalité sluncem. A plné lidí. Skupinky návštěvníků zároveň stoupají i na nedaleký Svatý kopeček, odkud je nádherný výhled do krajiny. V obležení jsou také terasy zámku a zahrada. Na náměstí ve středu osmitisícového města to pak krátce po poledni tepe jako o život. Ve vzduchu se mísí vůně burčáku s přicházejícím babím létem. Všude jsou desítky stánků s vínem, řemeslnými výrobky a jídlem. Pálavské vinobraní je v plném proudu. Na jih Moravy každoročně vábí tisíce návštěvníků a letošní šestasedmdesátý ročník není výjimkou.
65 fotografií

Paprsky ve sklenici vína. Pálavské vinobraní v Mikulově uchvátilo zábavou

Regiony
Mikulov a Pálavské vinobraní.
Plánovat program na září se lidem vyplatí už nyní. Zvláště těm, kteří se chystají na Pálavské vinobraní do Mikulova. Jen do konce června mohou zájemci koupit permanentky ve zvýhodněném předprodeji za osm set padesát korun. Cena třídenní vstupenky zakoupené na místě se vyšplhá na dvanáct stovek. Pálavské vinobraní se i letos uskuteční tradičně druhý zářijový víkend.
33 fotografií

Pálavské vinobraní v Mikulově. Zvýhodněné vstupenky lidé koupí do konce června

Břeclavsko
Královské stříbření Kutné Hory.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nevšední podívanou nabídl dvoudenní program královského stříbření v sobotu 24. června ve večerních hodinách. Ulice města pod chrámem svaté Barbory ozářilo světlo z pochodní, když tudy procházel královský průvod v čele s oběma panovníky – králem Václavem IV. a jeho ženou Žofií. V parku pod Vlašským dvorem se totiž konala magická dvorská slavnost plná hudby a tance. Tu později vystřídalo bojové klání rytířů při slavnosti Svatojánské, kterou zakončil slavnostní ohňostroj.
39 fotografií

Večerní program Královského stříbření oživila světla pochodní i rytířské souboje

Kutnohorsko
Královské stříbření Kutné Hory v sobotu 24. června 2023.
/VIDEO, FOTOGALERIE/ Ať žije král! Kutná Hora po třech letech znovu ožila příjezdem krále Václava IV. a jeho manželky Žofie. Ti se svou početnou družinou zavítali do stříbrného města už po dvacáté deváté. Právě příjezd obou panovníků je hlavní osou scénáře dvoudenních oslav Královského stříbření, které se koná poslední červnový víkend 24. a 25. června v parku pod Vlašským dvorem.
62 fotografií

Kutná Hora přivítala krále Václava IV. Královské stříbření je v plném proudu

Kutnohorsko
Královské stříbření Kutné Hory.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, historické slavnosti, jarmarky a trhy, ale i na bubnování u menhirů za  slunovratu, svatojánskou noc ve skanzenu, velkou modelářskou přehlídku, jízdy důlním vláčkem, sraz veteránů nebo den koní. 
50 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend nabízí desítky skvělých akcí pod širým nebem

Z okolí
Královské stříbření Kutné Hory.
/FOTO, VIDEO/ Víte už, jak strávíte víkend? Zůstanete doma, nebo vás láká vyrazit za zábavou? Podívejte se níže, nabízíme vám desítky tipů na zajímavé víkendové akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na koncerty, festivaly, historické slavnosti, jarmarky a trhy, ale i na bubnování u menhirů za  slunovratu, svatojánskou noc ve skanzenu, velkou modelářskou přehlídku, jízdy důlním vláčkem, sraz veteránů nebo den koní. 
50 fotografií

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkend nabízí desítky skvělých akcí pod širým nebem

Z okolí
Rytířský souboj skupiny Štvanci - vítězi v turnaji patřil kůň nebo zbroj poraženého.
Byli vzorem odvahy a statečnosti, v chlapcích vzbuzovali touhu stát se jedním z nich, dívky o nich snily. Chrabří rytíři v zářivých zbrojích fascinovali lidi odjakživa. Dnes tyto dávné hrdinské časy připomínají historičtí šermíři, kteří se sdružují ve spolcích. Potkat je lze na nejrůznějších akcích, často se uplatňují také v historických filmech a seriálech. Jedním z nich je i divadelní a kaskadérská společnost Štvanci, kterou v roce 1990 založil Robert Šlapanský.
18 fotografií

Rytíři a šermíři statečně čelí nebezpečí i dnes. Kam vyrazit na pořádný souboj?

Doma
Pozůstatky zaniklého schodiště
Jelikož mám vedle urbexu a podzemí rád také různé zajímavé památky a záhady všeho druhu, tak vás na takové jedno záhadné místo vezmu s sebou. To místo se nalézá v pražském Krčském lese. Jelikož jsem shodou okolností rodákem z pražské Krče a narodil jsem se opravdu, co by kamenem dohodil od tohoto místa - v porodnici Thomayerovy nemocnice.
13 fotografií

Pamatují První republiku. Hladové schody byly záhadou

Čtenář reportér
Dne  20. března 1393 došlo v komendě rytířů johanitů při kostele Panny Marie pod Řetězem na Velkopřevorském náměstí k potyčce, která ještě týž večer vyvrcholila politickou vraždou
V roce 1378, kdy na uprázdněný český trůn nastoupil Václav IV., začalo Římskou říši sužovat papežské schizma, protože francouzský král dosadil proti římskému papeži vzdoropapeže v Avignonu. Toto schizma poznamenalo i české království, kde proti sobě postavilo dva mocné muže, krále a arcibiskupa. Napjatá situace vyústila ve vraždu generálního vikáře Jana z Pomuku. Václav IV. už nikdy nenašel klid.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. O nešťastném králi a jeho krutém činu

Tajemné dějiny
Festival zahájil předprodej.
Ve středu 30. listopadu odstartoval ve Skutči prodej vstupenek na 18. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Připravovaný ročník proběhne od 19. března do 7. května příštího roku a nabídne celkem 10 koncertů a představení. Vstupenky za přijatelné ceny pořadatelé nabízejí jako vhodný vánoční dárek.

Festival zahájil předprodej, ceny drží na přijatelné výši

Čtenář reportér