ŠTÍTEK: Václav Králíček

Památník Jana Palacha. Ilustrační foto.
Praha - Architekt Václav Králíček pro hlavní město upraví svůj starší návrh úprav náměstí Jana Palacha. Zapracuje do něj například nový pomník na Alšově nábřeží. Hlavní město mu za aktualizaci studie zaplatí 350 tisíc korun, vyplývá to z materiálu, který v úterý schválili pražští radní. Hlavní město vypsalo v roce 2002 soutěž, kterou vyhrál návrh architektů Králíčka a Stanislava Makarova.

Architekt Králíček pro Prahu upraví svůj návrh náměstí J. Palacha

Praha
Pražské náměstí Jana Palacha. Ilustrační foto.
Praha - Náměstí Jana Palacha v centru Prahy by se mohlo dočkat rekonstrukce za dva roky. Prostor má být lépe přívětivější pro pěší a cyklisty, počítá se i s přístavištěm pro lodě. Hlavní město vypsalo v roce 2002 soutěž, kterou vyhrál návrh architektů Václava Králíčka a Stanislava Makarova. Radní v úterý Králíčkovi přidělili veřejnou zakázku na jeho aktualizaci, zapracuje do ní například nový Palachův pomník.

Náměstí Jana Palacha by se mohlo dočkat rekonstrukce za dva roky

Praha
Vizualizace úpravy náměstí Jana Palacha v Praze.
Praha - Úpravy náměstí Jana Palacha v Praze by mohly začít příští rok. Institut plánování a rozvoje (IPR) dopracuje téměř 15 let starý návrh na úpravy náměstí, především v jeho centrální části. Novinářům to řekli náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Praha vypsala v roce 2002 soutěž, kterou vyhrál návrh architektů Václava Králíčka a Stanislava Makarova.

Úpravy náměstí Jana Palacha v Praze by mohly začít příští rok

Praha
Ilustrační foto.
Praha – Kázal v něm sám Mistr Jan Hus. V jeho podzemí odpočívají ostatky rektorů Univerzity Karlovy i významných měšťanů či duchovních. Zanedlouho se ale nad vchodem do odsvěceného kostela svatého Michaela Archanděla může rozsvítit červená lucerna. Varuje před tím nejen opoziční zastupitelka Prahy 1 Kateřina Klasnová.

Stane se z odsvěceného kostela na Starém Městě vykřičený dům?

Praha
POHLED DO BUDOUCNOSTI. Bude pankrácká pláň vypadat právě takhle?
PRAHA - Do tří měsíců by měla Praha UNESCO předložit první garance péče o své kulturní dědictví. Jejich součástí mají být také zásady pro umisťování výškových budov. Jak konkrétně budou vypadat, však zatím Útvar rozvoje hlavního města Prahy (ÚRM) neví.

UNESCO nakázalo: Regulujte výšku budov. Ale jak?

Česko
Architek Jan Kapliský se svým nekonvenčním návrhem.
LETNÁ - Vedení hlavního města se nelíbí podoba vítězného návrhu Národní knihovny, kterou jí vtiskl architekt Jan Kaplický, a včera proti záměru postavit na Letné takzvanou Chobotnici poprvé veřejně vystoupilo. V otevřeném dopise adresovaném obráncům projektu se proti stavbě postavil architekt Václav Králíček, poradce ředitele Útvaru rozvoje města Bořka Votavy. Jeho názor posvětilo vedení magistrátu, byť nikdo z komunálních politiků se ve stejném duchu veřejně nevyjádřil.

Město odmítá Kaplického knihovnu na Letné

Volný čas