ŠTÍTEK: Valois

Léto s kovbojem
Již pětačtyřicet roků nás baví populární komedie, kterou provází slogan o „mládí, horkých dnech a velké lásce“. K oblibě přispěli i představitelé ústřední milenecké dvojice – Daniela Kolářová s Jaromírem Hanzlíkem, takže na premiérové uvedení filmu v kinech přišlo půldruhého milionu diváků, píše se v aktuálním vydání časopisu TV Mini.
8 fotografií

Léto s kovbojem: Legendární film provokoval masem i banány

Společnost
Ilustrační foto.
Mgr. Miroslav Drahota, předseda Okresního mysliveckého spolku v Mladé Boleslavi, předseda Mysliveckého sdružení „Mezilesí“, z.s. se sídlem v obci Všejany a předseda Klubu krátkosrstý ohař ČR, z.s., který myslivost aktivně provozuje od roku 1983, se zamýšlí nad jejím smyslem pro dnešní svět. Jeho příspěvek vám vzhledem k velkému rozsahu přineseme po částech v následujících dnech.

Pár slov k myslivosti v České republice i mladoboleslavském okrese

Čtenář reportér
Z putování našeho spolupracovníka Milana Čejky.
/FOTOGALERIE, DÍL 1./ Při našem červnovém putování Německem jsme navštívili několik zajímavých míst ve spolkových zemích Porýní-Falc a Severní Porýní – Vestfálsko. Nejprve jsme zamířili do Trieru, česky tedy Trevíru, do města které leží na řece Mosele nedaleko hranic s Lucemburskem.
21 fotografií

Cesta severním Německem začala v Trevíru

Nymbursko
Korunovační slavnosti
Praha /FOTOGALERIE/-  V Praze v sobotu začaly Korunovační slavnosti, které vyvrcholí nedělní rekonstrukcí korunovace Karla IV. v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Historickým jádrem Prahy z Vyšehradu na Hrad prošel loučový průvod čítající desítky účastníků. V ulicích ho sledovaly tisíce lidí včetně náhodně přihlížejících turistů a zákazníků i personálu restaurací.
47 fotografií

Královský průvod Prahou šel z Vyšehradu na Pražský hrad

Praha
Korunovační klenoty.
Praha - Na různých místech Prahy se o víkendu uskuteční rekonstrukce korunovace Karla IV. českým králem. Akce by měla být vyvrcholením letošních oslav 700. výročí narození slavného panovníka. Podílí se na ni akademické i církevní instituce. V sobotu budou lidé moci být svědky pouti Karla Lucemburského na Vyšehrad, odkud po podvečerní mši vyjde procesí na Pražský hrad. Druhý den zažijí rytířský turnaj a o celém víkendu se mohou seznámit se životem ve středověku.

Praha zažije o víkendu rekonstrukci korunovace Karla IV.

Praha
NA VĚKU NEZÁLEŽELO. HRY SI UŽILI VŠICHNI
Teplicko - Již 14. Mezigenerační hry se konaly v Podkrušnohorských domovech sociálních služeb Dubí Teplice. Princip těchto her spočívá v setkání dvou různých generací a proto se jednotlivá družstva skládají vždy ze tří seniorů a tří dětí. Akce se zúčastnilo deset družstev z celého kraje. Přičemž tři týmy byly domácí a sedm jich přijelo ze spřátelených domovů. Družstva seniorů doplnily děti ze základní školy v Dubí 2.
13 fotografií

Na věku nezáleželo. Hry si užili všichni

Teplicko
PŘEDMĚTY PŘIPOMÍNAJÍCÍ DOBU KARLA IV., si prohlížejí návštěvníci jedné z tématických  přednášek na Klatovsku.
Tachovsko – Právě tento týden si připomínáme sedm set let od narození českého krále a římského císaře Karla IV. Přišel na svět 14. května 1316, podle historiků zřejmě kolem páté hodiny ranní, coby Václav a o jeho životní příběhy se badatelskou formou zajímá Libor Marek z Přimdy.

Tachov patřil mezi oblíbená města Karla IV.

Tachovsko
Ledárium ve Špindlerově Mlýně navrhl a spolu s dalšími sochaři vytvořil plzeňský umělec František Bálek
Plzeň/Špindlerův Mlýn – Plzeňský sochař František Bálek již začal oslavovat letošní 700. výročí narození Otce vlasti – císaře Karla IV. Vytvořil monumentální ledovou kompozici, v jejímž centru je právě největší Čech Karel IV. (1316 – 1378).

Sochař Bálek stvořil ledového Karla IV.

Volný čas
Vladimír Křížek na natáčení.
Jihlava, Třebíč – Vlastně po mini roli ve filmu nikdy netoužil, ale kolega z práce mu předpovídal hvězdnou kariéru, samozřejmě z legrace. Sedmadvacetiletý Vladimír Křížek z Jihlavy se v pátek zúčastnil natáčení televizního filmu Hlas pro římského krále.

Tohle je Česká televize, nikoliv Hollywood

Jihlavsko
Natáčení seriálu Četníci z Luhačovic.
Třebíčsko – „Všichni se připravte. Akce!" Ke stropu baziliky svatého Prokopa v Třebíči se vznáší dron s šesti vrtulemi a kamerou. Na druhé straně svatostánku je již před oltářem přichystaný markrabě Karel se svým otcem Janem Lucemburským. Natáčení scény svatby Karla s Blankou z Valois do nového filmu České televize Hlas pro římského krále právě začalo.
22 fotografií

OBRAZEM: Otec vlasti zavítal do Třebíče, četníci do vísek

Třebíčsko
Bazilika svatého Prokopa v Třebíči.
Třebíč - Třebíč i její obyvatelé si budou moci zahrát opět ve filmu. Do baziliky sv. Prokopa přijedou filmaři natáčet další film k výročí významné české osobnosti. Zatímco v loňském létě se i v Třebíči a jejím okolí natáčel film u příležitosti 600. výročí upálení mistra Jana Husa, letos vzniká snímek u příležitosti sedmi set let od narození Otce vlasti Karla IV.

Bazilika dál láká filmaře. Po Husovi přijede Karel IV.

Třebíčsko
Rod Vetterů (na snímku Moritz Vetter) z Lilie měl sídla na Moravě a ve Štýrsku. V roce 1653 byli Vetterové povýšeni do hraběcího stavu. Na Moravě jim patřilo panství a zámek Nová Horka na Novojičínsku.
Blansko /OSOBNOSTI MĚSTA BLANSKA/ – Za celou dobu udělování čestného občanství v Blansku se dvakrát této cti dostalo osobě urozeného původu. Jedním z nich byl hrabě Moritze Vettera z Lilie.

Hrabě Moritz Vetter: úředník i politik

Blanensko
Balada pro banditu.
Podle občanského kalendáře oslavují dnes Nikola, Nikolas, Nicol i Nicoleta. Všechna jména jsou přejata z francouzštiny, ale jsou řeckého původu.

Svátek slaví Nikola

Hradecko
Královna Margot na scéně Moravského divadla
Olomouc - /FOTO/ Osudy mladičké Markéty z Valois, řečené královna Margot, zpracoval ve svém románu Alexandr Dumas a na filmové plátno převedl Patrice Chéreau. Ještě nikdo však tuto tragickou hrdinku nepřimněl tančit. Podařilo se to až choreografovi a režisérovi Liboru Vaculíkovi, který v Moravském divadle připravil baletní inscenaci s romantickou hudbou Hectora Berlioze. Její česká premiéra se uskuteční v pátek v 19 hodin.
9 fotografií

Královna Margot: česká baletní premiéra v Olomouci

Volný čas
Ilustrační obrázek
VÝCHODNÍ ČECHY - V neděli oslavuje jmeniny Blanka, která je v ten den zapsána v občanském kalendáři. Jméno je španělské s germánským původem a znamená „bílá“ či „běloskvoucí“.

Svátek má Blanka

Orlicko
Květina pro radost
VÝCHODNÍ ČECHY - V neděli oslavuje jmeniny Blanka, která je v ten den zapsána v občanském kalendáři. Jméno je španělské s germánským původem a znamená „bílá“ či „běloskvoucí“.

Svátek má Blanka

Pardubicko
Ilustrační foto.
VÝCHODNÍ ČECHY - Podle občanského kalendáře oslavují v úterý 20. listopadu Nikola, Nikolas, Nicol i Nicoleta. Všechna jména jsou přejata z francouzštiny, ale jsou řeckého původu. Jedná se vlastně o jednu z variant jména Mikoláš či Níkoláos. Překlad jména pak zní „vítězný lid“.

Felix nebo Nikola? Kdo slaví svátek?

Volný čas
Ilustrační foto.
VÝCHODNÍ ČECHY - Podle občanského kalendáře oslavují v úterý 20. listopadu Nikola, Nikolas, Nicol i Nicoleta. Všechna jména jsou přejata z francouzštiny, ale jsou řeckého původu. Jedná se vlastně o jednu z variant jména Mikoláš či Níkoláos. Překlad jména pak zní „vítězný lid“.

Felix nebo Nikola? Kdo slaví svátek?

Pardubicko
Hrad Křivoklát je jedním z nejstarších a nejznámějších hradů u nás.
Víte, který český hrad patří mezi nejstarší a nejvýznamnější sídla českých knížat a králů a jeho počátky sahají až do 12. století? Jaký hrad byl několikrát těžce poškozen požárem či které sídlo české šlechty se stalo velmi obávanýmvězením?

Hurá do chladu!

Výsledky losování