ŠTÍTEK: Vánoční cukroví

Vosím hnízdům o Vánocích nikdo neodolá.
Vánoční období v Česku neodmyslitelně spojujeme s vůní skořice, vanilky, rumu a sametovým aroma pečených dobrot. Mezi tradičními vánočními lahůdkami, které naše chutě rozveselují, zaujímají zvláštní místo malé kousky radosti, kterým podle jejich tvaru říkáme Vosí hnízda, či Včelí úly. Jde o opravdovou hvězdu mezi vánočním cukrovím. Vosí hnízda jsou neskutečně dobrá a lahodná. A překvapivě jednoduchá na přípravu.

Vosí hnízda jako něžná vánoční lahůdka. Toto cukroví si zvládne připravit každý

Za jídlem
Do Štědrého dne zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi?
Pokud máte rádi domov provoněný přípravou vánočního cukroví, určitě jste nezaháleli a krabice a krabičky máte už plné perníčků, zázvorek, lineckého, vanilkových rohlíčků a dalších dobrot. Letošní adventní období je sice kratší než obvykle, ale do Štědrého dne nám stále ještě zbývá pár dní. Na jaké cukroví je ideální čas právě týden před Vánocemi? A kdy je správný čas na pečení vánočky?

Týden do Vánoc. Do jakého cukroví se pustit? A kdy dělat vánočku?

Za jídlem
Vánoční cukroví ze Střední průmyslové škola potravinářství a služeb Pardubice
/ANKETA, CENY V ČLÁNKU/ Vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké s marmeládou, medvědí pracky nebo medovníčky. Objednat si vánoční cukroví od profesionálů nebo se pustit do pečení doma? To je každoroční dilema nejedné hospodyně. Na kolik vás letos přijde krabička sladkých dobrot a jaké druhy do nich cukráři nejčastěji dávají? Podívali jsme se na ceny a nabídku vánočního cukroví v Pardubicích. Někde cena vyskočila i na 900 za kilogram. Podle cukrářů nejvíce stále vedou klasické druhy.
9 fotografií

Kolik dáte v Pardubicích za kilo vánočního cukroví? Tohle jsou letošní ceny

Pardubicko
Poznáte tradiční i zapomenuté vánoční cukroví? Otestujte se
Cukroví k Vánocům patří stejně neodmyslitelně jako balení dárků, ozdobený stromeček či těšení se na pohádky. Vánoční svátky se nezadržitelně blíží, a proto si pro vás Deník připravil fotokvíz. V něm si můžete vyzkoušet, jak znáte (nejen) české vánoční cukroví. Kromě toho jsme pro vás připravili i některé recepty na vánoční cukroví.
16 fotografií

KVÍZ: Poznáte vánoční cukroví? Otestujte se, jak velký odborník na pečení jste

Za jídlem
V učebně odborného výcviku voní cukr, vanilka, zdobení vánočního cukroví finišuje.
/FOTO, VIDEO/ Pod dohledem mistrových odborného výcviku finišují budoucí cukrářky v SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi s přípravou vánočního cukroví. Letos ho žačky a dva žáci prvního a druhého ročníku napekli šestnáct druhů a nyní nastal čas zdobení. To má přesný postup. Budoucí cukrářky pečou z kvalitních surovin, všechno je poctivé jako od babičky. Proto není divu, že je poptávka po jejich vánočním cukroví každoročně obrovská. 
17 fotografií

Poctivě jako u babičky. Škola má napečeno přes pět metráků cukroví. A vyprodáno

Chrudimsko
Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.
Už jenom několik dní zbývá do vánočních svátků. Každý domácí kuchař, pekař i cukrář už dávno oprášil kuchařky a vytáhl oblíbené recepty na vánoční cukroví - bez toho se prostě české Vánoce neobejdou. Připravili jsme si proto pro vás další fotokvíz Deníku, ve kterém si můžete vyzkoušet, jak se v českém vánočním cukroví vyznáte. Dobrou chuť!
20 fotografií

KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Táborsko
Na Střední škole gastronomie a služeb v Přerově už začali péct cukroví. Objednávky jsou plné od září.
Vůně čerstvě upečeného cukroví, linoucí se chodbami Střední školy gastronomie a služeb na Šířavě v Přerově, je neklamným znamením blížícího se adventního období. Budoucí cukráři vykrajují těsto, dávají plechy do vyhřáté trouby a nakonec jej zdobí krémy a polevami. Zájem o vánoční cukroví je tak velký, že jsou objednávky plné už v září.
27 fotografií

VIDEO: Cukráři na Šířavě už pečou vánoční cukroví. Zájem je v Přerově velký

Přerovsko