ŠTÍTEK: Vanuatu

Parodické náboženství pastafariánství označuje za stvořitele světa létající špagetové monstrum.
V něco věřit je důležitou součástí lidských životů. Pokud to člověku pomůže v těžkých situacích, pak vlastně není podstatné, k jakému bohu či bohům se modlí. V jednadvacátém století by se neměl nikdo nikomu posmívat za to, k jaké víře se přiklání. My vám však dnes představíme pětici bizarních náboženství, nad kterými budou kroutit hlavou i ti nejtolerantnější z vás.
8 fotografií

Nejšílenější náboženství: Nad některými vírami nelze než kroutit hlavou

Do světa
Na procházce.
Bavorský chodec po visuté pásce, slacklinista Alexander Schulz, se prošel po úzké pružné pásce ve výšce 30 metrů před pevností ze světového kulturního dědictví Red Fort v Novém Dillí v rámci pořadu k 75. výročí nezávislosti Indie, napsal Donaukurier.

Od sousedů: Rekordně vysoká procházka nad Novým Dillím

Z okolí
Zdeněk Hobza celý život sbírá pivní etikety a zajímá se o výrobu piva. Jeho loňské osmdesátiny připomněl i specializovaný pivní časopis tím, že mu pogratuloval přímo na titulní stránce.
/FOTO, VIDEO/ Počet současných pivovarů na Třebíčsku by se dal spočítat na prstech jedné ruky. Je jich totiž přesně pět – v Třebíči, ve Vladislavi, v Dalešicích, v Biskupicích-Pulkově a v Hlubokém. Zdeněk Hobza z Třebíče jich však napočítal mnohem víc. Pravda, některé zanikly už dávno. A zachovávají některé z těch stávajících původní říz svých piv?
7 fotografií

Zdeněk Hobza zmapoval staré pivovary na Třebíčsku, sbírá i etikety. Podívejte se

Třebíčsko
V galerii Tympanon v třebíčském zámku je do 8. března 2020 výstava pivních artefaktů ze sbírek ETTA Clubu Třebíč.
Koho zajímá vše kolem pivní kultury, ten si určitě přijde na své, když navštíví novou výstavu v galerii Tympanon v prostorách třebíčského zámku. ETTA Club Třebíč tam prezentuje výběr ze sbírek svých členů u příležitosti výročí 50 let od vzniku tohoto sběratelského spolku. „Na výstavě jsou stovky pivních etiket, tácků, korunkových zátek, pivního skla, otvíráků, popelníků nebo reklamních tabulí,“ prozradil Michal Zábrš z Muzea Vysočiny Třebíč. Artefakty jsou z celého světa - i z Tahiti, Vanuatu či Nepálu.
25 fotografií

Korunkové zátky, pivní tácky, etikety až z Tahiti. Výstava v Třebíči je unikátní

Třebíčsko
Petr Kucek
Petr Kucek je dobrodruh z Mrače, který je zároveň veselým školníkem ve vlastní mateřské škole. Má širokou paletu zájmů, při kterých se řídí heslem čím víc adrenalinu, tím lépe. Kromě tenisu, badmintonu, boxování, crossfitu či fotbalu vrhá i nože. Je fotografem, cestovatelem, ale jeho největším koníčkem je potápění. Ve školce vede polytechnické vzdělávání, děti se učí pilovat, brousit, spojovat. Chodí s nimi do přírody, je trenérem fotbalového kroužku.

Petr Kucek zažil dovolenou u lidojedů

Příběhy
I přes pošmourné počasí se posvícení v Nymburce vydařilo.
Nymburk /FOTOGALERIE/ – Tak jako všechny víkendové akce, i nymburské posvícení poznamenala nepřízeň počasí. Zataženo a občasný déšť však nezabránily stovkám a možná tisícům lidí, aby si užily tradiční akci, která se ovšem letos konala v novém hávu.
70 fotografií

Do Nymburka na posvícení přijel král

Volný čas
Ilustrační foto
Port Moresby - Zemětřesení o síle 8,0 stupně bylo dnes zaznamenáno 47 kilometrů západně od pobřeží Papuy-Nové Guineje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na americkou geologickou službu USGS. Pacifické středisko pro varování před cunami uvedlo, že na pobřeží několika států mohou během následujících tří hodin dorazit vysoké mořské vlny.

U Papuy-Nové Guineje udeřilo silné zemětřesení. Hrozí cunami

Svět
Ilustrační foto
Honiara - Šalamounovy ostrovy v Tichomoří dnes zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Otřesy způsobily výpadky proudu na Šalamounových ostrovech, nejsou ale zprávy o větších škodách či zraněných ani obětech.

Zemětřesení na Šalamounových ostrovech se obešlo bez obětí

Svět
Barbora Hermannová , Markéta Sluková
Soči (Rusko) - České beachvolejbalistky dělí na olympijské kvalifikaci v Soči jediné vítězství od postupu do Ria de Janeiro. V dnešním čtvrtfinále porazily tým Vanuatu 2:1 a v semifinále je čekají Číňanky, s nimiž v pátek na závěr základní skupiny prohrály. Vítězné družstvo zajistí své zemi jedno místo v olympijském turnaji.

Beachvolejbalistky dělí v kvalifikaci od účasti na OH jedna výhra

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Soči (Rusko) - České beachvolejbalistky prohrály na olympijské kvalifikaci v Soči s čínským týmem a obsadily ve skupině třetí místo, z něhož budou pokračovat ve čtvrtfinále. Jejich soupeřkami budou v sobotu hráčky Vanuatu. K případné účasti v Riu potřebují Češky vybojovat dvě vítězství.

Beachvolejbalistky budou hrát o Rio s týmem Vanuatu

Ostatní sporty
Ilustrační foto: Seizmograf.
Port Vila – Silné zemětřesení bylo dnes registrováno u pobřeží Vanuatu, ostrovního státu v jihozápadní části Tichého oceánu. Tichomořské středisko pro varování před cunami na Havaji nejprve hlásilo možnost vzniku přílivové vlny cunami, později ale varování odvolalo. Vanuatské úřady oznámily, že nebyly hlášeny žádné materiální škody v souvislosti s otřesy.

Souostroví Vanuatu zasáhlo silné zemětřesení, škody nejsou hlášeny

Svět
FOTBAL - ilustrační foto.
Wellington - Zástupci novozélandského fotbalového svazu se kvůli vyloučení z kvalifikace na olympijské hry v Riu de Janeiro nakonec neobrátí na Mezinárodní sportovní arbitráž CAS v Lausanne. Tamní výběr do 23 let byl diskvalifikován po červencové semifinálové výhře nad Vanuatu, jež podalo protest proti neoprávněnému startu Deklana Wynnea. Novozélandský protest proti vyloučení už dříve zamítla oceánská konfederace OFC.

Nový Zéland byl vyloučen z kvalifikace na OH, odvolávat se k CAS ale nebude

Fotbal
Fotbal - ilustrační snímek
Wellington - Fotbalisté Nového Zélandu byli vyloučeni z finále oceánské kvalifikace na olympijské hry kvůli neoprávněnému startu jednoho hráče. Místo nich dostalo možnost bojovat o účast v Riu de Janeiro Vanuatu, které v semifinále podlehlo Novému Zélandu 0:2. V sobotním finále však podlehlo Fidži 3:4 na penalty, v zápase branka nepadla.

Fotbalisté Zélandu přišli o šanci na OH. Kvůli neoprávněnému startu hráče

Fotbal
Město Pacov
Pacov – Cestovatel a průvodce Antonín Hrabica provede zájemce, kteří se zúčastní středeční přednášky na pacovském zámku, exotickou přírodou tropického Bornea, seznámí je s místními obyvateli a na chvíli se společně zastaví v Singapuru.

Z Pacova se přenesou na Borneo

Volný čas
Ruská rybářská loď na archivním snímku. Jde o stejný typ plavidla, jako loď potopená u poloostrova Kamčatka.
Moskva – Nejméně 54 lidí zahynulo v noci na dnešek při havárii ruské rybářské lodi Dalnij vostok blízko poloostrova Kamčatka na ruském Dálném východě. Dalších 15 osob se stále pohřešuje a úřady se obávají, že zůstali uvězněni v potopené lodi. Ruské agentuře TASS to řekl důstojník námořního záchranného koordinačního centra.

Nejméně 54 lidí zahynulo při potopení ruské rybářské lodi u Kamčatky

Svět
Cyklon Pam přinesl na Vanuatu zkázu a smrt.
Port Vila/Wellington - Desítky mrtvých si zřejmě vyžádala tropická bouře Pam, která v pátek zasáhla tichomořské souostroví Vanuatu. Vichr tam dosahoval rychlosti až 270 kilometrů v hodině, informují s odvoláním na humanitární agenturu OSN zahraniční média. Rozsáhlé škody způsobila bouře v hlavním městě, kde zůstala bez střechy nad hlavou tisíce lidí, řekla dnes agentuře DPA pracovnice humanitární organizace World Vision Chloe Morrisonová.

Bouře Pam na tichomořském Vanuatu zabila desítky lidí

Svět
Domorodci na ostrově Malakula.
Jičín - Na únorovém setkání Jičínské besedy opustíme regionální tématiku a necháme se zahrnout vrchovatou mírou divoké a nebezpečné exotiky. Našim hostem bude jičínský potápěč, cestoval a pedagog Mgr. Radek Bohuňovský, s nímž se prostřednictvím jeho filmů z cest, doprovázených výkladem, nejdříve podíváme, jak vypadá kontaktní potápění s mořskými predátory, konkrétně se žralokem obrovským a mantou obrovskou na Palau a Filipínách.
3 fotografie

Návštěva nejkrásnějšího lodního vraku i ostrova Malakula

Volný čas
SPOKOJENOST. Děčínská rodačka Michaela Vorlová (vlevo) sice se Zuzanou Vojtíškovou v Číně ze skupiny nepostoupily, s výkonem byl ale český pár spokojený.
Děčín – Na přelomu října a listopadu se česká beachvolejbalistka a rodačka z Děčína Michaela Vorlová zúčastnila dvou světových turnajů. Nejprve to byl FIVB International Exhibition v Čínském Luodingu a poté FIVB Challenger v Thajsku.

Vorlová má za sebou asijskou misi

Ostatní sporty
Dokument Escape to Vanuatu, čtvrtý ze série cestopisů Petry Doležalové a Libora Špačka věnovaných nejkrásnějším místům planety, si podmanil diváky i porotu mezinárodního filmového festivalu.
Praha /VIDEO/ - Dokument Escape to Vanuatu, čtvrtý ze série cestopisů Petry Doležalové a Libora Špačka věnovaných nejkrásnějším místům planety, si podmanil diváky i porotu mezinárodního filmového festivalu. V Portugalsku získal pět cen a stal se absolutním vítězem letošního ročníku.

Grand Prize patří českým filmařům

Film a televize
Ilustrační foto
Honiara - Další silné zemětřesení o intenzitě 7,5 stupně Richterovy škály udeřilo dnes večer místního času (po poledni SELČ) poblíž Šalamounových ostrovů v jihozápadní části Tichého oceánu. Oznámila to americká geologická služba USGS, podle jejíchž prvních zpráv měly otřesy dokonce sílu 7,7 stupně. Úřady vydaly pro oblast varování před přívalovou vlnou cunami, uvedla agentura Reuters. O necelý den dříve zasáhlo ostrovy zemětřesení o intenzitě 7,6 stupně, škody však nezpůsobilo.

Oblast Šalamounových ostrovů zasáhlo další silné zemětřesení

Svět