ŠTÍTEK: vědecká práce

Bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) nakonec nebude příštím ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Nominace se dnes vzdal v reakci na kritiku, že publikoval své práce v tzv. predátorských časopisech, které nesplňují vědecké standardy. Jeho krok ocenili představitelé koalice včetně premiéra Petra Fialy (ODS), pochybnosti by mohly vládu zatěžovat. Tulejovo jmenování bylo naplánované na pondělí, TOP 09 nyní místo toho hledá nového kandidáta, který dosavadní ministryni Helenu Langšádlovou nahradí. Prezident Petr Pavel sdělil, že vyčká na další návrh a bude dál postupovat v souladu s ústavou. Také podle zástupců vědecké a akademické komunity, které dnes ČTK oslovila, bylo rozhodnutí Tuleji vzdát se nominace na ministra správné.

Tuleja se vzdal nominace na ministra pro vědu. Kvůli kritice vědeckých prací

Česko
Docent Michal Švanda z ondřejovské hvězdárny.
/VIDEO/ Kdyby nebylo omezení daných opatřeními proti šíření koronaviru, Michal Švanda by si prestižní literární ocenění Littera Astronomica odvezl z 30. Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě. Letos je ale všechno jinak: držitel ceny, kterou za popularizaci vědy uděluje Česká astronomická společnost, ceremoniál nezažil (a do dokonce ve městě, kde se narodil!).

Když je třeba přiblížit hvězdy laikům, může to být Švanda

Z okolí
Vědkyně Šedová zvládá společně s výzkumem i výchovu dětí.
Brno - Bojuje s týmem vědců proti smrtelným mozkovým příhodám a zároveň vychovává dvě děti. Třetí přijde na svět ještě tenhle měsíc. Za své nasazení obdržela lékařka Petra Šedová z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně grant Martiny Roeselové na podporu vědkyň, které se snaží skloubit kvalitní péči o předškolní děti a vědeckou kariéru.  

Vychovává děti a zkoumá mrtvici. Za svou vědeckou práci dostala grant

Brněnsko
Na Komorní hůrku se vrátili seismologové s technikou, aby tu mohli pokračovat s hloubením Goethovo štoly.
Doslova podzemní laboratoř by chtěli v podzemí vyhaslé sopky Komorní hůrka vybudovat seismologové. Stane se tak poté, co spolu s horníky vykopají několik metrů dlouhou Goethovu štolu, která bude zanedlouho slavit dvě stě let své existence. Vědci chtějí do podzemí upevnit nejen seismometry, ale také například náklonoměry. Má jim to pomoci jak při zkoumání zemětřesných rojů, tak i v další vědecké práci.
18 fotografií

Středoevropský unikát. Pod vulkánem na Chebsku obnovují slavnou Goethovu štolu

Cestujeme
Ilustrační foto
Hradec Králové - Nadaní studenti, ale také studenti, kteří mají hluboko do kapsy, mohou město zažádat o finanční podporu. Hradecký magistrát o této možnosti informoval včera.

Město finančně podpoří studenty

Hradecko
Nový rektor Jiří Málek.
Pardubice – Jiří Málek bude dnes slavnostně ustaven rektorem Univerzity Pardubice. Inaugurace se uskuteční v 11 hodin dopoledne v Aule Arnošta z Pardubic. Při slavnostním akademickém obřadu složí nový rektor inaugurační slib a převezme od svého předchůdce Miroslava Ludwiga univerzitní insignie – rektorský řetěz. Málek povede univerzitu v období 2018–2022.

Nového rektora pardubické univerzity čeká inaugurace

Pardubicko
Slavnostní otevření hvězdárny v Litomyšli.
Litomyšl – Vychová astronomický kroužek nového Zdeňka Kopala? Možná ano. Každopádně v nově otevřené hvězdárně bude mít možnost objevovat vesmír každý. Je osazena dalekohledem, který měl k dispozici při svých prvních objevech i výše zmíněný významný litomyšlský rodák, jenž je dodnes celosvětově uznávanou kapacitou v oblasti astrofyziky.
5 fotografií

Hvězdárna umožní vědecká pozorování

Svitavsko
Nadaná na fyziku pojede do Indonésie.
Linec – Katharina Bognerová z Götzendorfu udělala na rohrbašské reálce maturitu z fyziky „levou zadní" a teď ji čeká mezinárodní fyzikální olympiáda v Indonésii, píše linecký deník OÖN.

Sousedka pojede na fyzikální olympiádu

Z okolí
Zleva Zuzana Patáková, Zuzana Ptáčková a Veronika Dulíková.
Praha - Tři studentky ve středu v prostorách pražského Karolina převzaly Bolzanovu cenu, kterou Karlova univerzita oceňuje významné vědecké práce svých studentů. Ocenění má více než dvacetiletou tradici. Rektor Tomáš Zima také dnes ocenil desítku nejlepších absolventů a další studenty za jejich činy v humanitární oblasti, za reprezentaci univerzity či za jejich sportovní výkony.
4 fotografie

Tři studentky převzaly Bolzanovu cenu za významné vědecké práce

Praha
Česká věda nemá jasně stanovená pravidla
Praha - Vědecké práce se budou hodnotit nově, detaily se ale musejí ještě doladit. Nové hodnocení zohlední dlouhodobý přínos práce, mezinárodní renomé a zejména kvalitu a nikoliv kvantitu vědeckých výsledků. Návrh nové metodiky hodnocení výzkumu, která by se měla používat od letoška, dnes schválila vláda.

Vláda schválila nová kritéria hodnocení prací českých vědců

Ekonomika
Václav A. Černý.
Praha - Ve věku 85 let zemřel v sobotu 21. ledna lingvista a překladatel Václav A. Černý. Ve své vědecké práci se zaměřoval na čerkeštinu a další kavkazské jazyky. Do češtiny překládal klasické i moderní kavkazské autory a věnoval se popularizaci lidových pohádek, bájí a mýtů z těchto oblastí. Byl také autorem řady učebnic a slovníků. Úmrtí Černého ve čtvrtek potvrdila jeho manželka.

Zemřel odborník na kavkazské jazyky Václav A. Černý

Volný čas
Práce s elektronovým mikroskopem. Ilustrační foto.
Praha - Čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu, která umí určit polohu nejlehčích atomů v těch nejmenších krystalech. Jako první na světě dosáhli takové přesnosti, že mohou v nanokrystalech najít i atomy vodíku. Spolehlivost metody popsali ve vědecké práci, která vyjde tento pátek v prestižním časopise Science. Ve čtvrtek to řekl fyzik Lukáš Palatinus. Svým výzkumem, který trval sedm let, podle něj pomohli rozvoji krystalografie.

Čeští vědci slaví mezinárodní úspěch ve výzkumu nanokrystalů

Česko
Práce s elektronovým mikroskopem. Ilustrační foto.
Praha - Čeští vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR vyvinuli novou metodu, která umí určit polohu nejlehčích atomů v těch nejmenších krystalech. Jako první na světě dosáhli takové přesnosti, že mohou v nanokrystalech najít i atomy vodíku. Spolehlivost metody popsali ve vědecké práci, která vyjde tento pátek v prestižním časopise Science. Ve čtvrtek to řekl fyzik Lukáš Palatinus. Svým výzkumem, který trval sedm let, podle něj pomohli rozvoji krystalografie.

Čeští vědci slaví mezinárodní úspěch ve výzkumu nanokrystalů

Praha
Lidstvo může podle Hawkinga dlouhodobě přežít za předpokladu, že se mu podaří založit kolonie na jiných planetách.
Oxford/Praha - Je patrně nejznámějším vědcem současnosti. A to nejen díky převratným idejím, které znamenaly posun ve vývoji fyziky, ale i díky své fascinující vůli, se kterou překonává tělesný handicap a se kterou dokázal napsat řadu významným vědeckých prací i popularizačních knih. Britský astrofyzik Stephen Hawking ale zároveň varuje, že "vědecký pokrok přivede lidstvo do záhuby" či že "do 100 let roboti lidi takřka ve všem nahradí a překonají".

Hawking: Vědecký pokrok přivede lidstvo do záhuby

Svět
Ilustrační foto.
Lucern - Evropská vesmírná agentura (ESA) věnuje 1,44 miliardy eur (téměř 39 miliard korun) na další využívání Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a na pokračování výzkumu Marsu v rámci programu ExoMars 2020. Podle agentury AFP to dnes v Lucernu oznámil generální ředitel ESA Jan Wörner.

ESA dá na využívání ISS a na program ExoMars 1,44 miliardy eur

Svět
Ilustrační foto
Darmstadt (Německo) - Zcela běžný byt roku 2036: robot vyskládá čisté talíře z myčky na nádobí a pak se tento technický sluha pustí do úklidu dětského pokoje: vrátí hračky do polic a možná dokonce i ustele. Německý vědec Jan Peters to považuje za realistickou vizi, píše agentura DPA. "Jsme vzdáleni možná tak dvacet let od prvních osobních robotů pro každého," je přesvědčen tento profesor informatiky na Technické univerzitě v Darmstadtu.

Německo vyvíjí roboty, kteří se učí jako děti

Svět
Ilustrační foto
Písek – Autorské čtení a autogramiáda Bohumila Ždichynce, lékaře, vědeckého pracovníka a spisovatele, se v Městské knihovně Písek uskuteční 3. října od 17 hodin.

Autorské čtení Známe sami sebe?

Písecko
František Ledvinka při online rozhovoru v redakci Ústeckého deníku.
Zubrnice /ROZHOVOR/ - Unikátní komplex historických lidových staveb, jež na rozdíl od jiných nevznikl uměle, ale přirozeně, v „živé" vesnici. Jeho součástí je i takzvané Mlýnské údolí, s původními vodními náhony, troskami mlýnů i plužin.

Unikátnímu skanzenu v Zubrnicích chybí peníze i lidé

Ústecko
Ilustrační foto
Chrudim - Jak asi většina z návštěvníků ví, Muzeum loutkářských kultur není čistě výstavní instituce, již od svých počátků se totiž věnuje také vědecké činnosti. V letošním roce se díky nově otevřenému badatelskému centru možnosti vědecké práce na poli loutkářství a loutkového divadla ještě prohloubily.

Rýsuje se mezinárodní spolupráce

Volný čas
Vědkyně Eva Syková.
Praha - Eva Syková dnes rezignovala na funkci ředitelky Ústavu experimentální medicíny Akademie věd, rada její rezignaci přijala. V ústavu bude dál pokračovat ve vědecké práci. Kvůli kauze s kmenovými buňkami se ale nevzdá funkce senátorky za ČSSDK. Syková čelí kritice kvůli přijímání peněz od pacientů za účast v klinické studii týkající se léčby kmenovými buňkami.

Syková rezignovala na funkci ředitelky, senátorkou zůstane

Česko
Ilustrační foto.
Hradec Králové - I v letošním roce podpoří Hradec nadané a nemajetné studenty, kteří splní předepsané podmínky. Nadační fond na podporu královéhradeckých středoškolských studentů, jehož je město zřizovatelem, už takto mladým pomáhá šestnáctým rokem a jeho prostřednictvím za tu dobu rozdělil skoro tři miliony korun.

I letos město podpoří nadané a nemajetné středoškoláky

Hradecko
Ilustrační foto.
Hradec Králové - I v letošním roce podpoří Hradec nadané a nemajetné studenty, kteří splní předepsané podmínky. Nadační fond na podporu královéhradeckých středoškolských studentů, jehož je město zřizovatelem, už takto mladým pomáhá šestnáctým rokem a jeho prostřednictvím za tu dobu rozdělil skoro tři miliony korun.

I letos město podpoří nadané a nemajetné středoškoláky

Královéhradecký kraj
Václav Vlasák, baskytarista skupiny Citron. V Hranicích provozuje restauraci, penzion a Divadlo Stará střelnice.
Hranice – Cena města je významné ocenění, jež po důsledném zvážení komise pro kulturu, rady i zastupitelstva města dostanou obyvatelé Hranic, kteří svůj život zasvětili práci přínosné pro společnost. Mohou to být autoři významných děl, objevů či vědeckých prací. Taktéž osoby a kolektivy, které podaly mimořádný výkon nebo dosáhly značných úspěchů, vykonaly ocenění hodné skutky a mají vztah k městu.

Rada vybrala dva kandidáty na Cenu města, rozhodne až zastupitelstvo

Hranicko
Ilustrační fotografie.
Praha - V české ornitologické databázi je již milion záznamů o výskytu vzácných i obvyklých ptáků na úřemí republiky. ČTK to dnes oznámila zástupkyně ředitele České společnosti ornitologické (ČSO) Lucie Hošková. Do Faunistické databáze ČSO přispívají odborníci i nadšenci.

V české ornitologické databázi je již milion údajů o ptácích

Česko
Předávání výročních cen města Hradec Králové.
Hradec Králové - Výkon sezony. I těchto slov se dostalo Dušanu Hřebíčkovi za titulní roli v secesní grotesce Poslední trik Georgese Mélièse. Hřebíček coby Méliès v Divadle Drak exceluje, což ocenily cenou za nejlepší herecký výkon roku nejen Divadelní noviny, ale teď i město, které herci na středečních výročních cenách předalo ocenění Hradecká múza. Tedy cenu za významný počin na poli kulturním.
4 fotografie

Město ocenilo lvice, múzou roku je Hřebíček z Draku

Hradecko
Exponáty z výstavy Příběh kapky, která bude do 2. prosince k viděni ve Vítkově.
Vítkov /POZVÁNKA/ - Příběh kapky. Tak nazvali pracovníci Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského putovní výstavu, která se 24. října přemístila do Vítkova. Expozice má široké laické veřejnosti přiblížit život a vědeckou práci Jaroslava Heyrovského, našeho dosud jediného držitele Nobelovy ceny za chemii.

Výstava o Jaroslavu Heyrovském má zvýšit zájem o chemii

Volný čas