ŠTÍTEK: Velká

Nebezpečný koronavirus - Ilustrační foto
/ROZHOVOR/ Když loni na podzim odlétala na studijní pobyt do Číny, netušila, že návrat bude tak dramatický. Studentka brněnské Masarykovy univerzity Vendula Haplová zažila ve Wu-chanu karanténu kvůli obávanému koronaviru. V Číně studovala od začátku loňského září do 21. ledna, kdy odletěla zpět do České republiky. „Po přistání doma nám odmítli udělat vyšetření přímo na koronavirus, i když jsem pak mohla nakazit třeba rodiče,“ říká dvaadvacetiletá žena.  
5 fotografií

Děsilo mě, že kvůli nákaze zruší lety domů, říká po návratu z Číny studentka

Regiony
Družstvo SDH Pechova Lhota.
Velká - V sobotu 11. května se ve Velké u Milevska při příležitosti výročí SDH Velká konala hasičská okrsková soutěž. Soutěže se zúčastnilo 7 družstev mužů, 7 družstev žen a 4 družstva seniorů. Závodilo se ve dvou disciplínách – štafeta 4x100 m s překážkami a požární útok.
2 fotografie

Hasiči se utkali v okrskové soutěži ve Velké

Písecko
Ilustrační foto.
Až do 30. listopadu se mohou občané zúčastnit fotosoutěže o nejkrásnější strom Prahy 4. Každý, kdo by se chtěl do soutěže zapojit, musí zaslat označenou fotografii a připojit název lokality i datum pořízení snímku. Soutěžní příspěvky budou potom vloženy do speciálního alba na facebookové stránky městské části. Veřejnost tam pak bude pro svého favorita hlasovat prostřednictvím lajků. 

KRÁTCE: Praha 4 hledá nejkrásnější strom

Ostatní sporty
MLÁDĚ KOČKODANA Campbellova se prvně podařilo odchovat v Zoo Dvůr Králové.
Nejmladší člen skupiny kočkadanů Campbellových už se plně zařadil do života královédvorské zoo. Mladý kočkodan dostal svahilské jméno Miujiza neboli Zázrak. Skupinu přitom v zahradě založili už v roce 2012, kdy sem dorazily první dvě samice. Páření se samcem Pepinem však neneslo kýžené výsledky.
4 fotografie

OBRAZEM: Zázrak ve dvorské zoo. Narodil se zde kočkodan

Regiony
MLÁDĚ KOČKODANA Campbellova se prvně podařilo odchovat v Zoo Dvůr Králové.
Dvůr Králové nad Labem - Nejmladší člen skupiny kočkadanů Campbellových už se plně zařadil do života královédvorské zoo. Mladý kočkodan dostal svahilské jméno Miujiza neboli Zázrak. Skupinu přitom v zahradě založili už v roce 2012, kdy sem dorazily první dvě samice. Páření se samcem Pepinem však neneslo kýžené výsledky.
4 fotografie

Zázrak ve dvorské zoo. Narodil se kočkodan

Krkonoše
Ilustrační foto.
Podmokly – Obec Podmokly ve spolupráci s agenturou Velká dobrodružství zve na akci pro děti nazvanou Pohádkový les Cesta kolem světa za 80 minut.

Les pohádek roste u Podmokel

Rokycansko
Bílá sobota - mše.
Praha - Požehnáním ohně zapáleného venku před kostelem a zapálením velikonoční svíce zvané paškál zahájil v sobotu po západu slunce pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka velikonoční vigilie ve svatovítské katedrále. Oheň je symbolem světla, jímž je pro křesťany Kristus vzkříšený z temnoty smrti.

Křesťané se v chrámu dělili o světlo, symbol vzkříšeného Krista

Praha
Pyramidy v Maroë.
Sedm divů světa. Unikátní starověké stavby netřeba zmiňovat, kromě egyptských pyramid v Gíze se bohužel nedochovaly. Před deseti lety tak byl na základě hlasování lidí z celého světa vytvořen seznam nový. V anketě iniciované švýcarsko-kanadským dobrodruhem Bernardem Weberem se mezi "vyvolená" díla dostaly Tádž Mahal, Koloseum v Římě, Machu Picchu nebo Velká čínská zeď.
4 fotografie

VIDEO: Ve stínu divů světa. Úchvatná místa, která zatím turistům unikají

Svět
V Dělnickém domě svištěla auta. Na maxiautodráze.
Blansko /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Start. Pozor, ostrá zatáčka a další klopená. Zlomek vteřiny a jedno ze závodních aut opouští trať. Končí v kotrmelcích. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Hbitý pomocník dává sporťák okamžitě zpět do drážky a ten sviští dál směr cíl. Žádné zmačkané plechy, pach spálených pneumatik ani benzínové výpary. Ostré souboje totiž svádí děti na obří autodráze. Netočí volantem, ale mačkají ovladače. Napětí, adrenalin a touha vyhrát jsou však stejné, jako by seděly v kokpitu Formule 1.
17 fotografií

Velká cena Blanska. Závodní auta svištěla na maxiautodráze

Blanensko
Ilustrační foto
Hranice – Po Středolesí, ve kterém již byly práce dokončeny, se zbrusu nového multifunkčního hřiště dočkají také ve Velké. Zatímco v prvně jmenované hranické městské části vzniklo menší hřiště koncipované především na malou kopanou, ve Velké se aktuálně pracuje na betonovém hřišti, které bude v zimních měsících využíváno také na hokej.

Nová sportoviště na Hranicku: ve Středolesí hotovo, ve Velké se buduje

Hranicko
Nejen rohatecký záložník Jakub Tomšej (na snímku) musel v domácím zápase s Lednicí skousnout zbytečnou ztrátu dvou bodů.
Rohatec, Krumvíř – Neuvěřitelný kolaps připravil fotbalisty Rohatce o pátou letošní výhru. Slavoj ve dvanáctém kole první A třídy vedl po pětačtyřiceti minutách nad Lednicí 3:0 a směřoval za dalšími třemi body. Moravan, kterému na Hodonínsku scházel kanonýr Fóbl, však po přestávce využil nekoncentrovanosti soupeře a skóre nečekaně srovnal. O divoké remíze 3:3 rozhodl 
v nastaveném čase hostující Zdeněk Očenášek.

Rohatec ztratil s Lednicí vedení 3:0, Velká získala bod v Krumvíři

Fotbal
Ilustrační foto
Lednice, Krumvíř – Neuvěřitelný kolaps připravil fotbalisty Rohatce o pátou letošní výhru. Slavoj ve dvanáctém kole první A třídy vedl po pětačtyřiceti minutách nad Lednicí 3:0 a směřoval za dalšími třemi body. Moravan, kterému na Hodonínsku scházel kanonýr Fóbl, však po přestávce využil nekoncentrovanosti soupeře a skóre nečekaně srovnal. O divoké remíze 3:3 rozhodl 
v nastaveném čase hostující Zdeněk Očenášek.

Lednice v zápase s Rohatcem dohnala tříbrankové manko. Remizoval i Krumvíř

Fotbal
Sekačka trávy. Ilustrační snímek.
Hranice – Pokud rádi sekáte trávu či řežete dřevo o nedělích, pak pravděpodobně nebudete nadšeni z nové vyhlášky města Hranice. Ta povoluje práce, které provází výrazný hluk, během nedělí a státních svátků pouze v rozmezí tří hodin, konkrétně od devíti do dvanácti hodin. Po zbytek těchto dní musí být ticho.

Hranice rozhodly: v neděli a o svátcích bude klid

Hranicko
Ilustrační fotografie.
Hranice – Poplatek za psa měl být sice uhrazen do konce března, ale pro všechny, kteří tak doposud neučinili, je zde šance jej ještě zaplatit. Úhrada je možná složenkou na poště a v pokladně Městského úřadu Hranice, či převodem z účtu. Obdobné řešení je tu také pro ty, kteří ještě neuhradili poplatky za odpady.

Poplatky za psy i za odpady lze stále ještě uhradit

Hranicko
HREJKOVICE, kterými prochází silnice první třídy,  budou další obcí   z Písecka, kde přibude radar.
Hrejkovice, Milevsko – Hrejkovičtí se připravují na opětovný nápor dopravy. Po otevření Žďákovského mostu ke konci léta by už měli být na rychlé řidiče „vyzbrojeni". Stejně jako v nedaleké Velké u Milevska 
i tady by měly být radary, které rychlé řidiče vyfotí, a ti pak zaplatí pokutu. Umístění přístrojů je totiž zase o něco blíže.

V Hrejkovicích chystají dva radary. Potřebují spolupráci města Milevska

Písecko
SESTAVA. Martin, Honza, Mirek, Vlasťa a Bohouš
Hranice, Velká – Velkým úspěchem pro Enduro team Velká byl poslední závod sezony 2015 v mistrovství České republiky v offroad maratonech. Dvouhodinový závod se jel na motokrosové trati v Ředhošti.

Enduro team Velká má mistra ČR

Ostatní sporty
Bělecký mlýn
Bělecký Mlýn /SOUTEŽ O LÍSTKY NA VELKOU PARDUBICKOU/ – Možná někomu bude znít podivně, že Bělecký Mlýn je druhým největším akcionářem Dostihového spolku, který na pardubickém závodišti pořádá řadu akcí včetně slavné Velké pardubické. „Ale spojení Běleckého Mlýna a koní má historii dlouhou již tři sta let a platí stále," řekl jeho majitel Richard Benýšek.

Bělecký Mlýn a koně? Historie dlouhá stovky let

Prostějovsko